PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   OCZ SSD - specifikacije, pitanja, rasprava, review, firmware update,... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=223097)

X-Plosiv 08.04.2013. 10:45

Pozdrav,

reinstalirao sam bio windows par puta, i mijenjam sada matičnu. Razmišlajm da formatiram SSD...kako je najbolje, imam OCZ Vertex 4...da skinem njihovu aplikaciju i bootam preko USB?

Jer na ovom SSDu sam promijenio 2 matičen do sada (jedna bila riknula), pa sam sveukupno reinstlairao windowse 3 puta. Zanima me da li da napravim safe erase ili da komotno samo reinstaliram windwose preko ovih pa obrišem windows.old nakon...

Nick7 08.04.2013. 15:03

Preformatiraj (quick format), a nakon instalacije si skini tool koji TRIM-a prazan prostor. I to je to.

Wizzard 08.04.2013. 17:43

Ako nemaš ništa bitno od podataka na disku napravi secure erase a ako imaš iskopiraj podatke na neki usb ili vanjski disk
i napravi čistu instalaciju.. secure erase i svježe windoze... pošto stavljaš novu ploču moja preporuka novi windowsi ali sa čistim ssd-om..

X-Plosiv 08.04.2013. 19:25

Nisam napravio nakraju safe erase, nego samo format i reinstall windowsa

windows rating ssda mi je na 7.7

EDIT:

Ubaciou pogrešan sata 3 slot, prebacio, 7.9 i bolje se diže..

Imamic23 10.04.2013. 15:13

Pozdrav, kupujem SSD Vertex, i sada, dali da kupim Vertex 3 ili 4? koliko je razlika?
uzimao bi 120-128GB..
a druga stvar, ploca mi je sata 2, pa kuzim da cu imat 250mb/s, ali bi kupovao maticnu i proc... sta kupiti? cuo sam da bolje radi s intelom? koliko je amd tu slabiji ili nije?

Wizzard 10.04.2013. 21:15

S obzirom da razlika u cijeni između oba nije velika moja preporuka ide na Vertex 4 radi novije tehnologije i duže garancije .. sem toga tu par postova niže samo već opisali rad Vertexa 4.U stvarnom radu nećeš vidjeti neke velike razlike osim u brojkama(čitaj testovima) a i tu nema drastičnih razlika..U svakom slučaju koji god da uzmeš nećeš
pogriješiti.. ali ako imaš koju kunu više u džepu dodaj za Vertex 4...

nino 12.04.2013. 22:40

Vertex 3 od frenda, sutra ce mi ga donijeti da provjerim na svom kompu. Izgleda da ce na put u nizozemsku. :D

http://i.imgur.com/RhgFQCx.jpg

Psycho 10.05.2013. 13:48

http://upload.slike.com/thumbs/sgK41.png

novi Vector..sa intel ahci/raid driverom
Ploča Asrock Z77 Pro4, Sata 3 port naravno.

Psycho 10.05.2013. 14:31

http://upload.slike.com/thumbs/ehX9M.png

usporedba stari firmware 1.03 sa novim 2.0.

:(

ali neka ga je.

Wizzard 12.05.2013. 15:31

@Psycho Nevidim čemu tuga ili bolje rečeno razočarenje...pa normalno je da nemozeš postići identične rezultate u benču.. a tih par bodova gore dole je savim normalno prilikom testiranja... novi firmware je vjerovatno radi stabilnijeg rada samog ssd-a..Vector je odličan ssd stoga nemoj se previše zabrinjavati oko nepotrebnih sitnica..Usput pročitaj Release Notes oko novog firmare-a sve ti tamo lijepo piše...:kafa:

Uživaj u svom Vectoru..:goood:

Psycho 13.05.2013. 13:45

ma ionako su to samo brojevi, glavno mi je da sve brze radi.

ali sada sam odusevljen jednom drugom stvari.

kako je ssd dio novog stroja, nije mi se dalo migrirati sa starog stroja na novi sve podatke nego sam preko vmware convertera prebacio fizički stroj u virtualni. prebacio to na novi komp na kojem je ssd, ali sam fileove stavio ipak na obicni SATA western digital blue koji sluzi u biti za data.

na kraju konverzije i prebacivanja na novi stroj. virtualka neke stvari radi brze nego fizički stroj do sada iako su vhd fileovi na WD Blue disku a ne na SSDu.

fizički stroj je: Core2Duo E8200/4GB ram/obični Seagate sata disk/Hp Compaq serija
fizički na kojem je virtualka: i3 3220/8GB ram/OCZ vector sistemski disk

tokom vremena ću prebaciti ono sto vise koristim na fizicku instalaciju ssd-a, a ostalo zadrzati u virtualci zbog odredjenih razloga.

mamutarka 18.05.2013. 23:50

Ovo pitanje već vjerojatno ima odgovor, no da ne tražim ako mi netko može nabrzaka pomoć, imam vertex 4, i imam neku naviku svake pola godine reinstalirat windowse, nakupi se smeća pa da to riješim.

E sad, u OCZ toolboxu ima secure erase, a ja sam do sad to radio tako da sam ubacio windows CD i bootao ga i tamo formatirao disk.

Koji način od ta dva, ili neki treći?

Wizzard 19.05.2013. 01:20

Odradi secure erase sa toolboxom,tako ces definitivno obrisati sve sa diska.. u par klikova si rijesio sve...dalje znas instalacijski dvd ili cd i spucas windoze...ovo se naravno radi ako ti vertex služi kao sistemac a ostale podatke držiš na drugom hardu ..ja tako radim.. i ja imam naviku rušiti windoze kao i ti svakih pola godine..:fiju:

mamutarka 29.05.2013. 19:54

odem tako no kaže

http://i.imgur.com/U6wleEL.jpg

ssd je sistemski disk, kako da napravim secure erase?

MAGARAC 29.05.2013. 20:24

DIgni komp sa drugog diska i secure erase napravi pomocu njihovog tolboxa za update FWa. Probaj ACHI i IDE modove ak nece. Inace ti pise da ne moze napravit erase na primarnom disku.

mamutarka 29.05.2013. 20:38

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 2404512)
DIgni komp sa drugog diska i secure erase napravi pomocu njihovog tolboxa za update FWa. Probaj ACHI i IDE modove ak nece. Inace ti pise da ne moze napravit erase na primarnom disku.

Ma isao sam dobrim starim putem, 1st boot device CD -> format C -> install win7. Tako su mi i na toms hardware u meduvremenu predlozili

3alfa3 29.05.2013. 21:58

Jedno pitanje...

Ako noviji SSD-ovi imaju brzinu daleko vecu nego sto SATA2 moze propustiti, sto se desava kad im padne brzina uslijed koristenja? Jel to znaci da ce takav disk radit i dalje isto brzo na SATA2 sucelju ili ce performanse pasti u postotku kao sto bi pale i na SATA3 sucelju?

MAGARAC 29.05.2013. 22:09

SATA2 ima i vise nego dovoljno propusnoti za random read/write i 4k fileke tak da nema nikakve brige. RAT je isti a jedino sto je slabije su neki slucajevi kopiranja sto i nije tak bitno kod SSDa.

3alfa3 29.05.2013. 22:36

Evo da pojednostavim pitanje....
Konkretno, ovaj Agility3 60GB kojeg imam, nakon nekog vremena izgubi performanse za nekih 20-30%. Nije problem, bootam sa drugog harda, clean erase SSDa i vratim image na njega i opet je ko novi.

Taj Agility ce izgleda zavrsit u laptopu, a u desktop pc bi stavio Vectora. I sad, hoce li kod gubitka performansi koje ce kad tad doc to biti mjerljivo benchmark programima ili je to toliko brz SSD da ce i tako "usporen" biti "prebrz" da bi se to vidjelo na SATA2 sucelju? Tj. hoce li bit potrebe svako toliko napravit clean erase i vratit image na njega kako bi radio brzo kao u novom stanju obzirom da koristim SATA 2 sucelje?

Nick7 29.05.2013. 22:52

Clean erase ima smisla raditi jedino ako si imao gore OS bez TRIM-a.

3alfa3 29.05.2013. 23:06

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 2404602)
Clean erase ima smisla raditi jedino ako si imao gore OS bez TRIM-a.

Imam OS sa trimom (ukljucen je), ali svejedno dolazi do pada performansi nakon nekog vremena (odprilike mjesec dva je potrebno da padnu performanse)

Nick7 29.05.2013. 23:19

Ali, to ti je jos vise 'temporary' popravljanje performansi.
Anyway... your choice... :D

3alfa3 29.05.2013. 23:27

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 2404622)
Ali, to ti je jos vise 'temporary' popravljanje performansi.
Anyway... your choice... :D

A cuj, drzi se ko nov tih mjesec dva, a onda ponovim radnju. Srecom, traje manje od 10 minuta :)

Wizzard 30.05.2013. 11:43

Citiraj:

Autor 3alfa3 (Post 2404600)
U desktop pc bi stavio Vectora. I sad, hoce li kod gubitka performansi koje ce kad tad doc to biti mjerljivo benchmark programima ili je to toliko brz SSD da ce i tako "usporen" biti "prebrz" da bi se to vidjelo na SATA2 sucelju?

Sa Vectorom neće biti takvih nazovimo to problema... radiće jednako brzo sad i kasnije ..ja imam vertexa 4 i nakon skoro 4 mjeseca rada još i brže radi nego na početku..tako bar pokazuju brojevi (misilim na bechmark)..imaš par postova niže moji testovi sa vertexom pa pogledaj ako želiš.

Usput mislim da se nebi trebao preterano zabrinjavati glede tih sitnih padova preformansi to su ionako samo brojevi vjerujem da Agić 3 radi sasvim ok..ja sam klincima stavio takav isti u komp sa sata 2 sučeljem i mališa radi odlično..

3alfa3 30.05.2013. 15:22

Mislim da ce ipak Vector 128GB zavrsit u laptopu. Barem dok ne nabavim ladicu za postojeci HDD koja ide umjesto optickog uredjaja. Srecom, kapacitet ce mu bit dovoljan jer i inace nemam natrpan HDD na laptopu (dapace, ostat ce debelo preko pola prazno).
Jednog dana kad nabavim tu ladicu, Agility3 60GB ce zavrsit u laptopu, Vector u Desktop PC-u, a trenutni 500GB HDD od laptopa ce bit u ladici umjesto otpickog uredjaja.

Sutra u kupovinu :)

3alfa3 31.05.2013. 14:05

Vratio se iz kupovine.
OCZ Vector 128GB (1028kn za gotovinu)

Odma je stavljen najnoviji firmware (2.0)
Bench je napravljen na praznom Vectoru na PCu iz "moj komp". (sata2 sucelje)
Vec je u Laptopu i radi ko grom :)
Kad nabavim HDD to ODD ladicu, Agility60 ce zavrsit u laptopu, a Vector na desktop PCu

http://i195.photobucket.com/albums/z...ps86c2d402.png

3alfa3 31.05.2013. 14:27

Evo bencha i sa laptopa. Nisam ni znao da ima SATA 3 (jer je rezultat bitno bolji pa pretpostavljam da ima sata3 iako ne znam kako provjerit - ako neko zna nek napise).
Animacija startanja windowsa (7 64bit) se ni ne zavrsi, a vec me pita za logiranje :)

Laptop je Toshiba C870-17h (Intel 960B@2.2Ghz, integrirana grafika)

http://i195.photobucket.com/albums/z...psbaf20e99.png

EDIT:
Provjerio sa HWiNFO64 i stvarno se radi o SATA3 (6Gb/s) sucelju. Odlicno. :)

Brojke onda ne odgovaraju bas najboljim rezultatima tog SSDa na Deskop PC-ima sa Intel controllerom, ali radi se o laptopu pa se ne zamaram brojkama. SSD jednostavno leti. Toliko je brz da vise necu spustanjem poklopca stavljat laptop u sleep mode nego ga jednostavno gasit nakon koristenja

Wizzard 31.05.2013. 17:10

Vjerujem da sve leti na tom ssd-u ali poenta priče je da si ti na kraju zadovoljan sa radom ssd-a..:chears:

3alfa3 31.05.2013. 17:37

Citiraj:

Autor Wizzard (Post 2405668)
...poenta priče je da si ti na kraju zadovoljan sa radom ssd-a..:chears:

Upravo tako :)

3alfa3 01.06.2013. 15:08

Moze mala pomoc?

Ne snalazim se bas na ebay stranicama pa ako neka dobra dusa moze linkat neku jeftinu ladicu u koju bi stavio hdd i onda tu ladicu stavio umjesto optickog pogona u laptop (Toshiba C870).
Radi se o sata ladici, a koliko vidim na netu, sve pasu (visine 12,7mm) - samo se na njih stavi poklopac od postojeceg otpickog uredjaja da to izgleda ko original.
Naravno, dodstava u HR mora bit moguca, pa da onda angaziram frendicu koja inace kupuje cesto preko ebaya da mi to uzme.

Hvala

nino 01.06.2013. 16:07

Moras znati koji ti je konektor na ladici ili lapu, mini s-ata ili stariji. Meni se neda guglat. ;D

3alfa3 01.06.2013. 16:25

Citiraj:

Autor nino (Post 2406099)
Moras znati koji ti je konektor na ladici ili lapu, mini s-ata ili stariji. Meni se neda guglat. ;D

Evo fotke (EDIT: mislim da je to mini sata?)

http://i195.photobucket.com/albums/z...ps50235ae0.jpg

3alfa3 01.06.2013. 17:02

Evo, ovo mi treba (al nema u HR za kupit)

http://www.instar-informatika.hr/dri...osure/SST-TS09

nino 01.06.2013. 17:09

Ja cu slijedeci tjedan ici do Italije, vidio sam da lik ima tamo pa ti mogu uzet jednog, samo sto je cijena 22€, ili ebay pa pricekaj ako ti nije hitno.

3alfa3 01.06.2013. 17:15

Citiraj:

Autor nino (Post 2406124)
Ja cu slijedeci tjedan ici do Italije, vidio sam da lik ima tamo pa ti mogu uzet jednog, samo sto je cijena 22€, ili ebay pa pricekaj ako ti nije hitno.

22 eura bi mi odgovaralo, ali nismo iz istog grada pa to malo komplicira i nebi te htio zezat s tim. Radje ako ti se da pogledat po ebayu, a da ima dostavu u HR pa da mi frendica to odradi.

Uglavnom, fala na ponudi

nino 01.06.2013. 17:17

http://www.ebay.com/itm/12-7mm-Unive...item2c6e353cfd
ili
http://www.ebay.com/itm/New-12-7mm-U...item1e7b7ab91e

3alfa3 01.06.2013. 17:22

tnx

Proslijedio link frendici, pa kad dodje - dodje :)

Getriba 08.07.2013. 18:42

Bok kolege forumaši,

zanima me, kako više nema Vertexa 4 u dućanima baš, koji bi bio SSD bio u njegovom rangu ? Može proizvođač bit i OCZ, al i neki drugi. Kapacitet do 120 ili eventualno 180gb.
Stavio bi ga u laptop koji služi u poslovne svrhe, točnije programiranje.

Gilbert5 08.07.2013. 18:47

Vector ili malo slabiji vertex 450

3alfa3 14.07.2013. 19:59

Citiraj:

Autor 3alfa3 (Post 2406129)
tnx

Proslijedio link frendici, pa kad dodje - dodje :)

Javila frendica da je doso prije par dana. jbt, ko da je pjeske radjena dostava :)

EDIT:
Stavio HDD u tu ladicu, vidim HDD u Windowsima.

ali....

HDD u ladici nije bootabilan na mom laptopu sto mi je jako bitno i glavni razlog zasto sam ju nabavljao. Ocito stvar BIOSa mog laptopa koji to ne dozvoljava.
Nazalost, vratio nazad opticki pogon, a ova ladica ce u oglasnik na forumu ili u ladicu sa ostalim kompjuterskim grobljem ak se ne proda (50kn, koliko sam i platio) :)
Steta, bas sam se veselio....

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:40.