PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98655)

SaleFFS 01.03.2021. 06:46

Jedan xt pogon 3x9 od prije 10 godina je i dalje miljama ispred nekog novog acera/alivio 3x9/2x9 pa čak i novog deorea po kvaliteti i težini, a ono što je Nik mislio (pretpostavljam) je da prije 10 godina bi za recimo istu cijenu bike-a dobio tadašnji XT (kompletnu grpuu a ne samo stražnji mjenjač :D) a sada dobiješ recimo Deore 1x11. Možda je ljepše imati 1x11 naspram spomenutih 3x9 ali koliko god taj novi deore bio moderan i dalje koristi puno lošije i teže materijale nego taj stari XT. Lošiji i teži materijali su i dalje preodređeni za entry level opremu i to se neće nikad promijeniti jer bi sami sebi pucali u nogu. Jedino što se promijenilo je to da se podižu brojevi brzina u istoj grupi. Recimo Deore sa nekadašnjih 3x9 je skočio na 2x10 pa sada na 1x10 (M5120), 1x11(2x11 M5100) pa čak i na 1x12(M6100). Altus i Acera su sada manje više svi 2x9 (negdje se kombinira i 1x9) dok su prije bili 3x7 ili maks 3x8. Kočnice se nisu previše mijenjale, ono šti je bio M315 sad je mt200 i nema ama baš nikakve razlike, i opet kao i kod pogona digli su malo ljestvicu i sada u entry level upadaju i četveroklipne kočnice, MT420. Jedino što je danas bolje, je da stvarno ima hrpa dijelova za birati, svašta se može iskombinirati, što od starijih i što od novijih dijelova. my 2 cents :D

Ziiky 01.03.2021. 07:34

Citiraj:

Autor LAcy (Post 3497538)
Ova dva posta su u sukobu ili nisu? Ako je entry level na nivou high enda od prije deset godina, onda nije bilo (toliko) poskupljenja. Nego jednostavno vise nema tog entry level za kupit i placamo ex high end. Iako, zar su entry level stvarno toliko kvalitetni danas kao high end od prije 10 godina?

Nisu u sukobu.
Glede cestovnih komponenti stanje je jasno i tu nema bućkuriša kao u mtb.
Oprema tj. Grupe su drastično poskupjele, ali su i mnogo kvalitetnije. Fjučri implementirani u visoku klasu generacijski se spuštaju u niže dok se visoka klasa okreće nekim novim tipa di2 i sl.
Recimo aktualna grupa 105-ica kao entry lvl se uvijek smatrao best buy i nudio je solidan odnos uloženo/dobiveno ... Danas izgleda fantastično, nije oretjerano teška i ima sve karakteristike i implementirane fjučre 2-3 generacije stare ultegre i duraace-a.
Dok je recimo sada 2 pa i 3 generacije stara 105-ica bila hrga željezarije, ružna i teško je šaltala. Isto tako i ultegra i DA.
Iz današnje perspektive bolje je uzeti novu 105 nego staru ultegru ili prastaru DA.

Uz sve to popularizacija biciklizma, ponuda i potražnja su učinile svoje i dodatno napumpale cijene

riceburner 01.03.2021. 12:43

Citiraj:

Autor Nik (Post 3497292)
Trenutne cijene bicikala su totalno van pameti, u odnosu na cijene od prije 10-11g. sad bi bicikl otprilike slicne razine opreme platio najmanje duplo vise.

2002 si za cca 50 000kn mogao dobit karbona i titana na lopate, danas takav isti bicikl s manje dijelova placas 100 000kn...

cic 02.03.2021. 19:59

Mislim da ću na ovaj friško kupljeni Specialized morat stavit absoluteBlack ovalne lančanike.

Na mtb-u imam 1x11 i moram priznat da je velika razlika, a najviše kaj se tiče gajdanja i umaranja. Jednom kad se navikneš na 1x sustav i to ovalni, teško se vratit na staro. Sviđa mi se ovaj trekking kaj sam uzeo, ali nikak se naviknut na šaltanje brzina, a znam da mi je kod ovakvog bicikla bolje imat 2x sustav, ali kaj se tiče ovalnih lančanika, meni je to nebo i zemlja naspram okruglih. Jednostavno mi se mišići ne umaraju toliko kad sam na usponu, a bome na ovom bajku imam problema i na ravnim dionicama. U početku sam mislio da sam se previše zapustio, ali sad kad sam već blizu 500 km napravio, poprilično sam siguran da je problem u lančanicima i da bi na ovalnom to bilo puno bolje.

E sad, nemam pojma koju kombinaciju uzet, da li ima neko dva ovalna lančanika na bajku? Vidim da idu od 28t do 36t.

Trenutno imam 32/44 i mislim da mi je ovih 44 možda malo previše, i tu bi mogao biti problem.

LAcy 02.03.2021. 21:09

Ma previse si se zapustio a i godine stisle :D

Mar 02.03.2021. 21:12

Čudi me to što govoriš jer ja isto koristim ovalne i okrugle i nije tolika razlika.
Najveća razlika je možda u tehničkom penjanju gdje mi se možda (iako je vrlo moguć placebo efekt) čini da ovalni imaju nešto ravnomjernije korištenje snage i manje su oscilacije ali samo pri manjoj kadenci.
Da su ovalni značajno bolji svi bi to koristili.

Nego, nemoj bacati pare na AB, uzmi na Aliju Stone Oval, izvrstan je, vozim ga već neko vrijeme. Ima Xsync2 oblik zubi i savršeno radi te košta trećinu SRAMa ili pola AB-a.

cic 03.03.2021. 07:16

Ja sam se preporodio kad sam na mtb prešao s 3*10 na 1*11 s ovalnim lančanikom. Nisam više imao problema s bolovima pri usponu.

Gledam sad taj Stone oval na aliu, ali ne nalazim za XT, a pogotovo ne 11 speed. Ili možda samo meni ne prikazuje na aplikaciji pa ak možeš bacit link.

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

SaleFFS 03.03.2021. 07:34

Za probu možda da si naručiš nešto jeftiniji VXM, izdržat će ti sigurno jedan/dva lanca a ne košta skoro ništa. Voze ljudi na ovim jeftilenima već godinama i nikakvih problema.

Ako imaš shimano 11 speed krenkove onda ti je prihvat asimetrični 96 mm pa ti ovaj sa linka odgovara.

https://www.aliexpress.com/item/3283...archweb201603_

Nik 03.03.2021. 08:10

Citiraj:

Autor cic (Post 3498174)
Ja sam se preporodio kad sam na mtb prešao s 3*10 na 1*11 s ovalnim lančanikom. Nisam više imao problema s bolovima pri usponu.

Hoces reci da je manji raspon i veci skokovi izmedju brzina blagotvorno djelovalo na tvoja koljena. Zanimljivo. Jos zanimljivija mi je tvoja izjava o ovalnom lancaniku :fiju:

Bolje se primite trenkanja nego nepotrebnog kupovanja dijelova.

cic 03.03.2021. 09:16

Pa kad je tak. Evo i kolega koji radi u bike shopu mi je rekao da je prošle godine kupio kružne lančanike i nakon mjesec dana ih skinuo i vratio se na ovalne.

Možda sam u zabludi, možda to dugoročno nije dobro, ali da mi je lakše gajdat i da nemam bolove u mišićima prilikom vožnje, to stoji.

Hvala na preporukama pa možda isprobam ove jeftinjare kineske

Vuco 03.03.2021. 10:01

Pa to je super ako ti riješi bolove ili ih smanji. Ako to znači više vožnje, ko bog. Iako, možda nije loše provjeriti zašto su te bolila koljena i sa običnim zupčanikom...

Inače, mislim da ti ti ovalni nemaju shift rampe, jer su za 1x sustave. Shift rampe pomažu kod podizanja i spuštanja lanca sa manje/većeg zupčanika. Ako sam dobro shvatio da bi ti njih stavio na 2x sustav ?

De5tr0yer 03.03.2021. 11:30

Citiraj:

Autor cic (Post 3498200)
Pa kad je tak. Evo i kolega koji radi u bike shopu mi je rekao da je prošle godine kupio kružne lančanike i nakon mjesec dana ih skinuo i vratio se na ovalne.

Moraš vidjeti što tebi paše i pri tome mentalno blokirati hvalospjeve o ovalnim lančanicima - mora tebi odgovarati na prvom mjestu.

Meni je situacija suprotna - benefiti ovalnog lančanika i 1x sustava su se istopili. Drugu polovicu prošle sezone sam se pokušao naviknuti na ovalni 32T na 1x12 eagleu, nije mi leglo. Ta fora sa 34T power stroke i 30T recovery stroke me bacala van takta. Pretpostavljam da sam navikao u recovery strokeu vući pedale, tak da sam na bajku dosta bobao. 34-50 sa 29" kotačima mi je bilo osjetno teže pedalirati duže jače i tehničke uspone nego 24-34. Točne vrijednosti zuba na kazetama bih morao provjeriti, da nije još veća razlika ak imam 52T otraga.

Da skratim, stavio normalni 30T, malo se utrenirao i sad mogu i duže strmije poteze pedalat.

Unatoč tome prve tri brzine su ipak osjetno, čitaj ne optimalno, razmaknute i tu nema pomoći osim 2x10/11.

riceburner 03.03.2021. 14:18

Citiraj:

Autor Nik (Post 3498188)
Hoces reci da je manji raspon i veci skokovi izmedju brzina blagotvorno djelovalo na tvoja koljena. Zanimljivo. Jos zanimljivija mi je tvoja izjava o ovalnom lancaniku :fiju:

drito citam i ne vjerujem :lol2: nedugo imal raspravu s frisko pecenim strojarem oko 1x pogona, majketi ovo je sramota kaj vise izlazi s tog faxa van, Bazjanac se okrece u grobu...

Vuco 03.03.2021. 14:34

Nadam se da danas izlaze od tamo manje zadrti i "ispaljeni" (sa ugašenom željom za životom i živcima) strojari nego prije, kojima je bilo samo važno da je jedini u pravu i da se sa svima svade. Takvih mi je dosta u životu...

Može se profa okretati koliko hoće, ali slabije se osjeti šaltanje iza na kazeti nego napred na zupčanicima. Kad se sjetim tog šaltanja pod opterećenjem, plombe mi plaču sad dok sjedim :D
XT 12 speed sa rasporedom 10-12-14-16-18-21-24-28-33-39-45-51T radi perfektno, toliko da sam prvi puta oduševljen sa pogonskim djelom. Nisam morao niti jednom drmati po sajli, gore bačvici ili po mjenjaču. Set and forget.

Mr.Ex.President 03.03.2021. 15:54

Citiraj:

Autor Vuco (Post 3498322)
XT 12 speed sa rasporedom 10-12-14-16-18-21-24-28-33-39-45-51T radi perfektno, toliko da sam prvi puta oduševljen sa pogonskim djelom. Nisam morao niti jednom drmati po sajli, gore bačvici ili po mjenjaču. Set and forget.

Još da na svako drugom mjenjaču nije razjeb* clutch:D

Nik 03.03.2021. 16:31

Tko se nemre popest 1000mnv na 2x10, krepat ce i na 1x12, neovisno o tome kako koji sustav salta, vjerojatno ce bit u prvoj, i zazivati jos jednu laksu brzinu.

raliSHA 03.03.2021. 19:13

Meni se isto čini ovdje da je pravi odgovor na ovu raspravu više treninga :D

Ja sam još na 3x10, napred 40/30/22, iza 10-36 i moram priznati da nakon što sam ušao u formu ovaj 22 napred koristim svake prijestupne a i onda ne dođem do 36 nikada, ma niti do 32 realno.. to je već toliko strmo, sporo i proklizavajuće da mi lakše gurati ili nositi bajk.

Apropo 1000nmv, popeo se na Učku bez korištenja 22T :D

Mr.Ex.President 03.03.2021. 19:36

Citiraj:

Autor Nik (Post 3498367)
Tko se nemre popest 1000mnv na 2x10, krepat ce i na 1x12, neovisno o tome kako koji sustav salta, vjerojatno ce bit u prvoj, i zazivati jos jednu laksu brzinu.

Pa tipski je na oba sustava najniža brzina li-la, omjer cca 0,75 :)
Meni se ponekad u raspravama uživo čini da ljudi ne razumiju omjere nego misle da je nešto brže/sporije ili lakše/teže jer je 1x/2x/3x:D

raliSHA 03.03.2021. 19:46

Veća gustoća kazete tj manji skokovi između pojedinih zupčanika ipak pomažu za održavanje kadence koja ti paše.

Vuco 03.03.2021. 21:08

Tako je. Na 1x je to uvijek dvije po dvije brzine gore ili dolje. Idealno...

De5tr0yer 03.03.2021. 21:26

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 3498410)
Pa tipski je na oba sustava najniža brzina li-la, omjer cca 0,75 :)
Meni se ponekad u raspravama uživo čini da ljudi ne razumiju omjere nego misle da je nešto brže/sporije ili lakše/teže jer je 1x/2x/3x:D

0.75 bi odgovaralo 34T naprijed i 52T otraga što je apsolutno inferiorno bilo kojem MTB 2x sustavu.
Moje iskustvo za teže terene je 22T i 34T otraga (0.65), ako se nađe 36T, dobro je došlo (0.61).

Iskustvo s ovim novim 12x sustavima je takvo, da preko 32T lančanici nemaju što tražiti na brdskom biciklu.

Naravno, uzeti sa zrnom soli jer nikad nisam ganjao vrijeme, već radije imao višu kadencu.
Izuzev onu jednu sezonu kad sam gonjao 34T-34T, ali to je bio mazohizam. :D

Citiraj:

Autor raliSHA (Post 3498412)
Veća gustoća kazete tj manji skokovi između pojedinih zupčanika ipak pomažu za održavanje kadence koja ti paše.

Aleluja nisam jedini koji to primjećuje.

Ovi skokovi po 5-6-7 zubi na kazeti mi počesto zasmetaju kod slinavog tehničkog terena, prebacim na nižu i prokliže kotač :)
Kad nema slinavog terena, ide ko metak i dobro podešen 12x sustav stvarno dobro funkcionira.

raliSHA 03.03.2021. 22:06

Samo ću primijetiti da je 34/52=0.65 ipak :D

Iz moje perspektive sljedeći bajk će imati 34/10-52 ili čak 9-50 kao što nudi e*thirteen.

Zanimljiv je recimo i novi Campagnolo Ekar koji je službeno za gravel al vidim da bi se dalo to i u mtb vodama iskoristiti.. 13 brzina u 9-44.

Vuco 03.03.2021. 22:22

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 3498354)
Još da na svako drugom mjenjaču nije razjeb* clutch:D

Da nisi napisao, ne bi Google čuo tvoje patnje i poslao mi sljedeci link :D

https://nsmb.com/articles/shimano-de...lutch-service/

Mar 03.03.2021. 22:26

Za kadencu je najbitniji finiji raspon na donjem dijelu kazete, što ideš više gore to je manje bitan jer se voziš manjom brzinom i u relativnom omjeru manje znači.
Više se primjeti skok nazad s 11 na 13 nego na gornjem dijelu kazete s recimo 34 na 38 ili 40.

raliSHA 03.03.2021. 23:01

Ee ali Eagle ima skok sa 52 na 42.. Dušu dalo za proklizavanje na teškom terenu... Tu je shimano bolji jer ima 45 ali to je na račun većih razmaka niže u kazeti.

De5tr0yer 04.03.2021. 01:10

Citiraj:

Autor raliSHA (Post 3498461)
Samo ću primijetiti da je 34/52=0.65 ipak :D

Ma nije računanje za mene. Gledao sam neke kombinacije sa 26" i 29" pa me valjda odvuklo na krivu stranu. :no2drug:

riceburner 04.03.2021. 08:23

Citiraj:

Nadam se da danas izlaze od tamo manje zadrti i "ispaljeni" (sa ugašenom željom za životom i živcima) strojari nego prije, kojima je bilo samo važno da je jedini u pravu i da se sa svima svade. Takvih mi je dosta u životu...

mozes pricat kaj hoces, svaka cast svetlim izuzecima, ali stanje je katastrofalno (FSB/FER/RGN/PBF), nisu sami studenti sve krivi nego i sustav koji od njih radi debile...

nemres mi doc s faksa s dobrim prosjekom radit i onda ne znat osnove osnova i ne snalazit se s Krautom ili IPom...

radim u jako sirokom spektru strojarske branse i stalno suradujem s industrijom te samim faksom i dolaze mi studenti na zavrsne radove...

prije pola godine smo zaposlili strojara s prosjekom preko 4, ako mu ja kao frisko zavrsenom studentu moram objasnjavat osnove hidrostatike, kako provjerit koji je navoj priključka, prostoručno napravit par tehnickih skica, onda je stvarno problem u meni...
naletio sam i na stvarno jako kvalitetne mlade ljude, ali nazalost puno vise imam i cujem losa iskustva, da se razmemo nije ni u starom sistemu bilo sve bajno i tamo je bilo loših studenata, ali prvo i osnovno zavrsavalo ih je 10tak godisnje, nije bilo hiperprodukcije...

no to je za drugu temu neku... ak platis pivu mogu ti pricat razne dogodovstine u proteklih 15 god...

Citiraj:

Može se profa okretati koliko hoće

ako su se promijenili zakoni fizike i kinematike, onda se posipam pepelom... nije sve samo u prijenosnim omjerima...

cic 04.03.2021. 20:05

https://www.lidl.hr/hr/c/rekreacija-...ijelo/c3096/w2

Od ponedjeljka

Mr.Ex.President 04.03.2021. 21:52

Citiraj:

Autor raliSHA (Post 3498412)

Stoji, iako san se više referira na minimalni omjer, a ne razliku u pogonima.

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3498443)
0.75 bi odgovaralo 34T naprijed i 52T otraga što je apsolutno inferiorno bilo kojem MTB 2x sustavu.
Moje iskustvo za teže terene je 22T i 34T otraga (0.65), ako se nađe 36T, dobro je došlo (0.61).

2x san prekratko vozio za nekakve usporedbe, vozio sam 3x10 godinama na dva bajka, min mi je bio 0,67, sada mi je 0,71 sa 32T, mislio sam u startu ići na 34T da dobijem malo više krajnje brzine (prije 4,0 sada oko 3,2), ali tada bi mi 1. bila skoro kao 3. na 3x10 otprilike, a nije baš da na 3x10 setupu prve dvije nisam koristio nikad, tako da je 32T za mene taman. Iz mog iskustva gdje se ne mogu popet sa 0,71 uglavnom ne bi mogao ni sa niže jer se radi jednostavno o prestrmom i/ili rasutom terenu gdje mi tih 0,05 ili 0,09 niže ne bi pomoglo sigurno:D Al opet 100 ljudi, 100 čudi, ko misli da će imat benefit od nižeg omjera može uvijek ići sa 30T ili čak 28T, naravno to krajnju brzinu snižava još dosta, al šta je tu je...

Citiraj:

Autor Vuco (Post 3498465)
Da nisi napisao, ne bi Google čuo tvoje patnje i poslao mi sljedeci link :D

https://nsmb.com/articles/shimano-de...lutch-service/

Nije poanta u servisu, poanta je da nisu napravili dobar posao sa clutchom na hrpi modela i pun je internet ljudi koji ga jednostavno ne uspijevaju natjerat da radi na duže staze ni uz relativno česte servisne intervale

SaleFFS 05.03.2021. 06:48

Shimano clutchevi su sranje, bili i ostali :D Sramov clutch je daleko bolje napravljen i osobno mi puno bolje radi u vožnji, nije previše tvrd a opet je ugodan osjećaj na šifteru i dobro riješava chain slap.

messiah 05.03.2021. 11:37

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 3496837)
Uzeo sam neki dan ipak ovaj Tiban RC120 u Dechatlonu, prvi cestovni bajk u životu, dosada je bilo samo kopanje po blatu na MTB/Enduro bajkovima :)

Za te novce, i dalje stojim da nema boljeg. Meni je trebao nekakav entry level bike, samo da se upoznam sa cestovnim svijetom. Bilo kakvi razvikani brandovi za taj neki stupanj opreme (karbonska vilica, mehanički diskovi) traže skoro 2x više para, tako da definitivno preporuka za ove Tirban bajkove iz Dechatlona.

Mogu samo reći da sam oduševljen, to je potpuno drugi doživljaj pedaliranja.

Uvijek mi se ta pozicija činila prilično neugodna za volanom, ali to uopće nije tako.

Međutim, nedavno sam dobio i drugo dijete, tako da će bilo kakve ozbiljnije vožnje pričekati još dugo xD

Znači vratila se neka ponuda bicikala u Decathlon. Bio sam X puta tam od početka pandemije i svaki put bike i fitness odjeli su bili kao da se sve dijelilo džabe. Imam negdje fotke, mislim da je na bike odjelu ukupno bilo 5 stvari na opremi, a bicikala 0 :D

Dottore 05.03.2021. 12:07

Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo

Citiraj:

Autor SaleFFS (Post 3498795)
Shimano clutchevi su sranje, bili i ostali :D Sramov clutch je daleko bolje napravljen i osobno mi puno bolje radi u vožnji, nije previše tvrd a opet je ugodan osjećaj na šifteru i dobro riješava chain slap.

Shimano brake klasu bolji od Sram.

Отправлено через iPhone

SaleFFS 05.03.2021. 15:07

Pričamo o clutchu no svejedno, za kočnice se slažem, uvijek shimano prije sranj kočnica :D

Sam Fischer 05.03.2021. 15:09

Citiraj:

Autor messiah (Post 3498854)
Znači vratila se neka ponuda bicikala u Decathlon. Bio sam X puta tam od početka pandemije i svaki put bike i fitness odjeli su bili kao da se sve dijelilo džabe. Imam negdje fotke, mislim da je na bike odjelu ukupno bilo 5 stvari na opremi, a bicikala 0 :D

Malo je bolja situacija, ali ako hoćeš ubost neki bajk, jedina nada je webshop, u poslovnici imaju samo izložbene i još par komada :)

Da, sjećam se i ja, lurkao sam tu i tamo te bajkove i nekom prilikom je bilo sve opustošeno, kao one scene iz američkih zombie filmova :)

De5tr0yer 05.03.2021. 15:20

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 3498759)
2x san prekratko vozio za nekakve usporedbe, vozio sam 3x10 godinama na dva bajka, min mi je bio 0,67, sada mi je 0,71 sa 32T, mislio sam u startu ići na 34T da dobijem malo više krajnje brzine (prije 4,0 sada oko 3,2), ali tada bi mi 1. bila skoro kao 3. na 3x10 otprilike, a nije baš da na 3x10 setupu prve dvije nisam koristio nikad, tako da je 32T za mene taman. Iz mog iskustva gdje se ne mogu popet sa 0,71 uglavnom ne bi mogao ni sa niže jer se radi jednostavno o prestrmom i/ili rasutom terenu gdje mi tih 0,05 ili 0,09 niže ne bi pomoglo sigurno:D Al opet 100 ljudi, 100 čudi, ko misli da će imat benefit od nižeg omjera može uvijek ići sa 30T ili čak 28T, naravno to krajnju brzinu snižava još dosta, al šta je tu je...

Dobro je, nije se izgubila poanta što htjedoh reći, hvala :)

2x i 3x nemaju razlike kod brzina <15km/h, jer ćeš u većini slučajeva tjerat najmanji lančanik.
Ako je namjena nekakav cyclocross/cestovnjak, nemam pojma kak to funkcionira tam. Imam specku s 2x9, ofksroz cestovna kazeta s bliskim omjerima i to je grdo terat uzbrdo. Više mi služi na trenažeru za zimsko razdoblje nego se na njemu vozim po cesti.

Na MTB imam 30T, 29" kotači. Ne mogu reći da mi s 2.5/2.4 gumama fali brzine, tj. nije da ću igdje pedaliranjem postizati brzinu veću od 35km/h. To odgovara odokativno kadenci 90 sa 10T otraga.

Dapače, čak smatram da za još teže terene ljudi trebaju 28T naprijed. Za moje ture, ionako se može bajk na leđa i na noge lagane.

Međutim, neki linkagei na bajkovima nisu baš napravljeni oko tako "malih" lančanika naprijed, pa imaju deficit kod pedalanja.

Na moju sreću je u mojim sadašnjim krajevima samo mali broj jačih uspona, a oni su ujedno i dosta kratki, tak da sam mogao na snagu većinu toga izvući i na 34T (ovalni 32T) prije nego srce zakuca na 180.

EDIT: vjerujem da je nekolicina nabasala i prije mene na ovaj kalkulator, možda kasnim, ovaj ima fino i lentu brzine: https://www.ritzelrechner.de/

quazar912 05.03.2021. 15:22

Citiraj:

Autor cic (Post 3498721)

imam sve šta mi treba. a ponuda ista kao i lani :fiju:

Hrconja 06.03.2021. 12:05

Nekakvi komentari za ovaj bike?

https://ciklo-centar.hr/artikl/kona-...-dl-mtb-bicikl

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

SaleFFS 06.03.2021. 12:24

Zgodan trail ht sa solidnom revelation vilicom. Iako ima loš sx pogon vidim da je gore updejtani stražnji mjenjač koji je bio najslabija karika u sx grupi. Kočnice su slabe za bilo kakvu agresivniju vožnju, sve ostalo manje više ok. Cijenu neću komentirati jer je tržište poludilo ali za te pare bi osobno tražio rabljeni bike jer se da naći daleko bolji i opremljeniji.

Mar 06.03.2021. 13:21

Hahahahahaha, 19 tisuća za alu hardtail sa SX grupom :roller:

Je znam što ciljaš, ali prije koji tjedan se za slične novce dao nabaviti Reign 1 29er u mint stanju (FS, Fox 36 i X2 Performance Elite, GX Eagle).

Ovdje kod mene u lokalnom dućanu ima novi Specialized Status XL sa NX i Fox 36 Rhythm/DPX2 za 18.500 za cash.

Znam da nije usporediv tip bicikle ali ove cijene su sulude, taj bicikl realno vrijedi MOŽDA pola cijene koju traže.

Sam Fischer 06.03.2021. 14:23

Citiraj:

Autor Hrconja (Post 3499137)
Nekakvi komentari za ovaj bike?

https://ciklo-centar.hr/artikl/kona-...-dl-mtb-bicikl

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

U jebate, meni semi-laiku ovo izgleda kao nešto što bi trebalo koštat 7999kn :D:beer:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:32.