![]() |
Random pitanje od nekoga tko se vraca na cold wallet nakon 7 godina. Imam crypta na brokerage account te oni upravljaju sa svime za neki fee. Uzeo sam Trezor cold wallet i dalje cu kupovati crypto na exchangeu i sve prebacit na cold wallet.
Na kojem exchangeu kupiti crypto a da su fee i naknade sto manje? Zadnje sam koristio Coinbase Advanced i spot trading sa limit order te prebacio na cold wallet direkt nakon kupnje. Gdje i kako kupujete crypto? |
Za mene se to već godinama svodi na Kraken, Coinbase, Binance, Bitpanda, Bitstamp. Pogledaj tko ima manji withdrawal fee za ono što želiš kupiti.
|
kod mene Binance, egzotika OKC, zestoka egzotika MEXC.
|
Pozdrav.
Valda sam na pravom mjestu:D Nisam u tim vodama, al kolega mi non stop spominje forticard, ima vece neke novce i ide mu dobro. https://forti-card.com/ Jel tko do vas cuo za taj forticard i koje je vase misljenje? |
Citiraj:
|
Može li mi netko objasniti zašto se cijena ovog coina razlikuje ovdje:
https://coinmarketcap.com/currencies/kitty-ai/ i ovdje: https://www.coingecko.com/en/coins/kitty-ai Znači na coinmarketcap je otišlo gore danas 600%, a na cointgecko 1.6%. |
Zato jer kad pogledaš "Markets" tab na coinmarketcapu vidiš da je cijena 0.0024 USD, a na Coingecku uzima cijelu sa Raydiuma gdje je par u kombinaciji sa SOL, odnosno 0.00023 SOL
Znači 1 Kitty = 0.0024$ = 0.00023 SOL Zato je 600% otišlo gore jer jer protiv dolara išlo gore, a pošto je i sama Solana rasla za određeni postotak, onda je 1.6% u odnosu na SOL. https://i.imgur.com/pHDfaTr.png |
Uf zbunjujuće, znači li to da da sam kupio tu gdje je u paru s USDT-om da sam mogao "iskoristiti" ovih 600%?
|
Potpuno je svejedno gdje si kupio i protiv čega si kupio... jednako si platio... 600% je naraslo u odnosu na dolar, a ne odnosu na SOL, iz razloga što je i sam SOL narastao 10% u zadnja 24h.
Primjer: imao si USDT s kojima si kupio SOL, a s tim SOL kupio KITTY ... sad KITTY vrijedi 600% u odnosu na uloženi USDT... da si imao SOL i kupio KITTY, imao bi manji profit, ali u odnosu na SOL. Profit bi i u odnosu na USDT i dalje bio 600%. |
I mislio sam da je tako, ali npr. na Solflare-u mi prikazuje koliko to što imam vrijedi u dolarima i po tome što si napisao to u dolarima je trebalo otići gore 600%, ali uopće nije. To me čudi.
|
Liči mi na grešku Coinmarketcapa... ovo što CMC pokazuje se nije dogodilo prema coingecku, a bogme ni prema dexscreeneru
https://i.imgur.com/fJOzrxE.png |
Da, gledam sad na mjenjačnici, definitivno greška.
A ja mislio zaradit brze pare :D |
Dali je netko dobio dionice u vezi Celsiusa? Uredno sam dobio ETH i BTC vec prije par mjeseci.
|
Prima li netko lažne poruke od Binance-a u zadnje vrijeme?
Prvo sam s broja 0924513164 primio SMS poruku da sam dobio withdrawal code i da ako ti nisam zatražio da kliknem na link. Danas dobijem SMS poruku od pošiljatelja "Binance" koji nema broj, ne znam uopće kako to funkcionira, da je novi login detektiran u Parizu i ako to nisam bio ja da nazove 0800 200 360, pod tim "Binance" pošiljateljem imam prijašnje poruke koje su legit. |
kao što sam pisao i za ETF-ove i P2P posudbe, isto tako bi htio neku sitnu lovicu na mjesečnoj bazi preko Binance-a stavljati "sa strane po stare dane" na BTC/ETH/DOGE... nekih do max. 20-25€, kako bi toni milun rekao, "pasivno investiranje", pa tako sve do neke svoje treće životne dobi, mišljenje o tome? :)
|
Evo odgovorio sam ti tamo, pa da ti odgovorim i vamo:D
BTC svakako, ETH možda, DOGE nikako. BTC je već špekulativna imovina, DOGE je ono, shitcoin, ako ideš na APP možeš uzet DOGE ili bilo što slično, ali ako ideš na dugoročan ulog ja bi preskočio... Također nekakvo ulaganje po malo, odnosno DCA je metoda koja za kripto koji je cikličan nije baš najbolja na svijetu iz razloga šta se da puno kvalitetnije zaradit ako "uhvatiš" otprilike cikluse pa prema istima napravit lump sum umjesto dca. Recimo, vrh je bio u 2021, 2017, dna su bila u 2022, 2018, nitko ne jamči da MORA tako bit ponovo, ali očekuje se vrh u 2025, dno u 2026 :) |
Samo ti idi DCA. Uvijek možeš kada svi plaču pojačati i više uplatiti.
|
Ja bi radije stavljao sa strane i onda napravio neku veću uplatu na Binance i uložio, po mogućnosti kad je sve niže ovako kako je kolega President napisao. Mislim da Binance kod svake uplate uzme 1€ pa se ne isplati uplaćivati svaki mjesec jednom.
|
Svi bi tako napravili sine. Problem je što ne znaš kada je niže, i trebaš pratiti stalno.
|
evo nekoliko (bedastih) pitanja od strane početnika :D
1) šta je bilo sa POLKADOT-om, neko vrijeme je bio ogroman hajp i ogroman rast, sada je doslovno krepao, ima kakvog smisla gledati to, uložiti kakvu lovicu ili je prošla baba s kolačima za to? 2) mišljenje o "Network PI" - to je nekakvo "fejk rudarenje" tog COIN-a, za koji sam zapravo skužio da uopće još niti ne postoji na tržištu, niti se može unovčiti? kliknem jedanput dnevno "da se nastavi rudariti"... glupost i gubljenje vremena? 3) slično tome - aplikacija iz google playa, koja je top #1 u finance i ima puno dobrih ocjena, "Bitcoin Mining", opet valjda "fejk rudari" u pozadini, kada se sakupi 0.001 BTC ~ 100 USD može isplata na wallet? po reviewima na google playu, čine se velika većina da su fejk, a customer service/support nema niti službeni mail već domenu @gmail.com :D vidim da neki ljudi ulažu nešto novaca, pa brzo zatim izgube + ima nekakve veze s gledanjem reklama, više nego bilo kakvim realnim i pravim rudarenjem? nemam blage jer sam početnik, ali nešto mi govori da bi mogao i tu aplikaciju također izbrisati? :D 4) ovo mi je zanimljivo pitanje - ima kakvog smisla VIRTUALNO ulaganje u plemenite metale, zlato-srebro? i mišljenje npr. oko kupovanja investicijskog zlata, npr. polugice od 1g s certifikatima? i po vama, koja je razlika imati fizikaliju opipljivu pod prstima i rukama naspram one virtualne kroz aplikacije razne? |
Citiraj:
Nije bez razloga što se kaže, da je BTC kralj, a sve ostalo su shitcoins. Neki tu dodaju u drugi ešalon ETH, možda SOL, i još kojeg. Moraš shvatiti da je u cryptu 95-99% prevara. Ako želiš dugoročno, bez muke i (velike) brige, onda se drži prvih nekoliko najjačih. Ako misliš trgovati dnevno, onda ti je svejedno što trguješ, cilj je ionako kupiti i prodati po mogućnosti u jednom dana, ili najviše nekoliko dana. Onda je tu cilj uhvatiti hype rano i izaći na vrijeme. 3. Pogledaj pod 1., prevara. 4. Isto sam razmišljao o tome prije nekoliko godina, ali mi nije imalo smisla. Ako ću kupovati "virtualno" onda se držim crypta koji ima veći potencijal za rast. Ako mislim imati neku sigurnost u slučaju katastrofe, onda mi treba hard cash, tj. fizičko zlato. A tu su onda vjerojatno bolje kovanice od poluga radi unovčavanja. |
Citiraj:
Bilo kako bilo klasičan DCA za kripto mi nije neka strategija, odnosno konkretno mi je suludo da danas kupuješ 100k recimo jer kao radiš DCA... Al opet netko tko ne želi UOPĆE pratit (iako je imho loš smjer ulagat u bilo što ako to ne pratiš UOPĆE) može radit DCA jer će se i taj buy na 100k dugoročno isplatit, najvjerojatnije... Doduše vidim da smo od "ulaganja u BTC za stare dane" iz prvog posta već u drugom došli do shita/scama i sl. pa je savjet ionako nebitan:D:D |
Citiraj:
Da je to tako jednostavno, hrpa ljudi bi se natovarila na zadnjem padu na 50K, ili onom prije na 40K, ili onom prije na 25K, ili onom prije... A nisu. Isto vrijedi i za prodaju, da li prodati na 30K? Da li će ići još gore, ili će pasti na 3K pa ćeš popušiti. Kada gledaš sada, skoro 2 godine kasnije, izgleda lako. I što ako si prodao na 30K, ono palo na 25K ti super zadovoljan kako si dobro pogodio, kad ono ode na 40K za nekoliko dana. Sada si ljut, kupiš nasilu da pratiš val, kad ono ode nazad na 32K. Sad ti je još gore, koja si budala, što si kupovao. Tu si već postao trejder, a ne dugoročno investirao i već si vjerojatno popušio dio para. Iskustveno pričam što se meni pokazalo najbolje. DCA isti iznos u redovnim intervalima, bilo skupo ili jeftino, svejedno je. Kada bude veliki pad, ali baš veliki, ono kada se svi kunu da su gotovi s cryptom, da sve propada, kada i ti sam tako razmišljaš i strah te kupiti, onda kupiš dodano s nekim iznosom sa strane. Ne prevelikim da te ne boli, ali dovoljnim za tebe. I odrediš si neki period ili cilj u kojem ćeš prodati, npr. držim minimalno 3 godine, ili dok ne dođe do 150.000, onda prodajem. Ali svakom svoje, meni ovo pali, neko trguje i uspijeva. |
igraš se tjedno valovima 3-4% a to imas
i vozi miki al se igras sa barem 20-40k ili više sa 500e nema smisla |
@Libertus - hvala ti, znači kada su u pitanju crypo, držim se samo BTC-a i to je to? da ne gledam ništa dalje? P2P da isto zanemarim, ništa pametno od toga? a sa ETF-ovima se već da "igrati"? vidim da IWDA ima potencijala za dobar/konstantan rast
@Cosmo :D samo me zanimalo šta imaju ti ljudi od tih poslova "smecharenja" sa tim aplikacijama, vjerovatno je poanta "zaraditi ćeš više" ako uložiš nešto svog novca, po principu da te navuče da uložiš svoj novac, ali ti ne obećava ništa? pustio bih tu bitcoin mining aplikaciju u pozadini da se vrti, sve dok ne dođe do 0,001 BTC pa da vidim kako će ići isplata :D uglavnom, riješio sam se ETH-a i DOGE-a u Binanceu i stavio sve na BTC... i znači vaša mišljenja su uglavnom OK za fizičke zlatne 999 investicijske polugice/kovanice? |
A teško će ti ljudi tu nešto reći za plemenite metale, ipak si u podforumu za kripto. Moje mišljenje je da ako nećeš baš jako ulaziti u ulaganja da se držiš jedne stvari, znači ili kripto ili dionice ili plemeniti metali itd. Naravno, to je moje mišljenje.
Što se tiče kripta, ja bih samo rekao da ja u Solanu vjerujem više nego u BTC, ali to sam ja :D Što se tiče načina ulaganja u kripto, uglavnom se slažem s kolegom Libertus, na sličan način razmišljamo. |
Citiraj:
Ali da ne dužimo, jer ne mislim tebe ili bilo koga uvjeravat u nešto, samo sam iznio svoju strategiju kako za tebe tako i za bilo koga tko čita. Naravno, ti ili bilo ko drugi radite onako kako vam se pokazalo najbolje, svima nam je u interesu zaradit, kako ćemo doć do te zarade nije uopće bitno :) Meni osobno DCA strategija u kriptu se nije pokazala baš kvalitetnim izborom za razliku od klasičnih financijskih tržišta jer bi mi avg buy price uvijek bio previsok. Na konkretnom primjeru, ovako mi je oko 20ak, kroz DCA bi bio valjda oko 50ak i sad bi kupovao u range 100k+ šta mi je suludo. Dakle kroz DCA trenutno ne bi bio na skoro +400% nego na +100%, nije baš mala razlika. |
Rang 15-30k nije dno. Dno bi bilo da je najniža cijena u zadnje 2-3 godine bila tipa 15k i ti si točno na toliko lupio sve pare koje si imao. Mislim da kolega Libertus na to misli, teško da ćeš ti ikad pogoditi to dno.
|
H0DL Br0ther!!!
Samo ti nisi nista naucio. Ovi koji na ATH kupuju pa holdaju e tu je skola!!! ja diplomirao. |
Citiraj:
|
i ja sam diplomiro .. al para nema :D
bar ne onih koje priželjkujem Ljudskoj pohlepi nema kraja |
Nije to šprint, nego maraton
Kao i kada si na fakultetu :D |
Slao sam Trump token na binance i u sol scan mi stoji da na toj adresi iman tokene, međutim unutar binance mi je stanje 0. Vidim da pokraj "isoncurve" stoji false.
|
I dalje stanje nula ili se pojavilo?
|
I dalje 0, na wallet mi je normalno stiglo(druga transakcija), ali na binance i dalje stanje na 0.
|
Zvuči mi kao da si fulao network.
Javi se njihovom supportu neka ti provjere. |
Solana network, adresa ispravna, javio se njima, ali jos nema odgovora.
|
Hm da ne znam. Očito je do njih onda nešto. Morat ćeš se s njima natezat.
|
Evo uspio rjesiti, odradili su mi deposit nakon sto sam im se javio
|
Čestitam, drago mi je da si uspio.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:26. |