![]() |
Mene još uvijek čudi 192 bitna sabirnica na 80 tier grafici. Znam da je to zbog memorijske konfiguracije, ali nije li to malo premaleno za taj tier grafe. Ako se već cilja neki 4k gaming u visokim detaljima i fps-u, mislim da nije mjesto 192 bit sabirnici u toj kategoriji.
No, očito je da je bilo glupo predstaviti 4070 karticu po cijeni 4080 kartice pa je ovako ispalo. |
RTX 4080 12GB je prepakirana RTX 4070 i to je jasno ko dan, a napravili su to namjerno, tak da srednji rang mogu prodati za 400$ više, nego prošlu RTX 3070 seriju i to je to.
I kad napokon stigne, RTX 4070 bude prepakirana RTX 4060 s cijenom koja priliči xx70 rangu kartice i za nVidiju to je novo normalno. Jebu ljude u zdrav mozak i sa svakom generacijom zapravo nude manje za više novaca, dok cijelu stvar prikazuju kao napredak i korak naprijed. Apple efekt u punom naletu kod nVidije.:chears: |
Citiraj:
|
To je to, pa znamo o kakvoj firmi je riječ.:):D Obzirom da za Kožnu Jaketu već koriste AI generirani avatar, kad ga i više ne bude na ovom svijetu i dalje će "on" i njegov kult ličnosti preCtavljati nove nVidia proizvode.
Citiraj:
|
KrfTiIsusovu, ovaj Intel direktor ne može bez plasiranja kojekakvih mudrosti u eter, tako da danas saznajemo kak se nVidiji posrećilo, a da je Pat stručLJak ostal u Intelu, danas bi bili alfa i omega svega u galaksiji.:kafa:
Citiraj:
|
Citiraj:
EDIT::chears::frend: |
NVIDIA RTX 5090 "Blackwell" Founders Edition to Implement the "RTX 4090 Ti" Cinderblock Design
Eto mrcine, baš me zanima kilaža. Ovo čudo će imati i dobru vrijednost kao staro željezo jednog dana. ;) |
|
Ma daj covjece opet pa to je blok jbt ,pa 4xxx san priskocija a sad mi se cini da je 5xxx jos i gora
Sent from my SM-S918B using Tapatalk |
I nema povratka, svaka sljedeća generacija bude (još) snažnija po pitanju performansi, ali bome i po pitanju zagrijavanja i potrošnje, dok nVidia prelazi na godišnje izdavanje novih modela zahvaljujući AI potražnji.
|
Navodno su te informacije presudile pri odluci hrvatske Vlade o sufinanciranju dva nova reaktora NE Krško.
|
Daleko je 2038., a do onda će misteriozni AP u nekoliko posjeta kod Jensena Huanga da mu objasni stratešku poziciju Hrvatske u kontekstu nadolazećih GeForce modela.:):D
Citiraj:
|
Meni potpuno nebitno sobzirom da Microfot po tračevima planira buduću konzolu otvoriti za sve game launchere, tj. izdati konzolu sa klasičnim windowsima i punom PC funkcionalnošću.
Ako bude tako kupuje se to i ovo mi je zadnji PC za gaming. Relativno mala kutija, pored TV-a, tiho, mala potrošnja dobra cijena i bog te veseli. |
Citiraj:
G903 Hero,G413 na aparatima :D |
Odavno, služe samo za surfanje. Koristim gamepad i TV za igranje
|
Ne znam čemu panika, valjda će bit i normalnijih modela, neće svi biti redikulozni komadi željeza. Recimo jedan lagani 5060Ti kojim će se nvidia iskupiti za sramotu zvanu 4060Ti pa će biti u rangu 4070S :D
Sigurno:D Citiraj:
|
Je, ali i danas nabacio 5-6 sati igranja iz kreveta naravno, ko deda što i jesam ,:D
Kaj se modela tiče bude ih bilo, ali džaba kad je srednja klasa skuplja od cijele konzole...ko ih hebe. |
Kolko slotova ovaj kuler zauzima??ako bude takav.
|
Bar se nebu savinula jer sjedi na napajanju
|
Citiraj:
https://i.postimg.cc/ZKgjntJ5/NVIDIA...7762008532.jpg |
Maaa dajj covice gadljivo.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk |
to ce saviti kuciste, a kamo ne maticnu :D
|
Doskočili su i tom problemu.:):D
|
Uskoro cemo stekati Maticnu u Graficku a ne obrnuto kao do sad :).
|
Citiraj:
https://www.vintage-computer.com/ima...tbackcover.jpg |
Funny video. Huang hipnotizira Kramera ogledalcem.
Šalu na stranu, trebali bi postaviti spomenik gejmerima na travnjak ispred HQ. |
https://wccftech.com/nvidia-geforce-...blackwell-die/
vidio iznad za 58 kg ali netko je u komentarima reko da je pcb puknuo zajedno sa pci slotom tako da bi ploča trebala bit od ljevanog željeza bar 5mm debela. Kolko će kila imat 5090?? |
Još jedan First Word Problem bites the dust:
Citiraj:
|
Citiraj:
Ali da, polegnuta kućišta bi definitivno trebala opet u modu, samo ne znam gdje bi mi koji ne volimo kućište na stolu, trebali sa tim čudom. Ili jednostavno na bok običnog kućišta nalijepiš gumene nogice i mooožda si riješio problem lomljenja matične...možda. :D:chears: |
|
Da li netko prati da objasni u kratko kaj se to valja globalno oko AI.
Nije mi bila jasna poanta oko kripto valuta, odnosno pretpostavljam da su mnogi očekivali ili još uvijek očekuju da proizvoljno izdane valute zamijeniti klasični novac i postati jedina vrijednost... Sad je totalna manija oko AI, podatkovni centri rastu ko blesavi, već postoji ogroman strah da neke zemlje neće moči iste opskrbiti strujom, mogućnost kolapsa energetskog sustava, jagma od velikih do malih da naprave vlastite neovisne AI centre....itd. Ali od kud odjednom tolika utrka za istim, što konkretno mijenja AI da postaje najvrijednije ulaganje? Što očekuju i što planiraju sa toliko procesorskom snagom, kako ju misle dalje prodavati? Niš ne kužim kaj se događa :D |
Nažalost većina toga je ili bude ispala pucanj u prazno, dok se svi uključeni prezentiraju kao da baš oni imaju najbolje AI rješenje u rangu Iron Man J.A.R.V.I.S. implementacije.:):D Computex 2024 je najbolji primjer koliko daleko je to AI pretjerivanje otišlo, nalik prijašnjem blockchain + crypto ludilu, samo se sad umjesto tih riječi u sve stavlja AI. Kaj se GPU dijela priče tiče, dokle god "treniraju" sve te modele za potrebe kojekakvih umjetnih inteligencija, ponuda, potražnja i popratna potrošnja, ne budu posustale, a kasnije lako moguće da ispadne po uzoru na kripto ludnicu - mnoštvo rabljenog hardvera dostupno za pristupačne nofce. Kak god se okrene, nVida se ne žali, jer opet imaju/nude nešto kaj svi žele i trebaju.:frend:
|
Citiraj:
I radi"if I have 110V in MC 9, and BY-SY closes what voltage will i have at MC 14 Analyzing the image: Privacy blur hides faces from Copilot If you have 110V at MC 9 and the BY-SY switch closes, the voltage at MC 14 will depend on the specific connections and components between MC 9 and MC 14. Based on the schematic you provided, if BY-SY directly connects MC 9 to MC 14 without any intervening components that could cause a voltage drop, you would have 110V at MC 14 as well. However, if there are any resistive elements, transformers, or other components between these points, the voltage at MC 14 could be different. For a precise answer, it’s important to consider the entire path and any potential voltage drops along the way." Praktički su beskonačne kombinacije toga od čeg možeš imat koristi od AI, meni ko inženjeru koristi često. I to isključivo copilot, chat GPT besplatni model je meni jako loš. Meni osobno će bit bitno koliko TOPS ima grafička kod sljedeće kupnje (i za poslovni laptop i za radnu stanicu). |
Koristiš defoltni besplatni Copilot ili pro verziju? Ako će ljudi masovno plaćati 20 eura mj. pro verziju onda možda ova silna ulaganja i imaju smisla.
|
Citiraj:
Ovaj copilot je instaliran iz microsoft store. Analiza neke električne sheme je dugotrajan proces, da to samo nacrtaš pa ubaciš u simulator ti treba puno vremena, a vrijeme je novac. Ovo je samo jedan primjer. Kaj ja znam recimo trebam linearnu interpolaciju il ekstrapolacij nečega, ono upišem u copilot i baci mi dobar rezultat (GPT nije), treba mi tri godine da to ručno sam izračunam. Stvarno može pomoć u puno toga, al svejedno dobijem proljev na sam naziv AI, nema to veze s intelegencijom, to je trenirani model, al da ga možeš koristit za svašta, možeš. Ono recimo za vježbu, zbog posla znam bit po terenima di mi hoteli il mjesta nemaju teretanu, ono složi mi program da vježbam sam bez utega....i tak, mašta je granica. ekipa ga koristi i za tinder...nije u svemu AI dobar, al recimo da sam čitao istraživanje gdje je bolji u procjeni melanoma iz slike nego dermatolozi....za neke stvari je loš, naprimjer prijevodi |
Kužim ja smisao na korisničkom nivou, ne kužim biznis AI hajp i silna ulaganja kao da je zlatna groznica, ali bude vrijeme pokazalo.
|
Isto ko i svojevremeno tzv. dot-com situacija ili kripto, svi su odjednom skočili na taj vlak i nadaju se ogromnim zaradama, jer je nekolicina firmi već uspjela, ali nažalost ne mogu ama baš svi.
|
Njima su izgleda bolji svi biznisi osim gaminga. A dok su ''bježali'' iz SGI je bilo obrnuto.
Naravno gaming je tu stalno...za sada...pa ga ne diraju, ali napucavaju cijene. |
Imam placeni chatgpt preko firme, i 4.0 koristim za analizu logova. Znaci nedavno preko njega analizirao Cisco logove na core switchevima jer neke stvari nisu radile. Onda domain controller mi se nije htio syncati iako se joinao domeni i promotao ga bez problema. znaci ponovo parsanje logova. Te jedan CCTV sustav je imao XML file koji je bio velik a bili su mi potrebni odredjeni podaci iz njega u tablicnom obliku. Izgenerirao mi python skriptu, sve dependcies potrebne da pokrenem tu skriptu i cak IDE koji je najjednostavnije instalirati. Znaci spasio mi barem u svakom slučaju nekih 3-5sati 💪
Sent from my 22081212UG using Tapatalk |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:18. |