PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   NVIDIA (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Vijesti, novosti i glasine o nadolazećim nVidia grafičkim karticama (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=301561)

Bub0 21.09.2022. 11:22

Mene još uvijek čudi 192 bitna sabirnica na 80 tier grafici. Znam da je to zbog memorijske konfiguracije, ali nije li to malo premaleno za taj tier grafe. Ako se već cilja neki 4k gaming u visokim detaljima i fps-u, mislim da nije mjesto 192 bit sabirnici u toj kategoriji.
No, očito je da je bilo glupo predstaviti 4070 karticu po cijeni 4080 kartice pa je ovako ispalo.

The Exiled 21.09.2022. 11:55

RTX 4080 12GB je prepakirana RTX 4070 i to je jasno ko dan, a napravili su to namjerno, tak da srednji rang mogu prodati za 400$ više, nego prošlu RTX 3070 seriju i to je to.

I kad napokon stigne, RTX 4070 bude prepakirana RTX 4060 s cijenom koja priliči xx70 rangu kartice i za nVidiju to je novo normalno.

Jebu ljude u zdrav mozak i sa svakom generacijom zapravo nude manje za više novaca, dok cijelu stvar prikazuju kao napredak i korak naprijed.

Apple efekt u punom naletu kod nVidije.:chears:

Dr. Strange 21.09.2022. 12:06

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3625269)
I još su k tome DLSS 3 "zaključali" na isključivo nove RTX 4000 modele.

Naravno da su zaključali kad su sav rast u performansama bazirali na tome, DLSS 3.0 na starijim serijama bi im ubilo prodaju nove, a i onda nebi bilo ono 2x on raster, 4x on RT.

The Exiled 21.09.2022. 12:16

To je to, pa znamo o kakvoj firmi je riječ.:):D Obzirom da za Kožnu Jaketu već koriste AI generirani avatar, kad ga i više ne bude na ovom svijetu i dalje će "on" i njegov kult ličnosti preCtavljati nove nVidia proizvode.
Citiraj:

Citiraj:

When a DLSS 3 game comes out, and you own a GeForce RTX 30 Series or 20 Series graphics card or laptop, you can use DLSS 2 Super Resolution in that title.

So if you own a GeForce RTX 30 or 20 Series, you would get DLSS 2 + Reflex. Even if a game is labeled as a "DLSS 3 Game".
Izvor: nVidia

The Exiled 21.12.2023. 18:19

KrfTiIsusovu, ovaj Intel direktor ne može bez plasiranja kojekakvih mudrosti u eter, tako da danas saznajemo kak se nVidiji posrećilo, a da je Pat stručLJak ostal u Intelu, danas bi bili alfa i omega svega u galaksiji.:kafa:
Citiraj:

Intel CEO says nVidia’s AI dominance is pure luck — nVidia VP fires back, says Intel lacked vision and execution:hitthewal:
Citiraj:

Intel CEO Pat Gelsinger has publicly characterized nVidia’s AI industry success as being purely accidental. According to the current CEO of Intel, the firm’s fortunes took a dive when he left, but it is again on the path to glory. In a wide-ranging interview with Gelsinger, hosted by the Massachusetts Institute of Technology (MIT), the Intel boss told attendees that nVidia CEO Jensen Huang “got extraordinarily lucky.” He went on to lament Intel giving up the Larrabee project, which could have made Intel just as ‘lucky,’ in his view. However, the VP of Applied Deep Learning Research at nVidia, Bryan Catanzaro, took to Twitter / X earlier today to dismiss Gelsinger’s hot take on the status quo in the AI hardware industry, saying Intel lacked the vision and execution to succeed in its prior initiatives.
Izvor: Tom's Hardware

The Exiled 20.03.2024. 15:03

Citiraj:

nVidia Blackwell GeForce RTX to feature same 5nm-based TSMC 4N foundry node as GB100 AI GPU:kafa:
Citiraj:

Following Monday's blockbuster announcements of the "Blackwell" architecture and nVidia's B100, B200, and GB200 AI GPUs, all eyes are now on its client graphics derivatives, or the GeForce RTX GPUs that implement "Blackwell" as a graphics architecture. Leading the effort will be the new GB202 ASIC, a successor to the AD102 powering the current RTX 4090. This will be nVidia's biggest GPU with raster graphics and ray tracing capabilities. The GB202 is rumored to be followed by the GB203 in the premium segment, the GB205 a notch lower, and the GB206 further down the stack. Kopite7kimi, a reliable source with nVidia leaks, says that the GB202 silicon will be built on the same TSMC 4N foundry node as the GB100.

TSMC 4N is a derivative of the company's mainline N4P node, the "N" in 4N stands for nVidia. This is a nodelet that TSMC designed with optimization for nVidia SoCs. TSMC still considers the 4N as a derivative of the 5nm EUV node. There is very little public information on the power- and transistor density improvements of the TSMC 4N over TSMC N5. For reference, the N4P, which TSMC regards as a 5nm derivative, offers a 6% transistor-density improvement, and a 22% power efficiency improvement. In related news, Kopite7kimi says that with "Blackwell," nVidia is focusing on enlarging the L1 caches of the streaming multiprocessors (SM), which suggests a design focus on increasing the performance at an SM-level.
Izvor: TechPowerUp
EDIT:
:chears::frend:

Disco 26.05.2024. 07:19

NVIDIA RTX 5090 "Blackwell" Founders Edition to Implement the "RTX 4090 Ti" Cinderblock Design

Eto mrcine, baš me zanima kilaža.
Ovo čudo će imati i dobru vrijednost kao staro željezo jednog dana. ;)

killuminati 26.05.2024. 10:03

https://i.ibb.co/gZQ9KTv/6-9.jpg

Tajl3r 26.05.2024. 17:40

Ma daj covjece opet pa to je blok jbt ,pa 4xxx san priskocija a sad mi se cini da je 5xxx jos i gora

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

The Exiled 26.05.2024. 18:08

I nema povratka, svaka sljedeća generacija bude (još) snažnija po pitanju performansi, ali bome i po pitanju zagrijavanja i potrošnje, dok nVidia prelazi na godišnje izdavanje novih modela zahvaljujući AI potražnji.

kopija 26.05.2024. 18:11

Navodno su te informacije presudile pri odluci hrvatske Vlade o sufinanciranju dva nova reaktora NE Krško.

The Exiled 26.05.2024. 18:21

Daleko je 2038., a do onda će misteriozni AP u nekoliko posjeta kod Jensena Huanga da mu objasni stratešku poziciju Hrvatske u kontekstu nadolazećih GeForce modela.:):D
Citiraj:

nVidia accelerates GPU, CPU, & AI platform roadmap, new chips to launch each consecutive year instead of two
Tak da već 2025. u ovo vrijeme stiže GeForce Rubin arhitektura, a do 2038. dok puste u pogon nove pogone NE Krško, moglo bi biti i premalo kapaciteta za sva ta čuda tehnike.:frend:

Mladenxy 26.05.2024. 19:07

Meni potpuno nebitno sobzirom da Microfot po tračevima planira buduću konzolu otvoriti za sve game launchere, tj. izdati konzolu sa klasičnim windowsima i punom PC funkcionalnošću.
Ako bude tako kupuje se to i ovo mi je zadnji PC za gaming. Relativno mala kutija, pored TV-a, tiho, mala potrošnja dobra cijena i bog te veseli.

kopija 26.05.2024. 19:52

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3744082)
Meni potpuno nebitno sobzirom da Microfot po tračevima planira buduću konzolu otvoriti za sve game launchere, tj. izdati konzolu sa klasičnim windowsima i punom PC funkcionalnošću.
Ako bude tako kupuje se to i ovo mi je zadnji PC za gaming. Relativno mala kutija, pored TV-a, tiho, mala potrošnja dobra cijena i bog te veseli.

G903 Hero,G413 na aparatima :D

Mladenxy 26.05.2024. 20:17

Odavno, služe samo za surfanje. Koristim gamepad i TV za igranje

Exy 26.05.2024. 20:25

Ne znam čemu panika, valjda će bit i normalnijih modela, neće svi biti redikulozni komadi željeza. Recimo jedan lagani 5060Ti kojim će se nvidia iskupiti za sramotu zvanu 4060Ti pa će biti u rangu 4070S :D
Sigurno:D

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3744087)
Odavno, služe samo za surfanje. Koristim gamepad i TV za igranje

Ovo je gaymerski ekvivalent odlasku u starački dom :D

Mladenxy 26.05.2024. 20:35

Je, ali i danas nabacio 5-6 sati igranja iz kreveta naravno, ko deda što i jesam ,:D
Kaj se modela tiče bude ih bilo, ali džaba kad je srednja klasa skuplja od cijele konzole...ko ih hebe.

demetrius 26.05.2024. 20:35

Kolko slotova ovaj kuler zauzima??ako bude takav.

Mladenxy 26.05.2024. 20:50

Bar se nebu savinula jer sjedi na napajanju

The Exiled 26.05.2024. 20:57

Citiraj:

Autor demetrius (Post 3744092)
Kolko slotova ovaj kuler zauzima??ako bude takav.

Službeno četiri, a neslužbeno sve raspoložive.:):D
https://i.postimg.cc/ZKgjntJ5/NVIDIA...7762008532.jpg

Tajl3r 26.05.2024. 23:36

Maaa dajj covice gadljivo.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

the-rider 27.05.2024. 06:50

to ce saviti kuciste, a kamo ne maticnu :D

The Exiled 27.05.2024. 17:56

Doskočili su i tom problemu.:):D

Lewis 27.05.2024. 18:09

Uskoro cemo stekati Maticnu u Graficku a ne obrnuto kao do sad :).

Sinac 27.05.2024. 19:50

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3744226)
Uskoro cemo stekati Maticnu u Graficku a ne obrnuto kao do sad :).

...i obavezno polegnuto kućište da matična ploča ima dobro i čvrsto postolje. Mislim da će se ona prastara AT kućišta opet vratiti kao savršenstvo dizajna. :goood:

https://www.vintage-computer.com/ima...tbackcover.jpg

kopija 27.05.2024. 20:19

Funny video. Huang hipnotizira Kramera ogledalcem.

Šalu na stranu, trebali bi postaviti spomenik gejmerima na travnjak ispred HQ.

demetrius 27.05.2024. 23:07

https://wccftech.com/nvidia-geforce-...blackwell-die/

vidio iznad za 58 kg ali netko je u komentarima reko da je pcb puknuo zajedno sa pci slotom tako da bi ploča trebala bit od ljevanog željeza bar 5mm debela.

Kolko će kila imat 5090??

kopija 28.05.2024. 05:53

Još jedan First Word Problem bites the dust:
Citiraj:

... and you get a PC that may finally be fully 4K capable without the need for quality degrading options...

Disco 28.05.2024. 05:58

Citiraj:

Autor kopija (Post 3744275)
Još jedan First Word Problem bites the dust:

Ne znamo ni to još dok ne izađe ova skalamerija.
Ali da, polegnuta kućišta bi definitivno trebala opet u modu, samo ne znam gdje bi mi koji ne volimo kućište na stolu, trebali sa tim čudom.
Ili jednostavno na bok običnog kućišta nalijepiš gumene nogice i mooožda si riješio problem lomljenja matične...možda. :D:chears:

The Exiled 21.06.2024. 15:13

"eVGA is gone" | KINGPIN's future, nVidia RTX 5090 plans, & Lab tour
:chears::frend:

Mladenxy 22.06.2024. 22:06

Da li netko prati da objasni u kratko kaj se to valja globalno oko AI.
Nije mi bila jasna poanta oko kripto valuta, odnosno pretpostavljam da su mnogi očekivali ili još uvijek očekuju da proizvoljno izdane valute zamijeniti klasični novac i postati jedina vrijednost...
Sad je totalna manija oko AI, podatkovni centri rastu ko blesavi, već postoji ogroman strah da neke zemlje neće moči iste opskrbiti strujom, mogućnost kolapsa energetskog sustava, jagma od velikih do malih da naprave vlastite neovisne AI centre....itd.
Ali od kud odjednom tolika utrka za istim, što konkretno mijenja AI da postaje najvrijednije ulaganje? Što očekuju i što planiraju sa toliko procesorskom snagom, kako ju misle dalje prodavati? Niš ne kužim kaj se događa :D

The Exiled 22.06.2024. 22:20

Nažalost većina toga je ili bude ispala pucanj u prazno, dok se svi uključeni prezentiraju kao da baš oni imaju najbolje AI rješenje u rangu Iron Man J.A.R.V.I.S. implementacije.:):D Computex 2024 je najbolji primjer koliko daleko je to AI pretjerivanje otišlo, nalik prijašnjem blockchain + crypto ludilu, samo se sad umjesto tih riječi u sve stavlja AI. Kaj se GPU dijela priče tiče, dokle god "treniraju" sve te modele za potrebe kojekakvih umjetnih inteligencija, ponuda, potražnja i popratna potrošnja, ne budu posustale, a kasnije lako moguće da ispadne po uzoru na kripto ludnicu - mnoštvo rabljenog hardvera dostupno za pristupačne nofce. Kak god se okrene, nVida se ne žali, jer opet imaju/nude nešto kaj svi žele i trebaju.:frend:

markecSMB 25.06.2024. 12:06

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3748737)
Da li netko prati da objasni u kratko kaj se to valja globalno oko AI.
Nije mi bila jasna poanta oko kripto valuta, odnosno pretpostavljam da su mnogi očekivali ili još uvijek očekuju da proizvoljno izdane valute zamijeniti klasični novac i postati jedina vrijednost...
Sad je totalna manija oko AI, podatkovni centri rastu ko blesavi, već postoji ogroman strah da neke zemlje neće moči iste opskrbiti strujom, mogućnost kolapsa energetskog sustava, jagma od velikih do malih da naprave vlastite neovisne AI centre....itd.
Ali od kud odjednom tolika utrka za istim, što konkretno mijenja AI da postaje najvrijednije ulaganje? Što očekuju i što planiraju sa toliko procesorskom snagom, kako ju misle dalje prodavati? Niš ne kužim kaj se događa :D

Ja u svom poslu dosta često koristim Copilot. Više ga koristim kao malo napredniji search engine, al sad me interesira u naprednj analizi složenih električnih schema.

I radi"if I have 110V in MC 9, and BY-SY closes what voltage will i have at MC 14

Analyzing the image: Privacy blur hides faces from Copilot

If you have 110V at MC 9 and the BY-SY switch closes, the voltage at MC 14 will depend on the specific connections and components between MC 9 and MC 14. Based on the schematic you provided, if BY-SY directly connects MC 9 to MC 14 without any intervening components that could cause a voltage drop, you would have 110V at MC 14 as well.

However, if there are any resistive elements, transformers, or other components between these points, the voltage at MC 14 could be different. For a precise answer, it’s important to consider the entire path and any potential voltage drops along the way."

Praktički su beskonačne kombinacije toga od čeg možeš imat koristi od AI, meni ko inženjeru koristi često. I to isključivo copilot, chat GPT besplatni model je meni jako loš.

Meni osobno će bit bitno koliko TOPS ima grafička kod sljedeće kupnje (i za poslovni laptop i za radnu stanicu).

Mladenxy 25.06.2024. 16:56

Koristiš defoltni besplatni Copilot ili pro verziju? Ako će ljudi masovno plaćati 20 eura mj. pro verziju onda možda ova silna ulaganja i imaju smisla.

markecSMB 25.06.2024. 17:09

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3749252)
Koristiš defoltni besplatni Copilot ili pro verziju? Ako će ljudi masovno plaćati 20 eura mj. pro verziju onda možda ova silna ulaganja i imaju smisla.

Besplatni. Caka je ako ti sistem zadovoljava da imaš 40 TOPS, onda te zaboli za pro, treniraš lokalno (ovaj primjer je s laptopa s premalo TOPS da koristiš lokalni model, al svejedno možeš ubacit sliku od sheme i da ti on pročita).
Ovaj copilot je instaliran iz microsoft store.

Analiza neke električne sheme je dugotrajan proces, da to samo nacrtaš pa ubaciš u simulator ti treba puno vremena, a vrijeme je novac. Ovo je samo jedan primjer. Kaj ja znam recimo trebam linearnu interpolaciju il ekstrapolacij nečega, ono upišem u copilot i baci mi dobar rezultat (GPT nije), treba mi tri godine da to ručno sam izračunam.

Stvarno može pomoć u puno toga, al svejedno dobijem proljev na sam naziv AI, nema to veze s intelegencijom, to je trenirani model, al da ga možeš koristit za svašta, možeš.

Ono recimo za vježbu, zbog posla znam bit po terenima di mi hoteli il mjesta nemaju teretanu, ono složi mi program da vježbam sam bez utega....i tak, mašta je granica.
ekipa ga koristi i za tinder...nije u svemu AI dobar, al recimo da sam čitao istraživanje gdje je bolji u procjeni melanoma iz slike nego dermatolozi....za neke stvari je loš, naprimjer prijevodi

Mladenxy 25.06.2024. 17:16

Kužim ja smisao na korisničkom nivou, ne kužim biznis AI hajp i silna ulaganja kao da je zlatna groznica, ali bude vrijeme pokazalo.

The Exiled 25.06.2024. 17:22

Isto ko i svojevremeno tzv. dot-com situacija ili kripto, svi su odjednom skočili na taj vlak i nadaju se ogromnim zaradama, jer je nekolicina firmi već uspjela, ali nažalost ne mogu ama baš svi.

Disco 26.06.2024. 07:33

Njima su izgleda bolji svi biznisi osim gaminga. A dok su ''bježali'' iz SGI je bilo obrnuto.
Naravno gaming je tu stalno...za sada...pa ga ne diraju, ali napucavaju cijene.

Psycho 03.07.2024. 22:08

Imam placeni chatgpt preko firme, i 4.0 koristim za analizu logova. Znaci nedavno preko njega analizirao Cisco logove na core switchevima jer neke stvari nisu radile. Onda domain controller mi se nije htio syncati iako se joinao domeni i promotao ga bez problema. znaci ponovo parsanje logova. Te jedan CCTV sustav je imao XML file koji je bio velik a bili su mi potrebni odredjeni podaci iz njega u tablicnom obliku. Izgenerirao mi python skriptu, sve dependcies potrebne da pokrenem tu skriptu i cak IDE koji je najjednostavnije instalirati. Znaci spasio mi barem u svakom slučaju nekih 3-5sati 💪

Sent from my 22081212UG using Tapatalk

The Exiled 06.07.2024. 13:31

Citiraj:

There's a small problem with the AI industry: It's making absolutely no money:kafa:
Citiraj:

The current frenzy over AI resembles the early days of gold being found in California in the 19th Century, with everyone rushing into the AI sector hoping it'll make them rich. Companies that hoped to profit from using AI to boost productivity — ranging from H&R Block to Walmart — have seen their shares vastly underperform the broader stock market since the tail end of 2022. AI's market penetration is also surprisingly shallow. Only five percent of businesses are using AI, according to a US Census Bureau report flagged by The Economist, and that number is only projected to rise to about 6.6 percent by this autumn. Adoption rates may be stymied by concerns over hallucinations, when AI just makes stuff up, and security and privacy issues because these models are essentially black boxes that may spit out important trade secrets. In other words, there's a huge amount of hype — but so far, the only companies making much actual revenue off AI are the ones selling the hardware it needs, like nVidia.
Izvor: Futurism
Citiraj:

AI industry needs to earn $600 billion per year to pay for massive hardware spend:fiju:
Citiraj:

Despite massive investments in AI infrastructure by high-tech giants, revenue growth from AI has yet to materialize, indicating a significant gap in the ecosystem's end-user value. nVidia earned $47.5 billion in datacenter hardware revenue last year (with most hardware being compute GPUs for AI and HPC applications). Companies like AWS, Google, Meta, Microsoft, and many others invested heavily in their AI infrastructure in 2023 for applications like OpenAI's ChatGPT.

Cloud providers, notably Microsoft, are heavily investing in GPU stockpiles. nVidia reported that half of its datacenter revenue comes from large cloud providers, with Microsoft alone likely contributing around 22% of nVidia's Q4 FY2024 revenue. Meanwhile, the company sold some $19 billion worth of datacenter GPUs in Q1 FY2025. The introduction of nVidia's B100/B200 processors, promising 2.5 times better performance while costing only 25% more, will likely drive further investments and create another supply shortage.

Ultimately, while AI holds transformative potential and companies like Nvidia play a crucial role, the road ahead will be long and challenging as businesses and startups have yet to invent applications that make money.
Izvor: Tom's Hardware

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:18.