![]() |
Moderi su očito na GO, inače bi bilo jedno hlađenje za obojicu. Ovo već traje neko vrijeme.
|
Citiraj:
Ako je bilo vise vodova za rasvjetu svaki je bio nulovan "na satu". Isto tako bez obzira na sve nulovane uticnice u kuci po sobama itd... sve linije su opet zajedno bile nulovane "na satu" - tako je moralo biti da bi dobio prikljucak struje. Na stranu sto su ljudi nadogradjivali nus-prostorije, ljetne kuhinje, supe i slicno pa nisu nulovali osim za bubam šrot mašinu ili cirkular jer sve sto se i gradilo u to vrijeme nisi prakticno trebao nikakvu dozvolu, idejni projekt itd... kuca je morala biti legalna i papire imat a sve ostalo te niko nis nije pitao, jedino je bio problem ako si isao nesto graditi blize od 1m susjedove međe pa je onda susjed mogao dići frku ali taj 1m je vazio samo na kontra strani kuce/okucnice jer ako je sama kuca bila na međi onda si u produzetku mogao graditi koliko hoces naravno bez prozora koji bi gledali u susjedovo dvoriste. Znaci u nacrtu i idejnom rijesenju kuce od mojeg dede koja je građena 1966 ljepo se vidi i opisuju strujni vodovi za glavnu kucu, oznacena su mjesta za uticnice po sobama, oznaceno je nulovanje na svakoj i oznaceno je nulovanje "na satu" - tako je bilo po propisu iz SFRJ a drugi je par cipela sto su ljudi radili/izvodili na svoju ruku. Kako znam, pa hebiga sa tim istim nacrtom i idejnim rjesenjem za gradnju kuće sam morao ici legalizirat ljetnu kuhinju, verandu, supu x2 kom, pusnicu i garazu. Taj nacrt je bio dokaz legalnosti kuce a ono sve ovo ostalo može ići po osnovi same kuće. Jos se sjecam ko dijete sa dedom sam sarafao oko bicikla u supi i nestane nam struje dok mi je busio busilicom nesto na blatobranu, mi mislili krepala busilica kad ono cijela ulica nema struje jer je tamo neki 5 komsija sa cirkularom napravio kratki spoj i izbilo "nulovanje" u trafostanici :D Citiraj:
|
Citiraj:
Kako češ zaštititi osobu koja rukuje prjenosnim uređajem u slučaju proboja faze na metalno kućište, a živimo u doba nulovanja ? |
Gumenim rukavicama i čizmama? :D
|
Citiraj:
U pravilu ako keramicki osigurac nije predimenzioniran velika je vrjerovatnoca da ces prezivjeti udar. Ja sam se sa 18 godina u gacama slucajno naslonio na wes masinu dok je prala, brijao se i opandrknulo me po guzici fino ali osigurac je iskocio/istalio se uredno. E sada, posto je cijelo kupatilo na jednom osiguracu i dan danas u tom stanu/kupatilu i nema nista osim wes masine vjerojatno je moj stari stavio osigurac 10A. Da je stavio 16A ili jaci ili da sam ne znam bubam susio kosu sa fenom sa metalnim kucistem, pitanje je sta bi bilo. Slazem se ja s tobom nacelno samo kazem da se onda u to doba "opceg nulovanja" tko je i malo mislio, osigurace je raspoređivao tako da nisu predimenzionirani. Naravno da je danas u doba fidovki raznih osetljivosti i automatskih osiguraca koji mogu biti sporiji ili brzi, zivjeti "na nulovanju" cista lutrija. |
Mislim da se razumjemo.
čitava priča je počela sa "baš su super starinske bušilice".... Dosta oftopičarenja ;-) |
Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...
Starci imaju Black&Deker koferčinu. Koštalo je 1500DEM (dojče maraka) na nekoj turbo akciji krajem 80-tih. Radi dan danas. Nije udarna, nije brushless i ima metalno kućište a nema uzemljenje :(
Nikada nije popravljana a izbušila je pola zgrade od posuđivanja susjedima. Ona i danas radi ali kada se uzme u obzir inflacija ona bi danas koštala blizu 1500€. Tko bi danas dao 1500€ za bušilicu da je ne znam kako kvalitetna? Njihov plinski bojer je star 40 godina i još uvijek radi. Koštao je 4500 maraka. Tko će danas dati 4000€+ za plinski bojler da je ne znam kakav? |
Krajem 80-ih 1500DM je u bivšoj državi bilo 5-10 plača (ovisno kada krajem 80-ih)
Danas za 5-10 plača kupiš od Makita, DeWalt, Milwaukee,.... čudo alata plastičnih kućišta. I trajat če da ih možeš ostavit unucima :chears: |
Svidila mi se ova kosilica Parkside-a PPBS 3 A1 no poslao poruku ovom šta su otvorili dućan neki Parkiz novi na njuškalu i naravno nemaju ništa nego 2u1, a ta mi je baš socijalna i neću tu. Kaže lik da ne znaju kad će ni imat ove ostale jer je kao neka nestašica u EU i neće ih bit neko vrijeme. Znači oglašavaju se za nešto nemaju, a tek su se stvorili, baš divno za daljnje trgovanje s njima, čisto da znate izbjegavat.
|
Glupost po meni, manje se umoriš dok startaš običan trimmer nego tegariš taj Parkside od 14-15 kg s punim tankom na ramenima. Svog kineza startam iz drugog poteza skroz laganim povlačenjem bez trzanja. Ako je motor dobar i ima pumpicu, svjećica čista, ne vidim zašto bi trebalo natezati kao sivonja. Za 500 m2 ti je dosta i Stihl FS 38 ili nešto tog tipa na sajlu, upola je lakši. Pazi samo jer za Stihl moraš extra kupiti glavu, nož, štitnik itd. Najbolje pitaj u trgovini. Ako ne to, onda nešto na baterije, ali ne ovo benzin + aku start.
|
Znači taj Parkiz ima sve što ima na lidl.de ali cijena x2. :)
Dugo će... |
Citiraj:
Citiraj:
|
jel netko nedavno kupovao kompresor? imam onaj 12V koji se ušteka u auto, al to je katastrofa za češću upotrebu.
ne treba biti ništa spektakularno, koristio bih ga za aute, bicikle, lopte itd, dakle hobby alat u pravom smislu te riječi. |
Citiraj:
Još ako imaš kojeg privatnika u familiji ili frenda koji ima njihovu karticu cijena ide 5% dolje. |
Citiraj:
ja sam uzo ovaj za auto 4x4 i ostale pizdarije LINK |
Citiraj:
Ja sam si kupio 25l kojega imam u garaži i taj ne može baš za zračne alate. Ipak je protok zraka pre mali. Ali za sve ostalo radi odlično i ja sam zadovoljan. Imam i onaj mali baterijski iz Lidla, na 20V Parkside baterije. Taj je skroz ok za sve ovo što su ti naveo kao primjer. Ali moraš imati i baterije. Ako imaš i druge Parkside alate i baterije, to bi ti mogao biti dobar izbor. PKA 20-Li B2 taj je bio pred koji tjedan u hrvatskim Lidl trgovinama https://www.lidl.de/p/parkside-20-v-...aet/p100350378 |
Citiraj:
Stranica 14-15: https://leaflets.kaufland.com/hr-HR/.../flyer/page/14 |
trebao sam odmah gore napisati da tražim preporuku za neki manji uljni kompresor jer 12V imam.
pneumatski alati mi nisu pali na pamet, ali da, ne bi bilo zgorega da kompresor može tjerati udarni odvijač za kotače na autu i slično tako da 20v na baterije isto nije opcija. |
|
Kad ste kod kompresora.
Može preporuka neke male sprave nalik kompresoru ili kompresor koji bi bio idealan za ispuhavanje komponenata od PC-a. Nema nista gore od prašine koju nemaš kako istjerat van. |
https://www.alatimilic.hr/shop/kompr...tion=1&model=1
Prema spec. nježan je s dB, nemam iskustvo iz prve ruke. |
Mogu preporučiti ovaj:
https://www.bauhaus.hr/zracni-kompre...-24/p/28406336 Imam isti već godinu dana, bezuljni, tih, za ispuhivanje strojeva, računala, pumpanje guma na biciklima i autima ko stvoren. 5 godina garancije. |
hvala svima iznad na prijedlozima, neki dan uzeo ovog:
https://pevex.hr/uljni-kompresor-scheppach-hc26 za gume i ostale stvari je i više nego dobar, ne zauzima puno prostora. javim kak se ponaša s pneumatskim odvijačem dok zimski kotači dođu na red :D |
Sa 220 l u minuti možeš zaboraviti skidanje kotača
Poslano sa mog |
Kao sto je kolega iznad napisao, sa tim malim kompresorima mozes zaboraviti na pneumatske alate koji traze veci protok. Kad vec imas struju u garazi, uzmi Parkside udarni odvijac na 220V. Ja ga imam vec par godina i prezadovoljan sam. Do sada sam naisao samo na jedan saraf koji nisam sa njim uspio odaviti, ali sam se sa tim sarafom dobro pozabavio i sa malo duzom polugom. Ostalo sve skida u sekundi.
|
Decki ima li netko Kränzle miniwash? Kako ste zadovoljni?
|
Je li netko kupovao one spužve za kofere pa da ih izrežeš sa uzorcima.
Npr. Hoću u jedan kofer dvije bušilice pa bi izrezao da onako lijepo stoje. Na aliexpressu 40*40, 7 cm košta oko 12 eura, ima li tog šta jeftinije :D |
Znate li one sipke koje imaju smetlari (ponekad) i kojekakve sluzbe za ciscenje. Na vrhu stapa je hvatalica, s korisnicke strane ima stiskanje, pa mozes s poda zidati stvari i bacati u smece, bez da ista rukom diras.
Gdje se to prodaje? Zanima me postoji li teleskopski jos duze, tipa 2 metra ili vise, da moze istu stvar raditi. Ali kako se to cudo uopce zove? Jos vaznije, gdje se prodaje? ... |
Citiraj:
Uglavnom ove spužve bi se dale iskoristiti za tak nešto. From Tapatalk with love |
Citiraj:
https://pevex.hr/rucni-vrtni-alat-ga...za-smece-4-u-1 Bauhaus https://www.bauhaus.hr/hvataljke/c/10002370 Baš bi trebao babi uzet jednu :p From Tapatalk with love |
Citiraj:
Citiraj:
Hvala :) Volio bih naci da je, recimo, 2 metra. ... |
Pozdrav, jel ko isprobao usb micro lemilicu sa alixpressa mozda ?
|
Citiraj:
:chears: |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Parkside aku rezac grana mali rucni. Prvi posao. Mozda 20ak grana i pustio dim.
|
Zašto si to uopće kupio? :D :D
Odnosno što si očekivao? |
Kao reze grane debljine do 16cm. Mislio sam rezati tak 5-10cm grane jer mi je lakse nego motorkom. E pa nisam ocekivao da ce se govno izdimiti.
Znaci prvi posao. Ko kutna kak mi je otisla na prvom poslu. Vratio sam je u lidl i odmah sam dobio novac nazad. Imam pet velikih baterija od parksidea i sada mi se ne prebacuje na nekaj drugo. To je problem :D |
Meni je jučer izgorio onaj Fieldman mokro suhi usisavač. Doduše dobro je služio dosta godina, dok je briga za isti težila u nulu :D tako da nemam nekih zamjerki.
|
Citiraj:
https://www.einhell.hr/p/4600020-fortexxa-18-20-th/ |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:53. |