PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 10 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=263544)

gorkix 26.11.2018. 17:08

windows 10 je aktiviran studentskom licencom (key) ..šta bi bilo kad bi htio i na laptop instalirati w10 sa istim keyom
1.ne bi prihvatio key
2.prihvatio...nakon određenog vremena "poništio" obje aktivacije
3.oba računala rade aktivirani bez problema

Ag008 26.11.2018. 17:37

3 iz iskustva. Samo imaš li Education verziju ili Pro key?

gorkix 26.11.2018. 20:31

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 3252414)
3 iz iskustva. Samo imaš li Education verziju ili Pro key?

Windows 10 Education

znači dopusti aaktivaciju i još nikakvih problema iako je isti key?

KrunoSTc 04.12.2018. 13:03

Bok, molim preporuku sto napraviti.
Imam laptop sa win8(kopija) sa dosta podataka te je disk podjeljen na par particija. Htio bi preci na win10 pa me zanimaju preporuke sto mi je najbolje uciniti.Htio bi izbjeci clean instal da sacuvam podatke.

Pretpostavljam da mogu sa win 8 na win10pro napraviti upgrade te kupiti putem ebaya digital key za par dolara te ih aktivirati.
Da li je to ok? Hvala

Kuzo 04.12.2018. 14:59

ima li tko slican slucaj?
nakon updejta na 1809 nemogu ugasiti komp "normalnim putem" aka kliknuti na start shut down. ode u proceduru- odlogira usera ali umjesto da se ugasi pojavi se logon screen.

workaround mi je da u cmd lupam shudown -s ali postaje mi zamorno.

Brko 04.12.2018. 15:18

Workaround:
- power options - advanced - power button - shut down

I gasiš na power gumb. Pikneš power gumb na kištri i pc odradi najnormalniji shut down. Radim to tako veći dvijesta trista a možda i četirista godina :)

Sent from Usreo Mobara

Mommistake 04.12.2018. 15:26

Citiraj:

Autor KrunoSTc (Post 3255057)
Bok, molim preporuku sto napraviti.
Imam laptop sa win8(kopija) sa dosta podataka te je disk podjeljen na par particija. Htio bi preci na win10 pa me zanimaju preporuke sto mi je najbolje uciniti.Htio bi izbjeci clean instal da sacuvam podatke.

Pretpostavljam da mogu sa win 8 na win10pro napraviti upgrade te kupiti putem ebaya digital key za par dolara te ih aktivirati.
Da li je to ok? Hvala

Tako je.

Kuzo 04.12.2018. 16:59

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3255119)
Workaround:
- power options - advanced - power button - shut down

I gasiš na power gumb. Pikneš power gumb na kištri i pc odradi najnormalniji shut down. Radim to tako veći dvijesta trista a možda i četirista godina :)

Sent from Usreo Mobara

probao prije, isto je, odradi istu stvar. gasim ga inace tako tu i tamo.
procitao da shift click pa na shutdown (kao za shift + restart za troubleshootanje) i čuda li, to radi. nisam našao rješenje na netu.
koja je razlika?
opet tražit po localsec policy što je update sje**.
zadnji put mi je stavio na built in admina da traži elevation.

Brko 04.12.2018. 21:35

Iskreno, ako nemaš puno softvera koje si debelo customizirao, manje vremena će ti proći da digneš zadnji imiđ od Desetke friško nego tražiš rješenje, drkaš po servisima, policyju i registryju ;)

Sent from Usreo Mobara

KrunoSTc 04.12.2018. 21:40

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3255126)
Tako je.

Pokrenuo sam win10 upgrade, sve je ok(cpu, memory i disk ok)međutim javlja grešku da moram aktivirat windows. Kada odem na activate now, tu mogu unijeti digital key koji bi kupio odmah preko ebay ili se tu unosi key od win8 koje trenutno imam na lapu(kopija). Mislite da bi prosao win10 key da ukucam?thx

Brko 04.12.2018. 21:59

Pa ukucaj :) meni je prošao key od Windows 7 pro koji sam dobio pred 8+ godina dok sam se još vodio kao student, i to sad pred koji dan :)
Ili će ga prihvatiti ili reći žutim slovima da ga ne prima ;) vjerojatno će odbiti jer je aktiviran, ali probaj, niš te ne košta. Eventualno novi key sa ebaya od 20tak kn.

Sent from Usreo Mobara

KrunoSTc 04.12.2018. 22:02

da, uzeo bi novi key za tih 20tak kuna i ukucao...nista idem probati.

marek45 05.12.2018. 09:08

1 privitaka
Citiraj:

Autor Kuzo (Post 3255109)
ima li tko slican slucaj?
nakon updejta na 1809 nemogu ugasiti komp "normalnim putem" aka kliknuti na start shut down. ode u proceduru- odlogira usera ali umjesto da se ugasi pojavi se logon screen.

workaround mi je da u cmd lupam shudown -s ali postaje mi zamorno.

treba onaj fast startup disajblat.

Kuzo 05.12.2018. 18:22

yes! to je to! shut downa sad normalno. hvala!
a postoji razlog što su mjenjali sa 1803 na 1809 da sad fast boot radi probleme?
bum proguglao :)

xlr 05.12.2018. 19:29

Imam problem s buđenjem kompa iz hibernacije, već dosta dugo se s tim hebem, točnije s Maintenance Activatorom. Trebalo je neko vrijeme da dodjem do ovoga, pa pišem što sam sve radio. Komp se do danas i dalje budi. Zadnja točka je jedna izmjena u registryju pa ćemo vidjeti. Ako netko ima neki drugi savjet, slušam!

"powercfg -waketimers" kaže:
Citiraj:

Timer set by [SERVICE] \Device\HarddiskVolume4\Windows\System32\svchost.exe (SystemEventsBroker) expires at 17:44:42 on 6.12.2018..
Reason: Windows will execute 'Maintenance Activator' scheduled task that requested waking the computer.
Nadalje, ovo sam napravio:
Citiraj:

Control Panel > System and Security > Security and Maintenance > expand Maintenance section > click on Change maintenance settings. Uncheck the option that allows the PC to wake up.
Ako se u istim tim postavkama igram s vremenom kada da obavlja maintenance onda se to isto vrijeme mijenja ako izvršim "powercfg -waketimers" upit. Na ovaj način sam spriječio da mi se PC pali usred noći, barem nešto.

Deaktivirao sam wake timere u advanced power settingsima:
Citiraj:

PowerOptions > Advanced Settings > Sleep > Allow Wake Timers > Setting: Disabled
Dodao sam i key u registry za gašenje Maintenancea, ali đaba:
Citiraj:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\Maintenance. If this doesn't exist, create it. Create a 32 bit DWORD value named MaintenanceDisabled, if it is not already there. Set it to 1. Then reboot your computer. This will disable the automatic maintenance.
U Event Vieweru filtriram system log i tražim samo "Power-Troubleshooter" pod event source - nalazi uvijek isti event, uvijek u različito vrijeme (valjda buđenje kompa s moje strane) i uzrok je uvijek unknown tako da mi to ne govori mnogo.

Zadnje što sam probao je u Task Scheduleru (run as admin):
Citiraj:

Open the "Task Scheduler" and go into the tree as follows: Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\Reboot. Right click -> Properties -> Conditions -> Uncheck "Wake the computer to run this task"
Problem je što navedenu izmjenu ne mogu sejvati, nakon klika na OK izbaci mi onaj malo popup za unos usera i passworda.

I ovo sam napravio za slučaj da se štogod promjeni, to ću tek testirati ovih dana:
Citiraj:

edit the registry Key hkey_local_machine\software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\WinLogon and modify PowerdownAfterShutdown and change it to 1
Imam filing da sam to već radio nekad prije, nisam siguran.

Brko 05.12.2018. 19:30

powercfg -h off

I batali hibernaciju :D

Sent from Usreo Mobara

xlr 05.12.2018. 20:16

Nisam napomenuo, hibernacija je must have opcija dok ne izmisle neku bolju "restore workspace after boot" opciju, sori :)

cic 07.12.2018. 06:42

Frend instalirao itunes i nakon toga je trebao restartat laptop i nakon tog više nemre ući u windowse. Vraćanje sustava nije uspjelo pa sam krenuo instalirat nove windowse, ali kad pozovem boot menu i odaberem usb, pojavi se windows logo i nakon toga greška s porukom "For more information search for MEMORY_MANAGEMENT".

Ako je do sustava nije mi jasno zakaj mi to javlja i kad hoću instalirat nove windowse. Jel moguće da je hardverska greška? Laptop (Asus K556U) je star mjesec-dva.

gorkix 10.12.2018. 23:14

pitanje oko trake stanja kod windows explorera .......kad recimo u mapi imate razne video datoteke ...kod win 10 kad se klikne jedna datoteka na dnu ima traka stanja i onda na njoj bude podatak o veličini (mb).....međutim na win 7 je osim podatka o veličini bio i podatak o rezoluciji,o vremenu (dužini) datoteke itd...

može se to kako namjestiti da bude kao na win 7? ili neki dodatak instalirati i slično..usput rečeno to se može dobiti preko okna na desnoj strani,ali to je malo nezgrapno,zauzme 1/4 ekrana itd..

Ag008 12.12.2018. 21:54

Skida mi 1809 update, je većina vas prebačena?
https://image.prntscr.com/image/0o5j...FaDzNf6NQ.jpeg

Brko 12.12.2018. 21:56

Je. Nemaš greške.

Sent from Usreo Mobara

Sn4k3 12.12.2018. 23:58

Meni je 1809 update stiga prije 3-4 dana. Nekoliko zanimljivih mogucnosti donosi, trikova... Zasad sve radi dobro, tj. sve osim jedne stvari. Nakon updatea action center mi nije prikazan kako triba.
Gornja strana kao da je razvucena van ekrana... Primjer: dodje mi 2-3 notifikacije, broj se uredno pojavi na ikoni u taskbaru, otvorim action center kad ono nema nista. Kao da su notifikacije povucene prema gore :bonker:

SaleFFS 13.12.2018. 07:20

Meni također došao update i sada mi daljinski i control center od Z Cinema zvučnika ne radi nikako, gj microsoft. Ne mogu ni glasnoću promijeniti. Vidim da nisam jedini na njihovom supportu koji se na to požalio.

Immortalis 18.12.2018. 17:46

Kako na ovom smecu da promijenim sa public na private network?

Pupo 18.12.2018. 18:12

http://bfy.tw/LPQa

domy_os 18.12.2018. 18:32

Citiraj:

Autor Immortalis (Post 3259198)
Kako na ovom smecu da promijenim sa public na private network?

Klik na mrežu i onda ti se otvore opcije. Ako ti je UAC namješten na always notify, onda ti je izbor mrežnog profila sakriven pa UAC spusti za jedan korak.

D/G 22.12.2018. 16:52

1 privitaka
Evo dobio od MS da mi gase acc na One Disk a ja ga nisam ni otvorio ni koristio. Još nek mi ugase X-Box , Cortanu , Win Store itd. nitko sretniji :D
...kad već nisu u stanju srediti da sami ugasimo sve što želimo.
(...i to baš danas kad sam nakon duuugo vremena povirio na svoj Dropbox i zatekao ga praznog).

Hombre 11.01.2019. 19:11

Ja nisam ništa dobio iako smo u istom gradu :-)

Nakon 6 mjeseci vratio sam se iz bolnice i našao kantu u dobrom stanju iako su je koristili oni koji se baš i ne razumiju tako da je defender bio isključen, update nije napravljen...

Nakon što sam napravio update počeli su mi se pojavljivati problemi koji opako liče na greške u sistemu pa kada uključim kompjuter nekada se sistem digne u redu, a nekada nakon 20 minuta čekanja. Jednostavno se pojavi welcome slika s mojim imenom vrti jedno 20 sec i onda nestane, a na ekranu se pojavi kursor kojeg mogu micati dok se sama pripadna slika i ikone pojave za otprilike 20 minuta. Ili kliknem na Chrome i treba mu minutu da ga otvori (isto i IE), neku txt datoteku od par kb s desktopa prebacuje u zadani folder minutu i tako me navlači pa ako ima neki "sretnik" koji je imao takve probleme ili netko tko više zna od mene.

dadoremix 11.01.2019. 21:15

@hombre
ja bi reko da se tebi desio klasični defekt bad sektori na disku
provjeri disk sa hdd sentinel

Hombre 12.01.2019. 13:01

Izgleda da su ipak bad sectori. Imam 30tak godina iskustva s tim problemom jer sam još 91. održavao desetak računala s kojima su skoro igrali nogomet dok su diskovi radili ali me ovo kod mene baš začudilo pošto ni Ashampo ni hd tune nisu pokazali ništa. Pametan čovjek dobro razmotri svačiji savjet pogotovo ako i njemu smrdi na isto ili slično pa sam, nakon tvog posta sve polako provjerio kojim redom sam napravio provjere i na listu papira piše chkdsk, Ashampoo, hd tune...
Naravno da nisam upisao chkdsk /F jer je bolnica ostavila svoje i jutros sam to ponovio dodavši /F pa je disk usporavao i prekidao brojenje tako da sam, nakon što je dovršio izašao i ne pogledavši što je napravio ali sistem se uredno diže, nema polusatnih čekanja kod dizanja programa, Win Defender stane s brojanjem ali odradi posao što nije čudno kod Win programa da rade ali zaborave pokazati dokle su došli.
Uglavnom danas ću staviti Macrium na DVDu i clone na drugi disk jer ih imam preko nekoliko komada :)

Iako bih i ja sam sve ponovio svakako hvala jer nisam dalje ništa tražio nego odmah pogledao papir, uočio nedostatak /f i to odradio.

Nikky 12.01.2019. 18:27

Repetitio mater studiorum est :D

domy_os 12.01.2019. 18:38

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3266379)
Repetitio mater studiorum est :D

I pametan piše, a budala pamti. :D

Hombre 12.01.2019. 22:35

Gdje bi bili kada bi sve pisali :)

Kao što napisah bio bih ja za par dana sve ponovio ali red je zahvaliti čovjeku koji me ponukao da odmah sve provjerim pogotovo što ja imam problema sa svojim CPU koji se nažalost još ne može promijeniti u neki mlađi, bolji... tako da sam zaglavio u bolnici malo duže, a u psihijatrijskim bolnicama u pravilu ni mobitel ne možeš imati uz sebe 24 sata dnevno dok se laptop ni ne trudim nositi.
Na papir sam napisao što sve imam i kojim redom ću ali pošto chkdsk /f znam i u snu napisao sam samo chkdsk pa pošto se greške događaju i boljima od mene ide ona "neka baci kamen onaj koji nije zgriješio".

Večeras sam iz ladice uzeo jedan disk istog kapaciteta da se ne mučim s rastezanjem druge particije pošto je na njemu i D: particija, krehnuo Clone, a kada je završilo otvorio kantu izvadi onaj s bad sectorima stavio ovaj na koji sam napravio clone, uključio i čekao. Poslije takvih zahvata uvijek se sistem sporije diže, svaki program treba duže ali se poslije reseta sve potpuno stabiliziralo i jedino moram ponovo ukucavati passworde jer to ne pokupi prilikom backupa, a ni poslije kloniranja.
Uglavnom sve radi :goood:

xlr 21.01.2019. 12:02

Ovo je prevršilo svaku mjeru, nabijem i mikromekanog i njegove windowse i pun mjesec. Kao i svaku večer hiberniram pc i odem u krpe.

U ponoć se pc probudio. Odem pišat, opet ga hiberniram, glasno opsujem, cura me stera u klinac, zašutim.

Oko 2h ujutro opet se upalio, vidno živčan odem pogledat koji k. Na ekranu stoji popup da su neki updejtovi spremni i da restartam pc ili odgodim akciju. Odgađam reboot, šaljem pc u hibernaciju (power off nije opcija jer nudi power off+update, a ne želim da zapne u nekom loopu cijelu noć). Kasno sam se sjetio nakon hibernacije iskopčati dovod struje kompu.

Komp se OPET probudio nemampojmakada, cura me budi "neki kurac se dešava s kompom" ali ovaj put sam i njega i nju izignorirao i ujutro gledam što se zbiva - komp se ekšli rebootao, updejtao i dignuo nanovo. Znači rebootao mi je workspace i sad se ti Jovo jebi i farbaj nanovo.

Još jednom, ako netko ima volje i želje, neka škicne moj dolje quotani post i baci kakav savjet kako ubiti to buđenje kompa. Nije toliko problem u kompu, ali imam spojene zvučnike gore i svaki put kad se komp kresne zvučnici naprave glasni POP i štogod da sam u tom trenu sanjao odjednom me netko upuca u glavu.

Hibernacija ili neki oblik sejvanja workspacea je must have. Zvučnike ne mogu ugasiti jer su ugrađeni u komodu.

Citiraj:

Autor xlr (Post 3255572)
Imam problem s buđenjem kompa iz hibernacije, već dosta dugo se s tim hebem, točnije s Maintenance Activatorom. Trebalo je neko vrijeme da dodjem do ovoga, pa pišem što sam sve radio. Komp se do danas i dalje budi. Zadnja točka je jedna izmjena u registryju pa ćemo vidjeti. Ako netko ima neki drugi savjet, slušam!

CUT

geronimo_2 21.01.2019. 12:06

kriste isuse je sve sta mogu reci na ovo gore :lol2::hitthewal:.
i onda me nek pita zast mrzim iz dna svoje duse taj spijunski poluproizvod zvan poneštra 10 :goood:.

The Exiled 21.01.2019. 13:10

Citiraj:

Autor xlr (Post 3269219)
Još jednom, ako netko ima volje i želje, neka škicne moj dolje quotani post i baci kakav savjet kako ubiti to buđenje kompa.
Hibernacija ili neki oblik sejvanja workspacea je must have. Zvučnike ne mogu ugasiti jer su ugrađeni u komodu.

Kaj se zvuka tiče, isključi Windows sistemske zvukove ili bar one koji te živciraju.

Po pitanju vraćanja radne okoline, baci pogled na Sign-In Options screenshot, pa za probu uključi i to, ako već nemaš.

Naposljetku u Task Scheduleru pod Diagnosis (barem privremeno) isključi task vezan uz System Maintenance.
https://i.postimg.cc/XZ3Mdq5v/rVgzn.jpg https://i.postimg.cc/RWY6JFNN/Sound.png https://i.postimg.cc/TppTLcmJ/Task-Scheduler.png

domy_os 21.01.2019. 16:57

Nema to veze sa sistemskim zvukovima nego zvučna kartica svaki puta napravi TUP čim se (de)aktiviraju driveri.

Treba ubiti taj task i u power options isključiti wake timers iako je meni samo to drugo isključeno i nikad mi se PC nije upalio radi updatea.

xlr 21.01.2019. 18:04

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3269247)
Kaj se zvuka tiče, isključi Windows sistemske zvukove ili bar one koji te živciraju.

Po pitanju vraćanja radne okoline, baci pogled na Sign-In Options screenshot, pa za probu uključi i to, ako već nemaš.

Naposljetku u Task Scheduleru pod Diagnosis (barem privremeno) isključi task vezan uz System Maintenance.

Zvukovi su odavno ugašeni, ali nisu oni problem, dobro Domy kaže.

Sign-in options je (bio) uključen.

Upravo isključio Diagnosis.

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3269340)
Treba ubiti taj task i u power options isključiti wake timers iako je meni samo to drugo isključeno i nikad mi se PC nije upalio radi updatea.

U power optionsima mi je ugašeno "allow wake timers".

Svejedno, nakon gornjih izmjena i dalje imam:
"powercfg -waketimers"
Timer set by [SERVICE] \Device\HarddiskVolume4\Windows\System32\svchost.exe (SystemEventsBroker) expires at 13:58:09 on 22.1.2019..
Reason: Windows will execute 'Maintenance Activator' scheduled task that requested waking the computer.

Znači sutra, kao i svaki dan, mogu očekivati da će se komp upaliti u gorenavedeno vrijeme. To vrijeme mogu podesiti u:
Control Panel > System and Security > Security and Maintenance > expand Maintenance section > click on Change maintenance settings.

Želim samo napomenuti kako ovaj "Maintenance Activator" vjerojatno nije isti task kao i onaj koji je sinoć triggerao komp. Nikada još nisam doživio da mi se komp usred noći digne i updejta. Jučer je updejtao u par navrata neke KB patcheve, to sam naknadno iskopao...

smuchac 21.01.2019. 18:54

More li blic pitanje? Postoji li još efikasnije riješenje osim gašenja servisa (services.msc) i prčkanja po group policy da bi na W10 utrnuo windows update totalno. Hvala.

Poslano sa mog Mi A1 koristeći Tapatalk

domy_os 21.01.2019. 19:15

U Windows Firewallu zabraniš svchostu da ide van na portove 80 i 443.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:27.