PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

stef 10.03.2019. 07:48

Izvor za tu informaciju je? ... jer u linkovima nema ništa.

Guls 10.03.2019. 08:30

Rimac je balon.
I zato posluje u Hr, a ne vani.

Da se njemu isplati ici van, on je vec u lipnju u Madjarskoj npr.

stef 10.03.2019. 08:46

Daaaleko manji balon od Muska npr. A s obzirom na hype ne može mu doći HDZ s zahtjevom za donaciju prije izbora ... kao što su dolazili nekim drugim perspektivnim firmama.

Master_Hrc 10.03.2019. 08:47

Upravo to. Koliko vani kosta developer/inzenjer ? jedno 4-5 puta vise nego ovdje, i to ako nisu neka egzotika s obzirom na područje u kojem rade. A Rimac je kao domoljub jer je pogon ostavio u Rvackoj. How yes no. Jedini plus i jedino što priznajem kod Rimca je da tu paru koju je dobio od ćaće profitera nije potrošio na kurve i bijelo. Ostalo sve je cista demagogija. Od muljanja sa prodajom, muljanja sa testovima, tj ne postojanjem istih pa do muljanja sa poslovanjem firme. ;)

jed2i 10.03.2019. 09:24

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3283872)
Kao na primjer?

Nije tema politike pa neću o tome tu.....

Colop 10.03.2019. 10:08

Citiraj:

Autor pci_e3x (Post 3283906)

Meni ružan odzada :/
Vidio kao i kolega jučer I8 na autocesti, zvijer je.

Poslano sa mog RNE-L21 koristeći Tapatalk

Bubba 10.03.2019. 11:15

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3284110)
Nije tema politike pa neću o tome tu.....

Pusti to, mislio sam na nesto mimo povijesnih udzbenika.

The Exiled 10.03.2019. 13:24

Citiraj:

Autor stef (Post 3284101)
Izvor za tu informaciju je? ... jer u linkovima nema ništa.

Nema, ali isto tako u oba slučaja nakon inicijalnog hypea više nema spomena suradnje s Rimcem. Koenigsegg za Regeru koristi:
Citiraj:

The Internal Combustion Engine (ICE) is a mid-rear mounted, in-house developed, twin-turbocharged V8 engine with a 5.0-litre displacement. The ICE works in conjunction with three YASA electric motors with a total capacity of 520 kW (707 PS; 697 hp) and 900 Nm (664 lb/ft) of torque. YASA 400 Motor Generator Unit mounted on the crankshaft acts as starter and generator and supplies torque fill. Two 241 hp (180 kW; 244 PS) YASA 750 wheel-shaft mounted electric motors drive each rear wheel and provide torque vectoring and manages traction. The electric motors are powered by a 4.5 kWh, 800 volt, 75 kg liquid cooled battery pack developed by Rimac Automobili.
Dok su prvotni CC modeli uistinu bili bazirni na Fordovoj platformi, Koenigsegg je postupno cijelu stvar odvel na sasvim drugi nivo (1 - 2). YASA motori (1 - 2) također nisu djelo Rimčevih ruku, a baterijske ćelije su u slučaju da stvarno dolaze iz Rimca - prepakirane. Mada kad je Regera u pitanju, tih 80 planiranih komada Rimcu možda čak i ne bi trebalo biti problem ospkrbiti (pod uvjetom da je ta suradnja još živa), ali nekoliko desetaka tisuća električnih Porschea - e tu bi već lagano udaril u zid. Uostalom, tip i dalje nažalost priča jedno te istu (neistinitu) priču o skromnim počecima, odricanju, nikakvoj pomoći od države, da to radi za boljitak svih nas i tako dalje i tako dalje.

buljo 10.03.2019. 16:30

Citiraj:

Autor Elven (Post 3283940)
I nema mjehurica zraka ni nista nakon 5 godina?

Ja imam od 2016 i izgleda ko prvi dan.
Još jedan plus od mene za onako.

Halos 10.03.2019. 17:01

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3284106)
Upravo to. Koliko vani kosta developer/inzenjer ? jedno 4-5 puta vise nego ovdje, i to ako nisu neka egzotika s obzirom na područje u kojem rade. A Rimac je kao domoljub jer je pogon ostavio u Rvackoj. How yes no. Jedini plus i jedino što priznajem kod Rimca je da tu paru koju je dobio od ćaće profitera nije potrošio na kurve i bijelo. Ostalo sve je cista demagogija. Od muljanja sa prodajom, muljanja sa testovima, tj ne postojanjem istih pa do muljanja sa poslovanjem firme. ;)

Ma joj, a daj mi reci tko ne mulja?Nemoguce se probiti na tržište bez skraćivanja puta gdje se god stigne, zakoni usporavaju rast a kada firma naraste onda se sve radi na "regularan" način.

Post ti je pravi "Hrvatski post", ne branim muljatore i utajivače, ali lik nije birao roditelje a od svega sto je mogao raditi na kraju je odabrao valjda najbolju mogucu stvar...

Elven 10.03.2019. 17:01

Citiraj:

Autor stef (Post 3284105)
Daaaleko manji balon od Muska npr. A s obzirom na hype ne može mu doći HDZ s zahtjevom za donaciju prije izbora ... kao što su dolazili nekim drugim perspektivnim firmama.

Muskov SpaceX se pokazuje kao jako uspjesan projekt, ali sto se autiju tice, jsto je ogroman hype, prepun laznih (neispunjenih) obecanja. Ali da imam za uloziti pare u dionice, prije bih ulozio u SpaceX ili Teslu, nego Rimac automobile.

stef 10.03.2019. 17:30

I SpaceX i Tesla postoje danas isključivo zbog dotacija države. SpaceX konkretno od NASA-e, a Tesla drito od države. A Musk je tipična socio/psihopatska ličnost kao i većina glorificiranih Silicone Velley / Dot Com boom CEO-a. Rimac je kamilica za tu priču ;).

Roy 10.03.2019. 18:30

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3284151)
...Mada kad je Regera u pitanju, tih 80 planiranih komada Rimcu možda čak i ne bi trebalo biti problem ospkrbiti (pod uvjetom da je ta suradnja još živa)

Je, živa je ali koliko čujem Koenisegg je reklamirao neke a i SEAT se vratio na doradu radi pregrijevanja.

Citiraj:

...ali nekoliko desetaka tisuća električnih Porschea - e tu bi već lagano udaril u zid.

S obzirom da je za uvoz u SAD bilo potrebno testirati vozilo od strane EPA guglao sam njihov sajt i našao pdfove za C_1 gdje kaže da koristi Sony US1865 VTC5, baterije koje možeš kupiti preko weba. Rimčeva niša je proizvodnja malih serija baterija, nema kapacitete za proizvodnju velikih niti po tom pitanju ima tehnologiju koja bi trebala Porscheu.

Ako nekoga zanima sve što želi znati o C1 ima ovdje i ovdje, EPA test 2017.

MadBoY 10.03.2019. 19:22

Nije nitko lud da ide proizvoditi baterije u HR. Baterije se uvezu od nekud, a software i elektronika koji su bitni za punjenje, praznjenje i hladjenje se razvijaju u HR. Sto god Rimac radio, ne vjerujem da radi na razvoju samih baterija.

The Exiled 10.03.2019. 19:30

Njegova bi bila BMS + PDU kombinacija koja ide u paketu s baterijama, a materijali koje je Roy linkal su u svakom slučaju zanimljivi.:)
Citiraj:

The battery pack is one of the most advanced lithium nickel manganese cobalt oxide (LiNiMnCoO2) high voltage battery packs in the world. Using high performance lithium-ion cells, the battery achieves unmatched power and energy density and enables the long range capability of the vehicle. The battery Power Distribution Unit (PDU) has a replaceable fuse and a set of contactors that are easily accessible from the car trunk. The battery control system consists of the Master Battery Monitoring System (BMS) which controls the contactors; measures pack current and voltages, electrical isolation of the battery from chassis ground and monitors cell brick voltages, module temperatures, and faults from the slave BMS installed on each of the modules. There is a safety disconnect systems in case of a crash. The battery is designed to deliver 1000 kW or 1MW of power during acceleration and to absorb 400 kW during braking. The Lithium-ion high voltage battery is used to power the electric powertrain systems and the 12 volt vehicle electrical system.
  • Type of Cells: Sony US18650VTC5 Lithium Ion Rechargeable Battery
  • Number of cells: 8232
  • Number of Battery Modules: 168
  • Battery Capacity: 127.4 Ah (Amp-hours)
  • Maximum Battery Voltage: 700
  • Voltage: 650V nominal
  • Capacity: 82 kWh
  • Battery Weight (lbs): 1,080

The battery pack consists of two separate pieces, back pack and tunnel pack (1 - 2). Both are cooled with galden through the pipe system shown below. Battery Monitoring System (BMS) monitors temperatures inside the battery pack, there are 16 temperature sensors. Depending on the values registered from the temperature sensors, the temperature is controlled with the use of the galden pump and cooling compressor. When the battery temperature is below 81⁰F (27⁰C) battery cooling is not required. This temperature is based on the cell with the highest temperature. When the temperature reaches 81⁰F (27⁰C) the pump will start the circulation cooling system. When the temperature reaches 86⁰F (30⁰C), temperature monitoring of the galden (on the exit of the cooler) will start and the temperature will be maintained according to the diagram shown below. Temperature regulation is managed through rpm of the compressor. If the temperature is higher than shown below, the freon circulation will be increased to cool the galden. Once the vehicle is powered off, it takes approximately 10 minutes to cool down the battery pack.

The battery end of life is described as approximately 70% remaining capacity (30% capacity loss) after approximately 10 years of use. The battery pack end-of-life shall be determined by Rimac Automobili Service Center with proper inspection and test methods. Rimac Automobili highly recommends that all battery packs be taken to Rimac service facilities so that they can be recycled in a safe and efficient manner.

Mar 10.03.2019. 19:59

Kakve su ove blentave usporedbe Rimca s Teslom?

Tesla je USA od strateškog interesa, njihova auto industrija na fosilna goriva je totalno nekonkurentna na globalnom tržištu. Dok je kod EV druga priča - vjerojatno većina ljudi koji razmatra uzeti EV bi uzeli Teslu i to bilo gdje u svijetu.
Kombinacija dobrog tajminga i ultra agresivnog PR-a (u pop kulturi su u rangu Applea i Ubera) je učinila svoje.

Što vi mislite koji je inženjerski potencijal Rimca (ili bilo koje tvrtke tog tipa) koji se bazira na korištenju radne snage iz Hrvatske?

Pa da sutra neki veliki proizvođač auta otvori tvornicu u nas ne bi bio u mogućnosti naći dovoljno kvalificiranih radnika (znači čak i niže kvalificiranih nego što ih trebaju firmi kao što je Rimac).

On može prodati know-how ili izrađivati neke djelove za nekog od velikih igrača, ali sam mišljenja da će se dogoditi ili to da ga preuzme neka od većih firmi ukoliko se pokaže da to što rade ima vrijednost.
Druga opcija je da velike firme prešišaju ove malene i ostave ih u prašini u kojem slučaju će potiho propasti.

Imam osjećaj da danas svi "bacaju" pare u EV jer je to novi tech bubble i veliki ne žele da im se desi to da zaostanu, a kako se tu vrti ogromna lova nije da im je to problem.

Kao što MS, Google i Apple kupuju razne startupove za masne pare, pa u masu slučajeva od toga ne bude ništa, ali ne mogu priuštiti da nešto ne kupe jer ako im to preuzme konkurent moguće da će ih koštati puno više od cijene akvizicije.

Ja Rimca mogu doživjeti kao neku kompaniju koja prozivodi određenu tehnologiju, ali na tržištu s takvim nastupom ne možeš dobiti željenu pažnju, tako da je C1/2 prije vizualizacija za laike nego konkretan proizvod jer kao što znamo niti ih se igdje vozi niti ih je moguće kupiti, ali za brand awareness su ultra profitabilni makar ne postoje u praksi.

webstartm 10.03.2019. 20:13

Inače danas bijela Tesla S između Ostrvice i Zvečanja :D Majkemi, ostadoh u šoku.
Jedva smo se mimoišli, uska seoska cesta.
Da ne tražite na mapi, zaleđe Omiša

Colop 10.03.2019. 20:56

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3284230)
Inače danas bijela Tesla S između Ostrvice i Zvečanja :D Majkemi, ostadoh u šoku.
Jedva smo se mimoišli, uska seoska cesta.
Da ne tražite na mapi, zaleđe Omiša

Pa ima u Splitu par Tesli.
Na Žnjanu su dvije stalno parkirane.

webstartm 10.03.2019. 21:05

Citiraj:

Autor Colop (Post 3284238)
Pa ima u Splitu par Tesli.
Na Žnjanu su dvije stalno parkirane.

Ne znam, ne krećem se po "elitnim" kvartovima :D
Ugl, jako močno izgleda, pogotovo u bijeloj boji sa LED svitlima

zvonac 10.03.2019. 22:31

Citiraj:

Autor buljo (Post 3284180)
Ja imam od 2016 i izgleda ko prvi dan.
Još jedan plus od mene za onako.

Di si folije stavljao, isto kod ovog gore, link je okacen?

Inovator 10.03.2019. 23:42

Pa napisao je gdje; onako.

648RE 11.03.2019. 05:32

drago mi je vidjeti da ima clanova foruma koji shvacaju sto Rimac predstavlja

video sa prezentacije, sam Mate oslovljava C2 kao prototip, objasnio je da sada proizvode 30 komada za testiranja, crash testove i homologaciju, i da se nada isporukama u 2020-oj prvim kupcima

https://www.youtube.com/watch?v=HO3OEWOefMU

coconut 11.03.2019. 06:11

Voljeli vi njega ili ne, činjenica je da je, u svjetskim okvirima, od g. Nitko postao g. Netko. Kome od nas je to uspjelo?
Ako je muljator, netko će ga raskrinkati kad-tad. Ako nije, super. Pustite čovjeka da radi svoje.

Unovčava tuđe ideje? Ok, nije fora, ali nije on to izmislio. Koliko slavnih je popušilo gadnu lovu i slavu jer je netko drugi patentirao njihovo znanje? Sam Tesla je najbolji primjer za to.

Osobno mislim da još nije sazrilo vrijeme za el. aute, pogotovo ne 'na brdovitom Balkanu'. Preskupi su, preteški, domet im je loš, punjenje traje predugo. To probleme vjerojatno neće riješiti za vrijeme naših života. Pogledajte samo mobitele. Koja komponenta je najmanje napredovala? Baterija. I dalje je glomazna, ograničenog kapaciteta, vremenom joj kapacitet slabi,...

domy_os 11.03.2019. 06:31

Da, od isključivo EV kod nas nema neke koristi, to ne možeš koristiti kao vozilo za dalja putovanja. Meni su puno bolji izbor hibridi što Toyota i Honda nude godinama. Oni koriste bateriju najviše u gradu gdje je najpotrebnije, a na otvorenoj cesti su na benzinu. Pune se u vožnji i nema traženja utičnica i parkinga za punjenje na kojima se možda parkirao neki krkan koji ne zna čemu to služi.

Colop 11.03.2019. 08:27

Je, hibridi su najbolja opcija za sada.
Po gradu lagano na bateriju, a izvan grada normalni motor.
Prelazak na isključivo EV će znatno zeznuti i tržište rabljenih vozila.
Garancije na baterije su mahom 3 ili 5 godina, a cijene zamjene su astronomske.

renc 11.03.2019. 09:15

Citiraj:

Autor coconut (Post 3284273)

Osobno mislim da još nije sazrilo vrijeme za el. aute, pogotovo ne 'na brdovitom Balkanu'. Preskupi su, preteški, domet im je loš, punjenje traje predugo. To probleme vjerojatno neće riješiti za vrijeme naših života. Pogledajte samo mobitele. Koja komponenta je najmanje napredovala? Baterija. I dalje je glomazna, ograničenog kapaciteta, vremenom joj kapacitet slabi,...

Imam neko iskustvo s električnim autima. Dakle preteški nisu jer pogon je dovoljan da razviju solidna ubrzanja i brzine. Domet za grad pa i za neke međugradske vožnje (bliži gradovi) u HR je dovoljan. Npr. el. golf ima realni domet nešto manje od 200km (150km ak se išlo na brzo punjenje) i tonu i pol težine. To i dalje nije dovoljno za long range poslovnjake ali za dosta ljudi je dovoljno. Baterija iz auta se ne može uspoređivati sa onom na mobu iako je tehnološki slična jer je kudikamo kvalitetnija.
Slažem se da je glavni problem sporo punjenje (ako se želi dobiti puni domet traje satima, za manje domete 30ak min), trenutna cijena baterija ali veliki je problem cijena tih auta. Taj golf košta 40 t eura, duplo više nego benzinac iste generacije. Kad bude više punionica problem dometa će se donekle ublažiti iako ostaje činjenica da se mora čekati punjenje.
Mislim da će se ti problemi riještiti puno prije nego što ti misliš je tehnološki napredujemo neproporcionalno odn. svake godine sve brže i brže.

lowrider 11.03.2019. 09:26

Sam hibrid ne, ali plug im hibrid da. Nekih 50km dometa samo na baterije za kraće tjedne relacije npr. Na posao savršeno. Ak imaš gdje dopuniti na utičnicu, super, ako ne, dopune se u vožnji

Forace 11.03.2019. 09:36

Potpis na plugin hybride, a ne obične koji su čisti marketing (ta baterija ne drži ni km na parkingu). Jedini problem plugin hibrida je što su još uvijek preskupi ...

Stanky069 11.03.2019. 09:57

Sto se Rimca tiče nisam ljubomoran,briga me za njega...

Ali evo jutros prolazi kraj nas Tesla na poslu i pocnemo mi priču o tome...i vičw jedan kolega kako je ne tako davno gledao na tv(švabskoj) intervju sa likom iz hr koji pravi sportske elektro aute,nije znao ime...ali radi se o Rimcu. I kaže kao je pričao kako apsolutno sve proizvodi sam,kako mu je tesko,da je htio naručiti od Boscha nešto,neki dio,ali kao Boscha ga odbio jer je treba toga premalu količinu,njima se ne isplati...i kao zbog takvih stvari proizvodi apsolutno sve sam,do posljednjeg vijka. Pa je pričao kako uspjesno posluje,da se sam iznenadio kako mu posao ide bez ikakvih poticaja i pomoći sa strane...ovaj ono očaran njime kako je uspješan...i kako je dobio na osnovu toga neki mega kredit,vjerovatno ovaj gore spominjani.

Znaci prenosim sto mi je ovaj ispričao...nema razloga lagati.
Meni to vuče na debelo prodavanje magle,nije to nikakav hrvatski jal...jasno mi je da svi koriste tuđe ideje i slicno,ali tvrditi da poslujes ultra uspješno i da apsolutno sve sam proizvodis,a poslovnu godinu završavas s minusom je prodavanje magle.

I surađuje li sa Porscheom ili ne,ne znam,ali znam jednom da smo radili u Porscheu i bilo je par paleta(3-4) u jednoj hali koje su bile iz HR i na kutijama je pisalo Rimac...

lowrider 11.03.2019. 10:01

Kod običnog hibrida, motor i baterije su samo "booster" kod ubrzanja kad kao na benzin se troši najviše goriva.
Ili kupiti rabljenog Priusa s lošim baterijama, i naći par modula s nekog električara i pojačati domet samo na baterije

coconut 11.03.2019. 10:03

Problem su i punionice kod nas. Stanujem u zgradi, a parkiram se na javnoj cesti. Jedini način da ga napunim je da bacim kabel spojen negdje u stanu kroz prozor i molim Boga da ću ga naći i ujutro. Po zimi ne mogu ni to jer ne mogu otvoriti prozor. Srećom, stanujem na 1. katu inače... Najbliža punionica mi je udaljena 10min pješke.

Ono što ne znam, pa molim da me netko ispravi, je što ne znam postoji li kakav standard za punjače tj. da li svaka marka koristi prioprietary kabel/utikač ili ima neki standard. Trebalo bi malo i na tome poraditi. Kao što na kompovima postoji usb tako bi i za punjače trebao postojati nekakav standard.

mamutarka 11.03.2019. 10:05

@stanky

a hebemu

opet se vraćam na Apple, najvrjednija firma na svijetu (možda više nije, nebitno)

gledam svaku njihovu prezentaciju, bilo ajfona bilo iOS-a, predstavljaju neke stvari koje android nudi već 5 godina, i zamislite kako to predstave..kao da je NJIHOV IZUM :D

tak da stanky, ne kažem sad da je rimac = apple, ali to ljudi rade, čak je puno smješnije to od rimca, kad apple predstavi nešto što već postoji godinama, kao svoje

Mar 11.03.2019. 10:07

Sa tim dometom jedva da odem iz Šibenika do Zadra ili Splita i onda se moraš brinuti hoćeš li moći. I to je domet na ravnom, a ako ima uzbrdica onda baš i nije toliki domet...
Šta bi kraj auta od 40k eura još triba imati jedan za dulje dionice? :lol2:

Baterije su ogromni problem i dok to ne riješe električni auti će još biti na margini jer nitko neće platiti 2x više za taj auto ako se gleda ekonomska isplativost uštede goriva. Čak i da ti je punjenje besplatno, EV ti se "isplati" tek nakon cca 200.000km, a onda već ljudi prodaju aute jer hoće novo. Što misliš kome ćeš prodati EV sa 200.000km? :D

Citiraj:

Autor renc (Post 3284291)
Imam neko iskustvo s električnim autima. Dakle preteški nisu jer pogon je dovoljan da razviju solidna ubrzanja i brzine. Domet za grad pa i za neke međugradske vožnje (bliži gradovi) u HR je dovoljan. Npr. el. golf ima realni domet nešto manje od 200km (150km ak se išlo na brzo punjenje) i tonu i pol težine. To i dalje nije dovoljno za long range poslovnjake ali za dosta ljudi je dovoljno. Baterija iz auta se ne može uspoređivati sa onom na mobu iako je tehnološki slična jer je kudikamo kvalitetnija.
Slažem se da je glavni problem sporo punjenje (ako se želi dobiti puni domet traje satima, za manje domete 30ak min), trenutna cijena baterija ali veliki je problem cijena tih auta. Taj golf košta 40 t eura, duplo više nego benzinac iste generacije. Kad bude više punionica problem dometa će se donekle ublažiti iako ostaje činjenica da se mora čekati punjenje.
Mislim da će se ti problemi riještiti puno prije nego što ti misliš je tehnološki napredujemo neproporcionalno odn. svake godine sve brže i brže.

Stanky069 11.03.2019. 10:15

Ma jasno je meni to...to svi rade...i uvijek će biti toga,ali tvrditi da poslujes ultra uspjesno,a zavrsavas poslovnu godinu sa minusom...to mi ne ide u glavu,kao da nitko ne može vidjeti kako si zavrsio poslovnu godinu. Ne kužim sto mu to treba,jbt,sta imas muljati,bolje suti i ne pricaj o tome.

coconut 11.03.2019. 10:18

Susjeda je kupila VW e-Up! Platila ga je duplo više nego što košta normalni VW Up. Da nije dobila subvenciju, kupnja joj se ne bi isplatila. Ima vikendicu na Lošinju i rekla mi je da uspije doći do tamo s jednim punjenjem i to samo zato jer se puni kad koči, a ima dosta nizbrdice. I ne ganja ga. Uglavnom ga koristi za lokalnu vožnju i za to joj se isplati.

Kolega iz Umaga mi kaže da ga lokalna pizzeria koristi za dostavu pizza. Za takve se stvari isplati. Za duža putovanja još uvijek ne postoji prihvatljivo rješenje. Nešto se pričalo o indukcijskom punjenje prilikom vožnje, ali sve to je još uvijek 'na dugom štapu'.

mamutarka 11.03.2019. 10:23

Citiraj:

Autor Stanky069 (Post 3284310)
Ma jasno je meni to...to svi rade...i uvijek će biti toga,ali tvrditi da poslujes ultra uspjesno,a zavrsavas poslovnu godinu sa minusom...to mi ne ide u glavu,kao da nitko ne može vidjeti kako si zavrsio poslovnu godinu. Ne kužim sto mu to treba,jbt,sta imas muljati,bolje suti i ne pricaj o tome.

a gle, nitko tko ima ove početne investicije i ''investira'' nije u plusu, to je firma koja je u razvoju, tek tamo za 10ak godina možemo vidjet na čemu su

Colop 11.03.2019. 10:54

Citiraj:

Autor Forace (Post 3284294)
Potpis na plugin hybride, a ne obične koji su čisti marketing (ta baterija ne drži ni km na parkingu). Jedini problem plugin hibrida je što su još uvijek preskupi ...

Mene je iznenadio BMW 5, plugin hybrid, 40 000 km, prodavao se za 34 000 eura.

Roy 11.03.2019. 10:55

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 3284312)
a gle, nitko tko ima ove početne investicije i ''investira'' nije u plusu, to je firma koja je u razvoju, tek tamo za 10ak godina možemo vidjet na čemu su

RA se razvija već deset godina i još nisu sigurni da li razvijaju tehnologiju ili prodaju automobile. Izlaganje u Ženevi (ili New York ili Peeble beach) je lijepa stvar i bez sumnje odlična reklama ali troškovi izlaganja nisu mali i dosadašnji financijski rezultati bilo prodaje vozila ili usluga to ne opravdavaju.

mamutarka 11.03.2019. 10:59

ali opet, bili su tamo, potrošili brdo para, i još će brdo takvih evenata proć, očito mogu

e sad možda završe kao agrokor, daj samo što više, svakih 5m konzum, i sad mi plaćamo ta sranja, tako rimac može napumpat tisuće ljudi, država proglasit da su od velike važnosti (na temelju ničeg?), i eto ti sranja

The Exiled 11.03.2019. 11:12

Tak bi i moglo ispasti, jer se Rimac već sad financira na jako sličan način, a uredno ima milijunske gubitke. U javnosti sve super pozitivno - proizvodi električne automobile, zapošljava hrpu ljudi, dok istovremeno promovira Hrvatsku diljem svijeta i svi (smo) ponosni na njegov uspjeh. U slučaju da stvarno dođe do toga da ga neka od većih riba proguta i usput promptno najuri trenutnu radnu snagu ili da Rimac bankrotira i ode u nepoznatom smjeru - kakva je onda prognoza? Jebiga, znali smo, ko nam je kriv i sl. pizdarije koje se svaki put ponavljaju?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:42.