PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Otvaranje firme ili obrta (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=75379)

spawn 01.09.2024. 17:06

Otvaranje firme ili obrta

Treba nadodati da najam/zakup je dohodak i porez na najam je 12% kojeg placa zakupodavac.

Libertus 01.09.2024. 17:08

Citiraj:

Autor spawn (Post 3759874)
Treba nadodati da najam/zakup je dohodak i porez na najam je 12% kojeg placa zakupodavac.

Da, ali nešto manje. Računa se 12% na 70% osnovice, što ispada 8,40%.

strgani 01.09.2024. 18:57

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3759871)
Naravno. Dobit se isplaćuje vlasnicima, ne direktorima.

Porez na dobit ti je 10% i to knjigovođa obračunava zajedno s rdg za prethodnu godinu. Uglavnom svi plaćaju akontaciju dobiti na temelju prethodnih godina.

Kada želiš isplatiti dobit onda plaćaš porez na kapitalnu dobit (mislim da se tako zove) od 12%. To se plaća prilikom isplate.

Neki od legalnih načina smanjenje dobiti, a ujedno i isplate sebi novaca su.

1. Najam nekretnine, uglavnom sjedišta tvrtke kod većine. Trebaš biti u nekom normalnom rasponu ali je taj raspon donekle rastezljiv. 500, 1000 ili 1500eur, možeš se igrati ali ne previše da ti ne bi osporiti.

2. Posudba novca tvrtki za poslovanje ili kupovinu opreme, nekretnina itd. uz kamatu. Plaćaš 12% na kamatu, što je jeftinije nego 10+12%.

3. Kupovina opreme za tvrtku koja ujedno služi i privatno. Npr. knjigovođa si i kupiš Ryzen 9950x, 128gb ram i rtx 4090 za posao. To što može vrtiti sve AAA igre je samo bonus. :) Ide u trošak, smanjuje dobit.

Nije savjet niti preporuka, samo navodim što sam sve čuo. Ovo je sve legalno ili ono na rubu. Naravno imaš i onih koji kupuju bračne krevete na firmu, roštilje, lažiraju putne troškove itd., ali to uglavnom ne ispadne dobro na kraju.

Odlično, hvala na dužem odgovoru.
Da rezimiram još ovo , to sve mogu makar sam uredno zaposlen u drugoj firmi na puno radno vrijeme i ako toj firmi ne smeta što radim nešto sastrane?

mkey 01.09.2024. 19:04

Ipak je u redu da si direktor omogući skupa kola svako toliko, kome bi to u RH moglo biti čudno? Sumnjiv si ako to ne napraviš.

Exy 01.09.2024. 19:09

Citiraj:

Autor strgani (Post 3759887)
Odlično, hvala na dužem odgovoru.
Da rezimiram još ovo , to sve mogu makar sam uredno zaposlen u drugoj firmi na puno radno vrijeme i ako toj firmi ne smeta što radim nešto sastrane?

Ne trebaš nikakvo odobrenje od te firme, jedino ako se planiraš baviti istom djelatnošću kao i ta firma.
Nemoj se opterećivati radnim vremenom, to je nebitno. Ti u trenutnoj firmi kao zaposlenik radiš 8h na dan za plaću. U svojoj firmi nemaš radno vrijeme nego radiš kad hoćeš, gdje hoćeš i koliko hoćeš, za udjel u dobiti. Idealno je da ne radiš ništa nego drugi rade za tebe, ali to dođe kasnije :D
Što se isplate novca tiče (osim dobiti), to ćeš se posavjetovati sa knjigovođom. Ali jasno je da kod nas, pogotovo u manjim firmama, skoro da i ne postoji razlika između poslovnog/privatnog, tako da eto. Nemoj zaboravit slijedeći put uzet vešmašinu na R1 :D

Libertus 01.09.2024. 19:24

Što znaš, možda čovjek planira otvoriti praonicu rublja. :)

Colop 02.09.2024. 09:52

Citiraj:

Autor Exy (Post 3759892)
Nemoj zaboravit slijedeći put uzet vešmašinu na R1 :D

:D

Ako si praonica, ajde.....
Mislim, mi imamo kupljenu mašinu za pranje suđa na R-1,ali nam ta mašina stvarno stoji u uredu.

Inače smiješna priča, trebao mi je TV za konferencijsku sobu, i kada sam rekao knjigovđi da uzimam TV, maltene me molila da ne uzimam, jer kao porezna, kontrola, itd.
Na kraju uzeo neki Dell monitor od 37", pitam u čemu je razlika, govori ona ne piše TV.

Osim toga, legalno izvlačenje novca iz tvrtke:

-Stipendije (daš svojoj djeci stipendiju, maksimalno 500 eura mjesečno).
-Hranarina (100 eura mjesečno)
-Nagrade - 1.120 eura
-Auto na račun tvrtke
-Nagrada za rođenje dijeteta 1.400,00 eura

https://www.rif.hr/povecani-iznosi-n...u-2024-godini/

mkey 02.09.2024. 19:16

Citiraj:

Autor Colop (Post 3759972)
-Stipendije (daš svojoj djeci stipendiju, maksimalno 500 eura mjesečno).
-Hranarina (100 eura mjesečno)
-Nagrade - 1.120 eura
-Auto na račun tvrtke
-Nagrada za rođenje dijeteta 1.400,00 eura

https://www.rif.hr/povecani-iznosi-n...u-2024-godini/

E, ovo je dobro. Samo treba djece imat :D I to djecu koja će razumjet da 500€ treba zaslužiti.

Zeryx 03.09.2024. 09:40

ko kaze da ti to zapravo moras i dati djeci :lol2:

Exy 03.09.2024. 09:49

Citiraj:

Autor Colop (Post 3759972)

Inače smiješna priča, trebao mi je TV za konferencijsku sobu, i kada sam rekao knjigovđi da uzimam TV, maltene me molila da ne uzimam, jer kao porezna, kontrola, itd.
Na kraju uzeo neki Dell monitor od 37", pitam u čemu je razlika, govori ona ne piše TV.

Da, to sam mislio kad sam pričao o knjigovođama. Nažalost je puno ovakvih računovođa sa određenim stupnjem autizma, koji se boje vlastite sjene i 20 centi viška negdje. Onda sa druge strane imaš ljude koji rade potpuno nezamislive stvari, nitko ih ništa ne pita i sve im prolazi :D
Kao i u svim stvarima u životu, prava mjera je sredina :D

Colop 03.09.2024. 10:07

Citiraj:

Autor Zeryx (Post 3760152)
ko kaze da ti to zapravo moras i dati djeci :lol2:

Poznanik ima troje djece, 1500 eura x 9 mjeseci nije zanemarivo.
Iako negdje piše da se može davati stipendija čitavu godinu.

Citiraj:

Autor Exy (Post 3760155)
Da, to sam mislio kad sam pričao o knjigovođama. Nažalost je puno ovakvih računovođa sa određenim stupnjem autizma, koji se boje vlastite sjene i 20 centi viška negdje. Onda sa druge strane imaš ljude koji rade potpuno nezamislive stvari, nitko ih ništa ne pita i sve im prolazi :D
Kao i u svim stvarima u životu, prava mjera je sredina :D

Iskreno, draže mi je imati knjigovođu koji puše na hladno sa poreznom, nego nekoga koji će se junačiti sa mojom karticom :D
Porezna je jedina institucija koje se bojim.

Exy 03.09.2024. 10:27

Citiraj:

Autor Colop (Post 3760162)
Iskreno, draže mi je imati knjigovođu koji puše na hladno sa poreznom, nego nekoga koji će se junačiti sa mojom karticom :D
Porezna je jedina institucija koje se bojim.

Pa u tome i je problem, jedini ljudi koji se boje porezne su oni koji pošteno rade. No dobro sad, to je kompleksna tema :D. Ako znaš što moraš pazit i zadovoljit da te ni ne gledaju, može se. Ali ovo su obične pizdarije da čovjeku ne da da kupi TV za salu. Znam jednu koja nije dala čovjeku da kupi ručnike za svoj fitnes centar :D. Takve bi odmah stjerao di im je mjesto i našo nekog normalnog, ima ih puno koji uživaju u plašenju klijenata inspekcijama, nadzorima i sl. pizdarijama

Colop 03.09.2024. 10:37

Citiraj:

Autor Exy (Post 3760169)
Znam jednu koja nije dala čovjeku da kupi ručnike za svoj fitnes centar :D. Takve bi odmah stjerao di im je mjesto i našo nekog normalnog, ima ih puno koji uživaju u plašenju klijenata inspekcijama, nadzorima i sl. pizdarijama

Dobro, to mi je suludo. Ručnici su nužni za obavljanje djelatnosti. :D

Znam i ja jednu koja je uredno knjižila svom klijentu opremanja ureda novom PVC stolarijom od cca 50.000,00 €, a stolarija završila na vikendici :D

simpleplan 04.09.2024. 11:52

Tko je uzimao auto na firmu?

Ja sam u fazi pregovaranja s racunovodjom i raspitivanja. Uzeo bih nesto od 30k eura s PDV-om.
Matematika je dosta komplicirana pa se gubim.

Da ne raspisujem sve, jel itko uzimao auto? :D

Inace sam developer i auto mi prakticki treba za privatne svrhe, ali racunovodja kaze da sam miran na operativnom leasingu i da na onih 50 posto pravdanja ga imam pravo koristit i za privatne svrhe. Treba mi malo prakse od drugih :)

Piksa 04.09.2024. 12:01

Citiraj:

Autor simpleplan (Post 3760440)

Ja sam u fazi pregovaranja s racunovodjom i raspitivanja. Uzeo bih nesto od 30k eura s PDV-om.

Inace sam developer i auto mi prakticki treba za privatne svrhe, ali racunovodja kaze da sam miran na operativnom leasingu i da na onih 50 posto pravdanja ga imam pravo koristit i za privatne svrhe. Treba mi malo prakse od drugih :)

I mene to zanima. Posebno koliki dio pdv-a ide u trosak kod auta i isto kaj se tiče goriva ako je auto na firmu.

Colop 04.09.2024. 12:11

Citiraj:

Autor simpleplan (Post 3760440)

Zašto pobogu uzimati auto na operativni leasing ?
To se isplati jedino ako imaš velike kilometraže, pa nakon 3-4-5 godina mijenjaš auto.

Citiraj:

Autor Piksa (Post 3760443)
I mene to zanima. Posebno koliki dio pdv-a ide u trosak kod auta i isto kaj se tiče goriva ako je auto na firmu.

50 % PDV-a i svih ostalih troškova

Tretman 50/50% primjenjuje se za osobne automobile koji se koriste samo u poslovne svrhe. Što znači da po završetku radnog vremena zaposlenika/direktora, osobni automobil ostaje parkiran u krugu tvrtke/društva gdje se čuva tijekom neradnih sati. U ovom tretmanu svi troškovi u bruto iznosu računa dobavljača vezanih za osobno vozilo dijele se na 50 % priznatih troškova i 50 % nepriznatih troškova. Obvezno je imati/raditi svakodnevnu evidenciju prijeđenih kilometara koja nedvojbeno dokazuje da se kompletna kilometraža navedenog vozila odvija u poslovne svrhe.
Prema navedenom, poreznim propisima priznaje se pravo na odbitak pretporeza od 50%, odnosno u istom postotku povećava se porezna osnovica kod oporezivanja porezom na dobit odnosno dohodak. Izuzetak au osobni automobili koji se koriste u specijaliziranim djelatnostima koji se koriste za obuku vozača, testiranje vozila, servisnu službu, djelatnost prijevoza putnika i dobara, prijevoza umrlih, iznajmljivanja ili se nabavljaju za daljnju prodaju. Kod nabave takvih vozila dozvoljeno je odbiti 100% pretporeza kao i svih daljnjih troškova vezanih za njihovu uporabu. Pri tom su tretmanu svi troškovi automobila porezno priznati u 100%-tnom iznosu.
Troškovi koji su 50 % priznati;

• održavanje i popravak vozila,
  • registracija vozila i tehnički pregled,
  • amortizacija,
  • gorivo i ulje,
  • servis vozila,
  • auto gume,
  • pranje vozila i sl,
  • rent-a-car usluga uvećana za troškove goriva,
  • trošak naknade po ugovoru (vozila u najmu) i svi troškovi koje snosi korisnik po ugovoru.
TROŠKOVI KOJI SU 100 % PRIZNATI

• plaćeni porez na cestovna motorna vozila,
  • kamate po kreditima i zajmovima za financiranje nabave vozila,
  • obavezno osiguranje,
  • kasko osiguranje,
  • naknade i pristojbe koje se obavezno plaćaju prilikom registracije vozila,
  • cestarina.

simpleplan 04.09.2024. 12:52

Zato sto na operativni leasing se lijepo prebiju troskovi :)

coconut 04.09.2024. 12:59

Ja uzeo auto 28k na leasing od 4g. sa otkupom od 1% vrijednosti. Gorivo, osiguranje, tehnički i rate leasinga sve na račun firme. Za putove duže od 30km pišem si putni nalog. Kada istekne ugovor, vidjeti ću što dalje - kupiti ovoga kao fizička osoba ili uzeti novoga.
Nekada je većina toga kao i sezonska zamjena guma bila uključena u rate leasinga, ali su to izbacili prije par godina.

Libertus 04.09.2024. 13:47

Što se tiče auta, nemam iskustva, ali sam čuo dosta pozitivnih stvari o najmu automobila. Hvalili su mi Auto Benussi, tj. neki njihov rent-a-car gdje dogovoriš mjesečni najam vozila u što je uključeno sve osim valjda goriva. Možeš odbiti svih 25% PDV-a i ne moraš voditi evidenciju vožnje, putne naloge itd.

Možda ima i kombinacija da po isteku ugovora otkupiš auto, ne znam, ali treba pitati.

Colop 04.09.2024. 13:51

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3760482)
Što se tiče auta, nemam iskustva, ali sam čuo dosta pozitivnih stvari o najmu automobila. Hvalili su mi Auto Benussi, tj. neki njihov rent-a-car gdje dogovoriš mjesečni najam vozila u što je uključeno sve osim valjda goriva. Možeš odbiti svih 25% PDV-a i ne moraš voditi evidenciju vožnje, putne naloge itd.

Možda ima i kombinacija da po isteku ugovora otkupiš auto, ne znam, ali treba pitati.

Mislim da je zabranjeno da korisnik leasinga otkupi vozilo, HANFA je to davno zabranila.

Libertus 04.09.2024. 14:06

Citiraj:

Autor Colop (Post 3760485)
Mislim da je zabranjeno da korisnik leasinga otkupi vozilo, HANFA je to davno zabranila.

Ovo nije lizing. A i ako je zabranjeno, uvijek možeš privatno (na sebe, ženu, babu...) otkupiti auto koji si imao u najmu na tvrtku.

mkey 04.09.2024. 22:37

Zadnje što sam ima kontakt s leasing pred desetak godina, njih nekoliko su si u firmi kupili nove aute, od kojih neki nisu niti znali zašto ih kupuju :D Kud svi Turci, tud i mali Mujo sistem.

Kako bilo, nakon što je istekao lizing i kada je lik vidio što još treba platiti da bi kupio auto skoro se vusral :D Pa je opet dogovorio još jednu turu lizinga.

simpleplan 05.09.2024. 09:42

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3760489)
Ovo nije lizing. A i ako je zabranjeno, uvijek možeš privatno (na sebe, ženu, babu...) otkupiti auto koji si imao u najmu na tvrtku.

Bas sam jucer bio u salonu... Teoretski mozes otkupit, ali po trzisnoj cijeni. Znaci za auto od 30 500 eura bi dao u startu 6000, 60 mjeseci po 270 eura sto je dodatnih 22,200 eura. Po njima je "ostatak vrijednosti" 8500 eura. Taj auto ce vrijedit bar duplo od toga, a ti ga mozes kupit samo za tu duplu cijenu, nakon sta si vec dao 28 200 eura od 30 500.

simpleplan 05.09.2024. 12:39

Citiraj:

Autor Colop (Post 3760448)

50 % PDV-a i svih ostalih troškova

Tretman 50/50% primjenjuje se za osobne automobile koji se koriste samo u poslovne svrhe. Što znači da po završetku radnog vremena zaposlenika/direktora, osobni automobil ostaje parkiran u krugu tvrtke/društva gdje se čuva tijekom neradnih sati. U ovom tretmanu svi troškovi u bruto iznosu računa dobavljača vezanih za osobno vozilo dijele se na 50 % priznatih troškova i 50 % nepriznatih troškova. Obvezno je imati/raditi svakodnevnu evidenciju prijeđenih kilometara koja nedvojbeno dokazuje da se kompletna kilometraža navedenog vozila odvija u poslovne svrhe.
Prema navedenom, poreznim propisima priznaje se pravo na odbitak pretporeza od 50%, odnosno u istom postotku povećava se porezna osnovica kod oporezivanja porezom na dobit odnosno dohodak. Izuzetak au osobni automobili koji se koriste u specijaliziranim djelatnostima koji se koriste za obuku vozača, testiranje vozila, servisnu službu, djelatnost prijevoza putnika i dobara, prijevoza umrlih, iznajmljivanja ili se nabavljaju za daljnju prodaju. Kod nabave takvih vozila dozvoljeno je odbiti 100% pretporeza kao i svih daljnjih troškova vezanih za njihovu uporabu. Pri tom su tretmanu svi troškovi automobila porezno priznati u 100%-tnom iznosu.
Troškovi koji su 50 % priznati;

• održavanje i popravak vozila,
  • registracija vozila i tehnički pregled,
  • amortizacija,
  • gorivo i ulje,
  • servis vozila,
  • auto gume,
  • pranje vozila i sl,
  • rent-a-car usluga uvećana za troškove goriva,
  • trošak naknade po ugovoru (vozila u najmu) i svi troškovi koje snosi korisnik po ugovoru.
TROŠKOVI KOJI SU 100 % PRIZNATI

• plaćeni porez na cestovna motorna vozila,
  • kamate po kreditima i zajmovima za financiranje nabave vozila,
  • obavezno osiguranje,
  • kasko osiguranje,
  • naknade i pristojbe koje se obavezno plaćaju prilikom registracije vozila,
  • cestarina.

A recimo da se registriram na Uber, odvozim sat mjesecno na Uberu - ustedim na PDV-u :)

Colop 05.09.2024. 12:42

To bi ti trebala biti primarna djelatnost i glavni izvor prihoda da bi to prošlo.

Jelc 05.09.2024. 13:33

Citiraj:

Autor coconut (Post 3760472)
Ja uzeo auto 28k na leasing od 4g. sa otkupom od 1% vrijednosti. Gorivo, osiguranje, tehnički i rate leasinga sve na račun firme. Za putove duže od 30km pišem si putni nalog. Kada istekne ugovor, vidjeti ću što dalje - kupiti ovoga kao fizička osoba ili uzeti novoga.
Nekada je većina toga kao i sezonska zamjena guma bila uključena u rate leasinga, ali su to izbacili prije par godina.

Mi smo fino napravili cesiju
Nakon zadnje rate
Dakle leasing kuća, firma i fizička osoba
Najednostavnije

simpleplan 05.09.2024. 14:19

Citiraj:

Autor Jelc (Post 3760701)
Mi smo fino napravili cesiju
Nakon zadnje rate
Dakle leasing kuća, firma i fizička osoba
Najednostavnije

Jesi li uzeo po trzisnoj cijeni kao fizicka osoba, ili po "otkupnoj"?

Jelc 05.09.2024. 21:34

Citiraj:

Autor simpleplan (Post 3760709)
Jesi li uzeo po trzisnoj cijeni kao fizicka osoba, ili po "otkupnoj"?

Mislim da smo.na početku ugovora uplatili kakti otkupnu cijenu
Oko 20 ili 25 posto, ne sjećam se više

simpleplan 11.09.2024. 11:18

Evo da ne ostanem duzan, narucen auto na firmu.

S obzirom da radim kao freelancer, a klijenti su daleko, nisam se htio igrat s opcijama gdje moram pisat km. Obracunavat cu si bruto placu kao da sam si neto povecao placu 1% vrijednosti novog vozila. Znaci bruto trosak place si dizem nesto manje od 300 eura mjesecno. Na kraju godine se s tim troskom smanjuje porez na dobit i na kapitalnu dobit ako podizem kes.

Gorivo, registracija, osiguranje, gume itd se odbija pola PDV-a, a druga polovica PDV-a se priznaje kao trosak.

Amortizacija je minimalno 2,5 godine, ja cu ga amortizirat kroz tri.

Plan ga je prodat nakon 3 godine. Ona polovica PDV-a koja nije vracena prilikom kupovine se vraca proporcionalno ako je prodan za manje od 5 godina. Znaci, dobit cu 2/5 od placenog PDV-a (1200 eura) nazad.
Racunajuci da ce vrijednost automobila bit 18k + PDV nakon 3 godine, te racunajuci sadasnji trosak mene kao fizicke osobe na gorivo, servise, registracije itd., auto ce mi zapravo ispast besplatan nakon sto ga prodam (umjesto da sad platim porez na dobit + porez na kapitalnu dobit).

Dule 11.09.2024. 11:26

Citiraj:

Autor simpleplan (Post 3761968)
Evo da ne ostanem duzan, narucen auto na firmu.

S obzirom da radim kao freelancer, a klijenti su daleko, nisam se htio igrat s opcijama gdje moram pisat km. Obracunavat cu si bruto placu kao da sam si neto povecao placu 1% vrijednosti novog vozila. Znaci bruto trosak place si dizem nesto manje od 300 eura mjesecno. Na kraju godine se s tim troskom smanjuje porez na dobit i na kapitalnu dobit ako podizem kes.

Gorivo, registracija, osiguranje, gume itd se odbija pola PDV-a, a druga polovica PDV-a se priznaje kao trosak.

Amortizacija je minimalno 2,5 godine, ja cu ga amortizirat kroz tri.

Plan ga je prodat nakon 3 godine. Ona polovica PDV-a koja nije vracena prilikom kupovine se vraca proporcionalno ako je prodan za manje od 5 godina. Znaci, dobit cu 2/5 od placenog PDV-a (1200 eura) nazad.
Racunajuci da ce vrijednost automobila bit 18k + PDV nakon 3 godine, te racunajuci sadasnji trosak mene kao fizicke osobe na gorivo, servise, registracije itd., auto ce mi zapravo ispast besplatan nakon sto ga prodam (umjesto da sad platim porez na dobit + porez na kapitalnu dobit).

Jel računaš koliko ćeš više doprinosa platiti na to povećanje bruto plaće?

Ja kad sam računao sa tim faktorom prije par godina došao sam do zaključka da ću platiti više doprinosa na povećanje bruto plaće nego što bi uštedio PDV-a i poreza na dobit, i da se ne isplati (d.o.o. u sustavu PDV-a).

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:23.