PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD Radeon (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Ati Radeon HD 6000 - vijesti i glasine (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=195437)

P@nj@bi!!! 24.10.2010. 15:33

Ne znam šta ti tu nije jasno koliko se ovdje puta pisalo o tome. Dakle:
5750--> 6850
5770--> 6870
5850--> 6950
5870--> 6970
5970--> 6990
Iz ovoga valjda možeš sam zaključit što je što.

Matth€w 24.10.2010. 15:42

Citiraj:

Autor P@nj@bi!!! (Post 1760360)
Ne znam šta ti tu nije jasno koliko se ovdje puta pisalo o tome. Dakle:
5750--> 6850
5770--> 6870
5850--> 6950
5870--> 6970
5970--> 6990
Iz ovoga valjda možeš sam zaključit što je što.

Ispravak netočnog navoda. :)

5750--> 6750
5770--> 6770
5830--> 6850
5850--> 6870
5870--> 6950
5970--> 6970

6990 --> kartica za sebe. :D

McG 24.10.2010. 15:51

IMHO, HD 6700 modeli ne budu ugledali svjetlo dana. HD 5700 serija bude se prodavala dok god AMD smatra da je to potrebno, a onda slijedi nova arhitektura u 28nm, novi 32nm Bulldozer procesori s IGP-om koji bude nadmašil današnji niži i srednji razred. Ove godine "gledamo" zalazak ploča s integriranim grafičkim karticama, tj. s čipsetima koji imaju IGP. Sljedeće godine stižu AMD i Intel procesori s IGP-om i gubi se potreba za pločama s IGP-om kakve su danas aktualne. AMD i Intel su već sad integrirali sve i svašta u same procesore, a u godinama koje slijede, sve više toga bude se iz klasičnih čipseta preselilo direktno u procesor.
Citiraj:

Autor McG (Post 1758944)
Rade si mjesta za procesore s IGP-om, čije performanse budu eliminirale potrebu za nižim i srednjim segmentom diskretnih grafičkih kartica. Llano ima IGP s 480SP-a, kaj je (na papiru) bolje od jedne HD 5670, dok su u praksi taj IGP i HD 5600 serija približno istih performansi. Kad sljedeće godine stigne Bulldozer arhitektura i sva sila APU rješenja i još kad Intel lansira svoj Sandy Bridge, današnje jeftine kartice za HTPC i povremeno igranje budu polako, ali sigurno izgubile svoj dio tržišta.

40nm SoC baziran na Bobcat arhitekturi ima IGP s 80SP-a, a kolko se da vidjeti po ovim demo prezentacijama koje su se odvijale paralelno s lansiranjem HD 6800 - Ontario i Zacate imaju IGP koji bez problema vrti AvP igru u minimalnoj rezoluciji. Llano ima još bolji i sposobniji IGP, a s godinama bude kompletno nestala potreba za nižim i srednjim tržištem diskretnih kartica. Ostal bude viši srednji razred (današnji HD 6800 modeli za primjer) kao mjesto za početak kupnje nečeg boljeg od IGP-a u procesorima i jasno svi viši razredi diskretnih grafičkih kartica.

rockodaddy 24.10.2010. 20:35

Jel ove nove grafe podržavaju 120 refresh rate?

Mad_Duke 24.10.2010. 20:37

Citiraj:

Autor rockodaddy (Post 1760592)
Jel ove nove grafe podržavaju 120 refresh rate?

120 refresh rate postoji godinama, naravno da se mogu renderirati u 120 fpsa. Pitanje je prije dal imaš dovoljno jak komp da bi on to mogao isporučiti.

rockodaddy 24.10.2010. 20:41

Neka dobijem jezikovu juhu ali koliko ja znam 5000 modeli to nisu mogli!

Jelc 24.10.2010. 20:49

Normalno da su mogli.
Ti najvjerovatnije misliš na problem sa im refreshom u DX igrama na sedmici i LCD monitorima koji podržavaju 120...

rockodaddy 24.10.2010. 20:55

Da na to mislim.....da preformuliram pitanje.....jel mogu igrati igre na 120 refresh rate na novim atijevim karticama?????

Jelc 24.10.2010. 21:02

Ako ti ne da u driverima probaj sa ovim, trebalo bi raditi:

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=194439

Narihtaj si fino refresh rate, vsync, triple buffering...

Matth€w 24.10.2010. 21:08

Citiraj:

Autor McG (Post 1760379)
IMHO, HD 6700 modeli ne budu ugledali svjetlo dana. HD 5700 serija bude se prodavala dok god AMD smatra da je to potrebno, a onda slijedi nova arhitektura u 28nm, novi 32nm Bulldozer procesori s IGP-om koji bude nadmašil današnji niži i srednji razred. Ove godine "gledamo" zalazak ploča s integriranim grafičkim karticama, tj. s čipsetima koji imaju IGP. Sljedeće godine stižu AMD i Intel procesori s IGP-om i gubi se potreba za pločama s IGP-om kakve su danas aktualne. AMD i Intel su već sad integrirali sve i svašta u same procesore, a u godinama koje slijede, sve više toga bude se iz klasičnih čipseta preselilo direktno u procesor.

40nm SoC baziran na Bobcat arhitekturi ima IGP s 80SP-a, a kolko se da vidjeti po ovim demo prezentacijama koje su se odvijale paralelno s lansiranjem HD 6800 - Ontario i Zacate imaju IGP koji bez problema vrti AvP igru u minimalnoj rezoluciji. Llano ima još bolji i sposobniji IGP, a s godinama bude kompletno nestala potreba za nižim i srednjim tržištem diskretnih kartica. Ostal bude viši srednji razred (današnji HD 6800 modeli za primjer) kao mjesto za početak kupnje nečeg boljeg od IGP-a u procesorima i jasno svi viši razredi diskretnih grafičkih kartica.

Da, u potpunosti se slažem s tobom i sličnog sam mišljenja. Doduše LIano APU je još dosta daleko (sredina 2011), ali lako do tad tu vremensku razliku upotpune s trenutačnom ponudom HD 5830/HD5770 i naniže serijom.

rockodaddy 24.10.2010. 21:12

Hvala na ovom linku.....prije ili poslije kupovina nove grafe je neminovna a ja kako imam 2233RZ koji podržava 120 refresha meni je to bitno jer je katastrofa ne iskoristit potencijal tog LCD-a.....

anidra 25.10.2010. 10:57

tko je koga derao ?

vid` cijene:

http://buy.fudzilla.com/?fs=radeon+HD+6870&in=
http://www.alternate.de/html/product...=Radeon+HD6000

i (mamicu im kapitalističku) reakcija Nvidie: :banned:

http://buy.fudzilla.com/?phist=519535

ECHO 25.10.2010. 11:16

Bogme lijepe cijene i sad su nas dobro "za****li" jel pitanje je što uzeti sada kad ima popriličnog izbora kako od nvidije tako i od Atij-a:D te sam i sam u nedoumici što uzeti:hitthewal:.

anidra 25.10.2010. 11:43

Ja bih svakako nešto iz te serije 6800, kako vidim prema nabavi.net 6870 dođe isto kao i 5850 tako da se izbor sam nameće
u odnosu na GTX 460 (768 i 1024) je skuplja, ali je i bolja, podrška najnovijih tehnikalija, a svakako se manje grije i manje struje srče, a bome je za petama i GTX 470 (negdje je i bolja) tako da bih opet izabrao 6800 seriju
slijedeća solucija: ubost 5870 na tržnicama nije loša opcija za nešto više love od nove 6870 ili čekat izlazak 6950 i 6970 pa vidjeti kretanje cijena

ECHO 25.10.2010. 11:56

Iskreno više mi netreba s obzirom da moram mijenjati MBO i proc da to sve može gurati i da imam 22" monitor pa ostaju nedoumice 460 GTX ili 6850 te bi 6870 bilo ipak previše:D(za novčanik naravno).Nešto će uskoro valjda uletiti u kantu.:)

jopis 25.10.2010. 11:58

Citiraj:

Autor anidra (Post 1760990)

Kad se već uspoređuje:D
Ovaj pad zadnja 3 dana je:lol2:
http://buy.fudzilla.com/?phist=506740

Matth€w 25.10.2010. 12:17

AMD Radeon HD 6970 Results surface

Citiraj:

Cayman HD 6970

The card is scoring X12000 in 3D Mark Vantage, with a P score of P24499. Unigine Heaven results (1920 x 1200, 4xAA, 16xAF) giving a result of 36.6 fps.

a HD5870 scores P19337 in 3D Mark Vantage, and 17.3 fps in Heaven
a GTX480 scores P21106 in 3D Mark Vantage, and 29.5 fps in Heaven

McG 25.10.2010. 18:55

Nereferentne HD 6850 kartice

Officials for AMD's graphics business unit said that customers can expect custom-design ATi Radeon HD 6850-based graphics cards starting from the first days of sales. Apparently, a number of manufacturers can already initiate sales of more advanced or less expensive add-in-cards featuring the latest code-named Barts processor for performance-mainstream market. The recommended price of the Radeon HD 6850 is $179, but given the recent price-drops by nVidia it is highly likely that manufacturers of actual graphics cards will try to decrease pricing of their HD 6850 models to lower points to stay competitive. The new Radeon HD 6800-series graphics cards is supported by a dozen add-in-board companies, including Asustek Computer, Club 3D, Diamond Multimedia, Force3D, Gigabyte, HIS (Hightech Information Systems), MSI, PowerColor, Sapphire Technology, VisionTek and XFX.
Izvor: X-Bit Labs

Ni ove početne cijene od ~1.500 kn nisu loše za (Sapphire) HD 6850:), a za iste ili slične novce (još uvijek) idu GTX 460 1GB modeli.

sliver 25.10.2010. 19:14

HD 6800 serija je odlična, kupio bi HD 6850 samo da ATI ima fiziku, tako da mi je jedina opcija GTX 460.

MadBoY 25.10.2010. 19:24

Sve DX11 kartice imaju fiziku - DirectCompute.

Neo-ST 25.10.2010. 21:51

Kakvu fiziku obrađuje DirectCompute? Physx? Zar nije Physx nvidia-only ?

sliver 25.10.2010. 21:53

Mislio sam na PhysX u igrama ( Mafia II, Guild Wars 2, Batman itd..), a u budućnosti će ih biti samo više.

Elpresidente1 25.10.2010. 21:59

ot

Taj fizkis je čista marketinška glupost, svaka igra mora imat nekakvu fiziku isprogramiranu inače nebi niti bilo ništa od igranja. To sa fizikom je čisto preseravanje, zato su to i izmislili ti (ageia koje je nvidia kupila, njihovu tehnologiju tj. softver) jer su htjeli dio kolača, a nisu mogli napravit "pravi" gpu čip, pa su onda izmislili ovo.

Neo-ST 25.10.2010. 22:03

Bilo kako bilo, dosta igara koristi Physx. Ako imam izbor kupiti dvije kartice za istu cijenu, s tim da jedna podržava Physx dok druga ne, zašto bi uzeo ovu koja ne podržava?

Mad_Duke 25.10.2010. 22:24

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 1761684)
Bilo kako bilo, dosta igara koristi Physx. Ako imam izbor kupiti dvije kartice za istu cijenu, s tim da jedna podržava Physx dok druga ne, zašto bi uzeo ovu koja ne podržava?

Ne koristi toliko puno igara vrijednih igranja Physx, te implementacija iste je niš posebno u velikoj većini naslova.

Anyway. Ako imaš dvije grafičke za istu cijenu sam ćeš odlučiti pros i cons firme. AMD nudi isto puno toga što nvidia ne nudi (osim fizike).

MadBoY 25.10.2010. 22:27

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 1761653)
Kakvu fiziku obrađuje DirectCompute? Physx? Zar nije Physx nvidia-only ?

silver je napisao fiziku, nije specificirao PhysX
Citiraj:

Autor sliver (Post 1761659)
Mislio sam na PhysX u igrama ( Mafia II, Guild Wars 2, Batman itd..), a u budućnosti će ih biti samo više.

DirectCompute se moze koristiti na svim grafickim karticama koje podrzavaju DX11, tako da je lako moguce da PhsyX prestane biti nesto bez cega se ne moze igrati.
Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 1761684)

Dosta igara?
Vecinom se PhysX koristi za neke eye-candy gluposti, ne koriste ga ni za sta sto bi znacajno pridonijelo igrivosti.

Bad Company 2 nema PhysX ali mozes unistiti zgrade, isto kao i recimo Crysis. Kad se pocne upotrebljavati za nesto konkretno onda mozda i bude nesto od toga.

Neo-ST 26.10.2010. 00:17

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1761703)
AMD nudi isto puno toga što nvidia ne nudi (osim fizike).

Kao npr.? Pitam jer me zanima, ne iz sprdancije.

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 1761705)
Dosta igara?
Vecinom se PhysX koristi za neke eye-candy gluposti, ne koriste ga ni za sta sto bi znacajno pridonijelo igrivosti.

Bad Company 2 nema PhysX ali mozes unistiti zgrade, isto kao i recimo Crysis. Kad se pocne upotrebljavati za nesto konkretno onda mozda i bude nesto od toga.

Nebitno da li je za eye-candy ili nešto više (premda ne vidim ništa loše i u tome da je za eye-candy, ipak zato svi i kupujemo nove grafičke, da bi mogli vidjeti nove i više detalje?), situacija je postavljena da ako za isti novac imam X koji nudi to, i Y koji ne nudi, zašto da izaberem Y ?
Mad_Duke spominje i neke prednosti ATI-ja, ali u zadnje sam vrijeme prilično razočaran driverima (još uvijek koristim 10.5 jer iz nekog razloga bilo koji drugi driveri u BFBC2 proizvode black screen flickering), a u mnogim igrama sam morao isključiti physx jer se a) ili ne može uključiti jer nije nvidia ili b) ako se uključi onda uspori igru do neigrivosti - konkretno Mafia 2 i c) neke igre imaju force-an physx pa ih uopće ne mogu igrati.

McG 26.10.2010. 01:14

I AMD-ATi i nVidia prodaju maglu. Kod AMD-a se ta magla zove Eyefinity i (novo s HD 6000 serijom) HD3D, a kod nVidije PhysX i CUDA. Sve ovisi kolko nekome sva ta magla treba i kolko je podložan svemu kaj mu se servira. nVidia gura PhysX di god stigne, zato jer mora opravdati kupnju Ageie, a AMD-ATi gura Eyefinity, zato jer nVidia to nema i zato jer su šlampavo pokrali ideju, pa ljudima treba SLi za spajanje tri ili više monitora. Još je tu i CUDA koju treba 0.0001% gamera i korisnika općenito, ali se "svi" vole busati o prsa kak im je to naj-naj razlog za kupnju GeForce kartice.

Pogledaj koje igre su ti zanimljive, tj. koje igraš i kakve performanse i za koju cijenu nudi AMD-ATi i nVidia. Nakon toga kupi neku od kartica koje su trenutačno na tržištu. Sve ostalo je marketing i svađe koje traju još iz vremena kad se po forumima moglo svađati isključivo oko drivera. Ta sranja i dalje traju, samo kaj su u sve to dodane i svađe i rasprave oko tehnologija koje su obje firme implementirale tokom svih ovih godina, a koristi ih (bar kod nas) jako mali broj ljudi.

Ljudi vole "(po)pušiti" sve kaj im se izreklamira i ako susjed ima karticu koja vrti PhysX, jasna stvar da cijeli kvart to mora, ali mora imati. Ista stvar s Eyefinity tehnologijom.
Šačica gamera stvarno i ima neku korist od igranja na takvom sistemu, ali hej - svima to treba i svi to žučno brane kao jedan od razloga za kupnju.

D-I-A-B-L-O 26.10.2010. 11:21

Potpis na mcg-a.
Mene to iskreno vec sve pomalo iritira, physx, cuda, eyefinity i neznam ni ja sta sve jos nece izmisliti.
Kao prvo, smatram to krajnje nepostenim prema nama, malim kupcima, jer jedna igra radi na jeftinijoj kartici od jednog proizvodjaca bolje nego na skupljoj od drugog, dok je u nekoj drugoj igri situacija sasvim obrnuta. Najgluplje mi je to sto bi sad morao gledati koje igre igras da bi mogao odluciti koju karticu od kojeg proizvodjaca uzeti da bi ucinio kupnju isplativom. Srecom, pa su sve te tehnologije jos uvijek u fazi djidje- midje, i nisu toliko presudne za samo igranje igre, pod uvjetom da igra zadovoljava krajnjeg korisnika, ali ono sto je zalosno je to da ne nalazim bas u zadnjih par godina neke naslove koji su me bas prikovali za komp, kao sto je to svojevremeno radio doom, heretic, hexen, sc i slicni, a ono sto me uzasava je pomisao da bi moglo doci do situacije koja se vec jednom odigravala sa SM 2.0 i SM 3.0 koju ati nije na vrijeme implementirao u svoje x600 i ostale modele kartica, pa odredjene naslove nije bilo moguce nikako igrati, ali ovaj puta sa cudom, physx-om, ili necim trecim.
Isprike na OT-u.

trouble 26.10.2010. 12:10

Citiraj:

Autor McG (Post 1761437)

Ni ove početne cijene od ~1.500 kn nisu loše za (Sapphire) HD 6850:), a za iste ili slične novce (još uvijek) idu GTX 460 1GB modeli.

Kak nisu loše kad je vani ta karta 115€ sa vracenim porezom?
Klasičan rip-off na balkanski način :)

sodom 26.10.2010. 13:36

Netko tko se deklarira kao gamer, tko je isprobao Eyefinity sigurno neće reći da je bespotreban ili da je loša marketinška fora. Iskustvo koje takav način igranja nudi je kudikamo bolje od klasičnog a prednosti nisu male, veliki FoV ima značajnu prednost u raznim tipovima igara, od simulacija vožnji do FPS-ova. Zanemarimo li faktor cijene, to je vrhunac komercijalnog igranja, ujedno razlog zašto sam sa konzola prešao na PC.

Mad_Duke 26.10.2010. 13:54

eyefinty prodavanje magle :D hahaha Poškakljaj me. Dal radi, da. U novoj ediciji još bolje. Kome to treba biti će sretan da može spojiti 3 monitora na jednu kartulju.

cuda, isto kao i kod atija. Pruza puno snage za male pare ako nekome treba.

McG 26.10.2010. 14:24

Citiraj:

Autor trouble (Post 1762098)
Kak nisu loše kad je vani ta karta 115€ sa vracenim porezom?
Klasičan rip-off na balkanski način :)

Meni je svejedno:), ja tak i tak ne kupujem HD 6800 ili slično, ali s obzirom na državu u kojoj živimo te cijene i nisu tolko loše.
Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1762222)
eyefinty prodavanje magle :D hahaha Poškakljaj me. Dal radi, da. U novoj ediciji još bolje. Kome to treba biti će sretan da može spojiti 3 monitora na jednu kartulju.

cuda, isto kao i kod atija. Pruza puno snage za male pare ako nekome treba.

Jasno je da Eyefinity ima svoju svrhu, ali "do jučer" nitko nije znal za to, a "danas" svaki "gamer" ne može bez toga. Zato i velim da ljudi puše marketing, jer kupuju ama baš sve kaj im se ponudi, bez obzira da li im treba ili ne. Forumaši koji koriste i imaju doma Eyefinity ziher ne budu cijele dane tesali jedno te isto, samo da druge uvjere kak je Eyefinity super. To budu radili (i rade kolko se da skužiti diljem raznih foruma) oni koji po cijele dane osvježavaju nabavu u pregledniku i koji doslovno upijaju promo materijale i brošure, pa s druge strane monitora na Intelovoj integriranoj kartici seru kak je AMD-ATi super jer ima ovo, kak je nVidia super jer ima ono, a nemaju tri čiste kaj pričaju.

Zato velim da je prodavanje magle, jer najglasniji zagovornici su oni koji niti imaju, niti namjeraju kupiti ili koristiti bilo kaj od tih tehnoloških rješenja koje po cijele dane zagovaraju i argumentiraju ko pokvareni telefon. Moreš misliti kolko samoprozvanih gamera i clockera diljem ovog i sličnih foruma, po cijele dane koristi CUDA tehnologiju za (trans)kodiranje svega kaj im dođe pod ruku. Dok im je PhysX bitan samo da mogu stavljati screenshot raznih PhysX testova. Ili kolko zagriženih zagovornika Eyefinity rješenja ima višemonitorski sustav. 19" ili 22" LCD, tak da se CoD vrti na čim više FPS-a i voljno. Gameri svi po redu.:D Boli ih qrac za to, ali su čuli za to i konstantno lupaju ko Maks po diviziji kad se traži preporuka grafičke kartice.

Nemoj kupiti GTX 460 jer nema Eyefinity, nemoj kupiti HD 6000 jer nema PhysX i tome slično se vrti po cijele božje dane.

Oni koji znaju kaj i za kaj im treba grafička su tak i tak dovoljno informirani da znaju sami odabrati točno kaj im treba, tj. točno kaj traže.
Svi ostali se budu poklali na forumima, dok preporučuju ovu ili onu komponentu, prepričavajući reklamne kampanje i slogane s brošura.

Jelc 26.10.2010. 14:26

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1762222)

Pa, tri monitora na stolu nije mala cifra:)
To je više onak, điđa-ja ne poznam nikog tko ima takav setup za igranje..

Puno bolji posao sa gledišta usera vulgaris je bilo inzistiranje na HDMI i DP konektorima+HD audio.

Mad_Duke 26.10.2010. 14:46

Citiraj:

Autor McG (Post 1762265)
Oni koji znaju kaj i za kaj im treba grafička su tak i tak dovoljno informirani da znaju sami odabrati točno kaj im treba, tj. točno kaj traže.
Svi ostali se budu poklali na forumima, dok preporučuju ovu ili onu komponentu, prepričavajući reklamne kampanje i slogane s brošura.

Pa to velim, svi su punoljetni i znaju čitati. Oni koji nisu i tatice i mamice im kupuju računala takodjer (ako ih zanima) znaju čitati i mogu sami odlučiti.

Meni iz mog scopea je jedan eyefinity sa 3 monitora na jednoj grafi (i to sa HDMI/DVI kak je Jelc rekel) puno korisnija i bolja stvar od jedne fizike sa par feature u svakoj prijestupnoj igri od koje je meni osobno dobra valjda 1/10. hehe
Citiraj:

Autor Jelc (Post 1762266)
Pa, tri monitora na stolu nije mala cifra:)
To je više onak, điđa-ja ne poznam nikog tko ima takav setup za igranje..

Puno bolji posao sa gledišta usera vulgaris je bilo inzistiranje na HDMI i DP konektorima+HD audio.

Yep
Ali isto tako danas je to cifra koja je puno dostupnija svima. 2 22" monitora već idu za 2500 kuna (TNci ofkors), a masa ljudi ima neki 19" 4:3 ili slični LCD otprije par godina kaj im i dalje radi, a ovime dobiju sa istim u pivotu odličnu stvar za pregled dokumenata etc.

sodom 26.10.2010. 14:46

@McG, moram priznat da već dugo nisam pročitao tako dobar post, agreed :) .

Jelc 26.10.2010. 14:55

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1762299)
Yep
Ali isto tako danas je to cifra koja je puno dostupnija svima. 2 22" monitora već idu za 2500 kuna (TNci ofkors)

Pa to je malo teža perverzija budući da lijevi i desni moraju biti zakošeni a TN baš i nije poznat po dobrom prikazu ako ne gledaš ravno:p

McG 26.10.2010. 15:03

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1762299)
Pa to velim, svi su punoljetni i znaju čitati. Oni koji nisu i tatice i mamice im kupuju računala takodjer (ako ih zanima) znaju čitati i mogu sami odlučiti.

Meni iz mog scopea je jedan eyefinity sa 3 monitora na jednoj grafi (i to sa HDMI/DVI kak je Jelc rekel) puno korisnija i bolja stvar od jedne fizike sa par feature u svakoj prijestupnoj igri od koje je meni osobno dobra valjda 1/10. hehe

Sve to stoji, ali vidiš i sam kak ljudi funkcioniraju. Većina ih, bilo da su maloljetni ili punoljetni, bilo da ih se (su)financira ili da se samostalno financiraju, ne zna kaj hoće i sve im se treba dati na pladnju i još k tome nacrtati. Dan-danas se po forumima vuku prepirke oko drivera za grafičke kartice i uvijek se povlače dobre stare kod mene, moj frend i kojekakve ostale gluposti kakve su bile aktualne prije deset godina.

Takve boli briga kakvo je pravo stanje stvari s driverima ili bilo čim drugim vezanim za grafičke kartice. Oni su sebi davno utuvili (AMD je za igranje i grije se, a Intel za obradu videa i Pentium je najbolji procesor ikad:D) da to ne valja i toga se dan-danas drže ko pijan plota, bez obzira kaj su obje firme na svim područjima napredovale. Njih nije briga kaj cijela HD 5000 i HD 6000 serija ima (za razliku od GeForce modela, jer je nVidia nabrzinu sklepala pokradenu ideju) na hardverskoj razini mugućnost spajanja šest displaya, pa se to onda ovisno o tržišnom segmentu kartice, razvrstalo na modele koji nativno nude podršku za tri ili šest monitora.

Zato i (neovisno o temi) čitamo sranja iz dana u dan, kad nadobudni biseri gutaju sve kaj pročitaju na netu i onda na temelju toga i vlasitih afiniteta daju drugima preporuke, pa se ljudi nerijetko zayebu i kupe ono kaj im ne treba.

D1viry 26.10.2010. 16:49

Ja samo mogu pričati iz vlastitog iskustva. Eyefinity je nenadjebivo bolja stvar od dodatnih fizika điđa miđa. Samo jedan primjer: ja nemam mrtvi kut u utrkama, dok svi ostali (bez upaljenog eyefinity-a) imaju. Ja vidim protivnika prije nego mi dođe bok uz bok i stignem ga blokirati. Da ne spominjem razliku pri proklizavanju, kad vidiš deset puta bolje kuda ideš. Ali to je samo moje mišljenje i ja nisam kupio karticu zbog eyefinity-a. Kad sam je kupovao, bila je najbolja kartica ispod 2k kuna. Puno kasnije se pojavila gtx460, a ona meni sada uopće ne treba jer nema podršku za 3 monitora, pa da je i 3 puta jača od svih postojećih kartica, ne treba mi.
@McG
Eyefinity nije nova stvar, samo je novo ime. Matrox takve stvari izvodi odavno i ima hrpe gamera i poslovnjaka koji koriste njihova rješenja.
Kak ide ona stara: ne pljuj po onome što nisi probao. Eyefinity nije marketinški trik, nego divljački napredak amd-a.

ante2 26.10.2010. 17:11

Ne cu se zapetlajvat u raspravu ovu oko toga sta kome treba ili ne treba, ali vidim da su poceten cijene za modele 6850 oko 1500kn, a 6870 oko 2000kn, sta je za nase trziste (po meni) skroz ok cijena, napominjem za nase trziste tj drzavicu :D
AMD palac gore :chears: tako se rezu krila konkurenciji.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:53.