PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

panoramix 19.02.2012. 10:31

Citiraj:

Autor syss (Post 2104384)
neće to raditi, kod njega na suzukiju je drugačiji omjer motora, mase, zamašnjaka i lera :D

Zato meni Wartburg nije htio kočiti motorom :D
Ja na šest banki, stavim u drugu i lagano popuštam kuplung a ono sve leeeti i dalje...:D drriiin, driin din din driin...:D:D

Bravo 19.02.2012. 10:43

Da rezimiramo cilj kočanja motorm nije kočenje ili je jako malio dio toga nego je cilj smanjiti potrošnju..Ja u jako rijetkim situacijama mjenjam u nižu, u najviše situacija ako se npr. približavam semaforu samo pustim gas i udrim po kočnici i kuplungu tek kad mi se okr spuste na okr gdje motor baci gorivo u mome slučaju na oko 1600rpm..
I onda se neki čude kad kažem da moj punto od njihovog troši 2l manje:D

begi 19.02.2012. 10:46

Dobro si se sjetio Wartburga (Japanski naziv Yakodimi:D), taj koncept da je išta valjao bi ga kopirali i drugi proizvođači. Znači kočenja motorom ima i biti će ga i na najnovijim generacijama motora, čak i na električnim. Ova diskusija se rastegla, a najviše mi smeta što većina negdje nešto vidi-pročita pa to krivo shvati, te nam onda trubi kao stručnjak. Daleko više cjenim zdravo razumska razmišljanja, pa makar i dijelom neispravna. Kad već pišem, imali ko kakav video uradak o svojoj vožnji, ako se ustručavate, ja ću krenuti od sebe. Evo sjetio sam se da ima još jedna vrsta motornog kočenja, a to je alternativa ručnoj kočnici kod parkiranja, tj. prva brzina.

Swarm dude 19.02.2012. 10:56

Citiraj:

Autor Bravo (Post 2104401)
Da rezimiramo cilj kočanja motorm nije kočenje ili je jako malio dio toga nego je cilj smanjiti potrošnju..Ja u jako rijetkim situacijama mjenjam u nižu, u najviše situacija ako se npr. približavam semaforu samo pustim gas i udrim po kočnici i kuplungu tek kad mi se okr spuste na okr gdje motor baci gorivo u mome slučaju na oko 1600rpm..
I onda se neki čude kad kažem da moj punto od njihovog troši 2l manje:D

Zapravo suprotno, više je štos u tome što si sačuvaš kočioni sustav nego što ćeš uštediti goriva i imaš bolju kontrolu nad vozilom, samo je rasprava nekako najviše krenula u tom smjeru.

Najviše me zanima kako oni koji ne koče motorom, da li tu istu praksu primjenjuju i na nizbrdnim dionicama? :D

Wolverine 19.02.2012. 10:57

Citiraj:

Autor Bravo (Post 2104401)
Da rezimiramo cilj kočanja motorm nije kočenje

Sve ovisi o uvjetima u kojima se koristi kočenje motorom. Imaš situacija kada je ono neizbježno i ima baš učinak tj cilj je kočenje. Primjerice spuštanje niz dulje nizbrdice kako bi održao brzinu. Naravno ako imaš auto kod kojeg je kompresija katastrofa, onda zaboravi na to :)

Halos 19.02.2012. 11:53

Dok vi kočite motorom cijena benge raste... :D

Sad je pravo vrijeme da odem kod majstora jer me plin nešto zeza.

Citiraj:

Autor syss (Post 2104432)
ma zayebat ću ja sistem i bojkotirat punjenje benzina na jedan dan! :D

Da da :), nemremo mi sistem zayebat kad smo ovisni! Ali ima da krenem s biciklom na posel :D !

syss 19.02.2012. 11:55

ma zayebat ću ja sistem i bojkotirat punjenje benzina na jedan dan! :D

Wolverine 19.02.2012. 11:57

Zajebi ih i napuni dan prije ili poslije :roller:
Koji drek od mozga uopće može izmislit takvu glupost od ''bojkota''.

syss 19.02.2012. 12:12

fejsbuk generacija eto tko :D

Baja 001 19.02.2012. 12:58

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 2104408)
Najviše me zanima kako oni koji ne koče motorom, da li tu istu praksu primjenjuju i na nizbrdnim dionicama? :D

Kod mene jedan car izbio dva stupa, 124 mercedes i samo lupanje kočnice dok nisu rekle papa, nakon toga rasvjetni stupovi dobro koče :D

Milentije 19.02.2012. 13:02

Mislim da bi sada bilo dobro kupiti neku cisternu, natočiti je do vrha i iz nje sipati u sutić. U naredna 2-3 jeseca gorivo ima da ode debelo preko 3 KM (12-13kn), doduše, kod vas je već sroko došlo do toga.
BTW BiH je jedina država u okruženje (mislim i u Evropi :D) u kojoj je dizel skuplji od benzina.

Baja 001 19.02.2012. 13:06

Citiraj:

Autor Milentije (Post 2104483)
Mislim da bi sada bilo dobro kupiti neku cisternu, natočiti je do vrha i iz nje sipati u sutić. U naredna 2-3 jeseca gorivo ima da ode debelo preko 3 KM (12-13kn), doduše, kod vas je već sroko došlo do toga.
BTW BiH je jedina država u okruženje (mislim i u Evropi :D) u kojoj je dizel skuplji od benzina.

Moglo se to i kad je bio ~7 kn... Manje će se vozit :fuming:

Swarm dude 20.02.2012. 17:00

Zanimljiv članak: usporedba NASCAR Cup i F1 motora.

hammer_of_thor 20.02.2012. 21:13

Zadnjih se 5 stranica raspravlja IMHO o potpuno 2 različite stvari - kočenje motorom i ubacivanje u ler.

Ako imam brzinu i idem prema relativno udaljenom semaforu na kojem vidim crveno pa ne pada mi na pamet kočiti motorom da izgubim svu inerciju i još k tome da moram dodavati gas da se dokotrljam do tog crvenog (ono kočit motorom da bi uštedio, a onda stiščeš gas da bi opet stao za 20 metara, koliki genijalac trebaš biti za to?)

Normalno da ću ubaciti u ler i pustiti auto da ide, ako se upali zeleno - super, bez gubitka inercije ubacujem u brzinu i nastavljam dalje, ako stižem pred semafor a još uvijek je crveno lagano kočim da bi dopustio da se upali zeleno i prošao dok se još krečem a ne da stanem pa krečem.

Kočenje motorom koristim samo prije/prilikom ulaska u zavoj, dok na bilo kakvoj ravnini di je naprijed neko potencijalno zaustavljanje ubacujem u ler.

Motorom se koči kada treba brže usporenje jer može prilično usporiti auto (ako se već neće koristiti kočnica) ubacivanje u ler nema veze sa gubitkom brzine već sa održanjem inercije. Ako sa 60 km/h spustim u treču i počnem puštat kvačilo vrlo brzo izgubim polovinu te brzine, pa bi onda opet trebao ubrzavati na 60, asti štednje. Dok sa 60 ubacim u ler gubim minimalno na kratkoj udaljenosti, pa sa 50 nastavim ubrzavati uz minimalnu potrošnju (em imam brzinu za recimo 4 brzinu i dovoljno okretaja da se motor ne zaguši)

rodriguez 20.02.2012. 22:13

Raspravlja se o svemu a ne samo o autima....

ONTOPIC

Jel tko vidio slike Maserati Granturisma? :slinemicure:

Matth€w 20.02.2012. 23:01

Jesam ja, fenomenalan auto!

http://www.mycarportal.net/2012/02/n...ort-previewed/

Bravo 21.02.2012. 07:45

Citiraj:

Autor hammer_of_thor (Post 2105589)
Motorom se koči kada treba brže usporenje jer može prilično usporiti auto (ako se već neće koristiti kočnica) ubacivanje u ler nema veze sa gubitkom brzine već sa održanjem inercije. Ako sa 60 km/h spustim u treču i počnem puštat kvačilo vrlo brzo izgubim polovinu te brzine, pa bi onda opet trebao ubrzavati na 60, asti štednje. Dok sa 60 ubacim u ler gubim minimalno na kratkoj udaljenosti, pa sa 50 nastavim ubrzavati uz minimalnu potrošnju (em imam brzinu za recimo 4 brzinu i dovoljno okretaja da se motor ne zaguši)

Zašto ubacivat u nižu:stoopid: zašto ne samo u trenutnoj brzini oduzet gas, motor neče jako usporavat a potrošnja bude nula.

Citiraj:

Autor hammer_of_thor (Post 2105589)
Ako imam brzinu i idem prema relativno udaljenom semaforu na kojem vidim crveno pa ne pada mi na pamet kočiti motorom da izgubim svu inerciju i još k tome da moram dodavati gas da se dokotrljam do tog crvenog (ono kočit motorom da bi uštedio, a onda stiščeš gas da bi opet stao za 20 metara, koliki genijalac trebaš biti za to?)

Ovo mi nema veze sa razumom..Evo ti odgovora :D dok dođeš relativno blizu. Do toga se normalno vozi, bez brige neče ništ biti :D

Tvoj cijeli tekst nema ništa pametnoga :D

U kojoj su te to autoškoli učili:D

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 2105667)
Jel tko vidio slike Maserati Granturisma?

Jel itko nije?:D

hammer_of_thor 21.02.2012. 10:32

Citiraj:

Autor Bravo (Post 2105803)
Zašto ubacivat u nižu:stoopid: zašto ne samo u trenutnoj brzini oduzet gas, motor neče jako usporavat a potrošnja bude nula.

Totalno ne-logično.
Trenje je puno manje u leru kad su kotači "odsječeni" od pogona, AKA - proči češ puno veću udaljenost u leru nego ako su kotači još pod pogonom (dakle u brzini) a bez gasa.

Citiraj:

Ovo mi nema veze sa razumom..Evo ti odgovora :D dok dođeš relativno blizu. Do toga se normalno vozi, bez brige neče ništ biti :D

Tvoj cijeli tekst nema ništa pametnoga :D

Ja pak mislim da ti apsolutno ništa od mog posta nisi skužio :fiju:

Naravno da neće biti ništa ako nastaviš normalno voziti, ali jel ovdje ipak pričamo o malim pothvatima koje puno vozača koristi.

Citiraj:

Jel itko nije?:D

Agreed :D

Pa taj je auto star 5 godina :D

Zmaj000 21.02.2012. 11:03

Sto se tice stednje goriva, to je moguce samo kad je auto parkiran u garazi. A kako mi se cini budem opet poceo zesce bajkat, a zena cipelcugat.

Bravo 21.02.2012. 11:04

Ja te ne kužim i dalje:D Šta je cilj proči što veču udaljenost na leru? Pa nečeš 200m prije semafora ubacivat u nižu, niti ga bacat u ler. Več na 30m, pusti gas, na 10m kočiš i staviš u ler>karikiram..

Trenje:D Zašto govoriš o trenju, pa trenje je največe kad pališ auto, jer nema odmah podmazivanje.

Ja sam tebe ovak shvatio, znači po tvojem je donji slučaj.
http://www.zaslike.com/files/xj279m3qpveodpsg947.jpg

M.U.P. 21.02.2012. 14:27

definitivno vrijeme da se zavrsi rasprava jer se vrti u krug i previse je baljezganja..

u leru se ne vozi, tko vozi neka vozi, nece se zemlja prestat okretat.. koliko vidim ti sve znaju..

shvacanje da pustit gas i kocit motorom do semafora ukljucuje i dodavanje gasa jer si previse usporio mi je ???? pa ne pustis gas pol kilometra prije jbmu.. pustit koliko ti treba.. krstarit u leru i cekat da se upali zeleno.. ? jedino valjda ako si sam na cesti i krstaris par sto metara..
ugl.. suluda rasprava, posto vecina misli da sve zna, a tako je tesko nekome nesto objasniti..

MAGARAC 23.02.2012. 12:56

Koga zanima novi Switf Sport, stize za 20tak dana. Cijena 125500kn.

Ja sam si danas rezervirao probnu voznju, bio sam na servisu pa uz put pa cemo vidit..

Uslikao i ovaj autek koji djeluje jako dobro, kompaktno i nabrijano. Cijena je bed.

http://www.pohrani.com/f/c/xg/4QTRaSfc/2222.jpg
http://www.pohrani.com/f/1E/Y6/4YtO2JIA/11111.jpg

Amortizeri Kayaba za Swifta 1.5vvt, 770 prednji i 560 zadnji, po komadu naravno..

syss 23.02.2012. 13:18

nije ni cijena bed nego ugled kod nas u toj klasi... odi nakrcaj svu tu opremu u passata pa će ti se glava zavrtit, a ovo mi zgleda super i generalno mi se auto jako dopada.

blava 24.02.2012. 20:05

one question,trebao bi auto preko noci ostaviti na jednoj uzbrdici,konkretno passat b5,e sada cuo sam ( ponavljam cuo,ne vjerujem dok tu par eksperata ne izjasni se ) da po hladnocama zna se "zamrznuti" rucna kocnica i onda bude *ranja ...
ne bi ni ostavljao u brzini,nije mi to sigurno,opet sta bi bilo bolje ? ( nisu temperature niske uopce preko vikenda ovog,gledao sam )
zahvaljujem : )

syss 24.02.2012. 20:09

vani je 20c, šta će ti se smrznut pobogu :D :D

blava 24.02.2012. 20:13

pa zato i pitam,ali cujem ovo-ono,pa mi nije svejedno
a sta recimo kad su bile ove temperature sa pocetka veljace,tada u brzinu i bez rucne ili se moze sa rucnom ?

syss 24.02.2012. 20:16

pa čuo sam za primjere da se bez obzira na temp zašteka ručna... veći je rizik svakako na nižoj temp, ali mislim stvarno da ovaj vikend nećeš imat problema :)

jedino ako te sam sistem sajle iznevjeri, onda nemoj tu doć nas krivit :)

Baja 001 24.02.2012. 20:40

Citiraj:

Autor blava (Post 2109106)
one question,trebao bi auto preko noci ostaviti na jednoj uzbrdici,konkretno passat b5,e sada cuo sam ( ponavljam cuo,ne vjerujem dok tu par eksperata ne izjasni se ) da po hladnocama zna se "zamrznuti" rucna kocnica i onda bude *ranja ...
ne bi ni ostavljao u brzini,nije mi to sigurno,opet sta bi bilo bolje ? ( nisu temperature niske uopce preko vikenda ovog,gledao sam )
zahvaljujem : )

Ubaci u brzinu različitu od smjera kretanja auta, (rikverc /1. brzina) i amen. Ja ručnu ove zime nisan potega, da nebi zaštekala.

Wolverine 24.02.2012. 21:01

Čuo sam da se zna desit, no recimo meni se u 11 godina to niti jednom nije desilo a stalno imam povučenu ručnu kad je auto parkiran.

Baja 001 24.02.2012. 21:27

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 2109156)
Čuo sam da se zna desit, no recimo meni se u 11 godina to niti jednom nije desilo a stalno imam povučenu ručnu kad je auto parkiran.

Nisan triba čut, desilo mi se prošle godina :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:47.