![]() |
Seagate 2TB SATA HDD Barracuda, Serial ATA III, 2000 GB
Kingston Technology HyperX Fury Memory Black 16GB 1866MHz DDR3 Gigabyte GA-Z97X-Gaming 3 Intel Core i5-4690K Kingston Technology HyperX FURY SSD 120GB CRYORIG H5 Universal ~5200kn s PCE popustom Samo... kad sve to planiraš kupiti? Nadam se za ne više od 2 tjedna. Jer se dostupnost, cijene mijenjaju iz tjedna u tjedan. |
Grijeh je ne uzeti matičnu od soma kuna uz takav ostatak komponenti, poslušaj moj ili Smarticev savjet i uzmi Cryorig H5 Universal i dobru matičnu za OC, barem Asrock Z97 Pro4.
Bacanje para na 2133Mhz RAM-ove je najveća besmislica. |
Dobar ti je i mugen max na kojeg si bacio oko, mislim da ni nema trenutno boljeg za te novce
|
Ja bi na tvom mjestu uzeo onog xeona. Ionako je proc zvijer sam po sebi pa ne vidim cemu se zajebavat sa oc-om. Uz njega kao da imas i7-icu + sto imas enablean vt-d u slucaju da odlucis kakvu virtualku gore zavrtit dok tog kod K procesora nemas.
K procesori su super za oc, al za sve ostalo iole ozbiljno su okljastreni. To je bar moje vidjenje. |
Citiraj:
Ili uzmi neku matičnu od 500 kn i non K proc (ili taj xeon) ili ako već ideš na K proc uzmi bar poštenu matičnu da možeš kloknut bez problema. To ti je ko da porschea voziš na savama 165 65 R14.. Ram također, nema potrebe uzimat skuplje jer razlike nema, pogotovo za gejming. Hyperx fury su jeftini, imaju niskoprofilni hladnjak, dolaze u više boja i čak dobro zgledaju. Po meni skuplje od toga nema potrebe gledat. |
I obvezno na 240GB SSD jer ti inace nece nijedna nova igra stati na njega nakon sta instaliras windowse i programe, a zauzimaju i preko 50GB određeni naslovi, a sumnjam da ce nadolazeci biti nesto manji.
Sta se tice procesora sa K oznakom, nevidim smisao kupnje istoga kada ces mu napraviti OC od 500mhz sa tom plocom. Maticna ti je treca najbitnija komponenta tako da se na njoj ne stedi. |
Po meni, instalacija igara na SSD nema smisla. Na njega se stavlja OS i nužni programi, a sve ostalo na hard.
|
Ok, onda jeftiniji rami, skuplja matična. Dogovoreno.
Hladnjak ću vidjeti kada budem kupovao, barem on nije problem. Budem malo provjerio temperature po reviewima, da vidim. Nije mi ni toliko do temperature, koliko mi je do glasnoće. Pošto već sad imam 5 CM novih ventova na kučištu, mislim uzeti i ove Corsair po 100kn ventove, tako da temperatura neće rasti (nadam se). Mozda uzmem taj Mugen, mozda noctuu, a mozda i taj Cryorig. SSD će ići 120, kasnije ću kupiti veći. Pitanje, da li je moguće imati više SSD-ova? Da kasnije npr. dokupim 240gb i imam toga od 120 + 240 gb? SSD ću koristiti za OS i programe, kak je i kokos napisao. Mozda ubacim neku igru koja će biti konstantno na kompu (lol, wow) a ostatak na HDD. Namjena mi je prolaziti jednu po jednu SP igru, koje nisam mogao (ili nisu išle na postavkama kakve sam ja prizeljkivao), tipa: Skyrim, Crysis 1,2,3, Shadow of Mordor, Witcher, Dragon Age itd. One će se mijenjati na HDD-u, tako da trpanje SSD-a mi nema smisla, u mom slučaju. Neću Xeona, nemam namjere ništa više raditi na tom kompu. A koliko vidim i5 mi je jači za gaming. I to na stock-u. A i skuplji mi je xeon. Radije idem na bolju matičnu i najjači i5/i7. @smartic ne mislim još kupovati, volim si to staviti crno na bijelo, sve dobro proučiti prije nego kupim. Ove godine bude sigurno, iza ljeta negdje. Nije mi toliko do cijena, koliko mi je vazno da skuzim kako, kada, gdje :D Pošto sam svoj komp slagano prije više od 4 godine, čisto sam van forme :D Slozio sam ovo: Seagate 2TB SATA HDD Barracuda Kingston Technology HyperX Fury Memory Black 16GB 1866MHz DDR3 Intel Core i5-4690K ASRock Z97 Pro4 Kingston Technology HyperX FURY SSD 120GB CRYORIG H5 Universal 5200kn. ___________________________________________________________ Moje: XFX Core Pro 650W ATI HD6950 1gb dual fan Coolermaster 690 II Lite To će sve biti ok za igranje ja mislim. Do druge godine, onda nova grafa i super. |
Skuplji ti je najskuplji i5 + skuplja Z97 matična + skuplji cooler (300+ kn) od tog xeona + neka obična mbo (B85/h97) + eventualno jeftinijiji cooler (max tipa LC-CC-120) - on je praktično i7 4770 bez integrirane grafičke, sa nešto manjom potrošnjom
Samo ga ovdje još imaš Citiraj:
- da te i5 K konfiguracija opremljena za OC izađe skuplje ili barem jednako - gotovo nepostojeće skaliranje na intel cpu sa OC u AAA naslovima (naravno sa high end grafičkama), osim naravno par čudnih igara tipa starcraft 2 ili wot - da takt odnosno singlethreading perfomanse postaje manje važan od broja jegri/threadova, (dx12, novi enginei i sl.). Naravno ne kažem da trebaš 8 threadova, raditi će igre odlično (identično) na oba cpu, ali zašto nebi uzeo kad te izađe isto ili jeftinije |
Ma jasno mi je.
Ali nekako sam skeptičan oko Xeona. Nije toliko još razvikan, pa niti ne znam puno o njemu. Makar vidim da dosta dobro prolazi. Za sada ostajem kod i5 variante. Uzeti ću bolju matičnu i kloknuti ga dosta. I uzeti ću taj Cryorig, vidim da je tih i spada među 5 najboljih u toj klasi. Ali nikad se nezna. Mozda i predjem na Xeon. Zato sam i pokrenuo ovu temu, čisti da vidim mišljenja, a ja si uzmem više od mjesec dana da sve pregledam u detalje. |
Skeptican oko Xeona?
Lol. |
Bas to. Xeon je tata mata za obicne procesore.
|
Citiraj:
Ne vidim gdje je problem. |
Ja preporučijem i5 3570k dosta jeftin a ja sam ga clocknuo na 4,5 bez problema i drži lijepu temperaturu od 40-70 max C sa coolerom Mugen Max. ja sam ga stavljao u komp malo je za*ebano ako nemaš dosta mjesta jer šarafi se nekako čudno zakreču i vrlo su blizu kučišta jedino ako imaš neki dugački šarafciger (i tanki) češ bez problema zašarafiti. I uistinu je OGROMAN. Problem je jedino što dosta cucla napajanje kada ga clockneš na 4,5 negdje sam čitao da je čak moguće ako imaš dobro glađenje i super napajanje može čak i ići do 5,0. Ali probao sam dosta igara i testova sa procom al mislim da iznad 4,5-4,7 ako misliš klockati ti i ne treba.
EDIT: http://www.guru3d.com/articles_pages...review,16.html evo jedan dobar review o njemu. |
Ma ako idem na i5 idem na najjači.
Najjači i5, i7 (k) ili xeon dolaze u obzir. Ništa drugo. |
Citiraj:
- MSI Z97-GD65 Gaming - Gigabyte Z97X-Gaming 5 ili nešto jeftiniju od te dvije - ASRock Z97 Extreme4 |
MSI zaobilazim u širokom luku.
ASRock bude, možda i ta onda. A mogu znati zašto? |
zato jer ASrock Z97 Pro4 ima samo 3 prave faze, dok ASRock Z97 Extreme 4 i
MSI Z97-GD65 imaju 6 faza, a Gigabyte Z97X-Gaming 5 ima 8 faza trenutno ti je ASRock Z97 EXtreme4 najisplativija za tvoju namjenu jer je 200kn jeftinija od ove dvije |
Asrock extreme 4 ima 12 faza, a ne 6. A i nije sve u broju faza. Giga SOF FORCE ima 8 puno boljih faza od Asrokovih 12. Ali opet na kraju krajeva to tak ti nista ne znaci, jer te faze neces moci niti iskoristit ako neces LN2 ili slicne kerefeke.
Asrock Extreme 4 z97 je best mobo for that thingy. Tu iskreno nemas sta previse razmisljat, ako oces potrosit vise para na plocu uzmes extreme 6 ili 9 :D zavisi kaj ti treba, ali extreme 4 ima zapravo sve sto ti treba :D Makar ako ces uzimat i5 i tu plocu, ono iskreno? Bacas pare totalno bezveze. Nikakav performance/price . Xeon + extreme 4, moj glas definitvno, ovo drugo nema smisla. |
Z97 Extreme 4 ima 6 pravih faza, naravno da nije sve u broju faza al predložio sam mu provjerene matične na kojima se da dobro kloknuti
xeon i z97 ploča nema nikakvog smisla jer taj procesor nije baš namjenjen za overklokanje, za taj procesor najisplativije je uzet pouzdanu b85 ploču |
Na asrock ce clockat bez greske, ja sam vecinom stavljo extreme 4 ili MSI mpower, koja je bila dobavljiva, i na svima se da clockat do nekog plafona gdje ne mozes dalje, jer ne mozes ohladit osim ako nemas neko opasno vodeno hladenje ( custom ne AIO ).
Ja se slazem sa tobom da je najisplativije ovako, ali ako vec oce neke funkcionalnosti bas z97 ploce onda sa tom asrock ne moze pogrijesiti, isto se slazem da xeon nije namjenjen za OC, ali jbg moze se i zasto nebi. Osobno taj xeon i 4460 su najbolje stvari kaj intel ima za ponudit u tom rangu. i5 4690k i i7 4770k ili ti 4790k su debelo overpriced ( po meni ). |
MPOWER je zvjer od matične, ali teško ju je nać ispod 1400kn,
plafon je 4.6-4.7 GHz, jer procesor ne dozvoljava više, tako da nije uvijek do matične... mislim da se ovdje ne radi o tome šta je najisplativije, čovjek je jednostavo zapeo na i5 4690K i overklokanje, jer mu je bilo već predloženo da ide na xenon-a i nije ga baš to previše diralo |
Dakle, tijekom 9. ili 10. mjeseca išao bih u nadogradnju trenutnog računala.
Za sad mislim da bih trebao mijenjati procesor, matičnu ploču i RAM. Uz to uložio bih i u HDD od 2TB. Računalo bi i dalje služilo za gaming, a ako je moguće, išao bih na minimalno 8GB rama i CPU s 4 jezgre. Budžet je oko 3000kn za navedeno, a ukoliko se pokaže da bi trebao još nešto nadograditi, postoji mogućnost za povećanje. No da ne duljim, CPU, MBO, RAM i HDD za oko 3000kn. Ako netko smatra da bi trebalo ići i u promjenu napajanja ili grafičke, molio bih da napiše. Trenutne komponente su na mom kompu. Hvala svima! |
Procesor Intel Core i5-4460 (3.20GHz,1MB,6MB,84 W,1150) Box
2x DDR3 2048MB ( 2GB ) Kingston, 1600MHz, Value Asrock B85 ANNIVERSARY - Supports 4th Gen & 5th TOSHIBA 2TB, 7200 rpm, SATA 3 6Gb/s, 64MB cache, 3.5", DT01ACA20 2.974,97Kn Ili ako voliš clockanje :p 2x DDR3 2048MB ( 2GB ) Kingston, 1600MHz, Value TOSHIBA 2TB, 7200 rpm, SATA 3 6Gb/s, 64MB cache, 3.5", DT01ACA20 Procesor AMD FX-Series X8 8320E 3.2GHz,16MB,95W,AM3+ ASUS M5A97 R2.0, AM3,AM3+, AMD 970, SB950, BUS 5200 MHz, DDR3 SCYTHE Ashura SCASR-1000, s. 2011/775/1155/1156/1366/AM2/AM2+/AM 2.996,97Kn |
FX 8320e all the way.
|
Ako ej bas za gaming ja bi na i5
|
Hvala svima na preporukama.
Ići ću na i5 ili xeon (možda čak i odlučim :D) i ovu ASRock matičnu. Sad mi samo ostaje da proučim Xeon-a :) Hvala i pozdrav. |
Trebao bi jedan brzinski savjet. Trebaju mi cpu, mbo i ram za frenda (radim mu mali upgrade). Dečko nije zahtjevan korisnik ali bi zaigrao koji noviji naslov. Budžet mu je 1000kn za to troje a grafičku ću mu naći za petsotinjak kuna. Mene zanima da li se isplati uzeti ovaj combo za 1050 kn G3250,H81 i 4gbddr novo u trgovini ili da idem na sve rabljeno tipa phenom ii x4 sa mbo i ramom? Svaki savjet je dobrodošao.
|
Citiraj:
- AMD CPU Kaveri Athlon X4 840 (3.1GHz,4MB,65W,FM2+) box - Matična ploča MSI AMD A68HM-E33 (SFM2+,DDR3,SATA III,RAID,USB3.0/USB2.0,GLAN,VGA,HDMI) mATX Retail - Memorija Kingston DDR3 4GB 1600MHz KVR16N11S8/4 1025,11 kn - samo dodaš grafičku, ako češ kupovat preko njuškala da ti se nać hd 7770 za 500kn, možda naletiš i na hd 7790 |
A što kažeš na ovu kombinaciju? Malo sam ga nagovorio da poveća buđet do 1150 kn.
AMD FX-4300 Box 3,8GHz - 8MB Cache - 95W BOXr Crucial 4GB CL11 DDR3 1600MHz ASRock 960GM-VGS3 FX 1.146,00 kn (uključena poštarina) |
Fx 4300 je odlican proc.
Clocka se divota. Athlon 860 je Axx sa fejl grafikom. |
Znam da ova ploča ASRock 960GM-VGS3 FX nije nešto ali da li je sigurna za FX 4300? Clockanja na njoj neće biti.
|
Ta ploca je losa,3 faze mislim. Taj proc je podrzan doduse.
Nema ni heatsinkove na vrm. |
Znam da nije nešto ali moje pitanje je da li je ok za casual gaming i surfanje bez oveclocka i da nema brige o izgaranju :D
|
Ne bi trebala izgorit:)
Ako ides na to preporucio bi ti da stavis neki mali vent na vrm. Pogotovo ako mjenjas stock cooler na procu. |
Naručrno! Budem baš pripazio koliko se grije vrm.
|
Citiraj:
- trebo si uzet onu kombinaciju šta sam ti ja preporučio, bolje bi prošao i imo bi ok matičnu sa sata3 i usb 3.0, i procesor ti se nebi pregrijavao, a i taj athlon 840 ima ti bolji single core performance nego fx 4300...jebiga sad, šta se nisi strpio da ti odgovori netko da to ne uzimaš |
Pa nije ni ta ploča nešto posebno s obzirom da ima USB3.0 i Sata3, što je i jedino bolje na toj ploči. Mislim da je FX4300 i više nego dobra kupnja a i kasnije može ići na E verziju osmojezgrenog s time da i rabljenu ploču može ubosti bolju. Frend nije uopće zahtjevan korisnik tako da bi mu ovo trebalo biti super a kasnije nadogradnje će biti stvarno povoljne jer nije da ima nešto para a FM2+ koliko vidim nema trenutno nikakvu opciju nadogradnje.
Freddy, nemoj me krivo shvatiti, cijenim tvoj savjet jako puno :chears: |
Šta se tice nadogradnje, makar si isao na AM3+ platformu, ionako nemas mogucnost nadogradnje kad ti je maticna ocaj, tako da bi i u jednom i u drugom scenariju trebao i novi proc i novu maticnu ako bi nadograđivao.
|
Kužim ali nakon nekog vremena će frend vjerojatno skupiti pare i naći neku dobru am3+ ploču.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:01. |