PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Dobra klima (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=70805)

marko_st 23.09.2023. 15:38

Žito čini čuda,svuda...

Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk

the chosen one 24.09.2023. 23:21

Pozdrav ekipa, trebao bih vaše mišljenje o klimi za grijanje u kontinentalnom dijelu RH (okolica Dugog Sela pored Zgb-a).
Objekt je full mali, još u procesu renovacije, ali po završetku bi trebalo biti vanjske izolacije 5cm stiropora, na plafonu knauf, kamena vuna, daske, krovište. Stolarija klasična PVC, salamander. Tlocrt vam šaljem niže dolje.
U objektu bi se boravilo pretežito vikendom, ali postoji mogućnost kasnije nadozidavanja dodatne sobe i stalnog boravka.

U planu mi je izbaciti peć na kruta goriva i staviti samo klimu di je crveno zaokruženo.

Par pitanja:

- da li je ok zidna ili da se isprsim još dodatno za parapetnu jedinicu?
Problem je što na podu neće biti termoizolacije (ne pitajte zašto), a strop nije klasičan nego će biti dosta niži, cca 2,2m (mogu još točno izmjeriti visinu) pa sam mišljenja da bolje parapetna puše po podu.

- bude li se ovim načinom barem malo i kupaona zagrijala? ukoliko netko ima sličnu konfiguraciju sobe može javiti svoje iskustvo. Naravno, u kupaonu iznad vrata ide mala grijalica-puhalica za dogrijavanje prije kupanja :D

- pošto zima zna stisnuti tu i tamo, kakva su vaša iskustva sa bacanjem vanjske jedinice u defrost; kako često se događa kod nižih temperatura? Ne bih se htio dovesti u situaciju ako će se duže boraviti da se smrzavam na 18 celzija unutarnje temp ;)

- što se tiče potrošnje el.energije - koja je vaša procjena potrošnje za grijanje takvog objekta (povremeni i/ili stalni boravak)

Gledao sam konkretno ovaj model klime za ugraditi (do -20C):
https://klimatizacija.hr/mitsubishi-...proizvod-3928/

ili parapetni model (do -15C):
https://klimatizacija.hr/toshiba-par...proizvod-2700/

Nažalost plina nema, tako da mi samo ostaju drva ili klima, pa radije biram br.2 :D

skica: https://imgur.com/jbpGLfm

Libertus 25.09.2023. 07:48

Čuo sam dobre stvari za Haier Flexis plus, kada se priča o grijanju klimom.
Grijanje kupaonice ti je možda bolje riješiti preko električnih ljestava.

domy_os 25.09.2023. 15:16

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3699678)
Pozdrav ekipa, trebao bih vaše mišljenje o klimi za grijanje u kontinentalnom dijelu RH (okolica Dugog Sela pored Zgb-a).
Objekt je full mali, još u procesu renovacije, ali po završetku bi trebalo biti vanjske izolacije 5cm stiropora, na plafonu knauf, kamena vuna, daske, krovište. Stolarija klasična PVC, salamander. Tlocrt vam šaljem niže dolje.
U objektu bi se boravilo pretežito vikendom, ali postoji mogućnost kasnije nadozidavanja dodatne sobe i stalnog boravka.

To je pretpostavljam neka kuća? Prizemlje ili kat?

Citiraj:

U planu mi je izbaciti peć na kruta goriva i staviti samo klimu di je crveno zaokruženo.

Nikako ne izbacuj peć na drva, prijateljski savjet. Zamijeniti za neku manju da, ali ne izbacivati. Ako si u mogućnosti, ugradi podno grijanje na struju, imaš tih grijaćih kabela, 10-20 W po metru, ne trebaš više.

Citiraj:

- da li je ok zidna ili da se isprsim još dodatno za parapetnu jedinicu?
Problem je što na podu neće biti termoizolacije (ne pitajte zašto), a strop nije klasičan nego će biti dosta niži, cca 2,2m (mogu još točno izmjeriti visinu) pa sam mišljenja da bolje parapetna puše po podu.

Ako je bitno grijanje, onda bolje parapetna ili konvektor, pogotovo što danas rijetko koja zidna jedinica puca vertikalno prema podu koji je problem zagrijati kad nema izolacije. Ova Mitsubishi 35 ide skoro pa vertikalno.

Citiraj:

- bude li se ovim načinom barem malo i kupaona zagrijala? ukoliko netko ima sličnu konfiguraciju sobe može javiti svoje iskustvo. Naravno, u kupaonu iznad vrata ide mala grijalica-puhalica za dogrijavanje prije kupanja :D

Hoće, možeš očekivati 1-2°C manju temp, dodaj ljestve za dogrijavanje i isušivanje ručnika. Ja ne grijem kupaonicu i WC jer ne volim da bude toplo dok se tuširam, ali svakako toplina dođe iz soba.

Citiraj:

- pošto zima zna stisnuti tu i tamo, kakva su vaša iskustva sa bacanjem vanjske jedinice u defrost; kako često se događa kod nižih temperatura? Ne bih se htio dovesti u situaciju ako će se duže boraviti da se smrzavam na 18 celzija unutarnje temp ;)

Meni Mitsubishi ide u defrost već ispod 10°C vanjske, ako je jako vlažno. Ako je sunčano, onda koji stupanj manje, kako kad. Da će raditi na -15 ili -20°C je teški bullshit, možda u idealnim uvjetima gdje nema vlage i da sunce tuče po vanjskoj, a unutarnja temp je na 18-20°C. Ako si zimogrozan, nema do drva i uljnog radijatora. Na -20°C će te to efikasnije ugrijati od klime i sličnih A+++ gluposti.

Citiraj:

- što se tiče potrošnje el.energije - koja je vaša procjena potrošnje za grijanje takvog objekta (povremeni i/ili stalni boravak)

To je teško prognozirati, uvjeti nigdje nisu isti, u najgorem slučaju ne bi trebalo biti preko 100 eura mjesečno da griješ cijeli najhladniji mjesec. Uspoređujem sa svojom situacijom pa pričam napamet.

Iz nekog mog dosadašnjeg iskustva s Mitsubishijem i Daikinom, grijanje na klimu nije za kontinentalne krajeve i gdje kuća nema dobru izolaciju. Ako si u stanu, netko je ispod tebe i možeš zakloniti vanjsku jedinicu unutar balkona/lođe, super. Odlično posluži u međusezoni kada grijanje na drva bude prejako, ali kad udari snijeg i debeli minus, nema te klime koja će te ugrijati, a da u kući možeš biti kratkih rukava i hlača.

nick praskaton 25.09.2023. 15:49

za ove što imaju problema s ažuriranim softverom na Daikinu, došao je sada update Onecta aplikacije koji je popravio stvar :chears:

Colop 25.09.2023. 16:30

Citiraj:

Autor nick praskaton (Post 3699843)
za ove što imaju problema s ažuriranim softverom na Daikinu, došao je sada update Onecta aplikacije koji je popravio stvar :chears:

Hotfix release for customer who have installed the room airco Firmware 3.1.33 on BRP069B4x Wi-Fi adapter. For the hotfix to work , you must be connected with your smartphone on the same network as your room airco's. This will allow the ONECTA application to discover your room airco's and fix the issue.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

the chosen one 26.09.2023. 08:34

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3699828)
To je pretpostavljam neka kuća? Prizemlje ili kat?

To je mala prizemnica, vikendica minijaturna. Podno na struju ne znam koliko je pametno kada nema nikakve izolacije na podu. Ima temeljna ploča, hidroizolacije, i sad na to ide neki filc (moooožda stirodur u nekoj minijaturnoj debljini ako postoji i ako će nam stati zbog nivelacije) i laminat na kraju pa pretpostavljam da bi se većina topline izgubilo u tom betonu + što bi mi trebalo podosta sati da se to koliko-toliko zagrije.

Klimu smo prvenstveno mislili ugraditi zbog jednostavnosti, nema kompletne zafrkancije sa drvima, a i zrak je čišći unutar prostorije.

Kažeš da ti Mitsubishi već ispod 10*C odlazi u defrost? :wtf2: Koliko dugo traje taj proces? 5-10-15min ili više? Jel se može ikako zaštiti vanjska jedinica pa da dolazi do dužih intervala između defrosta?

spaceman 26.09.2023. 10:54

Meni Mitsubishi ide u defrost već ispod 10°C vanjske, ako je jako vlažno. Ako je sunčano, onda koji stupanj manje, kako kad. Da će raditi na -15 ili -20°C je teški bullshit, možda u idealnim uvjetima gdje nema vlage i da sunce tuče po vanjskoj, a unutarnja temp je na 18-20°C. Ako si zimogrozan, nema do drva i uljnog radijatora. Na -20°C će te to efikasnije ugrijati od klime i sličnih A+++ gluposti.

To je teško prognozirati, uvjeti nigdje nisu isti, u najgorem slučaju ne bi trebalo biti preko 100 eura mjesečno da griješ cijeli najhladniji mjesec. Uspoređujem sa svojom situacijom pa pričam napamet.

Iz nekog mog dosadašnjeg iskustva s Mitsubishijem i Daikinom, grijanje na klimu nije za kontinentalne krajeve i gdje kuća nema dobru izolaciju. Ako si u stanu, netko je ispod tebe i možeš zakloniti vanjsku jedinicu unutar balkona/lođe, super. Odlično posluži u međusezoni kada grijanje na drva bude prejako, ali kad udari snijeg i debeli minus, nema te klime koja će te ugrijati, a da u kući možeš biti kratkih rukava i hlača.[/QUOTE]

Gledajući ove komentare pitam se čime taj Mitsu opravdava tu cijenu. Objekat slične veličine sam prošlu zimu grijao klimom, u rezervi je bila plinska peć koju nije na kraju bilo potrebno koristiti. Klima je Midea xtreme save pro od 2.5kw, oko 200 kWh je trošila njesečno. Najniža temperatura je bila -10. Što se tiče defrosta, najgore vrijeme je oko nule i kad je visoka vlaga. Inače klima je bila namještena na 22 stupnja a uprostoriji je drzala uglavnom oko 22.7, najbitnije je da se klima uključi i ne dira dok traje sezona grijanja. Za tih 22m2 koliko vidim sasvim je dovoljna klima od 2.5kw, naravno ne početni model.

sti 26.09.2023. 13:16

Citiraj:

Autor Ziiky (Post 3699302)
Stigle klime. Ipak sam na kraju uzeo multisplit comfore.
Glede ugradnje, ova ponuda od 400€, na prvu mi se činila previsokom, a onda je uslijedio ”plot twist kao u najboljim trilerima.
Ispravak ponude je bio na 800€, a nakon argumentirane rasprave poslali su mi ispravak ponude na 650€, na sto sam ih sterao u kuyac, onako čisto balkanski tako da taj monter otpada ����
Drugi monter mi je dao ponudu na 720€, a trećeg čekam da se udostoji doći...

Ono wtf se dešava?!

Ugradnja istog seta prije 4 godine (monter iz prve ponude) sam platio 400€ s 10-ak metara cijevi ... to mi je i tada bilo nevjerojatno puno za sat i pol posla koliko su se zadržali, al dobro. Zahtijevao sam da bude pedantno i da bude sve u kanalicama i ispalo je super.
Ugradnje mono splita prije par godina pamtim da su bile ispod 100€
Za nekakav okvirni info pakovanje 20m cijevi kosta 100-120€

Ja sam za identican kombo platio 300€ pocetkom 7.mj u roditeljskoj kuci u juznoj Dalmaciji. Firma je Klima Koncept iz Splita. Nisu radili nikakvu ponudu nego sam prilikom kupnje multipslita odabrao stavku "Ugradnja 2u1 multisplita".

domy_os 26.09.2023. 15:29

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3700000)
To je mala prizemnica, vikendica minijaturna. Podno na struju ne znam koliko je pametno kada nema nikakve izolacije na podu. Ima temeljna ploča, hidroizolacije, i sad na to ide neki filc (moooožda stirodur u nekoj minijaturnoj debljini ako postoji i ako će nam stati zbog nivelacije) i laminat na kraju pa pretpostavljam da bi se većina topline izgubilo u tom betonu + što bi mi trebalo podosta sati da se to koliko-toliko zagrije.

Grijaći kabel može ići odmah ispod laminata u podlogu. Ako se možeš rastegnuti, uzmeš samoregulirajući. Najskuplja stavka će biti termostat i senzor koji su oko 100 eura ukupno. Kabel kako koji, 1-2-3 eura metar. Neka ti bude opcija kad budeš jednog dana mijenjao pod.

Citiraj:

Klimu smo prvenstveno mislili ugraditi zbog jednostavnosti, nema kompletne zafrkancije sa drvima, a i zrak je čišći unutar prostorije.

To je prednost, ali ako održavaš dimnjak, peć dobro dihta i ne meteš pepeo nego polako lopaticom skupiš ili usišeš, može i s drvima biti čisto. Jasno, ne kao s klimom, ali nije ni da treba brisati svaki dan i krečiti jednom godišnje.

Citiraj:

Kažeš da ti Mitsubishi već ispod 10*C odlazi u defrost? :wtf2: Koliko dugo traje taj proces? 5-10-15min ili više? Jel se može ikako zaštiti vanjska jedinica pa da dolazi do dužih intervala između defrosta?

Traje do 5 min i u tom periodu temp u prostoriji padne do 2°C u najgorem slučaju, ali računaj da je kod mene još lošija izolacija.

Citiraj:

Autor spaceman (Post 3700059)
Gledajući ove komentare pitam se čime taj Mitsu opravdava tu cijenu. Objekat slične veličine sam prošlu zimu grijao klimom, u rezervi je bila plinska peć koju nije na kraju bilo potrebno koristiti. Klima je Midea xtreme save pro od 2.5kw, oko 200 kWh je trošila njesečno. Najniža temperatura je bila -10. Što se tiče defrosta, najgore vrijeme je oko nule i kad je visoka vlaga. Inače klima je bila namještena na 22 stupnja a uprostoriji je drzala uglavnom oko 22.7, najbitnije je da se klima uključi i ne dira dok traje sezona grijanja. Za tih 22m2 koliko vidim sasvim je dovoljna klima od 2.5kw, naravno ne početni model.

Nama je 22°C malo za odmaranje. Dobro dok radiš nešto fizički, ali kad sjediš ili ležiš, e onda je 25°C optimalno. :D

Slažem se s ovim, klimu treba uključiti čim temperatura krene padati i ostaviti da radi. Za vikendice nikako uzimati klimu bez WiFi modula. :D

Colop 27.09.2023. 16:17

Za grijanje u stanu u Splitu, u Dalmaciji.
Podrumski je stan, cca 64 m2.

https://tinyurl.com/3cmw7pf2

Služilo bi za grijanje i za hlađenje.
Dvije ovakve jedinice. Što mislite?

prileee 27.09.2023. 16:30

Meni zvuci ko debeli overkill i da bi mogla i jedna bit dosta, ali ovisno o rasopredu i koliko je podrumski stan zapravo sjeban hladnocom, vlagom, losom izolacijom itd.

Colop 27.09.2023. 16:42

Citiraj:

Autor prileee (Post 3700329)
Meni zvuci ko debeli overkill i da bi mogla i jedna bit dosta, ali ovisno o rasopredu i koliko je podrumski stan zapravo sjeban hladnocom, vlagom, losom izolacijom itd.

Čuj, centar je Splita, stara izgradnja, ima vlage, na dijelu zidova se vidi i kamen tako da računam zimi da će biti hladno.
Stan je za rent.
Raspored je sjeban, blago rečeno.

Ziiky 05.10.2023. 14:07

Stiglo pojačanje 🥰

https://i.postimg.cc/n9bQFjvX/IMG-20231005-141033.jpg

Tehpowa 12.10.2023. 09:10

Jel ima ko Toshiba Shorai Edge modele? Zapeli mi za oko i onda naletim na video di se ljudi zale na ovaj zvuk : https://www.youtube.com/watch?v=6sKkleas1Z4

domy_os 16.10.2023. 21:45

Temperature prošlu i ovu noć pale ispod 10°C i eto meni prvih defrostova... :D Kakva je kod vas situacija?

tiki66 17.10.2023. 07:35

Probudio sam se i u stanu je 19 stupnjeva i više nije ugodno ali se borim sam sa sobom da ne palim klimu jer maltene je do subote bila na hlađenju :D

Oprao sam filtere ali sve mi se čini da će uskoro u pogon...

quazar912 17.10.2023. 07:52

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3704001)
Temperature prošlu i ovu noć pale ispod 10°C i eto meni prvih defrostova... :D Kakva je kod vas situacija?

ma kakvo grijanje još...:no2drug:

kakva je to građevina ako na 1-2 dana vanjske temperature 10° treba već grijati unutarnji prostor?

ja ne računam na večernje grijanje još bar 15 dana.:amen:

the chosen one 17.10.2023. 14:17

Citiraj:

Autor quazar912 (Post 3704029)
ma kakvo grijanje još...:no2drug:

kakva je to građevina ako na 1-2 dana vanjske temperature 10° treba već grijati unutarnji prostor?

ja ne računam na večernje grijanje još bar 15 dana.:amen:

Evo npr. moja zgrada, u stanu, na drugom katu, okružen sa stanovima koji se koriste (grijani su), izolacija je stiropor fasada 10cm (ako se ne varam) i jučer i jutros smo upalili klimu da dogrijemo... Imam i centralno ali njega još ne palim.

Prostor se lufta na par min minimalno 2x dnevno (ujutro kad se ustanem i kada dođem sa posla) zbog rekuperacije zraka.

I nije 10 nego ispod 10 stupnjeva temperatura...

spaceman 17.10.2023. 15:38

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3704001)

Moja za sada bez defrosta, radi danas treći dan bez gašenja. Obzirom da je bilo prilično hladno prošlu noć bilo mi čudno vidjeti da je ispod klime suho, bit će da ne radi s nekim opterečenjem pa je zato i defrost izostao.

domy_os 17.10.2023. 19:31

Nismo svi okruženi usijanim betonom, beton mi je samo gdje idem autom, ostalo je trava, a malo dalje šuma. :) Ljeti je gotovo svaku noć ispod 20°C, a preko 30°C je bilo možda mjesec dana. Da ne otvaram žaluzine i prozore, ne bi mi ni trebalo hlađenje. :)

https://i.postimg.cc/BQj7F115/Screen...017-072436.png

Drva su kod većine susjeda spremna i loži se već koji tjedan, kako kod koga. Ja neću dokle god klime drže neku normalnu temperaturu da ne moram hodati u dugim nogavicama i rukavima.

Badboy 18.10.2023. 08:43

Dal je ok da toshiba seya ras16 sad dok vani i nije hladno u dogrijavanju ne spušta ispod 500w?
Izolirani prostor 15cm fasada i pvc.

Poslano sa mog M2103K19G koristeći Tapatalk

Pomo 18.10.2023. 09:05

Citiraj:

Autor Badboy (Post 3704278)
Dal je ok da toshiba seya ras16 sad dok vani i nije hladno u dogrijavanju ne spušta ispod 500w?
Izolirani prostor 15cm fasada i pvc.

Ovisi na kolko stupnjeva si je postavio i koliki je prostor, minimum bi joj po meni trebao biti na oko 280w...

Badboy 18.10.2023. 10:40

22, 70m2

Pomo 18.10.2023. 11:33

Citiraj:

Autor Badboy (Post 3704302)
22, 70m2

Mislim da ti je 500w sasma normalno. Stan 70m2 u Rijeci, bez termo fasade (termo žbuka i pvc sa trostrukim staklima) tri klime troše toliko bez greške. Ako ne i više. Rekao bi da je to minimum koji ćeš vidjet.

Badboy 18.10.2023. 11:36

Ok tnx,da imam fujitsu u drugoj kuci al 40m2 ona trosi oko 350w,al da ovo bi bilo i realno

mamikulcic 18.10.2023. 14:15

Ovo ti je potrošnja dvije klime od 3,5kW - Fujitsu i Vivax. Ona dva skoka zanemari, to je uključena perilica rublja :D
https://i.ibb.co/mtbMP9f/Screenshot-...sion-Solar.jpg

domy_os 18.10.2023. 19:52

Kod mene pet klima dok je vani preko 10°C uspiju držati na 500-750 W, a sad kako je par noći bilo 0-5°C, ode na 2 kW. Dvije su namještene na 26°C, dvije na 25°C i jedna na 16°C.

Colop 23.10.2023. 16:29

Ovaj Mitsu electric wifi modul će me uništiti.
Resetiram klimu, nađem njen AP, spojim se na njega.
Ukucam 192.168.11.1 tj 192.168.11.2 stalno mi javlja page not found

Pomoć

Edit

RTFM :D

Na novim AY jedinicama su promijenili ip adresu tako da ide 192.168.11.1/network
Stare jedinice nisu imale /network.
Mogao sam do sutra tako gubiti vrijeme da nisam detaljnije pogledao quick user guide za wifi.

domy_os 23.10.2023. 21:15

Ako netko ima više unutarnjih na jednoj vanjskoj jedinici, može li uključiti grijanje na jednoj ili pola njih, a na ostalim koje ne rade provjeriti je li isparivač topao? Pitam jer kod mene unutarnja jedinica koja je isključena pucketa kako se grije i hladi isparivač. Ne znam je li kvar ili tako mora biti, ali čemu onda služe ventili na svakoj cijevi u vanjskoj jedinici...

Ziiky 23.10.2023. 21:49

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3705249)
Ako netko ima više unutarnjih na jednoj vanjskoj jedinici, može li uključiti grijanje na jednoj ili pola njih, a na ostalim koje ne rade provjeriti je li isparivač topao? Pitam jer kod mene unutarnja jedinica koja je isključena pucketa kako se grije i hladi isparivač. Ne znam je li kvar ili tako mora biti, ali čemu onda služe ventili na svakoj cijevi u vanjskoj jedinici...

I kod mene je isparivač topao na unutarnjim jedinicama koje ne rade 🤔 što nisam primjećivao dok ti nisi sad pitao.
Međutim, kod mene nema nikakvih pucketanja u jedinicama koje ne rad

Lewis 23.10.2023. 21:52

Citiraj:

Autor Ziiky (Post 3705253)
I....Međutim, kod mene nema nikakvih pucketanja u jedinicama koje ne rad

JOŠ, znaci polako, sad kad znas za tu opciju budes stalno osluskivao i jedan dan ces sigurno cuti to :D :).

domy_os 23.10.2023. 21:58

Pucketa plastika jer se širi i skuplja kod promjene temperature, pisao sam o tome davno, ali mi se čini da pucketa samo ova u mojoj spavaćoj, tako sam i skužio da grije. Pucketanje ću riješiti kada je jednom budem skroz otvorio i čistio, zasad je kao nova pa ne diram.

Ziiky 24.10.2023. 11:22

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3705254)
JOŠ, znaci polako, sad kad znas za tu opciju budes stalno osluskivao i jedan dan ces sigurno cuti to :D :).

Proklet bio dabogda 🤯😆

domy_os 24.10.2023. 20:56

Danas sam očistio vanjsku jedinicu prije novih kiša i pada temperature. Potrajalo je par sati, a zašto? Zato jer sam opet uzeo Zep smeće u spreju koje je očistilo možda 10% toga. Pošpricao sam sa zadnje i bočne strane koliko sam mogao, pustio da stoji 15 min i uključio grijanje na najjače. Vidim prašina i dalje stoji i ne mrda, a glupo mi bilo ići po novi sprej jer očito bi opet bilo isto. Pošpricam lagano crijevom i običnom vodom, i dalje ne ide. Nije bilo druge nego poskidati stranice i ventilator i dio po dio ići četkicom za zube i kompresorom. Kad sam skinuo sve što je bilo vidljivo, onda sam išao nastavkom za bojanje, ali s vodom u posudici uz manje bara i veći protok vode. Nakon toga je bilo puno bolje, rekao bih da je preko 90% sišlo, tu i tamo se vidi kao mikroprašina na listićima, zanemarivo. Zatim sam oprao tacnu koja je usput počela i hrđati iznutra tako da me čeka bojanje u budućnosti. Nije to sad puno, ima nešto točkica, ali da to nisu mogli nekako bolje zaštititi... Prebrisao ventilator i sve stranice, sastavio i spremno za zimu.

Kako vi čistite vanjsku jedinicu?

Ziiky 24.10.2023. 22:39

Nikada nisam čistio vanjsku jedinicu tako detaljno, ali sam ju prošle godine, 3 godine nakon ugradnje malo pročistio tipa oprao tacnu i odvode. Isparivač nisam dirao.
Tada sam postavio i grijač u tacnu koji još nisam imao potrebe koristiti.

tiki66 25.10.2023. 18:23

Meni se isto skroz zacepila finom prasinom i to je bilo skroz zaljepljeno.

Onda mi se pocela smrzavati u sred zime, pa sam prebacio na hladjenje, onda se vani pocela grijati i odmrzavati te dok je prasina bila mokra sam je samo skinuo s rukom :D

Postoji i mesh comb odnosno cesalj za to, vjerujem da bi i s njime islo dobro.

okarm 25.10.2023. 18:52

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3705490)

Kako vi čistite vanjsku jedinicu?

rebra naspricam sa sredstvom za ciscenje alu felgi i isperem s vodom. budu ko nova

domy_os 25.10.2023. 22:11

I kako bakar reagira na to sredstvo?

Ziiky 31.10.2023. 12:14

Dal postoji nekakav način za korekciju offsets između podešene temperature klima i postignute temp. soba?
Razlika je 4 - 5°c.
Znači, moram podesiti 19-20°c da bi se klime održavale 23-24°c
Sad trenutno ne rade jer je toplo, al to je oduvijek tako.

https://i.imgur.com/vSRKbTmm.jpg

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:34.