PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Otvaranje firme ili obrta (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=75379)

IHrvojeI 07.03.2025. 11:37

Citiraj:

Autor Colop (Post 3792915)
Smijao sam na tu temu pred koju godinu, moja knjigovođa čim dobije takav račun (Autoceste ili INA) isti tren ga kopira na A4 i stavlja u registratore.
Rekord da račun na termo traci izbljedi mi je bio 3 dana u autu u srpnju.
Nakon toga prešli na elektroničku INA karticu

i eto, neispravna dokumentacija... puf, kazna i to tebi. Al dobro, još kod INE imaš izbor a što sa onim trgovačkim putnicima od ROTO DINAMIC, LEdO, Franck koji ista ta sranja rade samo imaju one malo veće printere, na takvim računima nisu baš i male cifre da bi se s tim zajebavao oće li ti poreznik, ako odeš u kontrolu, se držat propisa ko pijan plota ili će te pustit zbog kopija računa... Uvijek ovisiš o nekom trećem i kakav je njemu horoskop. Nikad niš konkretno.

mkey 07.03.2025. 11:38

Orwell ja mala beba za ove.

Citiraj:

Najčešći izgovor poduzetnika za ispisivanje zaprimljenih eRačuna je kako smatraju da je to zapravo izvorni račun s obzirom na to da nisu obveznici javne nabave pa se, sukladno tome, na njih ne odnosi obveza sigurnog i kontroliranog eArhiva. To je trenutno točno, jer nisu obvezni slati i primati eRačune, ako ne posluju s javnim i sektorskim naručiteljima.

No, praksa je pokazala sve veću digitalizaciju u svijetu poduzetništva, te su se i dobrovoljno prepoznale prednosti eRačuna, a samim time i dobrovoljnog zaprimanja istih, pa ako su ti poduzetnici ikada poslali ili zaprimili makar i jedan eRačun, obvezan je osigurati eArhiv kako bi mogao čuvati dokumente u izvornom obliku. Na to ih obvezuje više pozitivnih propisa, a između ostalih Zakon o računovodstvu, Opći porezni zakon, Pravilnik o provedbi Općeg poreznog zakona, Zakon o porezu na dodanu vrijednost, kao i Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost.

coconut 07.03.2025. 11:50

A šta će biti sa zgradama? Do kraja godine zgrade će dobiti pravnu osobnost i OIB-ove. Hoće li upravitelj morati za svaku zgradu sklapati ugovor sa mojeRačunom?
Znam upravitelja koji mi kaže da je prošle godine primio 17k računa za svoje zgrade - majstori, HEP, osiguranje,... A ima i osjetno većih upravitelja od njega. GSKG trenutno ima 11k zgrada, što znači da za njih godišnje primi bar 500k računa.

ALiEN17 07.03.2025. 11:50

ne, ne, ne primam e-račune niti koristim bilo šta od toga... znači od 1.1.2026. g. kreću velike promjene? ja ću morati izdavati račune putem eračuni i primati ih? nema više ovako kao do sada cile-mile?

Bono 07.03.2025. 11:59

Citiraj:

Autor ALiEN17 (Post 3792923)
ne, ne, ne primam e-račune niti koristim bilo šta od toga... znači od 1.1.2026. g. kreću velike promjene? ja ću morati izdavati račune putem eračuni i primati ih? nema više ovako kao do sada cile-mile?

Da, ja isto radim racune rucno i jednu cu firmu zatvoriti. Vani mi rade racune bez rednog broja, a ovi su nam ubacili posrednike za eracun koji nisu za nista odgovorni, a kostaju vise od poste.
Ionako sam mailom slao racune.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Colop 07.03.2025. 12:08

Citiraj:

Autor Bono (Post 3792926)
a kostaju vise od poste.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Ne znam za one lihvare sa https://portal.moj-eracun.hr/ ali slanje e-računa sa mog posrednika je 0,08 € + PDV.
Tajnica mi kaže da je sada cijena slanja obične pošiljke u kojoj se nalazi jedan list formata A4 oko 50 centi, a ako šalješ preporučeno + povratnica cijena dolazi na cca 2,5 eura.
Tako da nije jeftinije od pošte.

Bono 07.03.2025. 12:17

Citiraj:

Autor Colop (Post 3792927)
Ne znam za one lihvare sa https://portal.moj-eracun.hr/ ali slanje e-računa sa mog posrednika je 0,08 € + PDV.
Tajnica mi kaže da je sada cijena slanja obične pošiljke u kojoj se nalazi jedan list formata A4 oko 50 centi, a ako šalješ preporučeno + povratnica cijena dolazi na cca 2,5 eura.
Tako da nije jeftinije od pošte.

Govorim za prije, od fine na e-racunu slanje po racunu je 0.27 eura + pdv.

Colop 07.03.2025. 12:20

Citiraj:

Autor Bono (Post 3792930)
Govorim za prije, od fine na e-racunu slanje po racunu je 0.27 eura + pdv.

Bome, lipo su oni to stavili.
Ako je ovom kojeg ja koristim isplativo poslovati sa 0,08 € po slanju, Fina naplaćuje samo tri puta više :fiju:

Bono 07.03.2025. 12:34

Ko bankari su postali, a svaka cast drzavi, uveli su novi parafiskalni namet.
Nakon sto uvedu naplatu arhiviranju samo cekam da uvedu naknadu za primanje e-racuna.

vacs 07.03.2025. 12:46

Osobno koristim Fira finance za racunovodstvo, 50€ godisnje bez fiskalizacije, ukljuceno mi je 3 e-racuna mjesecno. Kad i uvedu ovo da moramo svi izmedu poslovnih subjekata koristiti e-racun meni i dalje nece prelaziti 3 mjesecno tako da mi svejedno dok ne moram za fizicke osobe slati e-racune.

https://e-racuni.com/hrracuni/cjenik/

ovi imaju besplatno slanje e-racuna, ali ne pise koliko komada nego pise sve skupa 70 racuna mjesecno u free tieru, ne vjerujem da svih 70 mogu biti e-racuni

IHrvojeI 07.03.2025. 13:35

ja za neke klijente koristim e poslovanje, nemaju puno tih e računa pa imaju prepaid model od 5€ (4 + pdv) za 6 mjeseci, a slanje 1 računa košta 8 centi. OK je integracija u naš program pa to ide bezbolno. Kako napravimo fakturu u svom programu kliknemo pošalji e račun i to se sve odradi u pozadini. Na njihovo "portalu" samo popratim ako sve uredno prošlo i to je to.... Neko je pitao kako će on sad izdavat te e-račune, ako je dobar servis tj provider i integracija sa tvojim softverom - neće ti se ništa mijenjati. Eventualno ćeš dobit dugme "pošalji e račun" i to je to.

mkey 07.03.2025. 15:23

Citiraj:

Autor Colop (Post 3792927)

2 lista A4 preporučeno je 2.25€.

Colop 18.03.2025. 09:59

Kod nas se arhiva svih ulaznih i izlaznih eRačuna ne naplaćuje!
Zašto odabrati ePoslovanje?
✓ Besplatna arhiva eRačuna – Potpuno besplatna i sigurna arhiva Vaših dokumenata!
✓ Niže cijene – Bez nepotrebnog bacanja novca!
✓ Bez ugovorne obveze – Potpuna sloboda, bez vezivanja!
Pridružite se tisućama korisnika koji su nas odabrali za svog informacijskog posrednika!

:care:

Bono 07.04.2025. 11:54

Kako sam predvidio, kod fine je akcija arhive racuna prvih 6mj besplatno, a nakon toga naplata.

Colop 07.04.2025. 12:06

Citiraj:

Autor Bono (Post 3798153)
Kako sam predvidio, kod fine je akcija arhive racuna prvih 6mj besplatno, a nakon toga naplata.

Prijeđi na mog providera :D

spawn 08.04.2025. 14:01

Ček ček. Ja sam kao obrtnik dobio par eracuna od drugih firmi jer eto tako su se oni navikli. Mozda ih svezajedno imam 5 ili 10,ne mogu se ni sjetiti. Imam li obvezu cuvanja tih racuna u xml-u (jer ih nemam,samo sam ih skinuo i platio u pdfu) preko tuđih eracun servisa ili prodavači imaju obvezu cuvanja tih eračuna? Jer me moj eracun servis preko kojih sam dobijao te racune stalno spama u inbox da se trebaju cuvati earhive ali trazi registraciju. JA uopce nemam account preko tog servisa uopce.

Colop 08.04.2025. 14:20

Citiraj:

Autor spawn (Post 3798356)
Ček ček. Ja sam kao obrtnik dobio par eracuna od drugih firmi jer eto tako su se oni navikli. Mozda ih svezajedno imam 5 ili 10,ne mogu se ni sjetiti. Imam li obvezu cuvanja tih racuna u xml-u (jer ih nemam,samo sam ih skinuo i platio u pdfu) preko tuđih eracun servisa ili prodavači imaju obvezu cuvanja tih eračuna? Jer me moj eracun servis preko kojih sam dobijao te racune stalno spama u inbox da se trebaju cuvati earhive ali trazi registraciju. JA uopce nemam account preko tog servisa uopce.

nemam ni ja, izgleda da na tom sranju od e računa nitko nema račun osim ovih velikih pošiljatelja ala VIP i slično.
Imaš obvezu čuvanja u xml formatu.

vlatko27 08.04.2025. 14:21

Citiraj:

Ja mislim da nisi obvezan. Tj. to mislim i za sebe i svoju firmu. Ali tvrtka Elektronički računi koja stoji iza mojEračun ima užasno prljavu i agresivnu kampanju kojom pokušava prestrašiti i iznuditi novce. Mene su tražili tipa skoro 300€ da bi mi poslali tu arhivu za nekih stotinjak mojih ulaznih računa što je slano mojoj firmi preko njihovog servisa, uglavnom režije i tu i tamo neki dobavljač. Hladno sam rekao ne hvala i prekrižio po treći put da ću ikad radit sa tim govnima.

Kako ja to gledam; to je obveza samo onima kojima je eRačun obvezan, znači državnim tvrtkama i javnoj nabavi i onima koji su samovoljno prešli na sustav eRačuna. Oni moraju sve račune imati u elektronskom obliku jer je to izvorni originalni račun. Mi svi drugi koji koristimo stari papirnati račun, to je ok...do iduće godine kada navodne kreće fiskalzacija 2.0 i kada će svima eRačun biti obvezan, tada se stvari mijenjaju i tada ćemo svi biti obvezni čuvati .xml

Do sada nam nije bio obvezan i ne vidim zašto bi morao imati arhivu nekih računa koje sam ja uredno printao i unosio u svoj program klasičnim putem.

IHrvojeI 08.04.2025. 14:21

Citiraj:

da. sve ono drugo je tj nije originalna vjerodostojna isprava. tj nisi je u tom obliku zaprimio nego u .xml

sve drugo tj svi drugi oblici su "prevođenje"

spawn 08.04.2025. 14:27

Otvaranje firme ili obrta

Ok, ali moram li se ja registrirati u taj njihov earhiv ili samo poskidam to sto sam dobio u xml i to cuvam? Spamaju me s tim mojeracun mailovima pa nisam bio siguran

Colop 08.04.2025. 14:31

Citiraj:

Autor vlatko27 (Post 3798365)
Ja mislim da nisi obvezan. Tj. to mislim i za sebe i svoju firmu. Ali tvrtka Elektronički računi koja stoji iza mojEračun ima užasno prljavu i agresivnu kampanju kojom pokušava prestrašiti i iznuditi novce. Mene su tražili tipa skoro 300€ da bi mi poslali tu arhivu za nekih stotinjak mojih ulaznih računa što je slano mojoj firmi preko njihovog servisa, uglavnom režije i tu i tamo neki dobavljač. Hladno sam rekao ne hvala i prekrižio po treći put da ću ikad radit sa tim govnima.
.

Jednom čovjeku kojeg poznajem su tražili 25 000 eura za dump arhive.
Čovjek ih stjerao u neku stvar :D

Colop 08.04.2025. 14:32

Citiraj:

Autor spawn (Post 3798368)
Ok, ali moram li se ja registrirati u taj njihov earhiv ili samo poskidam to sto sam dobio u xml i to cuvam? Spamaju me s tim mojeracun mailovima pa nisam bio siguran

Ti bi trebao skinuti i pdf i xlm datoteku, pdf šalješ knjigovođi, a xml čuvaš za svoju arhivu :hitthewal:

BlackDwarf 08.04.2025. 14:36

Da li moramo cuvati izlazne racune u xml?
Ako da, kako da mi onda fina dadne jer pametnjakovici nisu nista dali kad su izdali osim svog racuna.

Nazivcirali su me da sam presao u Fira servis. S njima nikakvih problema i sve na jednom mjestu.

Colop 08.04.2025. 14:49

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 3798373)
Da li moramo cuvati izlazne racune u xml?
Ako da, kako da mi onda fina dadne jer pametnjakovici nisu nista dali kad su izdali osim svog racuna.

Nazivcirali su me da sam presao u Fira servis. S njima nikakvih problema i sve na jednom mjestu.

Nemam pojma stvarno, mi koristimo Minimax za izradu računa i e poslovanje za slanje e računa.
U Minimaxu pored svakog e-računa u pdfu mi stoji i taj isti račun u xmlu

coconut 08.04.2025. 15:20

Sve račune treba čuvati i u xml obliku jer je to izvorni eračun.

BlackDwarf 08.04.2025. 22:20

A kako uterat sad gresku djelatnika jer nisu slali na mail?
Bio u drugoj poslovnici i vele nikak. Da se samo mogu zaliti, ali od zaljenja nista..

Bono 09.04.2025. 14:15

Citiraj:

Autor Colop (Post 3798156)
Prijeđi na mog providera :D

Budem provjerio, makar mi je i dalje horror da moj operator e-racuna vidi sve moje racune i vidi koliko sta naplacujem.
Evo bas znam jednu firmu koja se gasi, jer je distributer zaobisao nju i ponudio njezinom najvecem klijentu za 5% nize cijene.

Bono 16.04.2025. 17:53

Navodno ce drzava ponuditi svoje rijesenje za eracun, to ce biti namjenjeno malim firmama i biti ce besplatno.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

vacs 16.04.2025. 18:16

Citiraj:

Autor Bono (Post 3799707)
Navodno ce drzava ponuditi svoje rijesenje za eracun, to ce biti namjenjeno malim firmama i biti ce besplatno.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

yes, overlordi ce nam nesto dati :roller:

jos treba da dignu hok clanarine radi toga

domy_os 01.07.2025. 13:13

Zna li netko točnu proceduru kako zaposliti dodatnog djelatnika preko svog obrta? Ne vidim na eObrt tako nešto, samo promjenu ili dodavanje drugog vlasnika. I kako ide sa HZZO i HZMO? Trebam jednog zaposlenika na kraći period tako da ništa od poticaja ne trebam jer su svi poticaji ostvarivi tek kad ga zaposlim na min godinu dana.

Colop 01.07.2025. 13:31

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3811052)
Zna li netko točnu proceduru kako zaposliti dodatnog djelatnika preko svog obrta? Ne vidim na eObrt tako nešto, samo promjenu ili dodavanje drugog vlasnika. I kako ide sa HZZO i HZMO? Trebam jednog zaposlenika na kraći period tako da ništa od poticaja ne trebam jer su svi poticaji ostvarivi tek kad ga zaposlim na min godinu dana.

Tvoj knjigovođa treba prijaviti novog zaposlenika na HZZO I HZMO, i nakon prijave može početi raditi kod tebe.

cro_ryder 01.07.2025. 14:00

Prijavu treba izvršiti samo na HZMO (od njih dalje ide sve automatski) 1 do 7 dana prije početka radnog odnosa i to je to.

Ako imaš FINA poslovni certifikat registriraš se tu https://lana.mirovinsko.hr/ i sve odradiš sam, ako nemaš onda ti knjigovođa odradi.

cane 01.07.2025. 16:40

Čim zaposliš nekoga u obrtu obavezan si se pridržavati zaštite na radu, provjeri što to točno znači za tvoj obrt:

Citiraj:

Obrtnik koji u obrtu radi sam, nije obvezan provoditi obveze zaštite na radu.
U slučaju da obrtnik obavlja radove na istom mjestu rada s više drugih osoba, dužan je provoditi zaštitu na radu.

Poslodavci koji zapošljavaju do 49 radnika, imaju mogućnost obavljanje poslova zaštite na radu ugovoriti s ovlaštenom osobom (fizičkom ili pravnom; ovlaštenom za poslove zaštite na radu), ukoliko sami ne ispunjavaju propisane uvjete ili ako među zaposlenima nema radnika koji ispunjavaju uvjete za obavljanje tih poslova.

https://www.okkzz.hr/okkzz.hr/index....atar&Itemid=82

domy_os 02.07.2025. 11:15

Hvala svima, knjigovođa će mi onda sve riješiti jer ga svakako plaćam.

Radit će od kuće prevođenje aplikacija, pretipkavanje kodova i te gluposti, mislim da za to ne treba zaštita na radu. :D

Zeryx 02.07.2025. 12:53

o mora mora. nije zastita na radu samo kad hodas po opasnim stvarima ili rukujes njima.

ispravno sjedenje, udaljenost monitora od glave, visina monitora, polozaj sjedenja i slicno takoder spada pod zastitu na radu.

sigurno se netko bolje razumije ali provjeri si i to.

mkey 02.07.2025. 16:51

Je, zaštita na radu sve živo pokriva. Ako lik nosi očale onda "mora" i u medicinu rada svake dvije godine.

Zeryx 02.07.2025. 17:53

e tak je. zaboravio sam i na pregled vida. nama su dolazili u firmu i radili.

ruki31 02.07.2025. 19:42

Nama je rekao da mozemo potrgati prst dok tipkamo 😁

Sent from my iPad using Tapatalk

SaleFFS 03.07.2025. 06:09

Nedavno sam radio taj postupak u obrtu prvenstveno zbog otvaranja trgovine. I za studenta uzeti kao ispomoć miraš položiti zaštitu na radu kao voditelj i pisati izjavu o radu pod nadzorom do maks 60 dana. Nakon toga i student mora polagati zaštitu. Uglavnom čim se zapošljava netko full time ili kao student odmah pokreće sva pitanja oko zaštite na radu, od požara... nevezano o kojoj djelatnosti se radi.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:23.