PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

panoramix 20.02.2019. 14:30

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3278771)
Imao sam novi avensis 2004. Godine .U 4 godine me izuo iz čarapa. Iskamatario me u maniri najboljeg mafijaša.

Nakon garancije otišle 3 od 4 dizne. Ceh je bio 19 000 kn u ovlaštenom a onda još nije bilo dijelova okolo. U 2 godine sam išao 11 puta u servis zbog paljenja lampice greške na motoru, zbog paljenja ESP lampice i zbog nemirnog rada u leru. Gubio je i vodu pa sam dobio i novu glavu motora...

Ne znači da je Toyota loš auto, jbg loš model, loša serija ali se meni Toyota zgadila

Isto kao i sitroen C3... Prvih 2 godine su pod garancijom izmjenjalo i boga i vraga a kasnije sve super

Jetta 2007 nakon 2 godine i 20 000 km otišao zamašnjak ... Promijenjen i sad već 11 godina sve ok.

Zavisi i na što naletis jbg. Ja bi radije da pod garancijom riješe sve a da kasnije bude ok. Avensis je pola problema bilo zbog dizni garant

Poslano sa mog SM-G950F koristeći Tapatalk

Isti brand, samo model 2002. godina, benzinac 1,6 VVTI
Susjed je kupio novoga i od tog dana je skupio 2 registratora dokumentacije o kvarovima i otklanjanju istih. Registratore je servis poslao u Nizozemsku gdje je headquarter za EU jer nisu mogli vjerovati da se toliko kvari.
Ja sam 2006. u CRTZ-u uzeo isti model, istog godišta kao rabljeni sa cca. 70tkm.
Do danas sam napravio 100tkm te od ozbiljnijih stvari promijenio prednje diskove na nagovor pregledača u STP.
O potrošnji da i ne pišem.
Od N. Marofa do ZG starom cestom, dva putnika i nešto prtljage, po BC sam ponekad ( Petrol gorivo ) imao 4,9 l rezultat potrošnje. Pa nek' laže i pol litre, opet je dobro.
Očito treba imati sreće...

Pupo 20.02.2019. 17:07

Da li postoji "putno osiguranje" za aute kao što recimo postoji zdravstveno osiguranje?

Konkretno, isao bi na duzi put autom pa bi si uplatio nešto takvo zlu netrebalo. Tnx

Bubba 20.02.2019. 17:24

Mislim da je Crosig nudio nekakav "kratkotrajni kasko" (nisam siguran za marketinski izraz) koji je trajao tipa 15/30/45 dana ili tako nekako.

tech 20.02.2019. 17:25

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3278768)
Ti modeli sa "Gremlinima" su kako se ono kaze radjeni u Petak popodne ;).

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Montagsstück
:D

VandaL.pr! 20.02.2019. 18:17

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3278913)
Da li postoji "putno osiguranje" za aute kao što recimo postoji zdravstveno osiguranje?

Konkretno, isao bi na duzi put autom pa bi si uplatio nešto takvo zlu netrebalo. Tnx

Ja sam u allianza bio uzeo kad sam isao u Francusku i Švicu, 7 dana kasko, manje od 400 kn je bilo.

Srecom nije trebalo.

Romul 20.02.2019. 21:08

Citiraj:

Autor Master_Hrc (Post 3278737)
NHF ali imam osjecaj da se tjesis i malo gutas knedlu kad se netko referencira na focusa kao kvarljivi poluproizvod :)

Ali da ne ispada da te samo psihoanaliziram da podijelim svoje iskustvo.

NHF
Ja sam samo iznio svoje iskustvo to je i poanta foruma. Ljudi izmjenjuju iskustva. Boli me ona stvar za Forda. Auto je kupljen pojavile se greske, otklonjene u garantnom roku i eto vec 2 godine auto bez ikakvih problema i na satu 75k km.
Kao sto rekoh svi se kvare i donositi zakljucak na osnovu osobnog iskustva od nekoliko auta je vrlo nezahvalno.
Ja vozim BMW pa i on se kvari. Opet sasvim ocekivano. BMW je daleko kvalitetniji auto bez ikakve sumnje. To se vidi na svakom djelicu auta ali taj BMW je kostao skoro 5 puta vise od Focusa...i opet se pokvari no i dalje je bolji auto u svakom segmentu.

Mazde kazes,evo tu jedan kolega u Bratislavi sa Mazdom 6 2.5 benzincem imao tri razlicita odlaska u garantnom roku u Mazdu.
Frend iz Rijeke ista Mazda 6 samo dizel motor, slep sluzba ga je vozila u Mazdu gdje su resetirali komp i rekli mu da neznaju zasto se to dogodilo ali eto nadamo se da vise nece. Honda CRV 2017 frendu samo umrla na parkingu. Odpojili klemu i vratili nazad i auto opet normalno radi. U servisu isao pitat a da dojde ako se dogodi opet...Dogadja se ne brinite svima, a ja ponavljam samo je razlika kako ce biti customer service kad se dogodi i koliko srece imas kod primjerka koji se nasao kod tebe.

Inace smjesan mi je taj mentalni sklop koji je dosta primjetan doma kad dojdem u RI i kad ljudi pricaju o autima i ono moj trosi 3 litre nikad nista samo toci i vozi...
Imam dojam da ljudi to ful osobno shvacaju kad im se pokvari auto i to ako je jos u garantnom roku to je valda sramota najveca :D

Auto je na kraju samo stroj a strojevi se kvare...ovo odgovorno tvrdim sa iskustvom od preko 15 godina rada u sustavima odrzavanja gdje sam se nagledao svega i svacega a govorim o zracnom prijevozu gdje su standardi u proizvodnji i odrzavanju na jednom drugom nivou u odnosu na cestovna vozila.

Xenon 20.02.2019. 21:52

Citiraj:

Autor SaleFFS (Post 3278408)
Sva ta jamstva se uredno naplate tvornici, ništa ne ide iz đepa servisa ako je stvarno pokriveno jamstvom pa mi nije jasno zašto gubiti reputaciju sa takvim navlačenjem s kupcima osim ako prikažu da su to odradili a nisu i uzmu sebi dijelove.

Da, kad bi tak bilo onda ne bi bilo takvih problema. Proizvođač je taj koji odobrava reklamacije ... a to ne prolazi baš sam tak kak ti misliš ...

Pupo 20.02.2019. 22:21

Citiraj:

Autor VandaL.pr! (Post 3278933)
Ja sam u allianza bio uzeo kad sam isao u Francusku i Švicu, 7 dana kasko, manje od 400 kn je bilo.

Srecom nije trebalo.

Tnx, pomogli ste mi ti i Buba. Još neki "HAK" da rješim i možemo putovat :D

Kad gledaš, tih 400kn nije neka lova a može te puno muke uštedit.

coconut 21.02.2019. 06:33

Tko ima viška para, Benussi ima akciju na salonska vozila Jaguar. Popusti su solidni. Npr. E-Pace 2.0D, 150ks, AWD, AT (9 brzina), oprema S - redovna cijena 396k, na akciji 336k.

zvonac 21.02.2019. 07:04

Ljudi, auto sa start stop sustavom ima obicni aku (85Ah) jel moze kakvu stetu napravit ili treba ipak drugi koji je bas namjenjen za start stop sistem?

@Romul, kod nas vlada misljenje da su japanci top klasa i da se ne kvare, a da ne pricam za das Auto.

Recimo, nije isto kupit Audija sa 150tkm ili Ford sa 150tkm, vecina bi izabrala audija sa 150tkm.
Dost njih je izgubilo reputaciju, a ona zlatna vremena su prosla..

Evo jedan primjer, gledam po njuskalu rabljene honde, drze bogovski cijenu, naravno da za te novce kupis noviji bolje opremljeniji auto, zakaj drze cijenu, zato kaj je to honda.. Cak sam cul u vise navrata (od mehanicara) da to nije vise ona honda od prije 20tak god., razumljivo..

Svak bu za svoj rekao da se ne kvari, samo toci i vozi, naravno da niko nece pricat o popravcima, to se preskoci u razgovoru, zapravo taj detalj se "izostavi"..

Audi, japanci, bmw, vau vau, auti bez greske, toci vozi i prevaljuju velike kilometraze, to je recimo jedno od razmisljanja..
Svaki se kvari i to je neminovno ni jedna marka nije postedjena, stvar je kak te zapadne odredjeni model..

Za forda sam cuo i dobro i lose, za audija sam cuo i dobro i lose, za vw sam cuo i dobro i lose, za toyotu sam cuo i dobro i lose, itd. Mozemo mi pricat o statistikama do sutra da se "bezgresni" ne kvare, al mala je to utjeha ovima kojima se auto pokvari pa te izuje iz cipela dok platis kvar, tunstatistika ne pomaze, neg se vrte pitanja u glavi, pa kako, zasto itd.

Uzet auto koja je "stara skola" to je pouzdanije neg ovo danasnji noviji auti.

SaleFFS 21.02.2019. 07:16

Citiraj:

Autor Xenon (Post 3279021)
Da, kad bi tak bilo onda ne bi bilo takvih problema. Proizvođač je taj koji odobrava reklamacije ... a to ne prolazi baš sam tak kak ti misliš ...

Radim u sličnoj branši i susrećem se sa time gotovo svakodnevno i ako je kvar opravdan proizvođač nikada ne odbije jamstvo. Za sve postoji dokumentacija i treba ju kvalitetno odraditi i naravno iskomunicirati sa tvornicom direktno ili preko već koga ide, sve ostalo se riješi. Očito se to nekima ne da pa zavlače kupca. Čak se nekada desi da ti i proizvođač sam pošalje nove dijelove i kaže kod tog i tog s/n smo uočili tvorničku grešku i treba riješiti to tada i tada u protivnom garancije više ne vrijedi... Sve se može samo je bitna volja trgovca da se potrudi za svog kupca ako ga misli i dalje zadržati.

Renesis 21.02.2019. 07:20

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3279062)
Ljudi, auto sa start stop sustavom ima obicni aku (85Ah) jel moze kakvu stetu napravit ili treba ipak drugi koji je bas namjenjen za start stop sistem?

trebao bi bas S&S akumulator jer nisu iste kemije i imaju veci napon punjenja. obicni ce riknut puno ranije

Disco 21.02.2019. 07:29

Kad spominjete Hondu, buraz ima Civic '08 2.2 dizel, jako brzo se razletio zamašnjak ali naravno van jamstva :D Inače ne prizvode se u japanu nego u uk, možda i to igra ulogu. I na kraju je kupio nekakav kao racing zamašnjak jer je jeftinij od originala od kojeg je navodno i puno izdržljivij i izašao ga je ''samo'' 10ak k kn (naručio iz uk jer su kod nas cijene van zdrave pameti) ;)
Inače auto je fora, ali ono stisneš gas prenaglo i momentalno ulijeće u safe mode, možeš divljat ali bez divljanja :( :D :D

buljaka 21.02.2019. 08:42

Citiraj:

Autor Disco (Post 3279068)
Kad spominjete Hondu, buraz ima Civic '08 2.2 dizel, jako brzo se razletio zamašnjak ali naravno van jamstva :D Inače ne prizvode se u japanu nego u uk, možda i to igra ulogu. I na kraju je kupio nekakav kao racing zamašnjak jer je jeftinij od originala od kojeg je navodno i puno izdržljivij i izašao ga je ''samo'' 10ak k kn (naručio iz uk jer su kod nas cijene van zdrave pameti) ;)
Inače auto je fora, ali ono stisneš gas prenaglo i momentalno ulijeće u safe mode, možeš divljat ali bez divljanja :( :D :D

Imao sam isti taj civic i mislim da je tvoj buraz kupio cipani auto. Nikad original ako je ispravan neće uletjeti u Safe mode. Treba auto provjeriti na dijagnostici...

Kad sam ga cipao kvačilo je otišlo skoro odmah jer nije namijenjeno za više momenta ali kažem safe mode baš nikada nisam doživio a ni kolega koji ima istog ali ne cipanog.

zvonac 21.02.2019. 09:58

Ljudi jel ko zna di ima u Zgu kvalitetne navlake za auto sjedala, al po mjeri?
Ove "generic" navlake me ne zanimaju za 100-200kn.

zkljaja 21.02.2019. 11:08

Citiraj:

Autor Disco (Post 3279068)

Jel bio na dijagnostici?
Senzor tlaka/maf/losa crijeva vakuuma/zacadjena vradijabla turbine/tlacna crijeva/vakuum ventil ....
Meni zvuci kao da je varijabla turbine zapela na rezimu niskih okretaja, tako da overboosta kad ode u vise okretaje kada bi ju varijabla trebala rasteretiti (tako sam skrsio 1 turbo).

->dijagnostika.

RAUL 21.02.2019. 11:08

Narucio sam kod http://tds.hr i tepihe i navlake i samo pohvale imam.

Disco 21.02.2019. 14:03

Citiraj:

Autor papčić (Post 3279145)
Jel bio na dijagnostici?
Senzor tlaka/maf/losa crijeva vakuuma/zacadjena vradijabla turbine/tlacna crijeva/vakuum ventil ....
Meni zvuci kao da je varijabla turbine zapela na rezimu niskih okretaja, tako da overboosta kad ode u vise okretaje kada bi ju varijabla trebala rasteretiti (tako sam skrsio 1 turbo).

->dijagnostika.

Ne auto je OK, ima neki piggyback cip i neki vrag da kao bolje prima gas, ali odvrnes prvu, prebacis u drugu BUM safe mode. Na svu srecu lako se izbaci iz njega.

Elven 21.02.2019. 14:09

Citiraj:

Autor Disco (Post 3279208)
Ne auto je OK, ima neki piggyback cip i neki vrag da kao bolje prima gas, ali odvrnes prvu, prebacis u drugu BUM safe mode. Na svu srecu lako se izbaci iz njega.

Auto ima neovlašteni chip, i ulazi u safe mode kad naglo dodaš gas, ali je sad Honda kriva za to? Kao fora auto, možeš divljat bez divljanja?

buljaka 21.02.2019. 14:12

Citiraj:

Onda stvarno ne možeš kriviti Hondu 😂 prevelik tlak vjerojatno ili kad kao što papcic kaže

zkljaja 21.02.2019. 14:13

Citiraj:

Dizelu mozes samo dodavat gorivo, a vise goriva = vise boosta, a boost van tolerancije -> safet.
Ugl, taj piggy mozda ima potenciometar kojime mozes smanjit gorivo na razinu gdje ne upada u limp.
Izbaci to, 200-250€ kod Muhe na custom mapu i onda gustajte

bertone 21.02.2019. 14:31

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3279116)
Ljudi jel ko zna di ima u Zgu kvalitetne navlake za auto sjedala, al po mjeri?
Ove "generic" navlake me ne zanimaju za 100-200kn.

Za tipske presvlake pogledaj: https://hr-hr.facebook.com/ProMimato/ , a maloprodaju i montažu imaju na Oranicama 34 u Zagrebu.
Cijena ti ovisi o vrsti materijala i kretala je od 800 kn na više. Montaža je bila mislim 100 kn (ako ju želiš) i obave ju za oko pola sata ili malo više.
Najbolje je otići do njih da utvrde koji točno model imaš i koja sjedala pa ih naprave za par dana.

Kuzo 21.02.2019. 18:29

U promimato kupio custom kadice za gepek, tocno po modelu, godistu auta imaju, super kad imas pese, idu od ruba do ruba. cijela familija ima sad te kadice :D

fanATIk 21.02.2019. 18:37

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3279062)

Nedavno počeo zezat akumulator na bmw-u. Ja pogledao amperažu, draga iskemijala povoljno akumulator. Odnio ga mehaničaru pošto mi nije uspjelo izvadit stari akumulator iz gepeka. Kad tamo, veli meho, vraćaj to, drugačiji napon, struja punjenja, ovo i ono. I onda me izulo iz cipela kad sam vidio cifru za SS akumulator. :D Al jbg, nemaš izbora.

Garro 21.02.2019. 19:18

Da, to je onaj Absorbing Glass Mat (AGM) akumulator, ako se dobro sjećam. Ne razumijem zašto su tako skupi...

webstartm 21.02.2019. 20:16

Da, mnogo mnogo prednosti u odnosu na obični, osim cijene jel

https://batteryuniversity.com/learn/..._glass_mat_agm

domy_os 21.02.2019. 20:34

Može se proći puno povoljnije ako se uzme izvana, pogotovo ako je group buy. Meni za Hondu bude 50% povoljnije, OEM naravno, jedino shipping varira.

zvonac 21.02.2019. 21:06

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3279322)
Nedavno počeo zezat akumulator na bmw-u. Ja pogledao amperažu, draga iskemijala povoljno akumulator. Odnio ga mehaničaru pošto mi nije uspjelo izvadit stari akumulator iz gepeka. Kad tamo, veli meho, vraćaj to, drugačiji napon, struja punjenja, ovo i ono. I onda me izulo iz cipela kad sam vidio cifru za SS akumulator. :D Al jbg, nemaš izbora.

A baš sam čital da može i obični aku bit u autu sa SS sistemom, samo kaj bu mu onda kraći vijek ak se koristi SS..

https://www.vwclubcroatia.com/forum/...stavom/?page=2

domy_os 21.02.2019. 21:26

SS ne radi s običnim akumulatorom, a kad s AGM akumulatorom SS prestane raditi, onda znam da je za zamjenu. :)

zvonac 21.02.2019. 21:27

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3279390)
SS ne radi s običnim akumulatorom.

Radi, probao.

net 21.02.2019. 21:45

Radi i s normalnim, ali ti je problem u amperazi i "regenerativnim kočenju " jer ga bude punio velikom amperzom. A normalni akui to bas nevole, ali i dobro podnose ako ih vozis s malo potrošača i na duže relacije.

Stanky069 21.02.2019. 23:24

A sto ako se S&S uopće ne koristi,znači isključen je,može onda ici "obični" akumulator???

I jos jedno pitanje...planiram uzimati sad gospođi drugi auto,voza corsu i za troje djece je stvarno premala. Nekako sam zapeo za Insigniu,uzeo bih karavana 2014-2015,dizel obavezno,eventualno automatik...e sad,koji motor gledati najbolje,na sto obavezno pripaziti prilikom kupnje??

T}{OR 21.02.2019. 23:44

https://www.topgear.com/car-reviews/mazda/3

M3 Gen4: jedan korak naprijed, jedan unatrag. Swell..

lowrider 22.02.2019. 06:29

Citiraj:

Autor Stanky069 (Post 3279422)
I jos jedno pitanje...planiram uzimati sad gospođi drugi auto,voza corsu i za troje djece je stvarno premala. Nekako sam zapeo za Insigniu,uzeo bih karavana 2014-2015,dizel obavezno,eventualno automatik...e sad,koji motor gledati najbolje,na sto obavezno pripaziti prilikom kupnje??

Uu, prekrasan i odličan auto. U tom godištu su ispravili mane prijašnjih dizela.
Pazi samo da nije uvezen, jer bi u 4-5 godina mogao imati 250 000 stvarnih km. (Veliki karavan, dizel automatik-idealan gutač km)

Probaj naći sa poznatom poviješću održavanja, jer rabljeni automatik je rizik, a reparacija skupa. Nekih poznatih mana nema, vidi ovjes, dal' el. Ručna radi dobro, ak možeš spojiti na dijagnostiku, može se provjeriti dosta toga

borny 22.02.2019. 06:57

Vezano uz obične akumulatore u autima sa SS sustavom - ne vrijedi jamstvo na aku u tom slučaju.

Renesis 22.02.2019. 07:38

Citiraj:

Autor Stanky069 (Post 3279422)
A sto ako se S&S uopće ne koristi,znači isključen je,može onda ici "obični" akumulator???

nope, jer je i dalje sistem drukcije postavljen i ima drukcije napone / struje / profile punjenja.

Stanky069 22.02.2019. 08:56

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3279452)
Uu, prekrasan i odličan auto. U tom godištu su ispravili mane prijašnjih dizela.

Pazi samo da nije uvezen, jer bi u 4-5 godina mogao imati 250 000 stvarnih km. (Veliki karavan, dizel automatik-idealan gutač km)

Probaj naći sa poznatom poviješću održavanja, jer rabljeni automatik je rizik, a reparacija skupa. Nekih poznatih mana nema, vidi ovjes, dal' el. Ručna radi dobro, ak možeš spojiti na dijagnostiku, može se provjeriti dosta toga

Uzimao bih u DE jer sam svakako tu,radim,pa bih ga sam uvozio u HR...jer za desetak milja eura se već da naći dobrih. Sa ne previše km,ispod 150 000…

Svakako bih uzeo u autokući sa nešto garancije...

Automatik nije obavezan,može i ručni. Koliko vidim na mobile.de većinom su 2.0 CDTi.

zvonac 22.02.2019. 09:01

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3279459)
nope, jer je i dalje sistem drukcije postavljen i ima drukcije napone / struje / profile punjenja.

Moze ic i obicni, ali, ne na duzi vremenski rok, bas se raspitao kod par autoelektricara.

Inace, da, za SS sustav uzima se aku koji je namjenjen za to a ne obicni aku.

Garro 22.02.2019. 09:18

Koliko kužim, najveći problem kod korištenja običnog akumulatora kod auta koji trebaju AGM je regenerativno kočenje, kad u kratkom vremenu bude navala struje, što obični akumulator jako loše podnosi.

X-Plosiv 22.02.2019. 09:30

Citiraj:

Autor Romul (Post 3278322)
Focus 1.0 ecobust 125 ks uopce nije veliki potrosac. Vozi zena po gradu na posao sa posla i potrosnja po OBC je 5.6
Sjeo sam u auto i pokazao zeni kako se vozi taj auto i neka osnovna pravila ekonomicne voznje kad smo ga kupili i to je to.
Auto se vozi kao dizel s obzirom na snagu kojom raspolaze na nizim okretajima.
Tako da ove price da taj motor nema snage vjerujem da pircaju samo ljudi koji nisu vozili taj auto.

Evo;

Ford Ecosport 1.0 125 KS što sam uzeo ženi nakon 3500 km troši prosječno 9,5 lit, +- 0.5 ...da li ga ja vozim, ili ona.

Na 130 km/h mi troši ravno 10 litara u 6. brzini. Što se tiče potrošnja, draže mi je bilo 2-4 litre više i voziti 2.0 250 KS gdje sam se navikao na sve, nego ovo po ovoj litraži, ali znao sam koliko će trošiti.

2.3l 350 KS troši 3 litre više prosječno od ovog malog đubreta, ali ga žena voli, a zato je i kupljen :D

Ti 1.0 znaju biti masni potrošači, što jest jest.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:07.