![]() |
Citiraj:
Trebalo bi biti bolje s ventilatorima nego kad je open case zar ne? Više strujanja zraka? Sad sam odradio 5 minuta cinebencha, 4GHz je ono gdje može stajati duže vrijeme, oko 92.5 stupnja se ustabili na tom taktu, definitivno mu treba jače hlađenje. https://i.imgur.com/ZDmPu7b.png |
Baš smo se našli spamat temu ... :)
Na sobnih 18C, upravo odvrtio CB 20 na friško ugrađenom (prije 10 min) Ryzenu 3600 na B450 Tomahawk Max sa Freezer -om 34, pasta MX-4. 3600 bi trebao biti topliji 10 C od tvojeg 5600X-a. EDIT: dodao i ryzen 5900X na 92 malenom AIO za usporedbu slika desno https://i.imgur.com/Nqg02KF.png https://i.imgur.com/8VDQhbp.png |
Prema AMD-ovim specifikacijama, 5600X je predviđen da radi normalno do 95°C. Stock cooler je taman tu na granici da ga drži na oko 90-95°C. Za sve manje od toga treba neki bolji hladnjak. Tako da je temp oko 90-tak °C normalno za taj cooler. Imajte na umu da je to Wraith Stealth, dosta malen heatsink.
|
Citiraj:
Ali uzeti ću vjerojatno po preporuci ovaj LC-CC-120 koji mi stane u kućište... Ah kad sam bio glup i nisam razmišljao o tome na vrijeme... |
Nisam siguran jel normalno ili ne (potražiti recenzije sa stock coolerom), no netko tko ima za 5600X bi trebao imati i 200kn za aftermarket hladnjak.
|
|
Sigurno je da AMD ne isporučuje cooler, kakav god da je, da bi držao 5600x na 95 stupnjeva u cinebenchu.....
Stock wraith drži 5600x na 77-78 stupnjeva u Cinebenchu i pri tome boosta do 4,4 all core. Ne treba puno googlati da bi se pronašlo kako se ponaša 5600x sa svojim box coolerom. Kad je sve u redu tj. :D Idle temperature su potpuno beskorisne za bilo kakve procjene hlađenja jer moderni CPU-i već dugo imaju toliko power saving featurea da u idleu i bez hladnjaka drže 35 stupnjeva :D Open case i sto ventilatora u zatvorenom kučištu su ista stvar, ako je otvoreno onda je valjda temperatura zraka u kučištu i u sobi jednaka, ako je zatvoreno onda ventovi upuhuju zrak sobne temperature u kučište :D Naravno, postoji situacija kad baš neka supervruća komponenta šalje vrući zrak prema recimo CPU-u u otvorenom kučištu, ali to ovdje nije slučaj. Citiraj:
|
A joj vidim sad na drugoj temi da kolega ima RTX 3080 :D
U tom grmu leži zec, nvidia može napravit ne znam koliko dobar cooler, ali sva ta toplina mora negdje otić (bude u pc caseu) |
On ima RTX 3080 i AMD Wraith Stealth cooler. To je ovaj mali.
https://www.relaxedtech.com/reviews/...zen_wraith.jpgNemojte uspoređivati temperature u kućištu s temperaturama na "open bench" platformi. Ovisi i gdje mu stoji kućište, jel blizu kakve grijalice ili radijatora i slično. Ono što možeš još pogledati je postavke u BIOS-u, jel sve tamo ok podešeno, da možda napon nije fix na 1.5 v ili nešto slično. |
Ako netko želi probati:
https://www.hardwareluxx.de/communit...#post-27959573 Znači majstor je force flashao F60e BIOS od Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 na Asus Crosshair VI Hero ploču i dobio da mu ploča kao takva normalno boota sa NVMe SSDa. Nadalje, još jedan majstor sa OCNa je podupro priču jer je probao isto. No C6H ima ISTE probleme kao i prava GB X470 AG7 sa cold bootom sa tim F60e BIOSom tako da se nadaju ako GB popravi F60 BIOS za svoje ploče, izgleda da bumo masovno flešali svoje Assuske sa GB BIOSom :D Jedino je "problem" što ni jedan ni drugi nemaju Zen3 procesor pa nisu dokazali ono zašto nak treba taj BIOS no eto, samo dokaz da ipak nisu za baciti. Što će biti penal kod toga tj što će se žrtvovati na ploči da bi Zen3 CPU radio, za sada je nejasno. Izrazio sam svoju skeptičnost no kažu da nisu primjetili da "nešto je radi ili funkcionira". Živi bili pa vidjeli. Eto ako netko ima volje, C6H i Zen3 CPU, može probati :) bez problema se fleša natrag official Asus bios. |
|
Pratim :)
|
Citiraj:
Btw, sto nisi ti prodao svoju c6h ili se ipak tesko rastati :) |
Znači ako uzmem b550 mbo i 5600x, a matična recimo nema najnoviji bios. Hoće li bootat, ako upiknem 5600x u nju?
|
Citiraj:
|
Moralo bi na ploči biti označeno dali je ryzen 5000 ready ili nije
B550 je nekoliko mjeseci prije ryzen 5000 izasla, ali su i te agese/biosi za zen3 krenuli nekoliko mjeseci ranije |
Ljudi hvala na pomoći, kupio sam LC-CC-120 i MX-4 pastu, stavio ga upravo unutra i 63 stupnja za vrijeme cinebencha, all cores 4.4 GHz. Odlično! Ja sretan :)
Sav sam se preznojio to stavljajući bez da izvadim grafičku, ram i ostalo... Da sam bio pametan izvadio bi van bar grafičku... Staviti ventilator s ovim metalnim žičicama kad nemaš ništa prostora je baš nadljuski napor... Hvala još jednom svima! |
Drugo brko me vratio u srednju školu s ovakvim vijestima. Predobro.
A i možda najbolja vijest u 2020. |
Evo i cijele plejade ASRock BIOSa za 300 ploče sa Vermeer (Zen3) podrškom:
https://cloud.hkepc.com/index.php/s/MCd2iJOrG68Ss3X |
A tko to njima radi?
"Komjuniti" ili netko iz AsRocka? |
@Manuel
Community je trenutno zakurac po tom pitanju. I Gigabyte i ASRock što se tiče Zen3-on-300-čipset su sami napravili BIOSe za koje se zna/koji su izašli. Ova lista ASRockovih BIOSa je rad ruku ASRockovih inženjera. Ubacivanje AGESA koda u BIOS u kućnoj radinosti je ipak malo prekomplicirano, čak i za onog ukrajinskog papkara koji je prvo rekao da bude, a onda ignorira svaki upit o 300 čipsetu i modovima za isti. |
Pošteno od njih.
|
Ako dobro shvatih.
Sažali se obicnih smrtnika i neslužbeninim putem objavili što ono nebi smjeli zbog kapitalisticke politike / manjka interesa firme ? |
Citiraj:
Pa da ih ljudi baš ne isprcaju jako, to je tako vjerojatno. |
A eno ekipa C6H threadu na OC spremna na sve i svašta.
Vjerujem da će skarabuđit nešto kroz koji mj. Tema je dosta živnula zadnjih tj dana. :) |
Neće.
Nisu ovo modovi soket 771 na soket 775 gdje smo uz 3 klika mišom ubacili Xeon mikrokodove i vozi Miško. Ovi BIOSi u vrlo vrlo drugačiji i AGESA kod je također poprilično zajebanije uglavinjat u UEFI BIOS. Zato to još nitko nije ni izveo. Osobno mislim da niš od toga ako se govnari iz Asusa ne smiluju. Svi su "ućutali". Nitko ni muu ni bee. |
Citiraj:
Procova ionako nema, nisu još izdali ni budget verzije...ali ako bude jdnog dana, super, ako ne...lažljiva gamad kao i svi ostali i ajmo dalje. GG :D |
Obavezni su napraviti biose za 400 čipsete u 1. mjesecu
Vidjet ćemo što će se dogoditi nakon toga kad budu imali više vremena, jer je 400 čipset rebrand 300 čipseta, pa vjerujem da će dotad teži dio posla biti obavljen AsRockovci su dokazali ono što smo već znali, da se može, sad samo da netko od Asus šupaka to odradi |
Za sada, "najbolji" BIOS za C6H ploču sa Zen3 supportom je BIOS za ASRock X370 Gaming X. Kako kaže ruski kolega, za sada jedina "mana" je da ne rade top 4 USB porta na back IO... koji su ionako zakurac :D ASMedijino govno od kontrolera.
E sad da imam Zen3 CPU svakako bi ovo testirao. Ovako sa Zen2 i nema nekog smisla. |
Sada cekati da se spusti cijena ili izade 5600 ili netko odluci prodati polovni 5600x i ide upgrade za moj Taichi. I onda sam napokon dosao do kraja za svoju plocu i mogu lagano cekati drugu generaciju AM5.
|
Jučer je pod bor sjeo R9 5900X. Danas se vrše pripreme da sjedne u komp.
Ima li kakvih posebnosti za Zen3 na B450 ploči? Ili je samo "flashni BIOS sa R5 1600 na ploči i pikni R9 5900X"? :D |
Samo odgovarajući bios
|
Izprepadali ste me s temperaturam od 5800x ali da javim da je moj ok
33c je surfanje i normalan rad u Win a na 80c ide nakon 5 min R20. Nisam clockao osim u Amd Ryzen Masteru (+200 boost) i tako ide na 83c. Front mounted Arcric Frezer II 280 na stock boostu mu treba oko 45-50% (snage venta i pumpe) a na OC ide na 70-75% Kučište NZXT H510 (dosta skućen) Imam full problema s skupom memorijom pa kada to riješim ću ga malo stisnut i postat ovdje...:zdero2: |
@jc denton
uff sad ces vidjet kako je to sve isto kao i prije, nema tu razlike khm pikni, stavi nove AMD drivere i win update ako nisi, i uzivaj xD @Le0n ma ako provjeris vidjet ces da su to neke peak temp.. u realnom radu npr dok gejmas je dosta hladniji, vjerovatno ti ni na 70°C ne dodje.. moj maxa neki put na 77, ali gledam na drugom monitoru, uglavnom je u toj istoj igri na 65°C (logicno, iako vrti 400-600fpsa i dalje radi niti s pola snage), a ti peakovi preko 75°C su vrlo vrlo rijetki |
MSI B450 non Max ploče dobile beta BIOS sa Zen 3 supportom. Navodno XMP profili imaju probleme ali stvari rade :)
|
MSI AGESA 1.1.9.0 update brings Resizable BAR support to X570 and B550 motherboards
https://www.notebookcheck.net/MSI-AG....512155.0.html Отправлено через SM-N986B |
Citiraj:
Sad još neku 3060ti i peglaj! |
Citiraj:
Stavio sam betu još onda na Dark Hero i sve radi za sada |
Clock Tuner For Ryzen CPUs Gets AMD Zen 3 CPU Support in CTR 2.0 Release, Available in January With Hybrid OC Mode, New Features & Several Bug Fixes
Link: https://wccftech.com/clock-tuner-for...ybrid-oc-mode/ |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:21. |