![]() |
Citiraj:
i eto, neispravna dokumentacija... puf, kazna i to tebi. Al dobro, još kod INE imaš izbor a što sa onim trgovačkim putnicima od ROTO DINAMIC, LEdO, Franck koji ista ta sranja rade samo imaju one malo veće printere, na takvim računima nisu baš i male cifre da bi se s tim zajebavao oće li ti poreznik, ako odeš u kontrolu, se držat propisa ko pijan plota ili će te pustit zbog kopija računa... Uvijek ovisiš o nekom trećem i kakav je njemu horoskop. Nikad niš konkretno. |
Orwell ja mala beba za ove.
Citiraj:
|
A šta će biti sa zgradama? Do kraja godine zgrade će dobiti pravnu osobnost i OIB-ove. Hoće li upravitelj morati za svaku zgradu sklapati ugovor sa mojeRačunom?
Znam upravitelja koji mi kaže da je prošle godine primio 17k računa za svoje zgrade - majstori, HEP, osiguranje,... A ima i osjetno većih upravitelja od njega. GSKG trenutno ima 11k zgrada, što znači da za njih godišnje primi bar 500k računa. |
ne, ne, ne primam e-račune niti koristim bilo šta od toga... znači od 1.1.2026. g. kreću velike promjene? ja ću morati izdavati račune putem eračuni i primati ih? nema više ovako kao do sada cile-mile?
|
Citiraj:
Ionako sam mailom slao racune. Sent from my SM-S911B using Tapatalk |
Citiraj:
Ne znam za one lihvare sa https://portal.moj-eracun.hr/ ali slanje e-računa sa mog posrednika je 0,08 € + PDV. Tajnica mi kaže da je sada cijena slanja obične pošiljke u kojoj se nalazi jedan list formata A4 oko 50 centi, a ako šalješ preporučeno + povratnica cijena dolazi na cca 2,5 eura. Tako da nije jeftinije od pošte. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Bome, lipo su oni to stavili. Ako je ovom kojeg ja koristim isplativo poslovati sa 0,08 € po slanju, Fina naplaćuje samo tri puta više :fiju: |
Ko bankari su postali, a svaka cast drzavi, uveli su novi parafiskalni namet.
Nakon sto uvedu naplatu arhiviranju samo cekam da uvedu naknadu za primanje e-racuna. |
Osobno koristim Fira finance za racunovodstvo, 50€ godisnje bez fiskalizacije, ukljuceno mi je 3 e-racuna mjesecno. Kad i uvedu ovo da moramo svi izmedu poslovnih subjekata koristiti e-racun meni i dalje nece prelaziti 3 mjesecno tako da mi svejedno dok ne moram za fizicke osobe slati e-racune.
https://e-racuni.com/hrracuni/cjenik/ ovi imaju besplatno slanje e-racuna, ali ne pise koliko komada nego pise sve skupa 70 racuna mjesecno u free tieru, ne vjerujem da svih 70 mogu biti e-racuni |
ja za neke klijente koristim e poslovanje, nemaju puno tih e računa pa imaju prepaid model od 5€ (4 + pdv) za 6 mjeseci, a slanje 1 računa košta 8 centi. OK je integracija u naš program pa to ide bezbolno. Kako napravimo fakturu u svom programu kliknemo pošalji e račun i to se sve odradi u pozadini. Na njihovo "portalu" samo popratim ako sve uredno prošlo i to je to.... Neko je pitao kako će on sad izdavat te e-račune, ako je dobar servis tj provider i integracija sa tvojim softverom - neće ti se ništa mijenjati. Eventualno ćeš dobit dugme "pošalji e račun" i to je to.
|
Citiraj:
|
:care: |
Kako sam predvidio, kod fine je akcija arhive racuna prvih 6mj besplatno, a nakon toga naplata.
|
Citiraj:
Prijeđi na mog providera :D |
Ček ček. Ja sam kao obrtnik dobio par eracuna od drugih firmi jer eto tako su se oni navikli. Mozda ih svezajedno imam 5 ili 10,ne mogu se ni sjetiti. Imam li obvezu cuvanja tih racuna u xml-u (jer ih nemam,samo sam ih skinuo i platio u pdfu) preko tuđih eracun servisa ili prodavači imaju obvezu cuvanja tih eračuna? Jer me moj eracun servis preko kojih sam dobijao te racune stalno spama u inbox da se trebaju cuvati earhive ali trazi registraciju. JA uopce nemam account preko tog servisa uopce.
|
Citiraj:
nemam ni ja, izgleda da na tom sranju od e računa nitko nema račun osim ovih velikih pošiljatelja ala VIP i slično. Imaš obvezu čuvanja u xml formatu. |
Citiraj:
Kako ja to gledam; to je obveza samo onima kojima je eRačun obvezan, znači državnim tvrtkama i javnoj nabavi i onima koji su samovoljno prešli na sustav eRačuna. Oni moraju sve račune imati u elektronskom obliku jer je to izvorni originalni račun. Mi svi drugi koji koristimo stari papirnati račun, to je ok...do iduće godine kada navodne kreće fiskalzacija 2.0 i kada će svima eRačun biti obvezan, tada se stvari mijenjaju i tada ćemo svi biti obvezni čuvati .xml Do sada nam nije bio obvezan i ne vidim zašto bi morao imati arhivu nekih računa koje sam ja uredno printao i unosio u svoj program klasičnim putem. |
Citiraj:
da. sve ono drugo je tj nije originalna vjerodostojna isprava. tj nisi je u tom obliku zaprimio nego u .xml sve drugo tj svi drugi oblici su "prevođenje" |
Otvaranje firme ili obrta
Ok, ali moram li se ja registrirati u taj njihov earhiv ili samo poskidam to sto sam dobio u xml i to cuvam? Spamaju me s tim mojeracun mailovima pa nisam bio siguran
|
Citiraj:
Jednom čovjeku kojeg poznajem su tražili 25 000 eura za dump arhive. Čovjek ih stjerao u neku stvar :D |
Citiraj:
Ti bi trebao skinuti i pdf i xlm datoteku, pdf šalješ knjigovođi, a xml čuvaš za svoju arhivu :hitthewal: |
Da li moramo cuvati izlazne racune u xml?
Ako da, kako da mi onda fina dadne jer pametnjakovici nisu nista dali kad su izdali osim svog racuna. Nazivcirali su me da sam presao u Fira servis. S njima nikakvih problema i sve na jednom mjestu. |
Citiraj:
Nemam pojma stvarno, mi koristimo Minimax za izradu računa i e poslovanje za slanje e računa. U Minimaxu pored svakog e-računa u pdfu mi stoji i taj isti račun u xmlu |
Sve račune treba čuvati i u xml obliku jer je to izvorni eračun.
|
A kako uterat sad gresku djelatnika jer nisu slali na mail?
Bio u drugoj poslovnici i vele nikak. Da se samo mogu zaliti, ali od zaljenja nista.. |
Citiraj:
Evo bas znam jednu firmu koja se gasi, jer je distributer zaobisao nju i ponudio njezinom najvecem klijentu za 5% nize cijene. |
Navodno ce drzava ponuditi svoje rijesenje za eracun, to ce biti namjenjeno malim firmama i biti ce besplatno.
Sent from my SM-S931B using Tapatalk |
Citiraj:
jos treba da dignu hok clanarine radi toga |
Zna li netko točnu proceduru kako zaposliti dodatnog djelatnika preko svog obrta? Ne vidim na eObrt tako nešto, samo promjenu ili dodavanje drugog vlasnika. I kako ide sa HZZO i HZMO? Trebam jednog zaposlenika na kraći period tako da ništa od poticaja ne trebam jer su svi poticaji ostvarivi tek kad ga zaposlim na min godinu dana.
|
Citiraj:
|
Prijavu treba izvršiti samo na HZMO (od njih dalje ide sve automatski) 1 do 7 dana prije početka radnog odnosa i to je to.
Ako imaš FINA poslovni certifikat registriraš se tu https://lana.mirovinsko.hr/ i sve odradiš sam, ako nemaš onda ti knjigovođa odradi. |
Čim zaposliš nekoga u obrtu obavezan si se pridržavati zaštite na radu, provjeri što to točno znači za tvoj obrt:
Citiraj:
https://www.okkzz.hr/okkzz.hr/index....atar&Itemid=82 |
Hvala svima, knjigovođa će mi onda sve riješiti jer ga svakako plaćam.
Radit će od kuće prevođenje aplikacija, pretipkavanje kodova i te gluposti, mislim da za to ne treba zaštita na radu. :D |
o mora mora. nije zastita na radu samo kad hodas po opasnim stvarima ili rukujes njima.
ispravno sjedenje, udaljenost monitora od glave, visina monitora, polozaj sjedenja i slicno takoder spada pod zastitu na radu. sigurno se netko bolje razumije ali provjeri si i to. |
Je, zaštita na radu sve živo pokriva. Ako lik nosi očale onda "mora" i u medicinu rada svake dvije godine.
|
e tak je. zaboravio sam i na pregled vida. nama su dolazili u firmu i radili.
|
Nama je rekao da mozemo potrgati prst dok tipkamo 😁
Sent from my iPad using Tapatalk |
Nedavno sam radio taj postupak u obrtu prvenstveno zbog otvaranja trgovine. I za studenta uzeti kao ispomoć miraš položiti zaštitu na radu kao voditelj i pisati izjavu o radu pod nadzorom do maks 60 dana. Nakon toga i student mora polagati zaštitu. Uglavnom čim se zapošljava netko full time ili kao student odmah pokreće sva pitanja oko zaštite na radu, od požara... nevezano o kojoj djelatnosti se radi.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:23. |