![]() |
Okej, nisam znao za sleep mode, mislim da će to biti oke, a i namijenjeno je da tako radi.
|
Da budem(o) 100% tehnički ispravan hdd sleep je zapravo "spin down after a specific period of inactivity".
Sad ti vidi kako to aktivirati u konkretnom NAS - u (za data HDD - ove), ali računaj da ih svakakvi zadaci mogu probuditi. Obično se stavi na 30 min. Pod NAS sleep se misli kao i kod kompa, treba omogućiti opciju. Obično se stavi 1 - 2 sata. Za buđenje osim fizičkog pritiskanja tastera imaš i Wake on LAN opciju, jedan od mnogih programčića te namjene > https://www.nirsoft.net/utils/wake_on_lan.html Za kraj, WoL treba biti omogućen na više mjesta od Bios - a do postavki mrežne ili pameti NAS - a. |
Da ne bi taj sleep (ili kako ga synology zove, hibernacija) radio vise stete nego koristi sa uzastopnim parkiranjem glave i spin downom. Na kraju krajeva, lako zavrsis sa nas-om koji ide u sleep i budi se svakih sat vremena ili cesce. A to je imo veci hazard za trajnost diska od broja radnih sati.
|
Citiraj:
Preporuka od mene za Syncthing. NA kompu pokrecem Synctrayzor ("wrapper" za Syncthing), na mobitelu i tabletu syncthing i na Synology preko 3rd app Syncthing. Nakon ulozenog vremena, poprilicno sam zadovoljan sa syncanjem slika, fajlova itd izmedu navedenih uredaja. :goood: |
Citiraj:
definitivno je sleep diskova gori od broja radnih sati ja sam kod sebe iskljucio sleep diskova na NASu, em manje stete, em kad trebam nesto sa NASa nije da moram prvo cekati da se diskovi probude. To me najvise zivcira |
Sve šta pišete je ok, samo ste zaboravili specifičnu situaciju koju je kolega naveo a to je da zapravo NAS koristi rijetko / kratko,
kao da ga koristi samo subotom od 9 do 19 :fiju: |
Pa realno, niti ne znamo sto zeli od NAS-a osim da ga zeli paliti na neparne datume. Vidim da je kupio nove diskove i brine se za dugovjecnost istih. Svi savjeti su cisto u smjeru da mu diskovi duze traju.
Mislim da ce na kraju pitanje biti treba li mu NAS :) |
Planiram neki slozenac Truenas. Ima tko kakvo kuciste za preporuciti? Da nije 500e i da moze 4-8 3.5 diskova primiti. Pozeljno atx napajanje i slot za karticu barem jednu.
|
Fractal Design Node 804, u ADMu, 135€.
|
Ili rabljeni Fractal R4, R5, Define Mini (Sva ova su EoL)
Sent from my 2201116SG using Tapatalk |
Ides, danas je cpu jeftiniji od kucista :D Hvala za prijedloge, pogledam.
|
Citiraj:
Citiraj:
Eto što me muči i gledam neki način da imam neki setup da se na eksterni HDD spojim bez da isključujem i nosim HDD do PC-a. Probao sam već preko Samba share-a preko Kodi, ali bezuspješno. Još sam razmišljao o kupovini rutera koji iza ima USB utor pa možda uključiti HDD u njega i kroz mrežu mu pristupiti na PC-u. |
Ne zelim te razocarati, ali NAS je overkill za to sto trazis.
Na tom android playeru stavi bilo kakav file manager koji ima opciju dizanja ftp servera, s kompa se spoji na nj, prebaci sve i ugasi server. Pozeljno je da je player spojen zicom na ruter, ili barem da ima 5ghz wifi. Za tu namjenu bi osobno dignuo na kompu shared folder i cao. Tih par puta upalis komp i odgledas nesto. Ocito skidas sadrzaj prvo na komp... Mislim, ako vec ides u tom smjeru, onda na kompu mozes svasta, cak i vrtiti plex server. |
Ma znam da je overkill čim ga želim palit i gasit, ali eto, palo na pamet i to kao opcija za ovo.
Što se tiče android box-a, na njemu imam Libreelec tako da automatski učitava Kodi koji ima file manager, ali za FTP ne znam, moram provjeriti. Znam za Plex server, ali to mi nije opcija jer ne želim ni paliti PC kad idem gledati na TV-u ni držati ga stalno upaljenog. |
Hmm tu onda nista od appova, vjerojatno to nije klasicni android os. Ne znam, probao bi na tvom mjestu skuziti zasto samba ne radi i probat to osposobiti. Jbmu, ne volim nikome brojati pare, ali bacit ces pare na NAS ako ga budes samo za to koristio :)
|
Pozdrav, molim Vas za pomoć. Kupujem kombinaciju Synology ds223j + 2 x 4TB
Koja je bolja opcija, IronWolf diskovi ili da idem na WD? Prioritet tiši rad (koliko je to moguće). Hvala |
Citiraj:
|
Citiraj:
Pretežno backup slika i videa sa 5-6 mobova i eventualno za pohranjivanje skinutih filmova. Ništa ekstra, zasad toliko |
Za te namjene ce J serija biti sasvim ok. BTRFS je bonus, pa iskoristi taj filesystem, makar ne planirao koristiti snapshotove. Ako pozelis koristiti jednog dana, da ne bi bilo...
Citiraj:
Nijedan nece biti necujan ako NAS stavis u dnevni boravak, to zaboravi. Pogotovo ako ti je tiho doma. Cak i kad nista ne radis na NAS-u, moguce je da ce ti svakih x sekundi nakratko nesto pisati/brisati pa se to cuje. Zvuk vrtnje nije problem, pogotovo na ovim sporim diskovima. Na 7200 se cuje vrlo lagano, ali nije nimalo iritantno i sa metar udaljenosti to se stopi s pozadinskom bukom. Ako ti u prostoru nesto radi tipa klima, frizider, onda si dobar! Meni je NAS u dnevnom i zadnjih pola godine spavam pored njega pa... Dan danas ceznem za Ironwolfom 4TB (ST4000VN008). Dobar i tih disk u Synology metalnom kavezu (DS220+). Mislim da je taj danas EOL. |
Citiraj:
Tv prepozna DLNA server automatski, ponudi za gledanje i voila! Manje ćeš struje potrošiti tako nego da ti NAS stalno gori. |
Citiraj:
|
Sjetio si me s ovim "ne zelim da mi pc ima veze s tv-om" kad sam prije 3-4 godine odlucio istu stvar nakon sto godina koristenja kodija i paljenja kompa... Tada sam io kupio shield pro, ubo u njega disk (shield shera disk na mrezu pa nisam imao problem s transferom fajlova), digo na njemu plex server, torrent downloader, spojio usb dac i zvucnike, to je tako radilo par godina dok nisam uzeo NAS (iz drugih razloga). Tebi mozda samo treba bolji box ;)
|
Citiraj:
Ako ne radi Samba, obično je problem na strani Windowsa (ili se radi o starijem protokolu pa Windowsi ignoriraju jer je "nesiguran" ili windowsi ne dozvoljavaju po difoltu otvaranje neautenticiranih Samba shareova). CoreELEC ti može odglumiti "NAS". |
Citiraj:
|
Ajde stiže mi novi box, setupirat ću na njemu najnoviji Coreelec+Kodi pa ću probati setupirati Sambu.
|
Na kraju ces zavrisiti na Synology DS224+ i mir :)
|
ma iskreno, DS223j je dovoljan.
|
Citiraj:
Mislim da su mi svi uredjaji do sad trazili barem v2 (shield pro recimo) sto je sasvim ok. Nadao sam se da su do danas pokrepavali uredjaji koji traze smb v1 :) |
Meni je trebalo Win 11 > Win 98 kad sam prodavao staru kramu i radilo je. :D
|
Instalirao sam Jellyfin na DS220+ ..jebenica je, baš guštam, ima li tko kakvu preporuku za dodavanje određenih pluginova?
Koja je razlika ako gledamo samo gledanje filmova/serija između besplatnog Jellyfina i Plex-a koji nije besplatan..? |
Ako si zadovoljan kako radi, go for it. Iako placam plex, planiram preci na đelija cim prije jer mi nema smisla to placanje.
Stvar je u tome da (imho) plex ima bolje i ljepse slozen klijent app. Nisam jos usao u dubinu samog setupa đelija |
Citiraj:
|
Sučelje je definitivno bolje na plexu. Nažalost i jednom i drugom uvijek nešto fali :D
Ovisno o klijentu titlovi recimo bolna točka za oba, ali plex ih bolje odrađuje nego jelly. Složio bih se da plex ne vrijedi koliko košta. |
Citiraj:
Nikako ne mogu shvatiti zasto su novu xx23 seriju ukenjali s amd procesorima bez gpu-a. Pucanj u koljeno -.- |
Pa zato da kupiš jaču seriju :D
|
Citiraj:
|
Ekipa koja koristi laptop i Synology Drive, kako ste riješili battery drain, pogotovo kad nema konekcije s NAS-om? Rekao bih da s aktivnim Driveom oko 20% brže potroši bateriju, bio NAS spojen ili ne. Workaround je pauzirati ili zatvoriti Drive, ali glupo je stalno to raditi.
|
Citiraj:
|
A koje su po tebi to super mogućnosti koje vrijede 120€?
Ja nisam ništa posebno našao u tom programu da bi toliko vrijedilo. Transcoding ne koristim niti me interesira, a koliko vidim plexu je to glavni selling point. |
Da, mislim da sam uzel Plex Pass za 20-25% popusta, ne sjećam se više, i bome mi se isplatilo, najviše zbog hw transcodinga :D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:56. |