PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Inspekcija za provjeru legalnosti softwarea na poslu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=212872)

sandrinator 31.12.2016. 15:44

da li smijem na osobnom laptopu koji koristim za poslove firme (firma nema još nikakvo računalo) imati Office 365 personal?

ili baš mora biti verzija za poslovne korisnike? govorimo o maloj firmi s jednom zaposlenom osobom - koja koristi svoj vlastiti laptop za posao.

Windowsi su firmini, retail. :)

dez 22.01.2017. 17:28

Moraš imati Office Home & Business ako je laptop u vlasništvu firme.

A za ovo tvoje, nisam 100% siguran.

sith_lord 27.01.2017. 21:10

Ne može biti za privatne osobe na službenom računalu, između ostaloga jer se Personal ne smiju korisiti za službene svrhe. Zato i jesu jeftiniji.

Ja sam se osobno isprsio za Retail i Windowse 10 i Office Home and Business 2016, i sad ne želim ništa više čuti, platio sve licence, pa i za AV, za svako računalo. Kako neki kažu, miran san nema cijene.
A košta koliko košta, to je cijena posla.

E sad, ne znam što bi bilo kad bi koristila npr. Personal i onda prije dolaska neke eventualne kontrole radila uninstall. Moralno upitno, ali ne vidim zašto bi bili problemi zbog nečega što je nekad bilo na računalu, bilo prije 5 godina ili 5 minuta. Nije li bitno kakvo je stanje zateknuto?

Iskreno, ako ti ne treba ured, onda bi radije napravio ugovor s tvrtkom o korištenju adrese radi potrebe registracije tvrtke, pa ti onda nitko ne može ući u kuću samo tako. Isto tako, čisto sumnjam da se ide u premetačinu cijele kuće u potrazi za ilegalnim software-om samo zato jer si ti iznajmio/la sobu u stanu svojoj tvrtki i još pipaju je li računalo toplo-hladno. Taman posla. Eventualan pregled prostora u kojoj radiš i uređaja koji su tamo, to još nekako, ali cijelu kuću - za to treba nalog od suda ako se ne varam.
Zato možda office na drugom nekom računalu? Opet moralno upitno i netko imalo pametan će pitati a kako radiš te dokumente ako nemaš office na tom računalu, a s druge strane, možda bi ti odgovarala i neka Open Source opcija?
Ja sam ozbiljno razmišljao o tim alternativama, pa čak i Linuxu, ali mi se nije dalo zafrkavati i gubiti vrijeme isprobavajući, a i Windowsi su mi svejedno trebali radi nekih programa koji ne rade na Linuxu.

E da, a vezano uz OEM - ako se ne varam, trebao bi ga staviti ovlašteni MS tehničar ako će se striktno po pravilima, a može se prebaciti na drugo računalo pod posebnim uvjetima (a la crkla ploča).

croi1 25.04.2017. 16:33

Mogu li bilo koji od ovih antivirusa kupiti i koristiti za firmu?

Mommistake 25.04.2017. 16:40

Da, ako imaš plaćeni.

sith_lord 25.04.2017. 16:44

Meni su iz BD Sales preko telefona rekli kako nema problema što se njih tiče oko korištenja Total Security-a u komercijalnom okruženju (pričamo o plaćenoj verziji, jel', vjerojatno je zato stavljen link gore).
Također su dodali kako je Enterprise verzija namjenjena za one koji imaju i žele zaštiti i servere, a pošto ja to nemam, nemam ni potrebe za glavnim odlikama njihovog Enterprise rješenja (GravityZone).

coconut 25.04.2017. 16:48

Zašto plaćati kad ti je Comodo besplatan i za poslovnu primjenu?

croi1 25.04.2017. 18:16

Odlično, to me baš zanimalo, da ne moram imati Business verziju.

Gledao sam besplatne ali se na kraju ispostavilo da mnogi više nisu besplatni za business pa sam odustao od daljnje pretrage. Uzet ću u obzir i Comodo.

Hvala.

Mommistake 25.04.2017. 19:34

Gledaj, njih ne zanima što ti imaš, važno je da nemaš ilegalno.

Ako ti smatraš da se možeš zaštiti free, tvoja stvar, samo da nije s torrenta.

mann 04.05.2017. 08:51

Samo da nije s torrenta i da ne pise da je free for personal use jer to znaci da nije besplatan. Pazi na detalje, na kraju ce te najmanji detalj kostati kazne. Masu masu toga je samo free for personal use.

Overclock_freak 18.08.2017. 18:55

u firmi imamo par računala koji su došli sa win 8.1 I imaju naljepnicu. Win update je povukao 10tku gore.

U slučaju inspekcije to je ok I to prolazi ? kako oni tumače te " upgradeove " ?

+ ukoliko tipa naljepnica je win 8.1 a ja downgrade na 7 je mogu imat problema za to ?

newyxX 18.08.2017. 19:19

Citiraj:

Autor Overclock_freak (Post 3092818)
u firmi imamo par računala koji su došli sa win 8.1 I imaju naljepnicu. Win update je povukao 10tku gore.

U slučaju inspekcije to je ok I to prolazi ? kako oni tumače te " upgradeove " ?

+ ukoliko tipa naljepnica je win 8.1 a ja downgrade na 7 je mogu imat problema za to ?

Za upgradeanu Win10 licencu mislim da se kreira novi kljuc koji je u Microsoft DBu povezan sa tvojim OEM kljucem tijekom upgradea.Tako da ne vidim problem koji bi inspekcija mogla imati s tim upgrade licencama iako su bezveze zakomplicirane od strane MSa.

Overclock_freak 18.08.2017. 19:59

ključ od 8.1 se koristi i za win 10

nathan.fake 18.08.2017. 21:22

Citiraj:

Autor Overclock_freak (Post 3092818)

Inspekcija te traži račun (tj. dokaz o kupnji), njih ne zanimaju naljepnice ni ključevi.

Ukoliko dođe do inspekcijskog nadzora, kroz par dana stiže dopis gdje trebaš dokazat posjedovanje licence za određen SW. Obično su to Win, Office, AutoCAD, ... - sve točno, što i koliko, stoji u dopisu.

Što se tiče nadogradnje na Win10 ne bi smjelo bit problema - dostaviš račun za Win7/8. Opće je poznato da je upgrade na Win10 išao besplatno i često automatski.

Što se downgrade 8 na 7 tiče. Legalno možeš samo downgrade Win8 Pro na Win7 Professional. "Obicna" Win8 nema downgrade right - samim time bi moglo bit problema.

syss 19.08.2017. 11:26

Citiraj:

Autor Overclock_freak (Post 3092829)
ključ od 8.1 se koristi i za win 10

ne bi vjerovo, ali ja sam sa oem 7icom aktivirao 10ku ;)

mislim nekorišten key na čistu 10 instalaciju.

ZeljaOs 03.09.2017. 14:14

zna li netko mozda da li je photoshop elements dopusten za komercijalnu upotrebu? (naravno kupljen na ime firme?) , nigdje nemogu naci taj podatak

geronimo_2 18.09.2018. 13:19

poz.
frend zeli kupit AutoCAD preko ebay-a. vidim da ih ima za relativno male nofce i najcesce vidim da pise da je digital download i da je legal 3g.
kako to ide kod dokazivanja takvog sw ako se pojavi kakva inspekcija? samo se pokaze print out paypal racuna ili? jel smije bit taj racun na nekog drugog usera ili mora bit njegovo?

sith_lord 18.09.2018. 13:34

Ja sam prilično siguran kako bi to u teoriji trebalo biti i da bi trebalo proći u redu, ali ne znam kako bi to stvarno išlo u praksi, a pogotovo ne s tako nabavljenom licencom, pa ću radije šutjeti s argumentima da ne bi nehotice naveo ljude na krivi put.

Pratim ovu temu i baš me zanima hoće li tko javiti s iskustvima iz prve ruke...

geronimo_2 18.09.2018. 13:36

da meni isto to bas nije jasno. svi spominju to kupovanje sw preko baje i kuzim za win, ali za recimo CAD mi je malo cudno to i zato zelim znat da ne navedem covjeka na krivi put.
nije mu za firmu.

Libertus 18.09.2018. 13:52

Ako mu nije za firmu što ga onda muči to?

geronimo_2 18.09.2018. 14:05

jel covik zeli bit legal.

Sinac 18.09.2018. 14:21

ACAD i slični programi imaju ovlaštene prodajne predstavnike/dilere/zastupnike i navedeni su za sve oblike kupnje (digital key, hard key + digital download itd.) i po regijama. Ima negdje na webu popis, sve ostalo je mačak u vreći u vezi legalnosti.

coconut 18.09.2018. 14:38

Nekidan sam gledao frendici licencu baš za AutoCAD. Onda sam otišao na Autodeskovu stranicu i vidio da više ne postoji klasična licenca nego sve ide putem pretplate. Uzmeš pretplatu za x PC-a na y godina i vozi. Za to vrijeme redovito ti stiže updatei, zakrpe,...
Na kraju je frendica uzela licencu kod ovlaštenog zastupnika za 10k kn.

Colop 18.09.2018. 14:42

Jel inspekcije još vrše svoj posao skeniranjem preko famoznog usb sticka ili ?

geronimo_2 18.09.2018. 14:53

mozda je zato za navedene CAD-ove sa baje licenca na 3 godine. samo otkud njima to i kako to da prodaju to za sicu mi nije jasno bas. jer neki kazu da je kao zato jer to dolazi sa pokvarnim kompom... to mi je malo nategnuto jer to nije OS. zasto bi neko kupovo komp sa CAD-om. sto je najbolje radi se o CAD 2019, a ne nekom starijem.

edit: jos jedna spoznaja. tamo se spominje stvarno na baji nesto u stilu educational version. sto bi znacilo da je to vjerovatno famozna student verzija koju svako moze skinut for free koliko sam skuzio, ali iza koje ostaje watermark kad se printa i na nacrtima sto znaci ako je tako da ti tipovi na baji muljaju i prodaju ljudima maglu pa mi nije jasno gdje je koji k baja da to skine ca. ocito su im bitnije pare nego postenje lol.

Wozniak jR. 18.09.2018. 18:05

Vidjeh temu pa jedno random pitanje ( ne, nemam svoju firmu i ne pricam o "prijatelju" ;D )

Sto ako netko ima instaliranu virtualnu masinu na kompu i na njoj stvari koje ne smije?

Pawzilla 13.08.2019. 13:28

Dižem temu iz mrtvih, kako imam specifičan problem za koji nisam našao odgovor.

Obrtnik sam (moj OIB je OIB firme, nema poslovnog računa firme, nego samo moj žiro i time nema opreme koja je kupljena na firmu).

Oprema koju koristim je laptop s Windows 10 Pro licencom (OEM) koji sam otkupio od firme dje sam privatno zaposlen. Posjedujem račun o kupnji rashoda sa jasno definiranim modelom opreme i naznačenom Windows 10 Pro licencom. Sada bi htio od iste firme na isti način kupiti Office 2013 Retail gdje bi dobio originalnu kutiju i key.

Čitao sam Microsoft licence agreement: https://windowsreport.com/transfer-o...erent-pc-user/ - navodno bi trebalo biti ok tako koristiti licencu, ali me zanima ako tko zna može li biti problema u praksi?

Dodatno, zanima me u slučaju inspekcije, kako kao obrtnik vršim striktno intelektualan rad i nemam poslovni prostor, već sam svoj stan morao registrirati kao mjesto središta obrta, kada bi došla eventualna inspekcija, bi li gledala svu opremu u stanu (imaju li pravo na to) ili samo opremu koju im pokažem na kojoj pravim račune?

Mommistake 13.08.2019. 13:42

Nedugo bila inspekcija kod frenda.

Imaju neki USB, piknu u PC, on izbaci koja je vrsta Windowsa, da li je legalna i da li je aktivirana, to je to.

Nakon toga samo traže R1 račun.

I to je to.

Ako ta firma od koje bi kupio izdaje R1 račun ne bi trebalo biti problema.

atjeroid 14.08.2019. 20:50

Trebam ocu za obrt, jednu licencu Win 10 Pro, te licencu za Office (bilo koja verzija, samo da otvara normalno docx format).

Sad pošto on nije u sustavu PDVa, treba ići preko R1 ili kak to drugačije ide. Također, ako netko ima preporuku gdi je najbolje uzeti?

Problem 16.08.2019. 15:31

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3328913)
Nedugo bila inspekcija kod frenda.

Imaju neki USB, piknu u PC, on izbaci koja je vrsta Windowsa, da li je legalna i da li je aktivirana, to je to.

Nakon toga samo traže R1 račun.

I to je to.

Ako ta firma od koje bi kupio izdaje R1 račun ne bi trebalo biti problema.

Samo Windowsa ili svega instaliranoga? Dali je jednaka kazna za 1 ilegalni i za recimo 10 komada softwarea?

Mommistake 16.08.2019. 15:36

Ne znam ti to iskreno.

Mi imamo sve legalno, ne znam što su konretno tražili i kako.

Frend otvara igraonicu u VŽ-u uskoro, dobio info da će mu samo windowse provjeravati s tim usb-om.

Što se kazne tiče, nije ista.

Jedan kolega s posla u obitelji ima kafić u ZG-u. Poharala ih inspekcija, imao je instaliran Team Viewer u non-commercial svrhe + neki office ilegalni. Dobio masnu kaznu, i to najviše zbog TV-a.

Problem 16.08.2019. 15:46

A se barem inspekcija najavi ili samo bane? Čisto informativno pitam. Mi radimo građevinu i imamo jedan laptop na kojem je sve legalno (w10 pro, software za fakture, besplatni office).

Ja sam dao otkaz u bivšoj firmi i doregistrirali smo našu (obiteljsku) firmu za projektiranje, fotogrametriju i 3D lasersko skeniranje i uskoro se kreće u nabavu nove opreme. To ce kostat da glava zaboli.

Dobio sam licencu u trajanju 1 god. za fotogrametrijski software kao nagradu za osvojeno 1. mjesto na natjecanju - kako gledaju na to?

mkey 17.08.2019. 10:24

Dakle, inspekcija rokne kaznu za Team Viewer. Baš me zanima kamo ode ta lova :D

acmevagabundo 17.08.2019. 10:38

TeamViewer ima QuickSupport verziju. Ona služi samo kao host, a ne možeš biti remote. Ali ako se samo trebaš spojiti u kafić sa nekog drugog računala, to će ti biti dovoljna opcija.

Pupo 17.08.2019. 10:44

Citiraj:

Autor Problem (Post 3329693)
A se barem inspekcija najavi ili samo bane? Čisto informativno pitam. Mi radimo građevinu i imamo jedan laptop na kojem je sve legalno (w10 pro, software za fakture, besplatni office).

Ja sam dao otkaz u bivšoj firmi i doregistrirali smo našu (obiteljsku) firmu za projektiranje, fotogrametriju i 3D lasersko skeniranje i uskoro se kreće u nabavu nove opreme. To ce kostat da glava zaboli.

Dobio sam licencu u trajanju 1 god. za fotogrametrijski software kao nagradu za osvojeno 1. mjesto na natjecanju - kako gledaju na to?

Jesi SW dobio ti ili firma?

Problem 17.08.2019. 11:22

Ja :)

Ali ja sam prokurist u firmi i licenca je vezana na mail.

Ja neznam na koje načine sve pojedinci varaju državu, ali mi konkretno radimo sve preko računa i ogromne količine novca dajemo državi (porez, ova davanja, ona davanja). Da me oglobi za legalni software koji imam na službenom računalu, zatvorio bih firmu i otvorio u njemačkoj gdje već sada imam ponude da živim 10x bolje nego u ovoj jadnoj državi.

I još jedan slučaj. Kad ja radim za državu (općine, razni zavodi i ustanove) dobim ugovor na kojem piše da mi po izdanom računu plačaju u roku od 30 dana i redovito prekoračuju taj rok. A kad ja nešto moram platiti imam plafon 10 dana ili odmah šalju kamate.

Puno puta se pitam što me ovdje drži :hitthewal:

Old Iggy 17.08.2019. 11:41

Citiraj:

Autor Problem (Post 3329833)
Ja :)

Ali ja sam prokurist u firmi i licenca je vezana na mail.

Ako je licenca na tebe, nije na firmu, tu je problem.

Mommistake 17.08.2019. 12:49

Citiraj:

Autor Problem (Post 3329693)

A trebala bi samo banuti.
No masa ljudi ima info prije nego dođu, što ne bi trebalo biti normalno, tj. nije po zakonu. Veze čuda rade.

kiki86 11.09.2019. 17:56

Di mogu najjeftinije kupit windowse koji sigurno prolaze inspekciju? vidim da su u linksu 1200 oem verzija i 1800 retail. koja je razlika? mogu na slozenac oem verziju puknut? Treba mi za jednu firmu 4 licence pa gledam di najjeftinije kupit...

Lewis 11.09.2019. 18:17

Ukratko ako vec imas kompove instalirane onda ti treba Retail (ti su prenosivi), ako kupujes komp sa windowsima onda mozes OEM (da bude na istom racunu kao taj hardware ali ti nisu prneosivi tj. ostaju vezani za taj hardware).

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:50.