![]() |
Imam par pitanja oko ove serije 9070 vs 9070xt ako mi možete savjetovati. Razmišljam u SFF kučište staviti jednu od te dvije...pokušavam vidjeti pluseve i minuse.
1. da li je xt verzija samo nabrijana 9070 ili je razlika i u samoj arhitekturi? 2. Ima li netko info da li 9070 xt ima kvalitetnije (tiše) ventilatore u odnosu na 9070 ili je to jedna te ista stvar? (otvoren sam i za kombinaciju undervoltanja jače kartice ako se potrošnjom može spustiti u rang 9070 a performansama još biti iznad obične) |
XT model je samo jača verzija, dok su po pitanju RDNA 4 arhitekture obje kartice identične, jer koriste istu stvar, ali je obična RX 9070 "razvodnjena" verzija čipa. Kaj se hlađenja u SFF režimu tiče, provjeri dual-slot modele, jer većina proizvođača ima solidno složene coolere, samo je za SFF namjenu bitna dimenzija kartice, tak da kasnije ne moraš voditi brigu oko toga.
Citiraj:
|
Citiraj:
Dakle referentni dizajn je na xt verziji, obicna jednostavno ne koristi sve mogucnosti. Hvala:) |
Citiraj:
|
Četeres' čet'ri posto maksimalne brzine vrtnje vjerojatno.
|
1600rpm=44%
tipa kad se upali afterburner i gleda na njega Na 100% biče ide 2300rpm ? To ki u mene normalno boeing polijeće kad renda nešto Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk |
To mi je palo na pamet, nego je onda 1600/0.44 malo bez veze brojka, ali bit će zaokruženo 3600 RPM onda.
|
|
Citiraj:
|
|
|
Meh, ovo je apsolutno bzvz grafa, totalna stagnacija. Dobro za nekog ko upgradea 2060 ili starije. A 9070 GRE je vidim cca 7900 GRE..vj bolji RT, ali -4gb VRAM.
Ima AMD puno nVidiae u sebi reklo bi se. |
A očito je da žele jahati na FSR4 "hajpu" koji bi trebao biti bonus a ne osnovna vrijednost.
|
|
Bolje onda 7800XT. AMD je to malo krivo posložio, ako je upscale najbitnija stavka onda se neće uopće kupovat AMD nego ono drugo :D
Taj 9060XT mi nema smisla nikakvog, ni onaj sa 8GB ni onaj sa 16. |
Citiraj:
9060 XT 8GB = BAD! Watch before you buy:hitthewal:I da stvar bude bolja, RX 9070 XT neki dan za 639€, tak da RX 9060 XT cjenovno ispada još ljepša situacija.:) RX 9060 XT 16GB - 40 GAMES at 1440P:kafa: |
Citiraj:
Past ce to i kod nas blizu 400 eura jako brzo.. |
RX 9070 XT za 640 € bi si razmislio, čisto iz principa da se osjećam kao fer klijent a ne ovca za šišanje.
|
vec su po 720e u svabiji, ide to dole pomalo
mislim da je 740e za top model kao red devil dobra kupnja, uvjek cu rado dati 100e vise za tihu i hladnu grafu, mada tih 640 bi bilo super za bilo koju verziju, ili 500ak za non xt verzije |
9070/XT su ti sve tihe i hladne. Jedini problem sa time je što se kod nekih tj skoro pa većine VRAM kuha. Nedavno je bila vjest da se na XT ugrađuje bolji VRAM koji se manje grije i za 10 stupnjeva, ali to je vj lutrija. Normalne temp VRAMa na 9070 serije su 80-90+ stupnjeva. I isto tako je normalno da je cca 30 stupnjeva razlika između hotspota i GPU temp.
Jave se ljudi na redditu koji sa modelom X imaju dobre temp za VRAM (70-80 stupnjeva), pa se onda jave i oni sa istim modelom i visokim temp....silikonska lutrija. |
3.5 slota debele grafe nemaju tolko vrucu memoriju i hot spot kao 2.5 modeli.
Kod mene je vram na 82, hot spot 75c, gpu 55,56... |
Kaj se memorije i temperature tiče, većina modela ima SK Hynix H56G42AS8DX-014 i prema specifikacijama ~85°C je čist normalna temperatura, ali ionak ovisi o proizvođaču i modelu kartice, odnosno implementiranom hlađenju. Po pitanju GPU temperature, većina (Sapphire, PowerColor, ASRock, XFX) tvornički koristi Honeywell PTM7950, tak da tu nema neke prevelike brige. Još samo da daju otkaz onom PR marketing Frank Azor guruu, pa da se donekle riješe sramote koju taj jedan nadobudni lik iz godine u godinu uspije staviti u pravi plan.:hitthewal:
|
Reklo bi se da je ovo OK cijena u susjedstvu...
Hellhound 9070 vulgaris za 614€. Vidim počele su lagano ispod MSRP (kod nas naravno ni blizu MSRP)....ima ih previše...il su u šumi...? |
Sad kad sam vidio tu cijenu ne bi kupio skuplje taman mi bila životno potrebna :D
|
|
Ne znam kaj je AMD-u trebala 8 gb vram kartica nakon što intrent nabija nvidiju dva metra ispod zemlje zbog 8 gb vrama
ovaj test pokazuje koliko je to epsko sranje od proizvoda...kao nekad 64 bitne sabirnice pored 128 ali povijest se stalno ponavlja...sad sam već i ljut :D |
Kad su budale i onda ovu zapravo RX 9050 karticu prepakiraju tak da se OEM društvo lakše namiri, pa sad imaju isti efeket ko i nVidia, dok ih se (jedne i druge) nemilosrdno ismijava.
|
Je, ismijava ih se....dok njima lovica sjeda na račun. ;)
|
Da, tu dolazi spomenuto OEM društvo i računica im svima štima.:)
|
AMD researchers reduce graphics card VRAM capacity of 3D-rendered trees from 38GB to just 52 KB with work graphs and mesh nodes — shifting CPU work to the GPU yields tremendous results
https://www.tomshardware.com/pc-comp...endous-results :D |
Nije puno vremena trebalo da se dođe do stabala koja izgledaju kako spada.
|
Stabla FTW, slijedeće na redu su oblaci i nebo. :D
|
|
TLDW:
Odlično, 5070Ti malo pala, ali popravila space marine 2, a 9070 u većini testiranog dobila. Prije je RTX bila brža 3% u globalu, sada je to 9070XT. Tu su si negdje, ali bome cijene nisu. U prosjeku je radeon jeftiniji 100injak i više €. |
Lijepo se vidi koliko je Nvidia zanemarila desktop gpu segment, dok je s druge strane AMD pojačao aktivnost. Nvidia doslovno urinira po svojim fanovima
|
nV je ja bi rekao na nekom autopilotu tj preciznije bi bilo autocomplete-u što se tiče gaming HW-a. Ne trude se, ali i dalje gaze (kao i Intel u doba skylake-a, dok je AMD polako i sigurno gradio zen dominaciju...jer ne znam kako drugačije ovo nazvati). Lijepo je da se AMD izgleda trudi, i nevezano uz ovo, uz pomoć Valvea su počeli pomalo širiti teritorij na još uvijek egzotiku zvani gaming na linuxu...ali reklo bi se da se tu stvari pomalo i sigurno događa nešto čim je MS odlučio uletit sa izgleda posebnim win za ROG ally x u xbox varijanti...
Dakle ajmo sagledati situaciju samo sa strane jedne od najvećih boljki za Radeon...drivere, koji su postali stabilniji i brži na Win, a na Linuxu su druga dimenzija u odnosu na nV i Intel. Radeon divizija poznata po lošim driverima dakle trenutno razvaljuje na 2 različita OS-a, plus konzole...doduše tu navodno ne trebaju driveri, ali vj tu imaju neki dobar feeback što im pomaže u razvoju drivera. Za zelene i kožnog se ne brinem jer očito prate trendove i piče tamo gdje je najveća lova (kožni je tu jednostavno nenadjebiv i to mu se mora priznati), ali izgleda da i crveni i doktorica grabe sve što im se pruža. ;) |
IMHO nVidia praktički diktira (AI) trendove, dok su gaming kartice, u doslovnom i prenesenom smislu, postale škart kojeg se rješavaju, tek toliko da ih baš ne bace u smeće, neovisno o tome da im sad mrežna divizija donosi više novaca, nego gaming na kojem počivaju temelji firme. AMD sa svojom šrot Radeon divizijom, izgleda da napokon postiže sve ono kaj su zamislili prije kakvih 20 godina kad su kupili ATi. Istinabog u to vrijeme su već bili na dobrom putu prema rubu propasti, ali tokom godina, posebice zahvaljujući konzolama i Zen arhitekturi, uspjeli su se održati na životu do te mjere da sad više nemaju brige oko opstanka na tržištu. Intel pak s druge strane izgleda da tone sve dublje i dublje, odnosno, firma je trenutno u toliko lošem stanju da si nitko od Uprave i menadžmenta ne želi priznati zajeb svjetskih proporcija, dok istovremeno već dobrih deset godina pričaju i obećavaju da će ona sljedeća generacija biti najbolja uz povratak na stare staze rekordnih zarada.
Citiraj:
|
Ima Intelov šef dvostruke ugovorene bonuse. Ali ovise o uspjehu na tržištu, pa...
|
I to kaj veliš.:):D Sudeći po raspletu situacije, izgleda da taj novi direktor kao jedini zadatak ima da razmontira Intel do kraja i onda ode dalje. Arrow Lake je trebal biti na Intel 20A procesu, pa su to otkazali i otišli na TSMC 3nm, dok je istovremeno išla priča kak je 18A ono kaj zapravo valja i na tome budu bazirani mobilni Panther Lake i desktop Nova Lake, dok se vanjski kupci naguravaju pred vratima Intelovih fabrika za 18A. Nova Lake je u međuvremenu predviđen za TSMC 2nm, dok Panther Lake ostaje na Intel 18A, ali ona uistinu bitna stvar, tj. da vanjski kupci nahrle po 18A, a Intel na taj način zgrne ogromne nofce - e nažalost sad ispada da to nije prošlo kak je bilo zamišljeno, ali ništa zato, jer Intel 14A je ona prava stvar koju budu svi htjeli naručiti u što većim količinama. I to sve dok otpuštaju tisuće radnika iz proizvodnih pogona.:)
|
Citiraj:
:stoopid: imam osjećaj da je to bilo prije 3-4 g :D |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:17. |