![]() |
Ima samo su kod nas skupa ili teže dobavljiva, primjer:
http://lian-li.com/v2/tw/product/upl...q08/flyer.html kome nije problem DIY može poprilično ušparati. Veći je problem naći mobo sa 5, 6 sata porta pogotovo u itx formatu, evo primjer: http://www.asus.com/Motherboards/P8H77I/#specifications http://www.asus.com/Motherboards/E35M1I/#specifications http://forums.freenas.org/threads/am...-new-forum.27/ http://forums.freenas.org/threads/ne...t-8-16gb.8200/ |
|
Pocea sam dobivat neke cudne logove na synology DS212j
http://www.pohrani.com/t/s/H1/4vFEGbMU/logs.jpg Jel me to neko pokusava hakirat ili sta? Jedna adresa je iz brazila a druga iz kine. Btw download station je iskljucen. |
Lako moguće, trebaju upasti da vide šta to imaš :)
|
Citiraj:
Jel mogu nekako povecat zastitu? Za sada sam samo ukljucija Auto Block. |
Ma dovoljan ti je AutoBlock,ja sam stavio na 3/1,znači 3 pokušaja u minuti,u početku je bilo nekih pokušaja ali već 6 mjeseci ništa,
Sve i da može provalit nebi se usrećio jer mi je upload 35kb/s ;) Ionako 95% ljudi imaju gore razne vrste filmova i muzike tako da... |
yup, pokusavaju te hakirati :)
ako možeš, ograniči dopušteni IP range samo za hrvatske adrese, pa si barem siguran da te nemogu kinezi prcati :D |
Jel ovo ok kombinacija i vrijedi li taj NAS što?
|
iskreno ne znam za ovaj jer po pitanju NAS uredaja jedini koji ti nesto vrijedi za kucnog korisnika je Synology i mozda Buffalo za ostalo ne znam. Pogledaj po netu sto pisu za njega i kakva mu je softverska podrska, jer ako nema dobru softversku podrsku izbjegavaj ga u sirokom luku. Synology ima najbolji software od svih njih koliko mi se cini, i radi toga kosta 2x vise od drugih. Sto ce ti NAS uredaj kad ne moze sve ono sto bi ti htio. Samo da spomenem mogucnost kod synologya da mozes instalirat brdo programa koji ne moraju biti orginalni od proizvodaca, ima dosta dobar support od drugih programera tako da mozes naci dosta programa.
A sada ako tebi treba NAS da ti glumi mrezni disk to ce ti biti svaki dobar, a ako ti treba da moze torrente skidat i glumit media server i ostalo za to ti treba NAS koji ima dobar software. Po pitnju ovo je super cijena za disk i NAS uredaj samo pripazi u ovaj ti stane samo 1 disk max velicine 2Tb i uvijek razmisljaj unaprijed. Teoretski 1bay NAS uredaj mozes dobiti sa sofmodanim wdtv.om i diskom ustekanim u njega tj da skida torrente i ostalo. |
NAS to AP (access point/Hotspot)
Samo ukratko za probu, a mozda i za duze sam u DS409+ i DS211j pikuno WLAN USB karticu model (podrzanu od synology-a) TP-LINK TL-WN722N (99kn) i pretvorio/ukljucio u NAS-u opciju da radi jos i kao access point za WLAN.
Spajao sam se samo sa mobitelom pa samo o tome mogu govorit. Radi ko grom i setap je jednostavan ko pasulj :D podrzava zastitu i šifu WPA/WPA2. Nesto vise o ovome za par dana kad ga malo vise budem maltretira + stavija malo jacu antenu, mada i sada ima zacuđujuce jak domet i snagu signala. Pozzz braco po NAS-u :chears: ps- usb wlan kartice podrzane od strane synology-a da rade i kao access point www, ima i maloooo veci spisak kartica koje rade samo kao prijemnik tj. sa njima se mozete samo spajati na wlan. |
Citiraj:
A to je Synology :D:goood::D |
Jel bi bilo bolje da je u NASu Red ili Green, a ne Blue HDD ?
|
Citiraj:
|
ja imam u nasu jedan red i jedan green pa cemo vidjet kako ce se red ponasat.
Vidim da je par stupnjeva hladniji i da manje struje trosi po specifikacijama |
Citiraj:
Moras znat da Red serija ima manji broj okretaja (5400 rpm) pa je samim time i sporija tj. pristup podacim, a osjeti se da li se dik vrti na 7200 rpm ili na 5400 rpm, ja bi reko od 5 do 15 posto (ovisno o situaciji tj nacinu pristupa i podacima) je brzi disk brzi. Na zalost jos nisam proba NAS sa SSD-om ili diskoma na 10.000 rpm (VelociRaptor) pa ne mogu reci koliko su oni brzi od drugih tj gore navedenih kombinacija. Mada mi se cini da zapravo WD malo prodaje maglu sa Red serijom i slicnim serijama posto sad gospoda vec imaju 6-7 tipova diskova (jedn za proljetnu kolekciju, drugi za zimsku, treci za jesen, i tako dalje :D), a zapravo je jedina razlika između pola njih u firmwareu i internet stranici :fiju: Ja ima u DS211j jedan spori i jedan brzi disk od samsunga (bar mislim da jesu davno je bilo kad sam ih kupija) i brzi je uvijek oko 5 do 10 stupnjeva topliji. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Lega dobro si to primjetija :thumbup: ps- drago mi je vidit da nisam jedini sarkasticar na forumu :cool: |
Kako cu najbolje/brze postavit neku web galeriju sa ds212j a da ne koristim njihov defaultni photo station? Iman hrpu slika koje mi photo station konvertira a to traje pun k i jos toliko. Jel ima neki 3rd party paket koji bi mi bez konvertanja to odradija? Ili nesto slicno (nedavno san ga tek nabavija pa nisan jos upucen u sve mogucnosti)
|
ja bi to rijesio sa nekom PHP aplikacijom...probaj googlat NAS PHP gallery
|
Može se kod raida 5 ili 6 naknadno dodavat diskove bez previše kompliciranja? Znači kapacitet mi se popuni i zelim ga proširit dodatnim diskom.
Da odmah napišem što bi mi trebalo iako ni ja sam neznam. Uređaj koji bi služio kao cloud/backup, i koji bi mi bio spojen tv, media player i moj komp. Zapravo "skladište" koje bi rasteretilo sadašnje stanje. Htio bi raid 5 ili još bolje 6 zbog neke sigurnosti,brzina je manje važna. Gledam razlike između mrežnog diska i nas-a iako me nas manje zanima ako bi ovo mogao izvesti s mrežnim diskom jer mi nas izgleda kompliciranije za pripremu i rad. Cijena je bitna tj. što manje to bolje, a od hardvera koji bi mogao iskoristiti je jedan laptop i malo starija desktop konfiguracija. Na prvu mi izgleda da bi to mogao rješiti s mrežnim diskom ali gotove konfiguracije od par Tb su preskupe pa pokušavam smisliti nešto jeftinije pošto već imam diskove. |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
sto od ovoga tu uzeti,
koji od ovih se moze spojiti na router, pa da se mogu na njega spajati i preko laptopa i preko desktop kompa i preko media playera koji su svi na istoj wifi mrezi? odnosno da li ja mogu recimo podesiti da mi utorrent skida na taj mrezni disk? i onda sa nekog drugog komp apristupit tim podacima |
Od kojega tu fali ti nešto u postu.
Inače ako se referenciraš na bilo koji NAS (od jeftinih d-linkova, zyxela do skupljeg Synology.a) svi oni imaju u svom softweru već klijent sa dohvat podataka iz torrenta i mnoge druge stvari (tu se sad razlikuju ovi jeftini od synology.a). NAS ti je kučište u koje se stavlja obični 3.5 HDD. Sad u tom "kučištu" je procesor, memorija itd. Da ne idemo u detalje to je laički pojednostavljeno. E sad to kučište ti ima na sebi već softwer odnosno sučelje, ajmo reć nešto slično tvom ruteru - spojiš se sa browserom na njega i upravljaš svime. Naravno NAS ti je mrežni uređaj koji sam ide na internet, kompovi ga vide kao sherani disk itd. |
jednostavno NAS je malo racunalo koje trosi gotovo nikakvu struju a jednostavnije zadatke moze obavit. Tipa skidanja torrenta ili preko nekog drugog servisa i sve ostalo. Sve se da fino podesit sto ti treba. Ovisno za sto ti sve treba NAS ako je samo za skidanje sa torrenata onda mozes kupit i jeftiniji uredaj tipa dlink i zyxel ako ti treba veca kontrola i vise opcija onda synology koji po mom misljenju opravdava visu cijenu. Takoder bitna je i buka i potrosnja elektricne energije jer ovo ce ti stalno radit kao i vecini nas.
|
Jel se ventilator na Zyxel NSA310 jako čuje i može li se i koliko je zdravo skroz isključiti?
Ima li kakav jeftiniji i koliko toliko ok nas bez ventilatora? |
Cuj diskovi ti konsttno rade u NAS uredaju i treba imat kakvo takvo hladenje da sto duze potraju diskovi. A posto imas i neki procesor sigurno i on treba neki protok zraka. Provjeri recenzije na netu za sve takve info. mozda da ti se netko javi sa foruma tko ga ima... Makar vecina nas na forumu ima synologya.
|
Citiraj:
md(4) u ruke i Bog da mu grijehe prosti. Definitivno ce raditi brze, bolje i jednostavnije nego vecina kontrolera koji kostaju manje nego SOHO NAS i 10TB consumers diskova. Citiraj:
|
Citiraj:
|
Od raida 5-6 sam odustao zbog cijene, izdvojit ću sadržaj za koji vrijedi radit backup i stavit podatke u raid 1 što podržavaju jeftinija rješenja, ili kompliciranije ali sigurnije jedan vanjski disk za ručni backup.
Zapravo muče me osnove tj. razlika izmeđju jeftinijih nas uređaja tipa d-link i mrežnog diska tipa wd My Book Live s aplikacijom wd2go? |
Citiraj:
Ako je osnova nekakav CIFS / NFS pristup, vidi što ti je potrebno na low-level nivou (RAID podrška, broj diskova, realna brzina, jamstva i ostalo). Nakon toga se koncentriraj na "dodatne" elemente - torrenti i slično. |
Glavni problem je bio što nisam znao razliku izmeđju nas uređaja koji imaju više mogućnosti i wd live vanjskih mrežnih diskova koji su (ako sam dobro skužio) ista stvar samo siromašnija verzija. Mislim da za neke osnovne potrebe pristupa i dijeljenja vezano za više lokacija zadovoljavaju svi modeli!?
|
Citiraj:
|
Možda se nisam dobro izrazio. NAS zbog os-a ima više mogućnosti a eksterni mrežni disk je plug n play bez mogućnosti upgrade-a.
|
Citiraj:
|
Treba mi samo to nisam znao! :)
|
Citiraj:
http://www.synology.com/products/dsm...o.php?lang=enu |
Citiraj:
http://www.supernet.hr/externi-hdd_5#M0130482 |
Znači ti bi njemu preporučio da potroši 3600 Kn i dobije 8 TB prostora.
A vidi ovo sad: Synology DS212j - 1500 Kn 2 x HDD WD RED 3TB - 1100 Kn = 2200 total 1700 Kn znači 200 Kn više ima 6TB umjesto 8TB i ima synology sa svim šta mu može past napamet. E sad je samo pitanje koliko novaca je spreman potrošit jer priča synology kreće od 1300 kn za jednostruko ili 1500 Kn za dvostruko kučište + cijena diska. S tim koliko znam bilo je par serija od WD tih eksternih koji su krepali, a kad krepa bye bye podaci ... ne znam kako je sa synologyem ako rikne iako sumljam da krepavaju baš .... |
Citiraj:
Da bi DASD uređaj bio vidljiv na mreži, mora imati kompletnu logiku koja služi i konverziji protokola i setupu za mrežni rad. |
Pa dobro se izrazio :D.
NAS ima više mogućnosti - true eksterni plug and play - true eksterni bez mogućnosti nadogradnje (u prijevodu u NAS.ovima možeš mjenjat diskove // nadograđivat ih) - true All true :D Naravno sa određenog glediša (korisničkog), ne ulazeći u detalje rada te protokole i sklopove pojedinih uređaja. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:58. |