PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   RUNE Rural Network Infrastruktura (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=298455)

tiki66 21.05.2024. 15:02

Pređi na Rune i drugog operatera. Ili pitaj T-com ako bi te pustili preko Rune. Makar kod ovih manjih operatera je jeftinije + nema poskupljenja zbog inflacije svake godine.

Pomo 21.05.2024. 16:33

Citiraj:

Autor coconut (Post 3743395)
Trenutno imam HT, a mi je ugovor istekao prošli mjesec.

Problema onda nemaš.
Naruči priključak, pa vidi što ti paše. HT ili ostatak ekipe. Koliko znam HT nudi preko rune tek kad se priključak realizira.

webstartm 22.05.2024. 14:23

Evo neke info sa chata za Rune i tcom...

Anonymous User : Kod stana imam RUNE infrastrukturu. Zanima me ako uzmem optiku preko vas, dali
omogucavate zamrzavanja na 6 mjeseci . npr da je usluga aktivna od 4. do 10.mjeseca, a zamrznuta od 10. do 4.
Stipan B. : Pozdrav
Stipan B. : Moguće je zamurznuti maksimalno 9 mjeseci unutar jedne godine
Anonymous User : Ok,dali tcom radi sa RUNE ? jer ne vidim da ste dosupni na njihovoj stranici
https://www.ruralnetwork.eu/hr/novos...rune-projektu/
Stipan B. : Tako je, oni postavljaju optiku za nas u Primorsko-Goranskooj županiji
Anonymous User : znaci mogu zatraziti RUNE prikljucak od RUNE,pa kad oni obave svoje dodje tcom
tehnicar i spoji ONT itd?
Anonymous User : jer trenutno je optika vanka na cesti,na stupovima.
Stipan B. : Tako je
Anonymous User : ok,hvala. kako ide proces zamrztavanja usluge i dali se plaća ponovno
aktiviranje?
Stipan B. : Ne plaća se, možete se javiti na chat i mi Vam možemo zamrznuti uslugu
Anonymous User : btw lokacija je istočna istra, istarska zupanija
Anonymous User : Podržavate i to ili samo primorsko goransku?
Stipan B. : Primorsko-Goranska je za RUNE koliko znam
Anonymous User : RUNE je i u Istri. Prošle godine provodili na mojoj lokaciji.
Anonymous User : https://www.ruralnetwork.eu/hr/kako-...eno-projektom/
Stipan B. : U redu, onda bi mogli i oni
Anonymous User : ok hvala.

dakky 22.05.2024. 14:27

I moj update: nema ga :lol2: ...kabel još uvijek na stupu pored zgrade, ni da mrdne već 2 mjeseca.

webstartm 22.05.2024. 14:30

Na provjeri dostupnosti ti pise da je dostupan prikljucak?
https://www.ruralnetwork.eu/hr/kako-...a-dostupnosti/

Meni piše ovo:
Izgrađen je optički priključak do optičke utičnice te je postavljena aktivna terminalna oprema (ONT).

Jel to znači da je sve spremno ili ću kao i ti čekati 2 mjeseca?

jp_rv 22.05.2024. 14:46

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3743558)
Anonymous User : znaci mogu zatraziti RUNE prikljucak od RUNE,pa kad oni obave svoje dodje tcom tehnicar i spoji ONT itd?

od svega šta su ti rekli ovo je 100% krivo - rune spaja svoj ONT prilikom instalacije optike u kući. rune NE daje dark fiber, rune daje L2. dakle oprema je njihova. samo router je od providera.

coconut 22.05.2024. 14:47

Kod mene je komedija. Zgrada ima 2 ulaza te time i dvije adrese. Kada upišem moju službenu adresu dobijem:
Distribucijska mreža je spremna za izgradnju kućnih priključaka. Možete se prijaviti u sustav te ispuniti ugovor i suglasnost za izgradnju kućne instalacije.

Kada upišem susjedine koje su kat ispod mene dobijem, ali službeno imaju drugu adresu:
Izgrađen je optički priključak do optičke utičnice te je postavljena aktivna terminalna oprema (ONT).

Jedna od njih koristi Optima IPTV, a druga ima liječničku ordinaciju, ali ne znam koja od njih ima optiku. Pretpostavljam da je ima ova sa IPTV-om.

Koji router se dobiva? Signal u susjednom stanu mi je kilav pa sam si taman nabavio mesh sistem. Ne znam hoću li ga moći iskoristiti. Imam t-comov mesh router i satelit, ali i 2 mesh satelita od D-Linka.

webstartm 22.05.2024. 14:50

Okay, onda san ja krivo pita :D

da @coconut , baš ću danas dobro pogledati po portunu jeli gdje provučena optika unutar zgrade, ili je info fejk

Pomo 22.05.2024. 14:54

Citiraj:

Autor coconut (Post 3743571)
Kod mene je komedija. Zgrada ima 2 ulaza te time i dvije adrese. Kada upišem moju službenu adresu dobijem:
Distribucijska mreža je spremna za izgradnju kućnih priključaka. Možete se prijaviti u sustav te ispuniti ugovor i suglasnost za izgradnju kućne instalacije.

Kada upišem susjedine koje su kat ispod mene dobijem, ali službeno imaju drugu adresu:

Jedna od njih koristi Optima IPTV, a druga ima liječničku ordinaciju, ali ne znam koja od njih ima optiku. Pretpostavljam da je ima ova sa IPTV-om.

Koji router se dobiva? Signal u susjednom stanu mi je kilav pa sam si taman nabavio mesh sistem. Ne znam hoću li ga moći iskoristiti. Imam t-comov mesh router i satelit, ali i 2 mesh satelita od D-Linka.

Kod tebe nema komedije.
Nabo si broj stana na drugoj adresi gdje je usluga realizirana.
Na mojoj adresi je ista razlika ako upišem broj svog stana ili susjedov.

coconut 22.05.2024. 14:55

Ista zgrada, dvije adrese jer je na raskršću između tih ulica. Susjeda sa ordinacijom ima vlastiti ulaz izvana, a svi mi ostali ulazimo u stanove iz jednog jedinog stubišta.
Išao sam pogledati kablovinje. Svi kabeli dolaze zračnim putem sa istog stupa. Liječnica ima vlastiti kabel. Drugi kabel dolazi na fasadu gdje se razdvaja. Jedan ide prema IPTV susjedi, a za drugi kabel za nas ostale ide u okruglu rupu na zidu stubišta punu parica gdje se razdvaja za 5 stanova.

c-shadow 22.05.2024. 15:09

Citiraj:

Autor coconut (Post 3743571)
Kada upišem moju službenu adresu dobijem:

Ja sam provjeravao za jedan kvart, zapadna obala Istre, zeleno na njihovoj karti, dobivam istu tu poruku za pola naselja, kuće i stanovi, a za neke kućne brojeve koji su bliže glavnoj cesti:
Code:

Vaša adresa nije predviđena za izgadnju priključka kroz projekt RUNE!.
Nigdje u cijelom naselju nema nikakvih stupova niti naznake da je Rune optika provučena. Djelomično je provučena HT optika do nekih zgrada, sve podzemno.
Tako da mi se ti podaci ne čine baš pouzdani :D

kamacnik1 22.05.2024. 19:32

Jeli tko uveo Telemach optiku preko Rune infrakstrukture ?
Ako je , iskustva ...

mate03 22.05.2024. 20:11

Citiraj:

Autor dakky (Post 3743559)
I moj update: nema ga :lol2: ...kabel još uvijek na stupu pored zgrade, ni da mrdne već 2 mjeseca.

Pretpostavljam da smo u istoj ulici, u mojoj zgradi 8B optika je instalirana u sve stanove koji su to željeli i sve spojeno još prije mjesec dana. Trenutno - zadnjih 5-6 dana rade na zgradi do odnosno 8A

coconut 24.05.2024. 15:30

c/p
Poštovani gospodine X,

tvrtka RUNE Crow ne pruža telekomunikacijske usluge već vrši samo instalaciju optičke infrastrukture. U tome slučaju možete dogovoriti telekomunikacijsku uslugu putem Hrvatskog Telekoma s kojom se spajate na priključak instaliran od strane RUNE Crow tvrtke.

Kada instalacija od strane RUNE Crow bude obavljena, molimo da nam se javite s informacijom kako bi mogli s Vama dogovoriti paket usluge koji pokriva spajanje na njihovu optiku.

Srdačan pozdrav,
Y

Hrvatski Telekom d.d.
Korisnička podrška
Besplatan broj: 0800 9100
E-mail: podrska.poslovni@t.ht.hr
www.hrvatskitelekom.hr/poslovni

dakky 24.05.2024. 15:34

Citiraj:

Autor mate03 (Post 3743614)
Pretpostavljam da smo u istoj ulici, u mojoj zgradi 8B optika je instalirana u sve stanove koji su to željeli i sve spojeno još prije mjesec dana. Trenutno - zadnjih 5-6 dana rade na zgradi do odnosno 8A

bome jesmo :D

valjda će i obična "8" doći na red. Makar sumnjam, ovdje jedino ja želim optiku od svih stanova kao i u susjednoj 6 i 4. Sve penzići, svi kažu "ma radi nama i ovako" i "šta će to nama". :fuming:

coconut 25.05.2024. 06:27

Baš ne kontam tu logiku da se RUNE-u isplati uložiti lovu u optičku infrastrukturu, a ISP-ovima ne isplati.

Pomo 25.05.2024. 07:11

Citiraj:

Autor coconut (Post 3743922)
Baš ne kontam tu logiku da se RUNE-u isplati uložiti lovu u optičku infrastrukturu, a ISP-ovima ne isplati.

Teška i nedokučiva zagonetka definitivno...
Citiraj:

Vlasnik RUNE Crow d.o.o. je tvrtka RUNE Group S.A.. Većinski vlasnik tvrtke RUNE Group S.A. je Connecting Europe Broadband Fund (CEBF) sa sjedištem u Luksemburgu čija je glavna zadaća dostizanje ciljeva gigabitnog društva.
https://digital-strategy.ec.europa.e...broadband-fund
HINT: Jer pare daje EU...

coconut 25.05.2024. 08:05

Ok, RUNE plaća EU. Što su HT/A1/Telemach nesposobni uzeti te iste pare?

Pomo 25.05.2024. 08:28

Citiraj:

Autor coconut (Post 3743930)
Ok, RUNE plaća EU. Što su HT/A1/Telemach nesposobni uzeti te iste pare?

Očito da. Ili nema interesa.
Koga briga?
Imho, da nema rune, gnjilio bi bakar još godinama.
Sad odjednom svi vuku optiku.
Ovako imaš optiku.
Ja radim od kuće, Gorski kotar mi je sad opcija za život samo zato što mi se sviđa gore. Rune rulez.

tiki66 29.05.2024. 07:39

Kad sam krenuo u kupovinu stana provjerio sam dostupnost Rune i bilo je dostupno. Međutim neki dan idem naručiti kad ono banana - nije dostupno.

Citiraj:

Vaša adresa je u obuhvatu projekta, ali se čeka te tehničko rješenje o gradnji i iz tog razloga u ovom trenutku nije moguće predati zahtjev.
A gledam na mapi i tamo je u "zelenom", spremno za gradnju priključka...

Gemmy 29.05.2024. 08:26

meni je isto bilo dostupno, i u zelenom, i sada odjednom vise nije dostupno, i ako je jos u "zelenom"

mkey 29.05.2024. 19:11

Meni je drago da to optičko govno ne dođe do mene još koju godinu dok se popeglaju svi ti problemi pa da se samo živciram :D

kamacnik1 29.05.2024. 21:16

Haha , evo ja to " govno " imam skoro 2 godine , u te dve godine gotovo bez ikakvih problema , par sitnica , zanemarivo ...
Tako da , ima raznih iskustava ...

coconut 02.06.2024. 09:34

Kako net imam spojen wlanom na drugoj lokaciji i sada koristim TP-Link TL-WR843ND router u repeater modeu, pretpostavljam da će mi trebati nekakav Gb switch da spojim više uređaja na mesh satelit. Točno?

dakky 05.06.2024. 00:20

Evo stigo rune do moje zgrade. Dečki vrlo ugodni i susretljivi. Spojili sve, budemo vidjeli kako će raditi kad se T-Com udostoji prebaciti bakar na optiku, ugovorno sam vezan. Nekak brijem da će se sad T-Com čekati kojih par mjeseci jer se njima pak nigdje ne žuri, plaćati moram ionako na bakru :D

geronimo_2 05.06.2024. 07:39

Za koju cijenu tkoma daje sad net+tel?
Neki dan su mi rekli 29e. Onda sam reko da idem drugome pa su rekli moze za 26e.
Jel to najniže?

coconut 05.06.2024. 08:13

Javi kakve brzine imaš i koliko je plaćaš.

geronimo_2 05.06.2024. 08:16

Ako mene pitas ja sam jos na trulom bakru. Napokon vlasnik stana pristao da uvedemo optiku jer od neki dan vise nemamo ni nestabilnih 20mbit, vec 0.5-2mbit. bili tehničari, nemogu rjesit. Potpisao sam rune, sad cekam. Nadam se da ce kroz tjedan-dva jer ovo je neupotrbljivo kako je sad. Koda sam na 56k.

Taj truli bakar (net+tel) kosta 28e. Al kolko sam cuo stigla je obavjest o onom famoznom poskupljenju.

coconut 05.06.2024. 09:41

Mislio sam na daky-ja.
Morat ću nabaviti gigabit swtich. Hoće ovako nešto biti ok?
https://www.dlink.com/hr/hr/products...gigabit-switch

dakky 06.06.2024. 17:46

Citiraj:

Autor coconut (Post 3745427)
Mislio sam na daky-ja.
Morat ću nabaviti gigabit swtich. Hoće ovako nešto biti ok?

Ako misliš ono što sam ja pisao u drugom threadu, spajanje direktno svog routera bez T-com-ovog, a da ti ostane maxtv, onda ti treba managed switch, ako ne misliš na to, onda je ovaj sasvim ok.

Javim kakva brzina bude, T-com nudi 3 mj. za 1 € uz ugovor na 24 mj, poslije toga 38 € skupa s najmom STB-a.

Kvaka je da mi još nije isteklo 6 mjeseci koje sam dobio za 1 € na bakru kod produžavanja tog ugovora, pa sad ispada da ću dobiti još 3 mjeseca gratis, a ovih proteklih 6 mjeseci je bilo praktički besplatno :)

Znači 15.01. sam potpisao produženje na bakru i dobio 6 mjesci po 1 € (što bi značilo do 15.07.), ali pošto se za prelazak s bakra na optiku mora potpisati novi ugovor i nova ugovorna obveza na 24 mjeseca, opet se dobije 3 mjeseca gratis, pa će novi ugovor biti od danas (tj. od uključenja) cca 06.06. do 06.09. za 1 € i onda 21 mjesec dalje po punoj cijeni, a proteklih skoro 6 mjeseci koje sam plaćao 1 € se ne računaju :)

geronimo_2 06.06.2024. 18:01

Ma cek, ak dobro kužim koma nudi optiku za 1e 3 mjeseca? To mi naravno nisu spomenuli. Bit ce ili to ili fibernet pa nek odfakofaju.

Edit: dakky, fala za info. Idem zvat SOBs da vidim sta kazu.

dakky 06.06.2024. 18:14

Tako je, kom nudi 3mj/3€ (mjesečno 1€), ako imas maxtv onda racunaj +2€/mj za najam STB-a ako ne gledas preko aplikacije ili smartv-a.

geronimo_2 06.06.2024. 18:41

he he. kako muljaju da je to strasno. znaci jucer su mi rekli da moze 26e mjesecno, ali mi ni u jednom trenutku nije spomenuto da je to cjena u magenta paketu. danas su me vratilli na 29e mjesecno obzirom da nemam magentau. ali da je ne 3 nego 6mj za 1e, ako se potpise na 24mj.
Naginjem na fibernet samo da vise nikada nemoram slusati njihov aparat.

tiki66 06.06.2024. 20:54

Pogledajte si i A1 ako možete na njih, oni su još jeftiniji:

Prvih 6 mjeseci
0,10 €/mj.

Preostalih 18 mjeseci
25,61 €/mj.

geronimo_2 06.06.2024. 21:05

neznam dal a1 nudi optiku preko rune-a (grobnik)? iskon isto ne iz nekog razloga. njih preferiram jer mogu bez ugovora, ali eto nis od toga. na drugoj lokaciji imam njihovu optiku vec 2g (bez ugovora) i zadovoljan sam.

Pomo 07.06.2024. 01:27

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3745800)
neznam dal a1 nudi optiku preko rune-a (grobnik)? iskon isto ne iz nekog razloga. njih preferiram jer mogu bez ugovora, ali eto nis od toga. na drugoj lokaciji imam njihovu optiku vec 2g (bez ugovora) i zadovoljan sam.

Preporuka, nazovi i pitaj. HT nudi preko A1 optike, čisto za info da imate.
Mislim da pomalo ulazimo u fazu da svi nude preko svih...

dakky 07.06.2024. 01:30

Jeste sigurni da Iskon ne nudi optiku preko RUNE-a? Pol zgrade kod nas na Iskonu, i pol zgrade uzelo optiku jer su ih dečki (monteri) uvjeravali da Iskon daje...

A isti ti dečki uvjeravali da RUNE još nema ugovor s A1...

geronimo_2 07.06.2024. 07:18

Afaik a1 nema optiku na grobniku. Ostavio sam im br. da me zovu da ih pitam ako nude preko rune. Javim ovdje ak me zovu.
Iskon sam zvao pred 2 dana i rekli su da ne nude preko rune na mom području. U gradu (rijeka) je nesti drugo. Tamo je afaik svugdje od svih svasta provuceno. Recimo na pećinama imam sve opcije za birati. I bakar, i optika i coax.

dakky 07.06.2024. 11:57

Znam što imamo u zgradi u centru Rijeke, a to je samo RUNE i to od jučer kad su sve pospajali. Nema iskona sa svojom optikom niti coaxa niti ikog drugog osim rune. A ekipa je uzela rune jer su im ovi rekli da mogu ostat na Iskonu. Bude veselo.

Dubach 15.06.2024. 07:55

da napišem iskustvo sa Rune. Od početka sve je išlo preko Telemacha, jer smo njih odabrali.

27.05. potpisujemo ugovore digitalno (Rune i Telemach)
30.05. (na praznik) Rune izlazi na teren i rješava svoj dio
14.06. Telemach spaja optiku

https://www.speedtest.net/result/16375634103.png

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:17.