![]() |
|
Dobijem momentalno sraćku kad vidim da se biciklistički topic kontaminira e-bajkovima pa još na to i s namjerom treninga intervala na istome :suicide:
|
Citiraj:
Pedelec omogućuje pedaliranje ljudima koji to inače kondicijski nebi bili u stanju ili se jednostavno nebi odvažili na dulje ture. Više biciklista = više biciklističke infrastrukture = možda manje autiju na cesti i kulturnije ponašanje prema biciklistima. To sve iz perspektive života u jedinom većem gradu u RH sa 0km biciklističke infrastrukture. U Ri prvo moraš sjest u auto da bi se išao negdje voziti biciklom, što je jednostavno loše. |
Yup,
pedelec je super za ujutro doci neoznojen na posao, a na povratku odraditi vožnju. Sve što dovodi do više kilometara na dva kotača je pozitivno za biciklizam. I to od puritanca koji je dosad imao samo čelični hardtail :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Znam da, rizik postoji, ali koliko čitam i čujem Canyon dobro odrađuje povratnu logistiku, a za te novce nemam baš previše izbora u RH. Citiraj:
Jel nije cilj svima, neovisno o temi da pričaju o onome zašto tema postoji? Konretno e-bike je bicikl u pravom smislu riječi, ako ne i više. I ja bi se jednog dana htio voziti s tobom, ili bilo kime, samo s obzirom na moje stanje (bilo to fizičko, mentalno, kardiovaskularno ili neko treće), ja nemam volje tjerati nekakav divlji bajk na žgance. Činjenica, jer ne mogu. Možda se to promjeni, imam doma Cube hardtail, ako će mi trebati. Ali mene zanima, zašto je to toliki problem? |
Te glupe spike o ebikeovima mogu pričati samo oni koji ga nisu isprobali ili ne voze ga redovito.
Ebike jer u skoro svakom pogledu bolji od klasičnog (osim cijene, ali ni to nije neka velika razlika danas). Nakon što se navikneš na ebike, nema povratka. Ne toliko zbog razlike u naporu ili kondiciji koliko u sporosti klasičnog bicikla, govorim za MTB - cestovni biciklizam je vjerojatno najgluplji sport što postoji, a to govorim kao netko tko je imao nekoliko cestovnjaka i vozio ih nekoliko godina, a šansa za izgubiti glavu od strane neke budale raste eksponencijalno protokom vremena. Ebike je stabilniji, sigurniji u vožnji zbog dodatne mase i teže ga je izbaciti iz putanje, ne trebaš koristiti lagane (skupe) dijelove jer ti masa ne znači previše zbog pomoći motora, ne treba ti novi, skupi 12s prijenos već možeš bez problema koristiti primjerice Deore 9-10s koji bolje shifta od bilo kojeg modernog 12s i teže se raštima. Možeš koristiti robusnu suspenziju i kočnice koje ne treba paziti i maziti, a u isto vrijeme ne tegliš enduro krme od 17kg. Također, bilo koji trail može biti zabavan jer ti ne treba velika strmina da postigneš dobru brzinu za skok primjerice te iz svakog zavoja možeš izaći sa vrećom brzinom pridonoseći dinamici vožnje, a ako ti se da možeš se zabavljati i na ravnom ili čak manjoj uzbrdici jer možeš postići 25-30kmh uzbrdo i skočiti u "krivom" smjeru. :D Da ne govorim kako se možeš voziti 2-3x više uspona/spusta u isto vrijeme kao i na regularnom biciklu i da možeš svaki dan napraviti primjerice 1000mnv bez prevelikog napora i biti svjež idući dan. Veliki plus je i to što se može koristiti za commuting, brže nego auto po gradu i možeš natovariti torbu ili ruksak te u gradovima s brdima doći bilo gdje bez da se oznojiš previše. Ebike jer po meni top stvar i svatko tko voli biciklizam ne bi trebao zazirati od njega jer su te elitističke spike djetinjaste. Ta ista ekipa koja kritizira ebike u isto vrijeme se shuttlea, koristi žičare, kupuje skupe djelove i robu, olakšava bicikle, pije razne preparate da bi imali malo brže vrijeme. Koja je točno razlika između toga i ebikea, osim što ebikeom ne narušavaš zdravlje i jeftiniji je od gorenavedenog a nudi daleko više performansi :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Gdje kreće spika o tim pedalinecima završava biciklizam, amen 🙏 Napravite si zaseban topic ... |
Citiraj:
Jedino što još nisam probao, je zamienit lanac puno prije tih famoznih 0,5mm za 12spd, recimo na 0,3? Pa onda vidjeti hoće li novi lanac kvalitetnije "sjesti" na staru kazetu. Jer mi to na 0,5 kako sam napisao ranije, nije sjelo idealno, u 2/2 slučaja... |
A gle,oni preporucuju treci lanac da ide nova kazeta ako se na vrijeme radi izmjena lanaca. Ali mislim da je to nemoguce tocno definirati,jer nije isto mojih recimo 10k km i nekog ko se samo po ravnom i gradu vozika
Mislim da se po pravilu i mijenja na tih 0,3 jer kad dodje do 0,5 tu su se zubcanici na kazeti vec malo razvukli |
Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo
Citiraj:
Tu si u pravu. Ja sam prosle godine uzeo prvi FS bike u Ljubljani pa morao u Sloveniju na garanciju jer su se lageri iza na klackalici i na main pivotu razvalili vec nakon 10mj. Bojim se zamislit uopce kaj bi bilo da sam uzeo Canyon pa slanje u Njemacku… Nevezano za ovo: jesu li XT 1x12 pogoni ista bolji od Deore 1x12? Katastrofa mi salta brzine na sredini kazete. “Lovi ih” kak bi se reklo. Ocisti se kazeta i lanac, nastela i bude dobro tjedan dva i opet po starome. Bio kod 3 razlicita majstora, od kojih jedan ovlasten i opet isto. Stari 2x11 SLX na starom bajku se nije morao nikad cistit, radi ko urica jos dan danas -.- Sent from my iPhone using Tapatalk Pro |
Što misliš da li primitivan mehanizam pogonjen sajlom i oprugom bolje mijenja ako mora pogoditi raspon u 1.1 mm ili 1.3mm? :D
Vezano za lance, tu se isplati kupiti najbolji i traje jako dugo. Ne možeš reći da kazeta traje 3 lanca kad ima lanaca koji traju 5k km i više i onih koji se rastegnu na 1k. |
Citiraj:
A što se milimetara tiče, baš obrnuto, savjetuje se da se lanac mijenja na 0,5 što očito (u mom slučaju) ne drži vodu, dakle logika nalaže da idući put probam prije 0,5 zamijenit pa vidit hoću li s tim išta dobiti. Sad je li to 0,4 ili 0,3... mislin mogu ga mijenajt i na 0,1, ali onda ću zamijenit 17 lanaca na istoj kazeti i financijski bit u minusu:D:D Citiraj:
Al nevezano za to što su SLX/XT bolji, nije normalno da Deore ne šalta uredno, ako je sve ok. Pitanje za 100€ je li sve ok? A iz mog iskustva majstori u nas su uglavnom "majstori" i ono što baš hoću da radi obično napravim ili ja ili nitko... ps. Naravno da je spd11 precizniji od spd12 kao što je i spd10 precizniji od oba, al ponavljam to ne znači da je očekivano ponašanje to što spominješ. |
Citiraj:
Pa evo jedan od njih je i Zmija i kaze da to svima salta z k kad se uprlja al nitko o tome ne prica. Sto mi je cudno jer pol svijeta vozi 1x12 pa ne cujem da im tak lose salta i da bi to trebalo glancat jednom tjedno kazetu i lanac utapat u benzin. Al kazem samo na sredini kazete meni zeza. Male i velike brzine bez problema rade. Kaj to moze bit onda? Spigan hanger? Vise sam lud s time haha.. Sent from my iPhone using Tapatalk Pro |
Kod 12 spd pogona sve je bitno jer su puno osjetljivi baš zbog malog spacinga na kazeti nego prijašnji pogoni. Treba vidjeti i poravnati nosač mjenjača jer to i tvornički u 99% slučajeva bude malo off, bužir je isto jako bitan, ako je već odvozio sezonu to se mjenja svakako zajedno sa sajlom, ako je kvačilo pretegnuto ili već malo oksidiralo isto jako utječe na kvalitetu šaltanja a shimano kvačila su po mom mišljenju općenito loša (btw kvačila su identična kod svih 12 spd mjenjača, deore, slx, xt i xtr), bužir mora ulaziti pod točno 90° u mjenjač, b tenzija i pzicija hangera moraju biti idealni, neki hangeri nisu baš idelani za 12 spd shimano mjenjače jer je shimano u toj generaciji promijenio malo kut pozicije mjenjača pa nekad treba "tweakati" sam nosač, kavezi su im isto pre mekani i lako se krive pa ih treba često i malo poravnati, deore i slx 12 spd mjenjači imaju obične bushinge u pulleyima i brzo počnu plesati lijevo/desno pa je preporuka staviti od xt-a koji ima industrijske ležajeve, dužina lanca je isto presudna za kvalitetu šaltanja i direktno utječe na b tenziju... to su neke stvari koje treba pregledati kod svakog podešavanja a to ne rade baš svi mjastori toliko detaljno. E da i kod shimano 12 spd kazeta postoje 2 spacera ispod zupčanika i nisu iste debljine pa treba pogledati da nisu možda na krivim pozicijama jer su baš na sredini kazete otprilike pa ti i zbog toga možda ne radi kako treba.
|
I onda mene pitaju zasto jos uvijek vozim 2x10, evo vam objasnjenja iznad, uz naravno preveliku cijenu - iako su sad lanci i mjenjaci napokon cjenovno spali na prihvatljive cifre, ali bome kazete jos nisu.
Frendica se ponovila s novim bajkom, i prvo sto me pitala sad na Ucki dal moze staviti 1x11 jer ovo taman ustima, ode na turu, i opet negdje struze. Ove 12 brzinske mjenace krivo pogledas i vec se bune, a kamoli kad ih propisno izudaras na nasim kamenjarima ili negdje u visokim alpama. |
Također. Moj 2x10 pogon radi prebrutalno. Ne pamtim kad sam taknuo u njega
|
Ja sam 3 godine na hardtailu vozio 1x10 i bio mi je sasvim ok za takvu vrstu bicikla.
Za cestu isključivo 2x11, mislim da je tesko s 1x na cesti uvijek biti u optimalnoj kandenci. Možda se može pokriti jednak range, ali preveliki su skokovi između ringova. Makar će možda to Classified hub promjeniti, veselim se tome. Nadam se da će postati raširenije u primjeni. |
Mislim da će za cestu 1x sistemi još dugo biti nedostatni. Možda su za neki gravel bajk ok, jer tamo bliski, omjeri "na zub" nisu potrebni, ali za "cistog" cestovnjaka je to premalen raspon brzina.
Negdje davno sam na pinkbajku mislim pročitao u nekom topicu da tip fura 52\34 i to mi je bacilo bubu u uho; i evo već dugi niz godina furam taj Frankenstein omjer na pogonu 😆 Od kazeta imam ravničarsku 11-25, i 2 brdske 12-30 i 12-36 pa ih mjenjam ovisno o terenima koje vozim |
Citiraj:
Ta priča da "svima radi tako kad se sprlja" je glupost, totalna. Može čovik imat neznan kakvu reputaciju, ali ne može pričat takve pizdarije.:D Ti srednji lančanici su (bar meni) uglavnom oni koji su najpotrošeniji pa moguće da kombinacija nečistoće i potrošenosti dovede do preskakanja pa imaš taj efekt da 2 tjedna radi ok, a onda više ne radi. Ne znam koliko preciznu ruku imaš za sam se poigrat, ali možda kad krene preskakat da u tom momentu probaš podesit fino da sve profunkcionira pa ostavit tako i vidjet je li dugoročno bolje? Citiraj:
Vozi se po kamenjaru, blatu, kiši, soli, škalji, prašini, vozi se rekreativno, voze se utrke, divlja se s kadencon na tehničkim usponima, ne održava se bajk 2 puta dnevno jer se nema vremena za to, ne mijenjaju se sajle jednom tjedno, pere ga se miniwashom, itd. Radi se samo osnovno održavanje koje je must i to je to, ne pretjeruje se ni sa ciklusima ni sa količinom vremena jer bajk je tu da služi meni, a ne ja njemu. Tri različite 12spd kombinacije sam provrtio na 2 bajka i najviše me zajebavao clutch na XT mjenjaču za koje se zna da su konstrukcijski loši i da često zajebavaju, kad sam to riješio dalje je bilo pali-vozii, a tako je i dan danas. Taj isti mjenjač sad ima preko 25k km, trenutno je instaliran na bajk sa XO kazetom i lancem i sve je pali vozi osim ove promjene lanca kou sam spominjao poviše, ali to ću sada pustit još 2 tjedna i onda odlučit ostajem li na ovome ili vraćam stari lanac. Bilo kako bilo, nastavit će radit uredno:D |
Citiraj:
Meni je drago da tebi sve dela, i vjerujem da je stvarno tako, ali je cinjenicno stanje s obzirom na manje tolerancije da bilo kakvo piganje i udarci drasticno utjecu na mjenjanje brzina kod 12sp. |
Kod mene enduraši promijene minimalno 2-3 mjenjača godišnje i po nekoliko obruča sezonski dok ima najboljih trka :D Sve ovisi gdje voziš, šta voziš i kako voziš :D
|
Citiraj:
Priče kako 12 spd sistemi ne rade nikome kako treba, samo da ljudi o tome šute je ono...nemam komentar na to stvarno:D Citiraj:
Citiraj:
|
Kužim što hoćeš reći i to stoji, ali ne možemo reći da 12 brzina nije puno osjetljivije nego prijašnji sustavi. Ako jedna od onih navedenih stvari koje sam napomenuo nisu kako treba već se to počinje polagano odražavati na šaltanje. Neki ljudi imaju velik prag tolerancije pa im mušice ne smetaju i jednostavno im je to ok pa se ne žale a takvih ima jako puno pa onda ispada da niti nema toliko puno problema a ima ih definitivno.
Samo za referencu, daleko je manje bilo problema i žaljenja kod vozača koji se ozbiljno utrkuju bilo to enduro ili xc kod starije generacije, pogotovo M7000/8/9 serije koja je u usporedbi sa 12 spd shimano neuništiva. Sram kod GX/X01 i XX1 grupe malo bolje kotira sa izdržljivošću, barem kavez mjenjača naspram shimana. Osobno vozim Sram GX AXS na GX kazeti i nakon nekoliko dobrih vožnji (kamenjari, singlice... znači xc tehnika) moram malo poravnati hanger da to opet radi dobro, nije da ne radi prije toga loše ali se osjeti degradacija kvalitete šaltanja a kamoli još na mehaničkim mjenjačima. |
@Mr.Ex.President
Kad malo popricas sa mehanicarima saznas dosta toga iz prve ruke,danas cim nesto ne pise na guglu odma je rekla kazala...a 12 brzina pogon radi savrseno,normlano da ga je teze ustimati jer je lanac dosta uzi a i razmak na kazeti,pa treba imati malo bolju ruku za stimanje.Ne perem biciklo po mjsec dana a vozim se po brdima i blatu,samo kroz krpu provucem lanac i po potrebi ga podmazem. Xt kazeta i lanac a derailleur je GX |
Vi ko da ne kužite kak se namješta mjenjač. Zategnutost sajle, gornji graničnik, donji graničnik i ništa drugo. Uštimavanje novog 12spd je identično ko bilo koji prethodni sustav. Problem je što se mjenjač i ručica mjenjača brzo razjebu da ga ni bog isus ne može namjestiti.
To je ono što se želi reći. Ak jednom nešto dobije udarac, nema mjesta toleranciji više, pa da se malo popiga nosač ili povuče mjenjač ko nekad. ;) |
Citiraj:
Ali nekome ko je dobio bajk na 12 spd ili je nadogradio na 12 spd, a isti nije fizički oštećen bilo udarcem u mjenjač, rastegnutim lancem ili pojedenom kazetom taj sistem mora radit 1/1. Naravno da ga svako tolko trebaš pogledat, oprat, podmazat, ali da moraš pred svaku vožnju izmolit krunicu da uredno radi, ne moraš i to je to, ništa više, ništa manje:D Citiraj:
Doduše nisam vozio entry level pa ne znam je li tu što specifično, koristio sam samo SLX i GX i kratko XT i nikad, nikad problema. GX je preživila i udarac... |
Citiraj:
Još neka edukacija potrebna, ćemo da se kefamo?:D https://markoprojekt.com/proizvodi/d...cikl/mjenjaci/ |
Meni 12speed xt radi savršeno od prvog dana na xc bajku. Hiljade km i xy utrka i za sad sve dela kak vurica. Lanac se mijenja na 0.5. Čistim bajk nakon svake blatne vožnje jer bajk držim u stanu (a to nekad zna biti svaka vožnja ovisno o vremenu) i redovno podmazujem nakon toga.
Čak sam iznenađen kolko dobro šalta po kazeti i gore i dolje pod opterećenjem s obzirom na raspon kazete. Naravno da će udarac u mjenjač ili ručicu sjebat sustav, ali to će se desit na svakoj grupi. Samo mojih 0,02 € |
Ako netko traži biciklističku i ostalu sportsku odjeću, mogu potvrditi da su ovi legit
https://www.sportpursuit.com Danas mi stigao paket, obukli smo se i za tople i za hladne vožnje za sitne novce. Mislio sam da je scam jer su turbo jeftini, ali uzeli za svaki slučaj preko Paypala pa što bude. Stiglo za 2 dana, sve uredno. Gledao sam Sports Direct, na kraju su ovi za apsolutno sve, pa i identične stvari bili dosta jeftiniji. Vidim da ima i HR na listi gdje dostavljaju, ali ne vidim cijenu dostave, pa bacite oko. |
Citiraj:
|
ekipa imam plan voziti dio uz Kupu od Broda na kupi pa uzvodno...dal je netko bio tamo nedavno da mi savjetuje gdje se parkirati...po google mapsu ne vidim ni jedan javni parking a google auto je tamo prolazio prije 11 godina pa ni to više nije mjerodavno...
|
Moze se reci da sam u Kupskoj dolini doma :D
A kuda tocno mislis ici - prvo po kojoj strani uzvodno, i kuda onda dalje? Preporucujem SLO stranu. Najjednostavnije ti je ostaviti auto na HR strani odmah prije granice, ispred ducana ili kafica u Brodu na Kupi. U principu cim predjes granicu, par sto metara desno ti je Petrolova pumpa i preku puta ceste kafic. Mozes i tu. Cijelom Kupskom dolinom sa SLO strane imas uredjena odmorista sa kantama za smece i cesto nekakvom klupicom - ostavis auto na kojem god ugibalistu/odmoristu hoces. Znaci mjesta za parking ko u prici, slicno je i na HR strani. |
Citiraj:
nisam odredio kojom stranom bi išao, možda slovenskom odem uzvodno do Čabra pa se vratim našom..ili odem na Zamost gore do Svetog brda...ili na Gerovo pa prema izvoru Kupe....u stvari nisam isplanirao do kuda bi išao, ipak vozim na pedale, nemam E-bike tako da bi čak neki uspon i malo pregural, ne :D ovih dana je vrijeme nestabilno pa nebi htio da me opere pljusak, još važem kad ću ići. |
SLO strana ti je ljepsa, imas jedan malo veci uspon na Sv. Anu (crkvica), to ti je crkva na klisuri, zavucena, ne vidi se s ceste, ali preporucam protegnuti nogice jos malkice uzbrdo, lijepi pogledi na dolinu i okolne vrhove.
Asfalt je odlican, priroda fantasticna - nemres fulat koju god rutu si odabrao za dalje. Evo ti par mojih albuma da vidis kako to tamo izgleda, ovaj prvi ti je malo veci krug sa puno visinaca, to odvozis kad se ukondiras, sad preskoci jer ima skoro 2k visinaca :D: https://photos.google.com/share/AF1Q...xrN3NwcjMtSEJB Ako odaberes SLO stranu, prolazit ces kroz mjesto Mirtoviči i preko Mirtoviskog potoka, isplati ti se zavinuti desno i otpedlat uzvodno i onda malo po stazici odgurati bajk, ili ga ostaviti u grmlju i dalje pjehe - to je skriveni biser Kupske doline, a na fotkama ispod vidjet ces kako izgleda i kako je divlji, za razliku od mjesta gdje se ulijeva u Kupu. https://photos.google.com/share/AF1Q...hrMUhmeEhDM21R Kao sto rekoh - odaberi SLO stranu, prvo sto ce ti upasti u oko je dominantna Kuzeljska stena, ispod nje ces se provozati cestom. Kad sam ju prvi puta ugledao, prvo sto mi je palo na pamet da se popnem gore, kad sam se popeo, drugo sto mi je palo na pamet - pa to bi se moglo biciklom :D. To mi je trening AM staza vec godinama. https://photos.google.com/share/AF1Q...dySGo5RGh5OEhR Kasnije uzvodno, ces proci ispod jos jedne stijencuge - Loske stene, a kako to izgleda iz donje i gornje perspektive vidi na linku ispod: https://photos.google.com/share/AF1Q...U3THd2bjZFUmRB |
koliko tu ima kilometara, Nik?
|
Onaj prvi link ti je 97km/1930mnv - pise u opisu albuma.
Mogu se tu iskombinirati cudesa i u duzinu i u visinu. |
12b i p**** dlaka smeta, rekao jednom i dalje stojim kod toga. Elektrika ima svoje draži, ali i dalje je to za mene nono.
|
Citiraj:
nije isto. imam jedan SRAM SX u servisu odi ga namjesti. platim gablec. da su osjetljivi jesu. i sve je dobro dok radi. neki bolje neki lošije, ali SX je govno. ukucajte sram sx u tražilicu i prvih 100 linkova će biti problemi :D |
Imam dva nova Shimano Altus kupljena greškom (RD-M310). Za 7 i 8 speed kazete.
Oba idu za 30€ pa eto prilike da se riješite ovih kilavih Sram-ova, XT-, SX-a i SLX-a :lol2: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:21. |
|