PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Dottore 07.11.2017. 20:25

Naručio Kontinentalke i iznenadim da su prednje pločice OPET pri kraju. Hrđe na diskovima nema na vidiku.

Tumor 08.11.2017. 07:16

Stavio prije 2 tjedna Continental TS860 u dimenziji 205/55 R 16:

- prije 2 dana izlazim s parkiralista Tokica u Dubravi (tamo kod McDonaldsa) i skrecem direkt na tracnice jer je na "normalnoj" traci bilo automobila i odmah stanem na semaforu. Upali se zeleno, krenem sasvim normalno i guma koja je uhvatila tracnicu se samo tako zavrti
- na poslu parkiram u garazi i penjem se na kat. Na onom usponu izmedju katova mrvicu jace stisnem gas da se popnem i kako je bilo onak mokro od prethodnih auta gume se zavrte

Moram priznati da su mi te dvije situacije malo podigle obrve jer od gume te klase i tih ocjena po testovima to bas i nebi ocekivao.
Auto je dosao da ljetnim gumama Michelin Primacy 3 u dimenziji 225/45 R 17 i sa njima se nikada gume nisu zavrtile cak niti po kisi...
Budem vidio kako ce se ponasati kada dodju pravi zimski uvjeti (minusi i eventualni snijeg).

adaksinjo 08.11.2017. 07:43

uvjeti pod kojima mi se cini da bi i bilo koja druga guma proklizila.

Guls 08.11.2017. 07:49

Na mokrim tračnicama klizi svaka guma... a ovo s parkingom, hm, pitanje je sad. Koji ti je DOT gume? Starije gume su više "plastične" i ovaj efekt se događa kod takvih guma, no mislim da ts860 nemre biti stara guma.

zkljaja 08.11.2017. 08:21

Citiraj:

Autor Tumor (Post 3123603)

- prije 2 dana izlazim s parkiralista Tokica u Dubravi (tamo kod McDonaldsa) i skrecem direkt na tracnice jer je na "normalnoj" traci bilo automobila i odmah stanem na semaforu. Upali se zeleno, krenem sasvim normalno i guma koja je uhvatila tracnicu se samo tako zavrti
- na poslu parkiram u garazi i penjem se na kat. Na onom usponu izmedju katova mrvicu jace stisnem gas da se popnem i kako je bilo onak mokro od prethodnih auta gume se zavrte

Moram priznati da su mi te dvije situacije malo podigle obrve jer od gume te klase i tih ocjena po testovima to bas i nebi ocekivao.
Auto je dosao da ljetnim gumama Michelin Primacy 3 u dimenziji 225/45 R 17 i sa njima se nikada gume nisu zavrtile cak niti po kisi...
Budem vidio kako ce se ponasati kada dodju pravi zimski uvjeti (minusi i eventualni snijeg).

Teziste se na usponu prebaci na zadnji kraj + stisnes gas auto cucne jos vise na zadnji kraj, a ako imas momenta u niskima to ti je to..

RAUL 08.11.2017. 09:10

Citiraj:

Autor xlr (Post 3123420)
Koje modele s-crossa imate i pricamo li o suzukiju sx4 ili sam omasio fudbal? Gledam polovnjake, pa mi je taj sx4 izmedju ostalih u izboru

Da ne bude zabune http://www.suzuki.hr/automobili/suzuki-sx4-s-cross/

Poslano sa mog M7 koristeći Tapatalk

xlr 08.11.2017. 09:13

Citiraj:

Autor RAUL (Post 3123634)
Da ne bude zabune http://www.suzuki.hr/automobili/suzuki-sx4-s-cross/

Tnx, doslo je do zabune ocito :) lep auto, nema sta!

RAUL 08.11.2017. 09:15

Citiraj:

Autor xlr (Post 3123635)
Tnx, doslo je do zabune ocito :) lep auto, nema sta!

Ti si gledao starog Suzukija SX4/Fiat 16.
I mislio sam da je tako zato sam stavio link.

xlr 08.11.2017. 09:28

Citiraj:

Autor RAUL (Post 3123637)
Ti si gledao starog Suzukija SX4/Fiat 16.
I mislio sam da je tako zato sam stavio link.

Ma da, stari model kojeg puno cesce vidjamo na cesti (ipak mi je u trazenom cjenovnom rangu). Za ovog novog nisam ni znao dok ga kolega gore nije spomenuo, a google demistificirao :)

nub 08.11.2017. 10:08

Suzio sam izbor na par guma za dimenziju 205 55 16, od jeftinije prema skupljoj gledajući adac i ostale testove:

Sava HP2 > Nokian WR D4 > Good Year UG9 > Conitnental TS860

Nekako sam mislio Nokian jer mi se čine kao jeftine, a poštene gume dok se za savu spominje da su problematične po kiši. UG9 je nešto skuplji, dok je Continental već osjetno skuplji.

Cijena nije presudna ako će guma potrajati sezonu duže, ali vozim dosta po brdima i zavojima, pa se bojim da bi sve mogle biti otprilike jednakog vijeka.

Također, da li se isplati uzet verziju gume s H indeksom brzine za 10 kn više. I T indeks bi mi trebao bit dosta jer ne mislim ganjat 190km, ali pitam ukoliko ima još nekih razlika u konstrukciji gume za koje bi se isplatilo nadoplatit za H umjesto T.

p.s. auto je AWD.

Guls 08.11.2017. 10:12

Ja bi se odlučio za Nokian, nekako ne opravdavam nerealnu razliku u cijenu između tih guma srednje klase i više klase.
Ako si oprezan vozač, i Sava će te zadovoljiti. Ali ako si voliš dati oduška po zavojitim bregima, morat ćeš duboko posegnuti u džep.

Tumor 08.11.2017. 10:31

Citiraj:

Autor papčić (Post 3123625)
Teziste se na usponu prebaci na zadnji kraj + stisnes gas auto cucne jos vise na zadnji kraj, a ako imas momenta u niskima to ti je to..

Auto ima sasvim pristojan moment (za tu kubikazu) jer je turbo motor. Mislim da je 230Nm od 2000-4000 okretaja. A i automatik je sa pretvaracem okretnog momenta, pa ne znam da li mozda i to ima utjecaja (ne kuzim kako TC radi da budem iskren). Moze biti da on napuca puno okretnog momenta u kotace pri malim brzinama ili prilikom kretanja s mjesta.
Stvar je da mi se sa ljetnim to nikada nije dogadjalo po kisi (ni da ovako sklizne na tracnicama ni ovo penjanje po mokrom u garazi), pa me to onako malo iznenadilo.
DOT je friski, mislim da je 3517.

Green_FanBoy 08.11.2017. 11:07

Citiraj:

Autor nub (Post 3123649)
Suzio sam izbor na par guma za dimenziju 205 55 16, od jeftinije prema skupljoj gledajući adac i ostale testove:

Nekako sam mislio Nokian jer mi se čine kao jeftine, a poštene gume dok se za savu spominje da su problematične po kiši. UG9 je nešto skuplji, dok je Continental već osjetno skuplji.

Cijena nije presudna ako će guma potrajati sezonu duže, ali vozim dosta po brdima i zavojima, pa se bojim da bi sve mogle biti otprilike jednakog vijeka.

Također, da li se isplati uzet verziju gume s H indeksom brzine za 10 kn više. I T indeks bi mi trebao bit dosta jer ne mislim ganjat 190km, ali pitam ukoliko ima još nekih razlika u konstrukciji gume za koje bi se isplatilo nadoplatit za H umjesto T.

p.s. auto je AWD.

Taj indeks brzine nabijem naš kud. Meni na UG9, 175/65 r14 stoji do 190 km/h, na 140 km/h me već strah kolko je auto mekan i nestabilan.
Čisto za info na ljetnima 195/45 r16 conti premium contact2 lupam 200 km/h ko po tračnicama.

Jasno mi je da je zimska balonka, ali me stvarno tolka razlika iznenadila. Pogotovo jer na njoj piše do 190 km/h. AJd da piše 150 km/h bilo bi m ijasno, ali ovako stvarno ne kužim.

Ono kaj hoću reći je da te taj indeks previše ne dira.

Garro 08.11.2017. 11:11

Citiraj:

Autor Tumor (Post 3123603)

Nove su, imaju još na sebi onaj zaštitni sloj. Provozaj ih 200-300 km pa javi dojmove.;)

bertone 08.11.2017. 11:51

Citiraj:

Autor nub (Post 3123649)

p.s. auto je AWD.

Ako ti je to za Imprezu, onda su Save čist OK jer je problema po mokrom bilo sa S3 Eskimo, ove HP2 su po pričama korisnika OK, a tebi će dodatno pogon odraditi neke manje (ako ih ima) nedostatke same gume.

Usput, kako sam već napisao, nedavno sam uzeo ljetne Save UHP i nakon cca 1500 odvezenih km mogu samo reći da još nisam našao gdje im je granica, a sve ostalo su odradile odlično... npr. izlazak sa Av. Dubrovnik na Jadranski most mi je testno mjesto za držanje gume u relativno kratkom zavoju i po mokrom je ulazna brzina 70-75 izlazna 90 km/h, po suhom ulazna 90 izlazna 110 km/h i u oba slučaja bez ikakve naznake gubitka trakcije... meni dosta jer je i to debelo previše zbog onih koji izlaze iz rotora na srednju traku Jadranskog mosta pa znaju često odmah iza onih gumenih graničnika oplesti u krajnju desnu, tj. moju kolničku traku.

Elder 08.11.2017. 11:57

Citiraj:

Autor bertone (Post 3123698)
Ako ti je to za Imprezu, onda su Save čist OK jer je problema po mokrom bilo sa S3 Eskimo, ove HP2 su po pričama korisnika OK, a tebi će dodatno pogon odraditi neke manje (ako ih ima) nedostatke same gume.

Usput, kako sam već napisao, nedavno sam uzeo ljetne Save UHP i nakon cca 1500 odvezenih km mogu samo reći da još nisam našao gdje im je granica, a sve ostalo su odradile odlično... npr. izlazak sa Av. Dubrovnik na Jadranski most mi je testno mjesto za držanje gume u relativno kratkom zavoju i po mokrom je ulazna brzina 70-75 izlazna 90 km/h, po suhom ulazna 90 izlazna 110 km/h i u oba slučaja bez ikakve naznake gubitka trakcije... meni dosta jer je i to debelo previše zbog onih koji izlaze iz rotora na srednju traku Jadranskog mosta pa znaju često odmah iza onih gumenih graničnika oplesti u krajnju desnu, tj. moju kolničku traku.

Probaj to testirati na izlazu sa autoceste za pojatno ili ti westgate :) pa javi rezultate.

Vecina izlaza u zagrebu koliko ja znam imaju lijepi glatki asfalt tako da ih nije problem proci dosta brzo po morkrom ili suhom. A sad pitanje je koji auto vozis jer nije ni sve do guma, nego i kakav ti je ovjes itd

Dottore 08.11.2017. 12:05

Citiraj:

Autor Garro (Post 3123679)
Nove su, imaju još na sebi onaj zaštitni sloj. Provozaj ih 200-300 km pa javi dojmove.;)

Moguće da je naletio na mulj/ulje

Sent from my SM-950U

MAGARAC 08.11.2017. 12:07

Prekjucer je bilo extra sklisko u Zg, jucer manje :) Vidio sam prekjucer okretanje neke Mazde u rotoru na Zaprudu i dva guzenja na semaforu, srecom na malim brzinama..

GT3 08.11.2017. 13:40

Citiraj:

Autor Green_FanBoy (Post 3123676)
Ono kaj hoću reći je da te taj indeks previše ne dira.

bravo za savjet :baad:

nub 08.11.2017. 13:43

Citiraj:

Da, za imprezu. Znam da pogon odradi svoje jer je i s ljetnima po ovom sranju od vremena i relativno niskoj temperaturi (za ljetne gume) i više nego dobro. Ono što me više brine je dužina zaustavnog puta po kiši.

Izgleda da će na kraju bit sava il nokian.

Green_FanBoy 08.11.2017. 14:07

Citiraj:

Autor GT3 (Post 3123745)
bravo za savjet :baad:

Pa aj ti meni objasni onda, zašto na ovoj konkretnoj dimenziji piše do 190 km/h, odnosno indeks T, a na 140 je auto ful nestabilan?

Šole 08.11.2017. 14:21

Cudno da ti je nestabilan, moguce nisu gume dobro napumpane? Drugo da vozis bas pri granici indeksa, mozda bi onda bio.

Kako ti se odrazava ta nestabilnost?

GT3 08.11.2017. 14:22

Citiraj:

Autor Green_FanBoy (Post 3123755)
Pa aj ti meni objasni onda, zašto na ovoj konkretnoj dimenziji piše do 190 km/h, odnosno indeks T, a na 140 je auto ful nestabilan?

Kao sto moras imati dozvoljene dimenzije guma na autu, mora biti i adekvatni indeks brzine (po zakonu, jelte). Indeks brzine nema ama bas nikakve veze kako se vozilo ponasa na brzini. On garantira da ce guma izdrzati tu brzinu xy vremena bez da se unisti. Na ponasanje vozila moze utjecati hrpa drugih cimbenika.

bertone 08.11.2017. 15:26

Citiraj:

Index brzine nema veze što ti osjećaš na volanu i pod guzom dok juriš 140 km/h.
Ako me sjećanje služi voziš 1.0 Fiestu ST-line koja ima ljetne gume visine /45 i kako je auto mase samo 1100 kg, normalno je da prelaskom na viši profil gume od /65 (koja je usput i zimska pa ima mekšu smjesu) imaš osjećaj nestabilnosti/plivanja. Da imaš i ljetne u toj višoj dimenziji, razliku gotovo da ne bi ni osjetio prelaskom na zimske (odnosno auto bi ti uvijek jednako plivao).

Vuco 08.11.2017. 15:45

Citiraj:

Vjerojatno idu na mekuću, pa imaju bočnice relativno tanke i stoga fleksibilne.

zkljaja 08.11.2017. 16:36

Citiraj:

Primjeti trokut prije pocetka tih gumenih granicnika na stupu i na asfaltu, imas ih i za na most i s mosta prema Luckom i iz smjera Remetinca na Av. Dubrovnik...Prednost ima onaj koji izlazi s Rotora u Kajzericu ili Gaj..Inace bi morao gotovo stati u srednjoj traci i cekati da se u "tvojoj" traci oslobodi prostor ako zeli skrenuti desno u kvart (npr. radim u MCD i cesto izlazim iz rotora pa na Kajzericu)...

Inace i meni je taj opisani zavoj poprilicno drag za provest se, prebacit u skroz lijevu na mostu i oplest po gasu...

IcyTexx 08.11.2017. 19:34

UG9, 175/65 r14 stoji do 190 km/h, na 140 km/h me već strah kolko je auto mekan i nestabilan.
Čisto za info na ljetnima 195/45 r16 conti premium contact2 lupam 200 km/h ko po tračnicama.

Boldano je zašto ti je mekan i nestabilan. Em su uske, em su balon, em je mala felgica.

Index brzine je samo garancija da ih možeš ganjat na toj brzini i da se neće same od sebe razletit (nevezano za vanjske uzroke i oštećenja). Index T je praktički minimalan danas jer su dobre gume, ne znam koja guma ima index ispod toga. Što ne znači da gumu u takvim dimenzijama trebaš ganjat na tu brzinu.

domy1 08.11.2017. 20:29

Da je identična dimenzija, zimska guma je mekša. Imam potenze RE002 i TS860, obe gume su 205/55/r16 i neusporediva je razlika u udobnosti i na volanu, kao i osjećaj u vožnji. Sada dodaj tome još i "balon", tj. višlji profil manje colaže, stvar je još i gora. Naravno da postoje i neke mekše ljetne gume tipa Uniroyal RE3, koju u mojoj dimenziji ima tako mekane bočnice, puno bliže zimskim, nego ljetnim od trenutnih guma. Što se tiče indeksa brzine, on ima veze u udobnosti, što je veći indeks, u načelu je guma neudobnija, ali i "kvalitetnija".

bertone 08.11.2017. 21:05

Citiraj:

Autor Elder (Post 3123699)
Probaj to testirati na izlazu sa autoceste za pojatno ili ti westgate :) pa javi rezultate.

Vecina izlaza u zagrebu koliko ja znam imaju lijepi glatki asfalt tako da ih nije problem proci dosta brzo po morkrom ili suhom. A sad pitanje je koji auto vozis jer nije ni sve do guma, nego i kakav ti je ovjes itd

Pa ovo mi je testno mjesto za gume (kad nema prometa ili je jako rijedak) jer zavoj ima dobar nagib, relativno je kratak za zavoj od nekih 100° i ima mjesta za korekciju ako se pretjera... a smisao testiranja gume na grbavom i/ili ispucalom asfaltu ne kužim?
Pa ponavljanje prolaska kroz takav zavoj kakav opisuješ (odnosno zavoj sa lošom podlogom, lošim nagibom, prelomljen u jednom dijelu i sl.) ne služi za testiranje guma već ovjesa :)

Citiraj:

Autor papčić (Post 3123836)
Primjeti trokut prije pocetka tih gumenih granicnika na stupu i na asfaltu, imas ih i za na most i s mosta prema Luckom i iz smjera Remetinca na Av. Dubrovnik...Prednost ima onaj koji izlazi s Rotora u Kajzericu ili Gaj..Inace bi morao gotovo stati u srednjoj traci i cekati da se u "tvojoj" traci oslobodi prostor ako zeli skrenuti desno u kvart (npr. radim u MCD i cesto izlazim iz rotora pa na Kajzericu)...

Inace i meni je taj opisani zavoj poprilicno drag za provest se, prebacit u skroz lijevu na mostu i oplest po gasu...

Znam za trokute, ali ti trokuti su ostaci nekadašnje regulacije kad nije bilo pune linije i gumenih graničnika pa su nakon što su graničnici postavljeni, nepotrebno nastavili iscrtavati trokut u toj krajnjoj desnoj traci.

Naime, prije gumenih graničnika na Av. Dubrovnik počinje puna linije između srednjeg i desnog kolničkog traka i nastavlja se još par metara od zadnjeg graničnika iza rotora po čemu je i onaj koji vozi krajnjom desnom trakom i onaj u srednjoj već prošao rotor i sad su obojica na Jadranskom mostu, a kako se preko pune linije ne bi smjelo preći u drugu traku, kad počne isprekidana vrijedi pravilo desne strane i onaj iz srednje mora čekati.

Dottore 08.11.2017. 23:45

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 3123896)
UG9, 175/65 r14 stoji do 190 km/h, na 140 km/h me već strah kolko je auto mekan i nestabilan.

Boldano je zašto ti je mekan i nestabilan. Em su uske, em su balon, em je mala felgica.

Index brzine je samo garancija da ih možeš ganjat na toj brzini i da se neće same od sebe razletit (nevezano za vanjske uzroke i oštećenja). Index T je praktički minimalan danas jer su dobre gume, ne znam koja guma ima index ispod toga. Što ne znači da gumu u takvim dimenzijama trebaš ganjat na tu brzinu.

Ja sam primjetio da preko T brzine guma počinje pojačano trošiti.

Mene interesira od @green fana, koliki mu je nosivost gume ako nije možda uzeo krive predviđene za mlince.

primjer kod mene.
195/65 R15 91T
205/55 R16 91Y

Ne vidim razliku u nestabilnostima, osim po zavoju.

Jedini problem što svi ne pridržavaju upute na priručniku, zimska spada na indeks Q - 160 km/h. A takav indeks je skup i gotovo ne moguće naći. Danas svi imaju upisane dimenzije osim nosivosti i indeks brzine. Tuda smo svi slobodni na izbor H,T i nadalje.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:56.