![]() |
Kak god se okrene ti novi Alder Lake laptop modeli djeluju više kao desktop replacement, nego nešto kaj bi trebalo biti prijenosno sa što dužim radom na bateriji.
Bokte, čak i ovaj koliko-toliko šparni Core i9-12900H, opet ima mogućnost korištenja 115W power limita, jer eto - čisto da ne zmanjka.:) |
Citiraj:
Citiraj:
|
Ma komedija, ali glavno da su U modele skresali na 2P + 8E core kombinaciju, tak da budu uistinu šparni, dok demonstriraju efikasnost big.LITTLE hibridnog dizajna.:)
|
Onaj graf gore, razlika između šest i trinaest minuta, jedno i drugo je sranje, jedno malo manje od drugog. Prijenosnici u trajanju prosječnog sexa
|
Može se za 25W, 35W ili 45W CPU složiti i više, nego solidan laptop s dugotrajnom baterijom i OK temperaturama, ali jebiga, onda Intel marketing ne može reći da su najboljiJi.:):D
|
Apple je nedavno dokazao da se itekako moze :D
Ali da, mobilni sektor ce vise koristiti intel hibridni dizajn, nego sto bi neki htjeli, ali e jezgre i jesu vise zamisljene da tu budu zbog mobilnog sektora ili eventualno onih koji trebaju gomilu jezgri.. |
Citiraj:
Ne volim deblje i velike laptope koju slove kao gamerske. Više volim monolit dizajn (skoro kao Apple), lakši, prenosivi , duže autonomije i pokoji naslove zaigrati. |
Nisam znao da je Soyo još živ! U svakom slučaju evo jeftina B660 ploča za AL (120$-800kn sa Aliexpressa). :chears: EDIT: Evo je an Aliju, samo je skuplja, 995kn...hm ne znam koliko je isplativo računajući da se more zaboravit na jamstvo. EDIT2: Pa totalno neisplativo kad kod nas ima Asrokica za 100kn manje i sa 3g jamstva....mah...lažna uzbuna. :D |
Koju matičnu upariti sa i5-12400?
Za i5-12600k uzeo sam MSI Pro Z690-A ddr4. Kupiti nju i za i5-12400 ili eventualno MSI Mag Tomahawk B660 ili MSI Mag Tomahawk H670? |
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Š.O.K._i_V.J.E.V.E.R.I.C.A.:chears::frend:
|
klasika. asrock i intel ploče zadnje 2 godine. strava.
|
Normalno da najjeftinija b660 matična ne može dovoljno napajati procesore koji su od nje same skuplji 4 ili 5 puta. Malo promašena tema, no u pravu su da je trebalo stavit * za i7 i i9 proceve da ne mogu ispuniti svoj potencijal.
|
Ne da mi se gledat, da li je bila ova ploča i ako je kako je prošla?
https://www.links.hr/hr/maticna-ploc...sora-050300702 GIGABYTE B660M DS3H |
Nije, bila je 50% skuplja (od Asrock) MSI ploča i ona je naravno sve super. MSI na toj ima nešto bolji power delivery nego ta gigabyte.
Ako je za nešto jače (i7, i9) ja bih prije išao na nešto s hlađenjem VRM-ova. |
Best Budget Intel B660 Boards, VRM Thermal Test:chears::frend:
|
Nisam pratio neko vrijeme Intel (od i5 7500:) ), sto se dogadja, zasto su itx mbo toliko skupe? Prije si bez problema pronasao dobru mbo do 1000kn.
Pronasao sam jedino GIGABYTE B660I Aorus Pro DDR4 koja ima ddr4 i spdif izlaz. Asus koma sa cijenama, izbacili spdif i opalili ddr5 :( i3 12100 je cca 900kn a mbo duplo vise, skoro da mi se vise isplati sve prodati i kupiti Mac mini M!. |
Zašto se ograničavati na intel kada je ITX u pitanju., trenutno po meni AMD ima bolji izbor i ploča i procesora pogotovo ako se gleda iGPU.. ..ali čim spominješ mac očito imaš neki razlog više koji mi nije pao na pamet :o
Iako je taj ITX pored mATX kako god okreneš financijska prevara lol |
Itx je u igri cisto zato sto imam dobro kuciste i napajanje :)
Bitan mi je spdif posto zvuk saljem na AV. Iskreno Amd nisam gledao jako dugo..... Mini je nekakva alternativa zato sto je mini, radi kao i5 12500 a trosi jako malo, nema grijanja, zujanja coolera....no citam da ima ogranicen hdmi na 48kHz pa sve postaje manje zanimljivo. Navodno su ga sto se tice audia dosta osakatili u odnosu na starije minije. Igranje igrica me ne zanima, treba mi kvalitetan i stabilan comp za audio (spdif za slusanje) i svakodnevni rad. Posto godinama koristim Asus mbo bez problema, mislio sam ostati u njihovom taboru ali cini mi se da nece ici.. Nije nista hitno... |
Ima li neki ETA za i5 1240p laptope? Vidim da su neki shopovi stavili prednarudžbe, ali samo neki skupi MSI laptop zasad, i bez datuma...
|
18 Intel B660 Boards Tested, VRM Thermal Test:chears::frend:
|
Jel ima kakvih naznaka kad bi cijene maticnih za 1700 socket mogle ici dolje? Najjeftinija vulgaris maticna je oko 700kn sto je po meni ipak malo pretjerano.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Intel Core i9-12900KS Review, Ryzen 7 5800X3D Counter:chears::goood::kafa:
|
Izgleda da je i ovaj procesor "waste of sand".
|
Statusni simbol za proizvođača i kupca.
|
Intel comments on Alder Lake's warping and bending issues, mods void warranty:kafa:
Citiraj:
|
Reka san ja "dico ne kupujte intele to van je kriva odluka"
|
Citiraj:
|
Intel Alder Lake treba pojacanje na heat spreaderu ili smanjeni pritisak na socketu maticne ploce.
Pitanje je koje rijesenje jednostavnije i sto ce na kraju implementirati? |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Dok Intel ispegla drivere za Arc grafiku, tu ce na trzistu vec biti Rdna 3 i Rtx 4000. Prva serija Arc-a ce biti interesantna jedino ako cijene budu dosta ispod konkurencije, ali s obzirom da se Arc radi sa 6nm TSMC, nece biti bas jeftino. |
Obzirom da iza svega stoji Raja, dobro bude, ako Intel ARC uopće dođe na tržište ove godine. Tak jasno, dvije godine i dvije generacije iza onoga kaj budu AMD i nVidia nudili u isto vrijeme.
|
Citiraj:
Vjerojatno je neki anjštajn izračunao uštedu od 2,73 centa po kapi procesora. BTW imaš neku traumu iz djetinjstva po pitanju AMD GPU-a ili ....? |
Citiraj:
|
Ništ, vele da nije do opreme i tehnike, nego do korisnika.:):D
|
Je, još bu ispala greška korisnika što je uključio računalo po propisanim specifikacijama napona i temperatura, a kasnije što je uopće i uključio računalo.
:lol2: Vidim da sam napravio dobar potez što sam ostao na svom pouzdanom 9600k procesoru. :D Još neko vrijeme će on vrtiti ono što meni treba. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:48. |