PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Mehanicke tipkovnice i sve o njima (čitaj 1. post ! ) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=244464)

crackman 20.01.2022. 08:12

Netko je neki dan napisao da keychron svoje tipkovnice šalje iz Francuske, to nije točno.

Kontaktirao sam support i kažu da sve šalju iz Kine.

Tajl3r 20.01.2022. 14:37

Da odakle ce slat ,kina radi i salje 95% takvih proizvoda ovih 5% je teška preplacena ezoterija koju kupac sebi u glavu stavi da je nesto posebno a u principu je cherry svic dosadni sa minimalnom promjenom na slideru,stemu ili kucistu.
Zato danas imamo 5 tisuca vrsta istog svica sa drukcijem kucistem.

Sent from my M2012K11AC using Tapatalk

Ivo_Strojnica 20.01.2022. 14:40

Što rade ljudi koji su kupili svoje skupe mehaničke tipkovnice?
Googlaju skuplje mehaničke tipkovnice koje žele kupiti :D

mierdadeltorro 20.01.2022. 15:25

čujete li vi na svojim tipkovnicama onaj zvuk koji opruga napravi (ono klang ili tako nešto)
prva mehaničkla koju imam, G613, dosad uvijek imao jeftinjavu od tipkovnica obične membranske. i sad kad je tišina i tipkam primjetim kad opalim po tipkama zvuk kad se opusti opruga.
jel to do ovih romer g switcheva ili je tako na svim mehaničkim?

JuiceBox 20.01.2022. 18:52

Ne cuje se na svima, ali da, romer g su jako losi switchevi. Neki switchevi imaju jace izrazen ping neki manje,ovisno o vrsti opruge, materijala kucista i verziji switcha. U vecini slucajeva se rijesi lubanjem same opruge.

mierdadeltorro 21.01.2022. 19:01

Citiraj:

Autor JuiceBox (Post 3578217)
Ne cuje se na svima, ali da, romer g su jako losi switchevi. Neki switchevi imaju jace izrazen ping neki manje,ovisno o vrsti opruge, materijala kucista i verziji switcha. U vecini slucajeva se rijesi lubanjem same opruge.

imaš preporuku za lube?

T}{OR 21.01.2022. 22:49

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3578150)
Što rade ljudi koji su kupili svoje skupe mehaničke tipkovnice?
Googlaju skuplje mehaničke tipkovnice koje žele kupiti :D

Živa istina. Ovo je hobi rupa bez dna. :D

Promijenio sam mislim 3 tipkovnice kroz period od jedno godinu dana svaku, prije nego sam naletio na Ducky One 2 TKL koja sada već uredno oko 3 godine stoji na stolu. :kafa:

JuiceBox 22.01.2022. 20:21

Citiraj:

Autor mierdadeltorro (Post 3578481)
imaš preporuku za lube?

Sve ovisi o switchevima koje koristis, najvise se koriste tribosys 3203/3204 i krytox 205g0. Ja osobno koristim 205g0 :chears:

tutix 30.01.2022. 16:56

Jel to Logitech konačno došao pameti?

G413 TKL - PBT kapice, aluminijski plate i standardni donji red. Jedini minus koji vidim neki klon smeđih switcheva, ali to možda ni nije loše...

Sent from my Pixel 5 using Tapatalk

T}{OR 30.01.2022. 18:30

Citiraj:

Autor tutix (Post 3580547)
Jel to Logitech konačno došao pameti?

G413 TKL - PBT kapice, aluminijski plate i standardni donji red. Jedini minus koji vidim neki klon smeđih switcheva, ali to možda ni nije loše...

Sent from my Pixel 5 using Tapatalk

Konkurencija ih stišće. :D

Ostaje za vidjeti kakvi su stabilizatori i sami switchevi. Software im (barem koliko mi se čini) ne pati od manjka funkcija i ne zauzima previše prostora...

Poslano koristeći Tapatalk

JuiceBox 31.01.2022. 08:52

Software i to sto jedini imaju nase dijakriticke znakove je jedino sto valja kod njih. Bataliti ta romer g sranja, staviti hotswap sa normalnim mx style switchevima i gg.

Tichma 31.01.2022. 13:20

vidim da je netko pitao za Keychron i dostavu... ugl. danas mi je stigla
Keychron K3 iz Kine, preuzeo normalno bez carine, od kad sam narucio do preuzimanja 10 dana :)

PR3DA70R 31.01.2022. 14:06

Preko Keychron stranice?

Tichma 31.01.2022. 16:17

Citiraj:

Autor PR3DA70R (Post 3580724)
Preko Keychron stranice?

yup

PR3DA70R 31.01.2022. 17:34

Awesome. :)

simba 02.02.2022. 15:00

Uzeo bih neku mehaničku tipkovnicu, ne previše para (nova recimo do 500 kn, al tražio bih takvu rabljenu za manje para...). Bio bih mrtav da dam više od 300tinjak kn pogotovo što sam sada kupio monitor pa kako objasniti ženi da bih trebao i novu tipkovnicu koja još i škljoca pa će joj i to dizat tlak... Trust, Redragon i sl. mi je ok opcija. Izbjegao bih plave prekidače zbog buke, znači crvene ili smeđe, da ima num lock i po mogućnosti tipke za multimediju (može i kao FN).. HR layout mogu zaboravit vjerojatno... Prijedlog?
Recimo Redragon vata k-580 pro mi se čini ok, no malo sam zbunjen jer negdje piše da je pro, pa u opisu plavi prekidači pa je pitanje je li to verzija pro ili ne. Malo zbunjujuće.
PS. Pretpostavljam da bi na njoj mogao promijeniti prekidače, na Aliju oko 150 kn?

tun3 05.02.2022. 14:08

Ne znam kako je kod Trusta ali kod Redragona pripazi, njihov hotswap ima uže utore za nožice pa ti velika većina svitcheva (skoro sve osim Outemu) ne prolazi - naučio sam na teži način. Ako uzimaš switcheve sa Alija uzmi Outemu, to bi moralo pasati, a sad brown ili red ovisi u biti samo o tome želiš li taktilne ili linearne switcheve. Ja imam Kumaru K552 viška, ali em nema numpad em su plavi switchevi, ne znam koliko bi ti to odgovaralo. Iskreno dolazim u napast da je iskasapim i modam, da vidim što je moguće, iako vjerojatno mogu zaboraviti puno baš zbog tih hotswap socketa njihovih...

Tajl3r 05.02.2022. 14:30

Stavija spuzvu u kuciste i krep traku na pozadinu pcb mogu reci da je dosta bolji zvuk na ovih par jeftinijih tipkuša šta imam.

8:38 pa nadalje
https://youtu.be/bt5ajRZBeYU

Sent from my M2012K11AC using Tapatalk

simba 06.02.2022. 08:36

Citiraj:

Autor tun3 (Post 3581848)
Ne znam kako je kod Trusta ali kod Redragona pripazi, njihov hotswap ima uže utore za nožice pa ti velika većina svitcheva (skoro sve osim Outemu) ne prolazi - naučio sam na teži način. Ako uzimaš switcheve sa Alija uzmi Outemu, to bi moralo pasati, a sad brown ili red ovisi u biti samo o tome želiš li taktilne ili linearne switcheve. Ja imam Kumaru K552 viška, ali em nema numpad em su plavi switchevi, ne znam koliko bi ti to odgovaralo. Iskreno dolazim u napast da je iskasapim i modam, da vidim što je moguće, iako vjerojatno mogu zaboraviti puno baš zbog tih hotswap socketa njihovih...

Uzeo jučer Trust Asta, bila na akciji 250 kn. Ništa specijalno, ali bitno mi je da nije glasna, crveni prekidači. Osvjetljenje podijeljeno u 6 redova boja, nije rgb, ali to me ni ne zanima. Bitno samo da se vide tipke.

T}{OR 06.02.2022. 23:00

Možda nekome pomogne:

Dr. Strange 07.02.2022. 07:47

Može mišljenje o ovoj tipkovnici? https://www.mall.hr/misevi-i-tipkovn...03930300-r3m1-

i može li mi netko pojasniti ovo US HRV gravura tj kako to izgleda?

crackman 07.02.2022. 08:09

Citiraj:

Autor Tichma (Post 3580704)
vidim da je netko pitao za Keychron i dostavu... ugl. danas mi je stigla
Keychron K3 iz Kine, preuzeo normalno bez carine, od kad sam narucio do preuzimanja 10 dana :)

Ja da to napravim meni bi zaljepili i porez i carinu sto posto :)

Garro 07.02.2022. 22:50

Uf...već mjesecim tražim zamjenu za svoju reklamiranu Asus Strix Flare s UK layoutom i graviranim hrvatskim slovima, no osim Logi G512 mi ništa ne zapinje za oko.

Uvjeti su:
- full size (TKL i manje otpadaju);
- UK layout (nikakav US s malim enterom ne dolazi u obzir);
- backlight (ne treba RGB, samo da se vide slova, uključujući hrvatska);
- taktilni switchevi (clicky i linearni otpadaju);
- palmrest.

Došao sam do te faze da sam spreman razmisliti i o ozbiljnoj investiciji da sam napravim svoju tipkovnicu, ali nemam pojma odakle da krenem, od drveća ne vidim šumu.

JuiceBox 08.02.2022. 08:35

Citiraj:

Autor Dr. Strange (Post 3582164)
Može mišljenje o ovoj tipkovnici? https://www.mall.hr/misevi-i-tipkovn...03930300-r3m1-

i može li mi netko pojasniti ovo US HRV gravura tj kako to izgleda?

Preskociti taj precjenjeni sepet. HRV gravura je doslovno print dodatni na tipke , s tim da racunaj da je ovo US layout sa malim enterom. Sto toco zelis od tipkovnice, tj kakvu ?

Citiraj:

Autor Garro (Post 3582401)
Uf...već mjesecim tražim zamjenu za svoju reklamiranu Asus Strix Flare s UK layoutom i graviranim hrvatskim slovima, no osim Logi G512 mi ništa ne zapinje za oko.

Uvjeti su:
- full size (TKL i manje otpadaju);
- UK layout (nikakav US s malim enterom ne dolazi u obzir);
- backlight (ne treba RGB, samo da se vide slova, uključujući hrvatska);
- taktilni switchevi (clicky i linearni otpadaju);
- palmrest.

Došao sam do te faze da sam spreman razmisliti i o ozbiljnoj investiciji da sam napravim svoju tipkovnicu, ali nemam pojma odakle da krenem, od drveća ne vidim šumu.

Snajpati na casekingu kad bude dostupna ducky ONE 2 i glorious wrist pad. Ovi plasticni wristpadovi su go' qrac , pogotovo oni gumirani. Ovaj kad se podere bacis i uzmes novi.

Ako ces ici na custom, to ce te kostati. Cakstovise full size custom tipkulje su izuzetno rijetke. Nesto najblize tomu je krenut s gmmk barebone , uzeti nekakve taktilne switcheve i capse.

Nije ti ni ovo lose : https://candykeys.com/product/va109m-cmyk-iso-de na stocku su brown switchevi, tipkulja izgleda ovako :chears:

Garro 08.02.2022. 10:53

Opa, ovaj Ducky mi se sviđa, a i wristpad mi se čini ok. Hvala!:beer:

Da li postoji opcija da se izrežu/graviraju hrvatski znakovi da kroz njih prolazi svjetlo?

JuiceBox 08.02.2022. 11:19

Ako ne lažu : https://zonatampona.hr/lasersko-graviranje/ " Laserskim graviranjem moguće je na tipkovnicama koje imaju pozadinsko osvjetljenje postići transparentnost graviranih znakova. "

Garro 08.02.2022. 12:28

Super, tnx! Još da mogu naći tu Ducky tipkulju na lageru, to bi bilo fenomenalno... nema je nigdje na stanju.

Sinac 08.02.2022. 13:06

Citiraj:

Autor JuiceBox (Post 3582480)
Ako ne lažu : https://zonatampona.hr/lasersko-graviranje/ " Laserskim graviranjem moguće je na tipkovnicama koje imaju pozadinsko osvjetljenje postići transparentnost graviranih znakova. "

To je već par puta spomenuto, oni inače rade graviranje za više uvoznika, imaju iskustva i već gotovih predložaka (pozicija, snaga i trajanje lasera) za razne tipkovnice.

Citiraj:

Autor Garro (Post 3582492)
Super, tnx! Još da mogu naći tu Ducky tipkulju na lageru, to bi bilo fenomenalno... nema je nigdje na stanju.

mlacom.si za Ducky, znaju imati na stanju već gravirane.
caseking.de je drugi izvor.

Garro 08.02.2022. 15:53

Mlacom mi je u bookmarku, nema ih, kao ni u casekingu…

Dr. Strange 08.02.2022. 19:42

Citiraj:

Autor JuiceBox (Post 3582441)
Preskociti taj precjenjeni sepet. HRV gravura je doslovno print dodatni na tipke , s tim da racunaj da je ovo US layout sa malim enterom. Sto toco zelis od tipkovnice, tj kakvu ?

Full size gamersku, a koju ću koristiti dosta i za tipkanje pa da je ugodna, i po mogućnosti da ima ugravirana naša slova.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:07.