PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Garancije, povrat novca, zamjena robe... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=49355)

Router 23.07.2010. 11:58

Citiraj:

Autor HAL 9001 (Post 1693992)
U utorak sam uzeo u dućanu Virtus ovaj monitor:

http://www.virtus-shop.hr/proizvodi/...9#product_view

kojemu je tada cijena bila 1429,17 kn.
Po njihovoj ponudi sam im uplatio novce i poslao scan uplatnice još u utorak.Danas mi dolazi mail da se cijena monitora povećala i da im dam broj žiro računa da mi uplate povrat novca.Smiju li oni to raditi?

Da, pogledaj im bolje u Uvjete koristenja.

coconut 23.07.2010. 12:01

Ako si platio po njihovoj ponudi, a komponenta je poskupila u međuvremenu - to je njihov problem. Odšetaj tamo i traži monitor. Ako ti ga ne daju, pred njima nazovi DI pa neka se oni raskusuraju s njima.

Router 23.07.2010. 12:03

Citiraj:

Autor coconut (Post 1693998)
Ako si platio po njihovoj ponudi, a komponenta je poskupila u međuvremenu - to je njihov problem. Odšetaj tamo i traži monitor. Ako ti ga ne daju, pred njima nazovi DI pa neka se oni raskusuraju s njima.

DI tu nema kaj traziti, samo te mogu dobro ismijati. Svaka trgovina koja prodaje preko weba se ogradjuje upravo od ovakvih situacija u svojim uvjetima, dakle ako dodje do poskupljenja ili tebi povrat ili doplata, zato i izdaju ponudu koja po nicemu nije obvezujuca nego samo ponuda, simple as that.

Old Iggy 23.07.2010. 12:08

Citiraj:

Autor Router (Post 1694000)
DI tu nema kaj traziti, samo te mogu dobro ismijati. Svaka trgovina koja prodaje preko weba se ogradjuje upravo od ovakvih situacija u svojim uvjetima, dakle ako dodje do poskupljenja ili tebi povrat ili doplata, zato i izdaju ponudu koja po nicemu nije obvezujuca nego samo ponuda, simple as that.

Ponuda jest obavezujuća, problem je u načinu kako se generira. To što piše na web stranicama je nebitno, no ako su u ponudi navedeni svi uvjeti (trajanje ponude, devizne kvaziklauzule i slično) onda je stvar jasna.

HAL 9001 23.07.2010. 12:14

Ma ne da se meni natezat sa njima, ali lijepo u ponudi stoji da vrijedi dva dana do 22.07, a ja sam im upatio 20.07.Sad ako budem inzistirao na tome imam osjećaj da ništa neću postići...

Old Iggy 23.07.2010. 12:19

Citiraj:

Autor HAL 9001 (Post 1694009)
Ma ne da se meni natezat sa njima, ali lijepo u ponudi stoji da vrijedi dva dana do 22.07, a ja sam im upatio 20.07.Sad ako budem inzistirao na tome imam osjećaj da ništa neću postići...

Pa u biti bi možda čak i mogao inzistirati. Ponuda je u nekom formalnom obliku ili copy/paste s neke web stranice?

HAL 9001 23.07.2010. 12:23

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1694014)
Pa u biti bi možda čak i mogao inzistirati. Ponuda je u nekom formalnom obliku ili copy/paste s neke web stranice?

Ponudu su mi poslali kao PDF dokument sa mojim podatcima na mail i nije nikakav copy/paste.

Old Iggy 23.07.2010. 12:31

Citiraj:

Autor HAL 9001 (Post 1694017)
Ponudu su mi poslali kao PDF dokument sa mojim podatcima na mail i nije nikakav copy/paste.

Hmmm... Ovo bi već moglo biti problematično...
Tu se ne radi o nikakvoj automatici.

HAL 9001 23.07.2010. 12:35

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1694025)
Hmmm... Ovo bi već moglo biti problematično...
Tu se ne radi o nikakvoj automatici.

Ne kužim, možeš li mi pojasniti?

Old Iggy 23.07.2010. 12:58

Citiraj:

Autor HAL 9001 (Post 1694033)
Ne kužim, možeš li mi pojasniti?

Postoji mogućnost da je došlo do zavaravajuće poslovne prakse, ali bi trebalo kontaktirati DI.

coconut 23.07.2010. 13:10

Ponuda je važila 2 dana i ti si platio u tom roku. Oni su sada obavezni ispoštovati svoju ponudu.

HAL 9001 23.07.2010. 13:20

Citiraj:

Autor coconut (Post 1694065)
Ponuda je važila 2 dana i ti si platio u tom roku. Oni su sada obavezni ispoštovati svoju ponudu.

Ma poslao sam im broj tekućeg da mi vrate novce, ali sam im napisao da je to krajnje neprofesionalno od njih i da im to nije lijepa reklama.Ne da mi se razvlačit po DI-u jer znam koliko to traje.Bit ću sretan dobijem li novce uopće.

Marcus 23.07.2010. 14:03

ma to je jedan u nizu od onih prevarantnih web shopova di napišu cjenu nižu nego postoji i onda kada naručiš kao poskupilo je jer oni to nemaju na lageru nego kada platiš idu tek tražiti po hrvatskoj di ima kupiti...

Old Iggy 23.07.2010. 14:07

Citiraj:

Autor Marcus (Post 1694137)
Ako si uz plocu dobio garantni list od vemila ili neke uvjete od vemila zalipljen na kutiji onda po zakonu ta trgovina ti nije dužna ostaviriti garanciju nego se treba obratiti uvozniku a to je vemil u ovom slučaju... jer nije taj ducan kriv nego vemil, jer ducan ako tebi da novu plocu popusiti ce pare, pa se provaj staviti u njihov polozaj jer vemil vas je sve zafrka kad pogledas...

Po zakonu je dužna trgovina. Osim ako nemaš neke druge zakone za koje ne znam. :D

Edit: to prvo napišeš jedan pa editiraš u drugi post? :D

Marcus 23.07.2010. 14:08

Citiraj:

Autor Campeonato (Post 1690067)
Evo i frenda uhvatila Vemil Gigabyte garancija, ali nije kao kod vecine vas...
Naime, frend je kupio maticnu u lokalnoj trgovini u Pozegi, koja je narucivala stvari iz vemila... I sad je ta ploča krepala, i naravno ova trgovina u pozegi kaze da nije moguce ostvariti garanciju jer je vemil tako reci propao, i nek se salje mail Gigabyteu... Pa sad, da li se moze ta lokalna trgovinica prijavit preko DI? Jer se nama cini da bi ta trgovina trebala dati drugu ploču bez obzira na vemil, jer su oni izdali racun i normalno dali garanciju... Ili je mailanje Gigabytea jedina opcija?

Ako si uz plocu dobio garantni list od vemila ili neke uvjete od vemila zalipljen na kutiji onda po zakonu ta trgovina ti nije dužna ostaviriti garanciju nego se treba obratiti uvozniku a to je vemil u ovom slučaju... jer nije taj ducan kriv nego vemil, jer ducan ako tebi da novu plocu popusiti ce pare, pa se provaj staviti u njihov polozaj jer vemil vas je sve zafrka kad pogledas...

Marcus 23.07.2010. 14:09

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1694143)
Po zakonu je dužna trgovina. Osim ako nemaš neke druge zakone za koje ne znam. :D

Da zakon o ptorošačima, lijepo kaže prodavač nemora davati jamstvo ako je priložen jamstveni list i popis servisa gdje kupac šalje robu na trošak uvoznika tj. bavalaca jamstva.

Old Iggy 23.07.2010. 14:12

Citiraj:

Autor Marcus (Post 1694147)
Da zakon o ptorošačima, lijepo kaže prodavač nemora davati jamstvo ako je priložen jamstveni list i popis servisa gdje kupac šalje robu na trošak uvoznika tj. bavalaca jamstva.

Bi li mi pokazao taj članak?

HAL 9001 23.07.2010. 16:11

Evo ima novosti u mome slučaju.Nako što sam prihvatio da mi vrate novac, rekao sam im da taj čin smatram neprofesionalnim.Odgovorili su mi:

"Poštovani,

naše iskrene isprike.
Smatramo da bi neprofesionalno bilo tražiti Vas da nadoplatite razliku.

Stog ćemo Vam isporučiti monitor po tada važećim uvjetima, jer se moramo držati interne politike kako bi ostvarili vlastite ciljeve http://www.virtus-shop.hr/stranice/nacini-placanja.
Nadam se da nam nećete zamjeriti.
Unaprijed se zahvaljujem.
"

Ja sam zadovoljan što se tako riješilo.

blue#13 23.07.2010. 16:40

E sada im barem zahvali,rijetko bi tko tako postupao (na ducane mislim)...

HAL 9001 23.07.2010. 17:27

Citiraj:

Autor blue#13 (Post 1694253)
E sada im barem zahvali,rijetko bi tko tako postupao (na ducane mislim)...

Jesam:).Ma nitko od njih ne voli lošu reklamu.Mislim bilo mi je glupo pošto sam monitor uredno platio po njihovoj ponudi i čekam ga da dođe, da sada moram uzimati novce nazad zato što je poskupio.

electro 26.07.2010. 11:53

ima li tko iskustva sa diskont 24 ?
predao sam grafu force3d 4850 na reklamaciju(pregrijavanje)
e sad na listu koji sam preuzeo ne stoji kolki je rok da se stvar riješi
tip mi kaže 45 dana ali kao da sad niti to po zakonu nije propisano
istina ili laž?

Old Iggy 26.07.2010. 11:57

Citiraj:

Autor electro (Post 1695651)
e sad na listu koji sam preuzeo ne stoji kolki je rok da se stvar riješi
tip mi kaže 45 dana ali kao da sad niti to po zakonu nije propisano
istina ili laž?

Zakonom nikad ni nije bilo propisano, osim određenih (mahom ne-IT stvari) po starim pravilnicima iz doba JUS-a.

electro 26.07.2010. 12:06

na kraju što konkretno to znači?
mogu čekat do sudnjeg dana ili...?

Gilbert5 26.07.2010. 12:11

Citiraj:

Autor electro (Post 1695659)

To znači da treba imati malo soli u glavi i to je sve.

http://www.asbis.hr/jamstvo

Mad_Duke 26.07.2010. 12:14

Citiraj:

Autor electro (Post 1695659)

OSTALI UVJETI JAMSTVA:
• u jamstvenom roku kvarove smije popravljati jedino ovlašteni servis
• u slučaju da kupac na servis pošalje proizvod koji je ispravan, tj. radi sukladno tehničkom opisu i naputku o uporabi, kupcu ćemo naplatiti pregled i testiranje proizvoda, te troškove dostave
• ako popravak traje dulje od 15 dana, jamstvo se produljuje za duljinu trajanja popravka
u slučaju da kvar u jamstvenom roku nije otklonjen u roku od 45 dana od zaprimanja proizvoda na servis, uvoznik se obvezuje da će isti zamjeniti drugim ili će kupcu biti vraćen iznos u visini trenutne tržišne vrijednosti istog ili sličnog / boljeg proizvoda
Citiraj:

Autor Gilbert5 (Post 1695661)
To znači da treba imati malo soli u glavi i to je sve.

http://www.asbis.hr/jamstvo

Sa skratim pitanja :P

Alfa_R 26.07.2010. 12:15

Citiraj:

Autor electro (Post 1695651)

Pazi kod njih, jer imaju obicaj bez pitanja poslati ti slabiju stvar. Npr meni su umjesto gts 250 stock poslali green verziju sa slabjim clockovima i usput me pokusavalizakinuti za novu garanciju. Tek nakon dopisa/pred prijavu DI su priznali da mi vrijedi ispocetka.

Nekako sumnjam da im je uvoznik dao slabiju stvar.... muljaza.

Old Iggy 26.07.2010. 12:18

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1695664)
• ako popravak traje dulje od 15 dana, jamstvo se produljuje za duljinu trajanja popravka
u slučaju da kvar u jamstvenom roku nije otklonjen u roku od 45 dana od zaprimanja proizvoda na servis, uvoznik se obvezuje da će isti zamjeniti drugim ili će kupcu biti vraćen iznos u visini trenutne tržišne vrijednosti istog ili sličnog / boljeg proizvoda

15 dana baš i nije po zakonu, 45 dana je njihova, ne zakonska specifikacija.

Citiraj:

Autor Alfa_R (Post 1695665)

Možda oni snose troškove. :D

electro 26.07.2010. 12:24

Alfa_R
Citiraj:

Pazi kod njih, jer imaju obicaj bez pitanja poslati ti slabiju stvar. Npr meni su umjesto gts 250 stock poslali green verziju sa slabjim clockovima i usput me pokusavalizakinuti za novu garanciju. Tek nakon dopisa/pred prijavu DI su priznali da mi vrijedi ispocetka.

konkretno kolko si čekao na riješenje

p1c3k 26.07.2010. 13:52

Evo, prije nekih tjedan dana sam poslao mail u Giga-byte također za grafičku karticu, u pitanju je bila 8500GT od frenda, i danas me zove tip iz Intereurope, da je došao do mene doma i dal smije sestra podignut paket, ja kažem da sve to ovo ono, i kažem sestri da otvori paket i da vidi kaj su poslali, i došla je 9500gt. ja sam zadovoljan, bio bih sretniji kad bi bila još neka jača grafička, ali s obzirom da se radilo o 8500 gt, još sam dobro i dobio nazad.

Toliko od mene

Alfa_R 26.07.2010. 14:49

Citiraj:

Autor electro (Post 1695674)
Alfa_R

konkretno kolko si čekao na riješenje

Kod njih nisam, - prihvatili su produljenu garanciju uz isprike nakon sto sam ih dopisom pismeno to trazio da mogu taj sluzbeni odgovor predati DI. Kod protisa sam u roku od par tjedana dobio rijesenje -jer sam slucajno predao prijavu umjesto trazio misljenje. Protis je na dopis isto tako reagirao sa uvazavanjem garancije koju su racunom izdali (7 g a htjeli mi naknadno smanjiti na 5) i to isto predali DI.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:16.