PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209288)

Mirkopoter 13.01.2024. 16:35

Okej, nisam znao za sleep mode, mislim da će to biti oke, a i namijenjeno je da tako radi.

Nikky 13.01.2024. 18:06

Da budem(o) 100% tehnički ispravan hdd sleep je zapravo "spin down after a specific period of inactivity".
Sad ti vidi kako to aktivirati u konkretnom NAS - u (za data HDD - ove), ali računaj da ih svakakvi zadaci mogu probuditi. Obično se stavi na 30 min.

Pod NAS sleep se misli kao i kod kompa, treba omogućiti opciju. Obično se stavi 1 - 2 sata.
Za buđenje osim fizičkog pritiskanja tastera imaš i Wake on LAN opciju,
jedan od mnogih programčića te namjene > https://www.nirsoft.net/utils/wake_on_lan.html
Za kraj, WoL treba biti omogućen na više mjesta od Bios - a do postavki mrežne ili pameti NAS - a.

xlr 13.01.2024. 19:48

Da ne bi taj sleep (ili kako ga synology zove, hibernacija) radio vise stete nego koristi sa uzastopnim parkiranjem glave i spin downom. Na kraju krajeva, lako zavrsis sa nas-om koji ide u sleep i budi se svakih sat vremena ili cesce. A to je imo veci hazard za trajnost diska od broja radnih sati.

jollyb 14.01.2024. 15:02

Citiraj:

Autor asimiliran (Post 3721722)

Preporuka od mene za Syncthing.

NA kompu pokrecem Synctrayzor ("wrapper" za Syncthing), na mobitelu i tabletu syncthing i na Synology preko 3rd app Syncthing.

Nakon ulozenog vremena, poprilicno sam zadovoljan sa syncanjem slika, fajlova itd izmedu navedenih uredaja. :goood:

RainZG 14.01.2024. 19:08

Citiraj:

Autor xlr (Post 3721955)
Da ne bi taj sleep (ili kako ga synology zove, hibernacija) radio vise stete nego koristi sa uzastopnim parkiranjem glave i spin downom. Na kraju krajeva, lako zavrsis sa nas-om koji ide u sleep i budi se svakih sat vremena ili cesce. A to je imo veci hazard za trajnost diska od broja radnih sati.

definitivno je sleep diskova gori od broja radnih sati
ja sam kod sebe iskljucio sleep diskova na NASu, em manje stete, em kad trebam nesto sa NASa nije da moram prvo cekati da se diskovi probude. To me najvise zivcira

Nikky 14.01.2024. 19:19

Sve šta pišete je ok, samo ste zaboravili specifičnu situaciju koju je kolega naveo a to je da zapravo NAS koristi rijetko / kratko,
kao da ga koristi samo subotom od 9 do 19 :fiju:

xlr 14.01.2024. 19:42

Pa realno, niti ne znamo sto zeli od NAS-a osim da ga zeli paliti na neparne datume. Vidim da je kupio nove diskove i brine se za dugovjecnost istih. Svi savjeti su cisto u smjeru da mu diskovi duze traju.

Mislim da ce na kraju pitanje biti treba li mu NAS :)

johnsmith 15.01.2024. 00:17

Planiram neki slozenac Truenas. Ima tko kakvo kuciste za preporuciti? Da nije 500e i da moze 4-8 3.5 diskova primiti. Pozeljno atx napajanje i slot za karticu barem jednu.

Max Rockatansky 15.01.2024. 04:33

Fractal Design Node 804, u ADMu, 135€.

darkydark 15.01.2024. 07:18

Ili rabljeni Fractal R4, R5, Define Mini (Sva ova su EoL)

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

johnsmith 15.01.2024. 11:24

Ides, danas je cpu jeftiniji od kucista :D Hvala za prijedloge, pogledam.

Mirkopoter 15.01.2024. 18:38

Citiraj:

Autor xlr (Post 3722096)
Pa realno, niti ne znamo sto zeli od NAS-a osim da ga zeli paliti na neparne datume. Vidim da je kupio nove diskove i brine se za dugovjecnost istih. Svi savjeti su cisto u smjeru da mu diskovi duze traju.

Mislim da ce na kraju pitanje biti treba li mu NAS :)

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3722092)
Sve šta pišete je ok, samo ste zaboravili specifičnu situaciju koju je kolega naveo a to je da zapravo NAS koristi rijetko / kratko,
kao da ga koristi samo subotom od 9 do 19 :fiju:

Ovakva je situacija, trenutno imam TV na kojem gledam filmove i Kodi player u koji je uključen eksterni 3.5 HDD USB-om. Koristi se možda jednom dva puta tjedno da se pogleda film/serija. Problem koji imam ili ajmo reći lijenost je taj da tu i tamo želim napraviti update svega na eksternom HDD-u i onda ga moram iskopčati iz struje, odnijeti do PC-a, spojiti, prebaciti što želim i onda vratiti kod TV-e :D

Eto što me muči i gledam neki način da imam neki setup da se na eksterni HDD spojim bez da isključujem i nosim HDD do PC-a. Probao sam već preko Samba share-a preko Kodi, ali bezuspješno. Još sam razmišljao o kupovini rutera koji iza ima USB utor pa možda uključiti HDD u njega i kroz mrežu mu pristupiti na PC-u.

xlr 15.01.2024. 20:16

Ne zelim te razocarati, ali NAS je overkill za to sto trazis.

Na tom android playeru stavi bilo kakav file manager koji ima opciju dizanja ftp servera, s kompa se spoji na nj, prebaci sve i ugasi server. Pozeljno je da je player spojen zicom na ruter, ili barem da ima 5ghz wifi.

Za tu namjenu bi osobno dignuo na kompu shared folder i cao. Tih par puta upalis komp i odgledas nesto. Ocito skidas sadrzaj prvo na komp... Mislim, ako vec ides u tom smjeru, onda na kompu mozes svasta, cak i vrtiti plex server.

Mirkopoter 15.01.2024. 20:34

Ma znam da je overkill čim ga želim palit i gasit, ali eto, palo na pamet i to kao opcija za ovo.

Što se tiče android box-a, na njemu imam Libreelec tako da automatski učitava Kodi koji ima file manager, ali za FTP ne znam, moram provjeriti.

Znam za Plex server, ali to mi nije opcija jer ne želim ni paliti PC kad idem gledati na TV-u ni držati ga stalno upaljenog.

xlr 15.01.2024. 20:49

Hmm tu onda nista od appova, vjerojatno to nije klasicni android os. Ne znam, probao bi na tvom mjestu skuziti zasto samba ne radi i probat to osposobiti. Jbmu, ne volim nikome brojati pare, ali bacit ces pare na NAS ako ga budes samo za to koristio :)

brunci-vg 16.01.2024. 10:18

Pozdrav, molim Vas za pomoć. Kupujem kombinaciju Synology ds223j + 2 x 4TB

Koja je bolja opcija, IronWolf diskovi ili da idem na WD? Prioritet tiši rad (koliko je to moguće).

Hvala

Lewis 16.01.2024. 10:32

Citiraj:

Autor brunci-vg (Post 3722402)

Koja je bolja opcija, IronWolf diskovi ili da idem na WD? Prioritet tiši rad (koliko je to moguće).

Hvala

A za sta ces korisitti NAS ? "j" serija je jako slabasna i neces imati pristup svim Synology aplikacijama...

brunci-vg 16.01.2024. 10:57

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3722407)
A za sta ces korisitti NAS ? "j" serija je jako slabasna i neces imati pristup svim Synology aplikacijama...

Pretežno backup slika i videa sa 5-6 mobova i eventualno za pohranjivanje skinutih filmova.

Ništa ekstra, zasad toliko

xlr 16.01.2024. 11:00

Za te namjene ce J serija biti sasvim ok. BTRFS je bonus, pa iskoristi taj filesystem, makar ne planirao koristiti snapshotove. Ako pozelis koristiti jednog dana, da ne bi bilo...

Citiraj:

Autor brunci-vg (Post 3722402)

Hvala

Ako uspijes naci, idi na spomenute diskove sa 5200/5900 okr./min i gledaj da su CMR, a ne SMR.

Nijedan nece biti necujan ako NAS stavis u dnevni boravak, to zaboravi. Pogotovo ako ti je tiho doma. Cak i kad nista ne radis na NAS-u, moguce je da ce ti svakih x sekundi nakratko nesto pisati/brisati pa se to cuje.

Zvuk vrtnje nije problem, pogotovo na ovim sporim diskovima. Na 7200 se cuje vrlo lagano, ali nije nimalo iritantno i sa metar udaljenosti to se stopi s pozadinskom bukom. Ako ti u prostoru nesto radi tipa klima, frizider, onda si dobar! Meni je NAS u dnevnom i zadnjih pola godine spavam pored njega pa...

Dan danas ceznem za Ironwolfom 4TB (ST4000VN008). Dobar i tih disk u Synology metalnom kavezu (DS220+). Mislim da je taj danas EOL.

Ivo_Strojnica 16.01.2024. 17:11

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3722278)
Ovakva je situacija, trenutno imam TV na kojem gledam filmove i Kodi player u koji je uključen eksterni 3.5 HDD USB-om. Koristi se možda jednom dva puta tjedno da se pogleda film/serija. Problem koji imam ili ajmo reći lijenost je taj da tu i tamo želim napraviti update svega na eksternom HDD-u i onda ga moram iskopčati iz struje, odnijeti do PC-a, spojiti, prebaciti što želim i onda vratiti kod TV-e :D

Eto što me muči i gledam neki način da imam neki setup da se na eksterni HDD spojim bez da isključujem i nosim HDD do PC-a. Probao sam već preko Samba share-a preko Kodi, ali bezuspješno. Još sam razmišljao o kupovini rutera koji iza ima USB utor pa možda uključiti HDD u njega i kroz mrežu mu pristupiti na PC-u.

pa iskreno, ja bih na svom kompu instalira universal media server, pa samo upalija komp kad bi iša gledati tv.
Tv prepozna DLNA server automatski, ponudi za gledanje i voila!

Manje ćeš struje potrošiti tako nego da ti NAS stalno gori.

Mirkopoter 16.01.2024. 17:20

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3722514)
pa iskreno, ja bih na svom kompu instalira universal media server, pa samo upalija komp kad bi iša gledati tv.
Tv prepozna DLNA server automatski, ponudi za gledanje i voila!

Manje ćeš struje potrošiti tako nego da ti NAS stalno gori.

Ma ne, hvala na preporuci, ali stvarno ne želim da to ima ikakve veze s PC-em. Poigrat ću se s ovim Samba serverom, mora to nekako proraditi, a to bi mi bilo to rješenje. Stiže mi baš novi android box na koji ću staviti Coreelec i najnoviji Kodi pa ću onda probati.

xlr 16.01.2024. 17:41

Sjetio si me s ovim "ne zelim da mi pc ima veze s tv-om" kad sam prije 3-4 godine odlucio istu stvar nakon sto godina koristenja kodija i paljenja kompa... Tada sam io kupio shield pro, ubo u njega disk (shield shera disk na mrezu pa nisam imao problem s transferom fajlova), digo na njemu plex server, torrent downloader, spojio usb dac i zvucnike, to je tako radilo par godina dok nisam uzeo NAS (iz drugih razloga). Tebi mozda samo treba bolji box ;)

franzD 16.01.2024. 20:37

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3722278)
Probao sam već preko Samba share-a preko Kodi, ali bezuspješno.

CoreELEC ima Samba servis i stvar mora moći funkcionirati tako kako si zamislio, USB HDD uboden u CoreELEC box, on dijeli fajlove i media library preko UPNP-a u LAN-u i možeš prebacivati fajlove na njega preko Sambe.
Ako ne radi Samba, obično je problem na strani Windowsa (ili se radi o starijem protokolu pa Windowsi ignoriraju jer je "nesiguran" ili windowsi ne dozvoljavaju po difoltu otvaranje neautenticiranih Samba shareova).
CoreELEC ti može odglumiti "NAS".

spiderhr 17.01.2024. 11:20

Citiraj:

Autor franzD (Post 3722573)
CoreELEC ima Samba servis i stvar mora moći funkcionirati tako kako si zamislio, USB HDD uboden u CoreELEC box, on dijeli fajlove i media library preko UPNP-a u LAN-u i možeš prebacivati fajlove na njega preko Sambe.
Ako ne radi Samba, obično je problem na strani Windowsa (ili se radi o starijem protokolu pa Windowsi ignoriraju jer je "nesiguran" ili windowsi ne dozvoljavaju po difoltu otvaranje neautenticiranih Samba shareova).
CoreELEC ti može odglumiti "NAS".

Misli da po defoltu nije uključen samba v1 na Win mašinama.

Mirkopoter 17.01.2024. 13:51

Ajde stiže mi novi box, setupirat ću na njemu najnoviji Coreelec+Kodi pa ću probati setupirati Sambu.

Lewis 17.01.2024. 13:53

Na kraju ces zavrisiti na Synology DS224+ i mir :)

Ivo_Strojnica 17.01.2024. 14:23

ma iskreno, DS223j je dovoljan.

xlr 17.01.2024. 14:58

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3722704)
Misli da po defoltu nije uključen samba v1 na Win mašinama.

Ovo sigurno nije upaljeno na win10 po defaultu. Nedavno sam htio napraviti file share izmedju win10 i winXP (da, dobro sam napisao). Znaci tlaka isusova haha, tu sam imao prvi put potrebu paliti smb v1. Da ne pricam kako XP ne moze pristupiti niti NAS-u osim ako na NAS-u ozbiljno srozas smb postavke i pretvoris ga u sigurnosni rizik...

Mislim da su mi svi uredjaji do sad trazili barem v2 (shield pro recimo) sto je sasvim ok.

Nadao sam se da su do danas pokrepavali uredjaji koji traze smb v1 :)

domy_os 17.01.2024. 17:04

Meni je trebalo Win 11 > Win 98 kad sam prodavao staru kramu i radilo je. :D

Brown Acid 19.01.2024. 23:03

Instalirao sam Jellyfin na DS220+ ..jebenica je, baš guštam, ima li tko kakvu preporuku za dodavanje određenih pluginova?
Koja je razlika ako gledamo samo gledanje filmova/serija između besplatnog Jellyfina i Plex-a koji nije besplatan..?

xlr 19.01.2024. 23:12

Ako si zadovoljan kako radi, go for it. Iako placam plex, planiram preci na đelija cim prije jer mi nema smisla to placanje.

Stvar je u tome da (imho) plex ima bolje i ljepse slozen klijent app. Nisam jos usao u dubinu samog setupa đelija

Brown Acid 20.01.2024. 00:33

Citiraj:

Autor xlr (Post 3723481)
Ako si zadovoljan kako radi, go for it. Iako placam plex, planiram preci na đelija cim prije jer mi nema smisla to placanje.

Stvar je u tome da (imho) plex ima bolje i ljepse slozen klijent app. Nisam jos usao u dubinu samog setupa đelija

Volio bi da mogu malo detaljnije customizirat home screen od Jellyfina, malo mi je onak..šugav..ostalo mi je najs..fino funkcionira s 220+

c-shadow 20.01.2024. 08:17

Sučelje je definitivno bolje na plexu. Nažalost i jednom i drugom uvijek nešto fali :D
Ovisno o klijentu titlovi recimo bolna točka za oba, ali plex ih bolje odrađuje nego jelly. Složio bih se da plex ne vrijedi koliko košta.

xlr 20.01.2024. 09:32

Citiraj:

Autor Brown Acid (Post 3723496)
fino funkcionira s 220+

Uzivaj u hw transkodingu :)
Nikako ne mogu shvatiti zasto su novu xx23 seriju ukenjali s amd procesorima bez gpu-a. Pucanj u koljeno -.-

c-shadow 20.01.2024. 10:19

Pa zato da kupiš jaču seriju :D

Brown Acid 20.01.2024. 11:15

Citiraj:

Autor xlr (Post 3723524)
Uzivaj u hw transkodingu :)
Nikako ne mogu shvatiti zasto su novu xx23 seriju ukenjali s amd procesorima bez gpu-a. Pucanj u koljeno -.-

Hm, u Jellyju mi čak ni nije hw transcoding uključen i sve radi kako spada :D

domy_os 21.01.2024. 14:56

Ekipa koja koristi laptop i Synology Drive, kako ste riješili battery drain, pogotovo kad nema konekcije s NAS-om? Rekao bih da s aktivnim Driveom oko 20% brže potroši bateriju, bio NAS spojen ili ne. Workaround je pauzirati ili zatvoriti Drive, ali glupo je stalno to raditi.

...Tihomir... 23.01.2024. 00:35

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3723515)
Sučelje je definitivno bolje na plexu. Nažalost i jednom i drugom uvijek nešto fali :D
Ovisno o klijentu titlovi recimo bolna točka za oba, ali plex ih bolje odrađuje nego jelly. Složio bih se da plex ne vrijedi koliko košta.

Plex ima po meni još uvijek super mogućnost Plex pass lifetime opcije (trenutno 120 EUR košta). Treba uloviti popust (bude ih), i ne razmišljaš više o mjesečnoj pretplati, već samo guštaš u plex pass dodatnim mogućnostima.

c-shadow 23.01.2024. 08:10

A koje su po tebi to super mogućnosti koje vrijede 120€?
Ja nisam ništa posebno našao u tom programu da bi toliko vrijedilo.
Transcoding ne koristim niti me interesira, a koliko vidim plexu je to glavni selling point.

Mario92 23.01.2024. 08:10

Da, mislim da sam uzel Plex Pass za 20-25% popusta, ne sjećam se više, i bome mi se isplatilo, najviše zbog hw transcodinga :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:56.