PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Vanjski (eksterni) HDD-ovi i kućišta od 3.5" (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=112477)

NinjaZec 17.10.2012. 11:24

Ladica / kućište za hard disk 3,5'

Zanima me koliko koštaju ladice i gdje ih sve imaju, te koju bi mi preporučili?

coconut 17.10.2012. 11:40

Ladica i externo kućište nisu ista stvar. Odluči šta ti treba. Oboje možeš kupiti u većini IT prodavaonica po cijeni od 100 kn na gore. Od externih kućišta bi preporučio IcyBox proizvode Raidsonica. Računaj da svako 3,5" kućište ima i vanjsko napajanje u vidu adaptera tj. 'cigle na žici'.

NinjaZec 17.10.2012. 19:20

Ok, treba mi to eksterno kućište, to je ovako nešto? nemogu naci icybox.

kad sam vec otvorio temu da priupitam usput:

Mislio sam si neke podatke spremit na hard i onda hard spremit negdje, jel potrebno hard disk tu i tamo malo uključit u komp ili mu nista nece biti ako samo stoji?

coconut 18.10.2012. 06:10

Da, tako nešto. Jedino na što moraš paziti je je li hard IDE ili SATA i sukladno tome tražiti odgovarajuće kućište.
Ne, hard može stajati u ormaru i skupljati prašinu bez uključivanja koliko dugo hoćeš.

NinjaZec 18.10.2012. 08:42

Ok, hvala

ChiP079 18.10.2012. 23:20

Ninja ja sam jučer isto tražio kučište , danas išao u linksa dali mi neko kučište marka nešto lcpower nešto tako nisam siguran pazi da se ne zajebeš ja sam ga odmah vratio koštalo 150kn i kaže mi čovjek u linksa da im je prošli tjedan jedna mušterija kupila isto od te marke kučište ali drugi model , njemu su prodali jedan dva su imali na polici, čovjeku nije radio i vratio ga i sad daju mu druga dva i nijedan nije radio :lol2: i sad im i ja vratim znači nemoj slučajno da naletiš na takvo govno od 4 komada nijedan ne radi

ja sam dodao još 75kn i ne mogu ti reći koliko sam zadovoljan sa IcyBox kučištem , osim što predivno izgleda ima i svoje hladilo što je hebena stvar . ima prekidač da ti svjetli u neon plavo oko ventilatora ako želiš, neznam jednostavno sam prezadovoljan odlično kučište ne vjerujem da ćeš bolje naći , 3.0 i 2.0 usb podržava odi u Linksa i pogledaj 225kn , nemoj gledati u 50etak kn jer stvarno se isplati uzeti icybox

NITROS 21.10.2012. 00:44

Gdje bih mogao pronaći 2x3.5" kućište sa firewire 800?

Tražio sam po dućanima, ali nigdje ne mogu pronaći...

Ili mi je možda bolje da kupim WD studio II i gotovo?

Botlorn 26.10.2012. 12:45

Bumpam pitanje iznad.(iako mi ne treba firewire)
Dakle, tražim kućište za dva 3.5 inčna diska. Nešto kao ovo:
http://www.ekupi.hr/Thermaltake-Blac...ka-173881.aspx

samo da je zatvoreno u kućištu. Bavim se nekim arhiviranjem i potrebno mi je imat dva diska u jednom kućištu koji će bit backup jedan drugom (imat će iste podatke).
A nemam više mjesta u svom kućištu.
Sve što nalazim po dućanima je kućište za jedan disk, ili WD riješenja koja je kolega predložio, a koja izbjegavam jer su skuplja i meni nepotrebna.
Dapače, čuo sam od čovjeka koji ih prodaje da čak iz njih ne možeš izvadit disk i zamijenit ga drugim (ne znam koliko je istina).
hvala

edit: znam da mogu uzet NAS, ali mi ne treba mreža, raid, ništa. samo vulgaris 2x3.5'' inčno kućište za držat podatke

NITROS 29.10.2012. 09:22

Citiraj:

Autor Botlorn (Post 2262575)
Bumpam pitanje iznad.(iako mi ne treba firewire)
Dakle, tražim kućište za dva 3.5 inčna diska. Nešto kao ovo:
http://www.ekupi.hr/Thermaltake-Blac...ka-173881.aspx

samo da je zatvoreno u kućištu. Bavim se nekim arhiviranjem i potrebno mi je imat dva diska u jednom kućištu koji će bit backup jedan drugom (imat će iste podatke).
A nemam više mjesta u svom kućištu.
Sve što nalazim po dućanima je kućište za jedan disk, ili WD riješenja koja je kolega predložio, a koja izbjegavam jer su skuplja i meni nepotrebna.
Dapače, čuo sam od čovjeka koji ih prodaje da čak iz njih ne možeš izvadit disk i zamijenit ga drugim (ne znam koliko je istina).
hvala

edit: znam da mogu uzet NAS, ali mi ne treba mreža, raid, ništa. samo vulgaris 2x3.5'' inčno kućište za držat podatke

WD Studio ima jedan disk i ne možeš ga zamjeniti. Studio II ima 2 diska i user replaceable su. Otvoriš na vrhu kućište i izvadiš disk i ponovo ga staviš natrag.

Uglavnom, nisam dobio od nikoga odgovor, ali sam sam potražio kućišta. Čak ova WD rješenja i nisu toliko skupa. Ako kupiš recimo 2 diska koja su unutar WDa to ti je oko 1300kn, a samo kućište onda iznosi 300kn (govorim o kućištu s firewire) što i nije toliko pretjerano.

Botlorn 30.10.2012. 19:57

Citiraj:

Autor NITROS (Post 2264640)
WD Studio ima jedan disk i ne možeš ga zamjeniti. Studio II ima 2 diska i user replaceable su. Otvoriš na vrhu kućište i izvadiš disk i ponovo ga staviš natrag.

Uglavnom, nisam dobio od nikoga odgovor, ali sam sam potražio kućišta. Čak ova WD rješenja i nisu toliko skupa. Ako kupiš recimo 2 diska koja su unutar WDa to ti je oko 1300kn, a samo kućište onda iznosi 300kn (govorim o kućištu s firewire) što i nije toliko pretjerano.

Može link gdje si vidio Studio II za 1300kn? Jer najmanje što ja vidim je oko 1600, što je ipak fina razlika :D
Ako ih se da nabavit za 1300kn, to zbilja nije pretjerana cijena...

NITROS 31.10.2012. 00:59

Ne, krivo si me shvatio. Kažem da studio II košta 1600kn, ali kada bi ga slagao posebno, 2 diska green koštaju nekih 1300kn, što znači da samo kučište košta oko 300kn.

Po meni, cijena fakat nije pretjerana onda. Jer kučište malo kvalitetnije za 1 disk ti je oko 220kn.

vedranzeman 31.10.2012. 13:16

Trenutne cijene Greenova su ipak malo niže...

Dva WD Greena od 1TB se mogu kupiti po (2x550kn)= 1100kn.
Cijene 2x2TB Greena su 2x650kn= 1300kn.
Dok je WD Studio od 2TB (2x1TB) 1550kn.

Cijene kućišta za dva diska su od 400+ kuna, za pojedinačni disk kao što je NITROS napisao, 220+ kn.
Znači Botlorn, ako uzimaš 2x1TB i imaš do 1TB podataka,dođe ti na isto, uz veću fleksibilnost kod nadogradnje diskova u retail kućišta, jer WD Studio II prepoznaje samo WD diskove.
Također, nikad ne bi stavio dva diska, koji su jedan drugom backup, u isto kućište, kamo li u RAID 1, koji ima taj WD Studio.

NITROS 31.10.2012. 19:22

Ma ja sam uzeo prvu cijenu na nabavi, a vidim da mi je podešena od najskuplje na najjeftiniju pa sam zato okinuo.
Al da, kučišta su skupa.
Raid se kod studia može slagati i na 0, ali mislim da je 1 ipak optimalnije rješenje. Poslije backupa izvadiš disk i pospremiš ga na neku drugu lokaciju.

tomo19 01.12.2012. 22:57

Za ovo kučište ne mogu nikako naći informaciju koja je max veličina harda kojeg podržava (LC POWER, LC-35U3-Acrux):

http://www.lc-power.de/index.php?id=383

http://www.links.hr/?naziv=eksterno-...kl=051.619.021

Znači li to da bi trebao podržavati sve današnje hardove?

U njega bi išao 2.5TB WD25EZRX.

Hvala i pozdrav!

chief_wolfinjo 12.12.2012. 14:39

Bok,

kako imam hrpu starih hardova, jedan bi iskoristio kao vanjski/eksterni,
pa me zanima što trebam kupiti da bih to mogao učiniti s ata diskom,
dali je ovo dovoljno :

http://www.ebay.com/itm/USB-2-0-IDE-...00489260380%26

i na što trebam paziti ?

hvala :goood:

Fosquate 14.12.2012. 19:42

Hard disc kućišta

imam 2 harda iz starih laptopa,a vidjeo sam da na ebayu ima kućišta za sitnu lovu,pa bi ih koristio kao externe prijenosne diskove.. e sad je problem šta ja neznam koja su vrsta i koja kućišta trebam naručiti :wtf2:

evo fotke,pa ako bi mogli pomoći,napisati koji su model i koje im kućište paše:

1:
http://img17.imageshack.us/img17/9896/img3302yw.jpg

2:
http://imageshack.us/scaled/medium/33/img3301j.jpg

ShanTech 14.12.2012. 19:53

Prvi je 80GB sata disk, a drugi je 40GB ide(pata) disk.

nex 14.12.2012. 19:55

Oba diska su 2.5". Prvi je Serial ATA, drugi je ATA. Sto na njima i pise. Dakle, trebaju ti 2.5" SATA i ATA kucista. Iako ne znam koliko ti se to isplati posto su u pitanju relativno mali diskovi.

pimp 22.02.2013. 14:29

trebao bih isto pomoc, treba mi nešto externo za pohranu podataka (slike, dokumenti,glazba,filmovi) max 500gb i naravno da prođem što jeftinije

sad me zanima da li je bolja solucija uzeti kakav externi hard tipa wd my passport i slično, ili kombinaciju s nekim kucistem tipa icybox i unutra stavim nekakav polovni hard s tržnice od npr 320gb,
znači svrha ce samo biti pohrana podataka i eventualno jednom mjesečno ce se negdje nositi, znaci mobilnost i nije toliko bitna, ako sam u necemu pogriješio slobodno me ispravite jer sam laik oko ovih stvari

Rade0n 22.02.2013. 15:16

Velika je razlika u cijeni kad kupuješ polovno i novo.
Prvo odluči šta ti je bitno, proći što jeftinije ili kupiti novo pa imati garanciju.

Ja bi na tvom mjestu kupio novi disk od 500GB i neko kućište koje sam odabereš, ima ih za manje od 50 kn.

A i ovo nije loša kupovina, za manje od 400 kn imaš 500GB i USB 3.0 - http://www.centro.hr/detalji_proizvo...5958F9C7E.aspx

Mylo 24.02.2013. 22:41

Može jedno banalno pitance...imam Kama adapter preko kojeg spajam svoje sata diskove...kupio bi sad novi disk, mislio sam kupit neki WD eksterni ali mi je slabo od njihovih "out of the box" rješenja koje bi trebale olakšat a samo kompliciraju, imam jako jako loše iskustvo sa My Book Studio serijom

Pa jel ima kakvih prednosti ako kupim neko kućište za običan interni sata disk? Ili je primitivno spajanje diska na stolu preko Kama adaptera dovoljno dobro, napajanje i ne znam kakve još sigurnosne stavke mogu bit kod tih disk uređaja...

Rade0n 25.02.2013. 13:42

Ja nisam shvatio šta tebi točno treba i šta planiraš?

Taj kama adapter služi da nabrzinu spojiš neki disk i obaviš šta treba, to nije stalno rješenje za recimo disk koji će ti služiti kao pohrana multimedije ili backup, logično da takav disk trebaš staviti u kućište da ga zaštitiš od elektriciteta, udaraca i svega ostaloga.

Mylo 26.02.2013. 00:06

Pa zapelo mi oko na http://www.diskont24.com/product.php?productid=114273 i backup radim jednom tjedno, tako da bi uzeo ovo, pa disk + Kama adapter...ne treba bi live update...ali sam pitao dali kućišta možda imaju prednosti u smislu nekakvih zaštita, kod prijenosa podataka ili napona ne znam

Jer ovaj Kama djeluje dosta primitivno, obično napajanje običan usb kabel i taj mali adapter

Samo to :D

drMarin 26.02.2013. 12:07

Upit za jetstore 320 gb

Pozz
Imam eksterni TRANSCEND Jetstore 320 GB, i vec drugi put mi se desava da kad ga spojim na komp mi izbaci da disk nije formatiran ..?? Prvi put sam uspio spasiti podatke tako sto sam ga otvorio sa ubuntu-om., vjerovatno ce isada moići., ali mi nije jasno zašto se to dešava i ima li lijeka.. Koristio sam ga na više kompova, XP i win 7 sustav.. Sad zadnji put sam uspio snimiti na njega bez problema 20-30 giga što pjesama što filmova, i sutra kada sam ga pokušao ponovno otvoriti .. please format bla bal...

???????????????:wtf2:
evo linka da ne bude zabune
http://ec.transcendusa.com/product/I...D=TS320GSJ25M2

EDIT : Sada mi niej htjelo ni sa ubuntuom (linuxom ) da pristupi i otvori podatke., pa sam trazio alternativno rjesenje i doso sam do...

http://findandmount.com/download/
program koji omogucava nekakvo mountanje , a evo i uputsva kako se radi sa njim http://www.youtube.com/watch?v=oxKCeABl6n4 i uz pomoc njega uspjeo sam otvorit disk i vidim direktorije i strukturu , ali pola njih nemogu da otvorim ... ovaj dio koji mogu vec kopiram , a za ovaj sto ostane idem trazit dalje rjesenje ...

Kopa me samo sta dovede do ovakvog problema sa diskom...

Ostatak podataka se nije dao spasiti , bar nisam ja nasao nacin , pa sam po ovom uputstvu formatirao disk
http://www.youtube.com/watch?v=LhSn7CgobfE koji sad opet kao radi , samo mozes ga hebat kad nije pouzdan tako da neznam sta bi sa njim

Oggy_Hr 24.04.2013. 10:50

Može prijedlog nekog externog kućišta koje je kvalitetno, ali i poprilično tiho. Naime, spojio bi ga na HTPC pa da ne zuji po noći bez veze kada je HTPC ugašen. Untzra bi išao neki WD od 3 TB. Razmišljao sam o MyBooku od 4TB, ali je poprilično skup

geronimo_2 24.04.2013. 10:55

Citiraj:

Autor Oggy_Hr (Post 2383430)
Može prijedlog nekog externog kućišta koje je kvalitetno, ali i poprilično tiho. Naime, spojio bi ga na HTPC pa da ne zuji po noći bez veze kada je HTPC ugašen. Untzra bi išao neki WD od 3 TB. Razmišljao sam o MyBooku od 4TB, ali je poprilično skup

kak to mislis da ne zuji po noci. pa nije valjda da ces ga ostavljat upaljenog dok je komp ugasen :stoopid:?
IMHO to je totalno lose. nepotrebno unistavanje opreme jer ipak govorimo o HDD-u.
:chears:

Oggy_Hr 24.04.2013. 11:09

Mislio sam ga tutnuti negdje iza da nije vidljiv pa će biti teže dostupan za paljenje/gašenje. No svejedno, eto gasiti ću ga al bi rado da je tih:D

Pupo 24.04.2013. 19:23

Neke od tih externih serija, mozda cak i myBooka imaju opciju da gase diskove nakon xy vremena neaktivnosti pa potraži eksterni disk s tom opcijom. Tako da si se rješio buke, ili potraži nešto s mrežnim izlazom pa stavi disk u drugu sobu/ormar/tavan

Colossus 15.07.2013. 19:10

Upravo sam nabacio neke testove na externi 1TB WD Elements Green BAAU0010HBK Usb 2.0 7200, i HD Tune Pro pokazuje preko 30tak crvenih bad sectora (damaged blocks 2,7 %)

Na health statusu baca Current Pending Sector 192, žuti status warning.

Koliko se ekipa zalila na te greenove ovaj je izdržao dosta dugo od 2009 godine, do danas, bio je nonostop u upotrebi, skoro uvijek zakrcan do vrha.

HDD Diagnostic test od WDa Data Lifeguard Tools neće ni da izvrti do kraja dojavljuje error, tako da mislim da se sprema lagano u vječna lovišta, iako jos problema sa krcanjem i čitanjem sa istog nisam primjetio. .

Recite mi ima li tko iskustva sa nekim od ovih dole diskova?

http://www.links.hr/?naziv=tvrdi-dis...kl=051.520.379

ili

http://www.links.hr/?naziv=tvrdi-dis...kl=051.520.364

Potreban mi je vanjski hdd od 2 TB, a cjenovno i što je trenutno raspoloživo u Linksu u Rijeci, jedini izbor trenutno su mi ova dva (mora bit tamo, kupujem za firmu, šef a bome i ja preferiramo Links radi pozitivnih iskustava sa osobljem i reklamacijama)

Trazio sam reviews po netu za oba, ali osim na amazonu i user dojmova za ovog Samsunga praktički ih nema.

Pa ako itko ima nekih iskustava i dojmova oko istih, neka nabaci koji komentar i savjet.

Živjeli.

Rade0n 15.07.2013. 20:10

Šta će ti dojmovi, Trekstor ne proizvodi diskove i ko zna šta je unutra, možda baš samsung/seagate, tako da tu nema dvojbe, pogotovo kad se pogleda garancija.
Uzmi Seagate.

Colossus 19.07.2013. 16:28

Hvala na savjetu, bio sam do Linksa, morao sam uzeti Trekstora, Samsunga nisu tada imali u dućanu.

Osim dosta kratke garancije (1god), disk mi se za sad ne čini loš, barem dizajnerski.

Veliki plus mi je power on/off button .Sa njim se dobije USB 3.0 kabel od cca pol metra.

U samom kućištu se nalazi ovaj disk : Seagate ST2000DM001-9YN164 2TB 7200, 64mb cache.

Jedino što me malo zabrinulo, je temperatura pod punim opterećenjem, naime dok sam preacivao cca 1TB podataka sa starog Elements Green diska temperatura ovog Seagatea se dizala do 52 stupnja, na njemu iza do power buttona se nalazi rebrasti otvor za zrak, morat cu ga otvorit ako je moguće da vidim jel ima kakav vent unutra ili je samo pasiva.

Ovaj Elements Green se isto grije do 50 stupnjeva kada je pod full loadom.

Da li bi to bile neke normalne temperature za externi disk od 2 TB zatvorenog u kućište?

Nabacit ću jos par Benchmark testova ako uhvatim vremena.

geronimo_2 19.07.2013. 17:00

Citiraj:

Autor Colossus (Post 2432452)
Hvala na savjetu, bio sam do Linksa, morao sam uzeti Trekstora, Samsunga nisu tada imali u dućanu.

Osim dosta kratke garancije (1god), disk mi se za sad ne čini loš, barem dizajnerski.

Veliki plus mi je power on/off button .Sa njim se dobije USB 3.0 kabel od cca pol metra.

U samom kućištu se nalazi ovaj disk : Seagate ST2000DM001-9YN164 2TB 7200, 64mb cache.

Jedino što me malo zabrinulo, je temperatura pod punim opterećenjem, naime dok sam preacivao cca 1TB podataka sa starog Elements Green diska temperatura ovog Seagatea se dizala do 52 stupnja, na njemu iza do power buttona se nalazi rebrasti otvor za zrak, morat cu ga otvorit ako je moguće da vidim jel ima kakav vent unutra ili je samo pasiva.

Ovaj Elements Green se isto grije do 50 stupnjeva kada je pod full loadom.

Da li bi to bile neke normalne temperature za externi disk od 2 TB zatvorenog u kućište?

Nabacit ću jos par Benchmark testova ako uhvatim vremena.

mozda sam u krivu, ali ja sam uvijek zabrinut kad mi HDD temp ide preko 45C.
ak se dobro sjecam davnih specs-a uvjek je bilo kakvih 50-52C navedeno kao kriticno. e sad, mozda se to promjenilo ili mozda jednostavno to svi ignoriraju sa vanjskim kucistima :fiju:.
poz

Remixer 27.08.2013. 10:14

U planu je kupnja što većeg prijenosnog HDD-a, pa me zanimaju iskustva ove ekipe koja ih ima (3.5'') od 2/3/4 TB

-naime, vidio sam da ti veliki diskovi koriste adapter (za napajanje) i 2.0 & 3.0 USB za transfer, a meni taj adapter nije privlačan/poželjan, jel mi preostaje kupnja onda samo 2.5'' diska koji koriste samo USB kablove (1 ili 2 kom) za napajanje & transfer? Najveći 2.5'' je 2TB koji sam našao po netu da se može kupiti u HR, a to mi je malo TB, imam već jedan interni WD green od 2TB star sada neke 3 godine... i pun je do kraja (SF serije & filmovi)...

-za oko mi je zapao WD 4TB za 1500kn http://www.adm.hr/product_info.php?c...ducts_id=12465 vidim da se vrti na 5400 okr, jel će bit' spor? -ako netko ima baš taj, bilo bi divno da napiše koju riječ..

*i još nešto - čuo/čitao sam dost' loših stvari o WD green prijenosnim hardovima? Koju onda marku kupiti? Sumnjam da je npr. SEAGATE nešto pouzdaniji... Znam da je najbolje kupit' bilo koji sa najduljom garancijom.

HVALA

kasko 27.08.2013. 14:35

Neće ti za filmove bit sporo 5400 rpm ukoliko je sata2/3 u USB 3.0 ladici.

Remixer 27.08.2013. 21:29

Citiraj:

Autor kasko (Post 2449605)
Neće ti za filmove bit sporo 5400 rpm ukoliko je sata2/3 u USB 3.0 ladici.

Mislio sam kada se prebacuje neka datoteka (ili više njih) ako je to u komadu cca 20GB pa da to traje onda predugo... i... što se tiče pouzdanosti, nitko ništa?

quazar912 27.08.2013. 21:42

Citiraj:

Autor Remixer (Post 2449851)
Mislio sam kada se prebacuje neka datoteka (ili više njih) ako je to u komadu cca 20GB pa da to traje onda predugo... i... što se tiče pouzdanosti, nitko ništa?

neće bit tako sporo...recimo 40GB ide oko pol sata...pouzdanost ko i sa svakim drugim diskom, kod mene green radi OK

Amormian 19.09.2013. 17:42

Treba mi externi HDD,max 600 kn.futura it.

crocro25 14.10.2013. 09:03

Imam par pitanja za ove eksterne diskove.

Koliko su oni zapravo brzi? Pitanje uz 3.0 vs 2.0 eksterni disk, dali je brzina prebacivanja osjetno veca nego kod 2.0 modela? Ako je naravno 3.0 i spojen na 3.0.

Kolika je trajnost ocuvanja podataka u slucaju pohrane, znam da neki moji dvdi nakon 6-7 god na stalazi iako su pogledati mozda 10tak puta, vise ne rade kako spada, a radi se uvijek o verbatim dvdima, mogu li staviti kolekciju filmova na 1tb toshiba, i stavit na policu, nakon 10god dali bi zapisi i dalje bili netaknuti? Ili od godina stajanja makar i bez upotrebe zapis moze bit izbrisan ili ostecen ako je na HDD?

Znam da ce netko pitati zasto pitam takvo sta, ali isplativije mi je bacit 1000dvda koji su vec na granici necitljivosti a prethodno prebaciti sav sadrzaj na 2-3TB eksternih diskova pa tako cuvati i upotrijebiti kad mi se gleda sadrzaj.

Valentin17 14.10.2013. 10:45

crocro25

- USB 3.0 je oko 10 puta brži od 2.0, u teoriji, ovo sam zaboravio, praksa 3-4 puta kao što kaže kolega.:D

- USB 2.0 vs 3.0 u praksi.

- A trajnost podataka, po meni ona danas nigdje nije tako dobra, ono da možeš reći "spremio sam to i sad više nemam brige".

- Najbolje je kad ti imaš kopije podataka na više mjesta, onda si siguran, ovako bio to CD/DVD ili neki HDD, nema tu neke prevelike razlike.

- Po meni najbolja opcija je RAID 1 dva ista interna diska, tako ono što spremiš na jednoga, sprema se i na drugoga, ako crkne jedan, podaci su na drugome.

Rade0n 14.10.2013. 11:01

Citiraj:

Autor Valentin17 (Post 2477593)
crocro25

- USB 3.0 je oko 10 puta brži od 2.0.

Nema šanse, u praksi je to oko 3-4 puta.
Sa usb 2.0 imaš nekih 20-30 mb/sek., a sa usb 3.0 80-90 mb/sek.

Citiraj:

- Najbolje je kad ti imaš kopije podataka na više mjesta, onda si siguran, ovako bio to CD/DVD ili neki HDD, nema tu neke prevelike razlike.
Ima, dvd-ovi imaju vijek trajanja hdd nema.
Ovo za spremanje na više mjesta (diskova) se podrazumijeva, ništa nije sigurno.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:37.