Citiraj:
Autor panasonic
(Post 3087561)
Ljudi u US su valjda glupi što voze Golfove, a ne Lexuse kad je ista cijena.
|
Nije ista cijena, ali ni klasa.
Malo je Golfova jer realno nemaju nekih prednosti, kao ni image kao ovdje. Iskreno, svaki put se okrenem kad ga vidim tamo, a tek kad ga čujem (ako je dizel)...
A Lexus se u EU / kod nas servisira bez problema.
Citiraj:
Autor lowrider
(Post 3087568)
Koliko se sjećam, američkoga golfa ko ni lexusa nemreš uvesti. Treba promjeniti dosta stvari na tim autima da bi imali EU homologacijske oznake, i to o svjetlosnih sklopova, pojaseva, pa čak i kočnica
|
Meni su RX300 rođaci uvezli kao povratnici bez ikakvih problema, no oni ni nemaju homologaciju.
No koliko sam vidio i pratio, nije neki problem ni uvesti ga normalno, kao ni održavati ovdje. Jedino ga ja nikad ne bi imao ovdje.
Citiraj:
Autor IcyTexx
(Post 3087595)
Avioni i brodovi primarno onečišćuju planet, ali auti, kamioni i autobusi drastično zagađuju lokalno, mjesta gdje živimo i provodimo većinu vremena. Jedno je dugoročna ekologija, drugo je i ekologija i direktan utjecaj na zdravlje ljudi.
|
Globalno zagađenje i je realni problem. Lokalno je više hipsterski problem, relativna stvar što se tiče EU, okolo je bitno gore. EU norme su u odnosu na ostatak svijeta tri koplja dalje i bitno su unaprijedile stanje, na stranu što nekad i pretjeruju.
Citiraj:
Autor IcyTexx
(Post 3087595)
Jasno. Ali gledaj distribuciju i uzmi u obzir prijelaz na ekonomičnije i štedljivije uređaje. Ja sam samo na rasvjeti prijelaskom na LED ukinuo 700W dnevne snage koju trošim, a kamoli još na uređajima koji se koriste 0/24.
Mislim da se konačno mičemo s mrtve točke u korištenju renewablesa, u zadnjih nešto godina. Polako kako će se gasiti fosilski izvori, tako će im mjesto uzimati renewables. U daljoj budućnosti će vjerojatno postići i neki odmak u fuziji, vidjet ćemo. Optimističan sam da će Paris Agreement kroz sljedećih par desetljeća promijeniti dosadašnje vođenje stvari.
|
Možemo biti optimistični, no pitanje proizvodnje i cijene je veliki problem ne samo u EU nego i u svijetu. Treniutno ne postoji varijanta promjene postojećeg sustava i povećanja proizvodnje putem obnovljivih izvora.
U povećanju proizvodnje premalo je stalnih ili rezervnih izvora u odnosu na obnovljive izvore, a to je opasno.
Citiraj:
Autor IcyTexx
(Post 3087595)
Koja je EV alternativa Tesli? Je li postojala prije 2012.? A poslije 2012.? Nudi radikalan shift u poimanju automobila. Smanjenje kompleksnosti powertraina, jednostavnost održavanja, radikalan napredak u korisnosti autopilota (dok se drugi automakeri već desetljeće sporo bakćaju s tim, da prodaju što više polovično korisnih sistema), OTA SW update, . Pa da nema njih, ne bi nitko mrdnuo prstom da EV učini viable alternativom trenutnim ICE autima. To što se EV ne uklapa u tvoj raspored ne znači da hrpa drugih ljudi može veoma komotno živjeti uz njega.
|
Alternativa Tesli je postojala godinama i prije kao što i postoji sada, kao što drugi proizvođači proizvode više, s više modela, većim brojem tržišta itd..
Npr., da sada kupujem EV prije bi išao na nešto tipa Zoe nego Teslu.
Autopilot i slične gluposti ne računam, to ničemu ne služi.
Citiraj:
Autor IcyTexx
(Post 3087595)
Napisao sam težinu Tesle Model 3 u usporedbi s BMW 3 sedanom. Skoro pa su jednako teški, razlika je u par desetaka do 100kg. Nije se desio slučaj da je vlasnik Tesle izgorio u autu zbog zapaljenja baterije. Trenutno su "good enough".
|
Super, nije izgorio u autu. :D:D:D
U BMW sjednem i po ovom vremenu odvezem ZG - DU, s klimom, brzo i bez stajanja. Tesla mi tu nije ne samo good enough nego ni izbor.
A za poslovne potrebe da ne pričam, bez obzira što mi firma financira.
Citiraj:
Autor IcyTexx
(Post 3087595)
I to će se desiti, Superchargeri su trenutno s razlogom proprietary, baš kako bi se pokrenula izgradnja ostatka infrastrukture, a ne da trenutni automakeri profitiraju od Tesle i metnu prst u uho. No, nažalost, nikad vjerojatno neće biti unificiranog standarda kao što je trenutno šmrk s pištoljem i rupa u autu.
|
Nisi možda shvatio: ako krene s "proprietary" tehnologijom jedan, pa drugi, doći će do kaosa. Tržište ne prihvaća taj kaos.
Samo daj kupcu još jednu brigu o kojoj mora razmišljati. "Zašto nisi uzeo vozilo A, B, C nego D?" "Punionica mi je i kod stana i kod posla i kod vikendice".
Ono što je malo nedorečeno u ovoj raspravi jest da ja jesam za promjene (posebno u tom smjeru), mogu si to priuštiti, ali ne vidim ni najmanje zašto bih. Recimo, mogao bih uzeti takvo što za ženu (uz, naravno gadnu državnu povlasticu), no i dalje je prevelika gnjavaža za dobit.