![]() |
Žito čini čuda,svuda...
Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk |
Pozdrav ekipa, trebao bih vaše mišljenje o klimi za grijanje u kontinentalnom dijelu RH (okolica Dugog Sela pored Zgb-a).
Objekt je full mali, još u procesu renovacije, ali po završetku bi trebalo biti vanjske izolacije 5cm stiropora, na plafonu knauf, kamena vuna, daske, krovište. Stolarija klasična PVC, salamander. Tlocrt vam šaljem niže dolje. U objektu bi se boravilo pretežito vikendom, ali postoji mogućnost kasnije nadozidavanja dodatne sobe i stalnog boravka. U planu mi je izbaciti peć na kruta goriva i staviti samo klimu di je crveno zaokruženo. Par pitanja: - da li je ok zidna ili da se isprsim još dodatno za parapetnu jedinicu? Problem je što na podu neće biti termoizolacije (ne pitajte zašto), a strop nije klasičan nego će biti dosta niži, cca 2,2m (mogu još točno izmjeriti visinu) pa sam mišljenja da bolje parapetna puše po podu. - bude li se ovim načinom barem malo i kupaona zagrijala? ukoliko netko ima sličnu konfiguraciju sobe može javiti svoje iskustvo. Naravno, u kupaonu iznad vrata ide mala grijalica-puhalica za dogrijavanje prije kupanja :D - pošto zima zna stisnuti tu i tamo, kakva su vaša iskustva sa bacanjem vanjske jedinice u defrost; kako često se događa kod nižih temperatura? Ne bih se htio dovesti u situaciju ako će se duže boraviti da se smrzavam na 18 celzija unutarnje temp ;) - što se tiče potrošnje el.energije - koja je vaša procjena potrošnje za grijanje takvog objekta (povremeni i/ili stalni boravak) Gledao sam konkretno ovaj model klime za ugraditi (do -20C): https://klimatizacija.hr/mitsubishi-...proizvod-3928/ ili parapetni model (do -15C): https://klimatizacija.hr/toshiba-par...proizvod-2700/ Nažalost plina nema, tako da mi samo ostaju drva ili klima, pa radije biram br.2 :D skica: https://imgur.com/jbpGLfm |
Čuo sam dobre stvari za Haier Flexis plus, kada se priča o grijanju klimom.
Grijanje kupaonice ti je možda bolje riješiti preko električnih ljestava. |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Iz nekog mog dosadašnjeg iskustva s Mitsubishijem i Daikinom, grijanje na klimu nije za kontinentalne krajeve i gdje kuća nema dobru izolaciju. Ako si u stanu, netko je ispod tebe i možeš zakloniti vanjsku jedinicu unutar balkona/lođe, super. Odlično posluži u međusezoni kada grijanje na drva bude prejako, ali kad udari snijeg i debeli minus, nema te klime koja će te ugrijati, a da u kući možeš biti kratkih rukava i hlača. |
za ove što imaju problema s ažuriranim softverom na Daikinu, došao je sada update Onecta aplikacije koji je popravio stvar :chears:
|
Citiraj:
Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
Citiraj:
Klimu smo prvenstveno mislili ugraditi zbog jednostavnosti, nema kompletne zafrkancije sa drvima, a i zrak je čišći unutar prostorije. Kažeš da ti Mitsubishi već ispod 10*C odlazi u defrost? :wtf2: Koliko dugo traje taj proces? 5-10-15min ili više? Jel se može ikako zaštiti vanjska jedinica pa da dolazi do dužih intervala između defrosta? |
Meni Mitsubishi ide u defrost već ispod 10°C vanjske, ako je jako vlažno. Ako je sunčano, onda koji stupanj manje, kako kad. Da će raditi na -15 ili -20°C je teški bullshit, možda u idealnim uvjetima gdje nema vlage i da sunce tuče po vanjskoj, a unutarnja temp je na 18-20°C. Ako si zimogrozan, nema do drva i uljnog radijatora. Na -20°C će te to efikasnije ugrijati od klime i sličnih A+++ gluposti.
To je teško prognozirati, uvjeti nigdje nisu isti, u najgorem slučaju ne bi trebalo biti preko 100 eura mjesečno da griješ cijeli najhladniji mjesec. Uspoređujem sa svojom situacijom pa pričam napamet. Iz nekog mog dosadašnjeg iskustva s Mitsubishijem i Daikinom, grijanje na klimu nije za kontinentalne krajeve i gdje kuća nema dobru izolaciju. Ako si u stanu, netko je ispod tebe i možeš zakloniti vanjsku jedinicu unutar balkona/lođe, super. Odlično posluži u međusezoni kada grijanje na drva bude prejako, ali kad udari snijeg i debeli minus, nema te klime koja će te ugrijati, a da u kući možeš biti kratkih rukava i hlača.[/QUOTE] Gledajući ove komentare pitam se čime taj Mitsu opravdava tu cijenu. Objekat slične veličine sam prošlu zimu grijao klimom, u rezervi je bila plinska peć koju nije na kraju bilo potrebno koristiti. Klima je Midea xtreme save pro od 2.5kw, oko 200 kWh je trošila njesečno. Najniža temperatura je bila -10. Što se tiče defrosta, najgore vrijeme je oko nule i kad je visoka vlaga. Inače klima je bila namještena na 22 stupnja a uprostoriji je drzala uglavnom oko 22.7, najbitnije je da se klima uključi i ne dira dok traje sezona grijanja. Za tih 22m2 koliko vidim sasvim je dovoljna klima od 2.5kw, naravno ne početni model. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Slažem se s ovim, klimu treba uključiti čim temperatura krene padati i ostaviti da radi. Za vikendice nikako uzimati klimu bez WiFi modula. :D |
Za grijanje u stanu u Splitu, u Dalmaciji.
Podrumski je stan, cca 64 m2. https://tinyurl.com/3cmw7pf2 Služilo bi za grijanje i za hlađenje. Dvije ovakve jedinice. Što mislite? |
Meni zvuci ko debeli overkill i da bi mogla i jedna bit dosta, ali ovisno o rasopredu i koliko je podrumski stan zapravo sjeban hladnocom, vlagom, losom izolacijom itd.
|
Citiraj:
Stan je za rent. Raspored je sjeban, blago rečeno. Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
|
Jel ima ko Toshiba Shorai Edge modele? Zapeli mi za oko i onda naletim na video di se ljudi zale na ovaj zvuk : https://www.youtube.com/watch?v=6sKkleas1Z4
|
Temperature prošlu i ovu noć pale ispod 10°C i eto meni prvih defrostova... :D Kakva je kod vas situacija?
|
Probudio sam se i u stanu je 19 stupnjeva i više nije ugodno ali se borim sam sa sobom da ne palim klimu jer maltene je do subote bila na hlađenju :D
Oprao sam filtere ali sve mi se čini da će uskoro u pogon... |
Citiraj:
kakva je to građevina ako na 1-2 dana vanjske temperature 10° treba već grijati unutarnji prostor? ja ne računam na večernje grijanje još bar 15 dana.:amen: |
Citiraj:
Prostor se lufta na par min minimalno 2x dnevno (ujutro kad se ustanem i kada dođem sa posla) zbog rekuperacije zraka. I nije 10 nego ispod 10 stupnjeva temperatura... |
Citiraj:
|
Nismo svi okruženi usijanim betonom, beton mi je samo gdje idem autom, ostalo je trava, a malo dalje šuma. :) Ljeti je gotovo svaku noć ispod 20°C, a preko 30°C je bilo možda mjesec dana. Da ne otvaram žaluzine i prozore, ne bi mi ni trebalo hlađenje. :)
https://i.postimg.cc/BQj7F115/Screen...017-072436.png Drva su kod većine susjeda spremna i loži se već koji tjedan, kako kod koga. Ja neću dokle god klime drže neku normalnu temperaturu da ne moram hodati u dugim nogavicama i rukavima. |
Dal je ok da toshiba seya ras16 sad dok vani i nije hladno u dogrijavanju ne spušta ispod 500w?
Izolirani prostor 15cm fasada i pvc. Poslano sa mog M2103K19G koristeći Tapatalk |
Citiraj:
|
22, 70m2
Poslano sa mog M2103K19G koristeći Tapatalk |
Citiraj:
|
Ok tnx,da imam fujitsu u drugoj kuci al 40m2 ona trosi oko 350w,al da ovo bi bilo i realno
Poslano sa mog M2103K19G koristeći Tapatalk |
Ovo ti je potrošnja dvije klime od 3,5kW - Fujitsu i Vivax. Ona dva skoka zanemari, to je uključena perilica rublja :D
https://i.ibb.co/mtbMP9f/Screenshot-...sion-Solar.jpg |
Kod mene pet klima dok je vani preko 10°C uspiju držati na 500-750 W, a sad kako je par noći bilo 0-5°C, ode na 2 kW. Dvije su namještene na 26°C, dvije na 25°C i jedna na 16°C.
|
Ovaj Mitsu electric wifi modul će me uništiti.
Resetiram klimu, nađem njen AP, spojim se na njega. Ukucam 192.168.11.1 tj 192.168.11.2 stalno mi javlja page not found Pomoć Edit RTFM :D Na novim AY jedinicama su promijenili ip adresu tako da ide 192.168.11.1/network Stare jedinice nisu imale /network. Mogao sam do sutra tako gubiti vrijeme da nisam detaljnije pogledao quick user guide za wifi. Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
Ako netko ima više unutarnjih na jednoj vanjskoj jedinici, može li uključiti grijanje na jednoj ili pola njih, a na ostalim koje ne rade provjeriti je li isparivač topao? Pitam jer kod mene unutarnja jedinica koja je isključena pucketa kako se grije i hladi isparivač. Ne znam je li kvar ili tako mora biti, ali čemu onda služe ventili na svakoj cijevi u vanjskoj jedinici...
|
Citiraj:
Međutim, kod mene nema nikakvih pucketanja u jedinicama koje ne rad |
Citiraj:
|
Pucketa plastika jer se širi i skuplja kod promjene temperature, pisao sam o tome davno, ali mi se čini da pucketa samo ova u mojoj spavaćoj, tako sam i skužio da grije. Pucketanje ću riješiti kada je jednom budem skroz otvorio i čistio, zasad je kao nova pa ne diram.
|
Citiraj:
|
Danas sam očistio vanjsku jedinicu prije novih kiša i pada temperature. Potrajalo je par sati, a zašto? Zato jer sam opet uzeo Zep smeće u spreju koje je očistilo možda 10% toga. Pošpricao sam sa zadnje i bočne strane koliko sam mogao, pustio da stoji 15 min i uključio grijanje na najjače. Vidim prašina i dalje stoji i ne mrda, a glupo mi bilo ići po novi sprej jer očito bi opet bilo isto. Pošpricam lagano crijevom i običnom vodom, i dalje ne ide. Nije bilo druge nego poskidati stranice i ventilator i dio po dio ići četkicom za zube i kompresorom. Kad sam skinuo sve što je bilo vidljivo, onda sam išao nastavkom za bojanje, ali s vodom u posudici uz manje bara i veći protok vode. Nakon toga je bilo puno bolje, rekao bih da je preko 90% sišlo, tu i tamo se vidi kao mikroprašina na listićima, zanemarivo. Zatim sam oprao tacnu koja je usput počela i hrđati iznutra tako da me čeka bojanje u budućnosti. Nije to sad puno, ima nešto točkica, ali da to nisu mogli nekako bolje zaštititi... Prebrisao ventilator i sve stranice, sastavio i spremno za zimu.
Kako vi čistite vanjsku jedinicu? |
Nikada nisam čistio vanjsku jedinicu tako detaljno, ali sam ju prošle godine, 3 godine nakon ugradnje malo pročistio tipa oprao tacnu i odvode. Isparivač nisam dirao.
Tada sam postavio i grijač u tacnu koji još nisam imao potrebe koristiti. |
Meni se isto skroz zacepila finom prasinom i to je bilo skroz zaljepljeno.
Onda mi se pocela smrzavati u sred zime, pa sam prebacio na hladjenje, onda se vani pocela grijati i odmrzavati te dok je prasina bila mokra sam je samo skinuo s rukom :D Postoji i mesh comb odnosno cesalj za to, vjerujem da bi i s njime islo dobro. |
Citiraj:
|
I kako bakar reagira na to sredstvo?
|
Dal postoji nekakav način za korekciju offsets između podešene temperature klima i postignute temp. soba?
Razlika je 4 - 5°c. Znači, moram podesiti 19-20°c da bi se klime održavale 23-24°c Sad trenutno ne rade jer je toplo, al to je oduvijek tako. https://i.imgur.com/vSRKbTmm.jpg |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:34. |