PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   3D printeri (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=273538)

tintin 03.08.2024. 11:21

Onda A1...
Ima nešto što bi bilo dobro kupiti odmah uz printer?
Printanje sa više filamenata za sad će malo pričekati...

VandaL.pr! 03.08.2024. 11:26

Ništa specifično ako bi printao PLA/PETG.

Ja sam uzeo 0.4 hardened steel noznicu jer znam printati sa abrazivnim PLA filametima i sa aliexpressa sam naručio 0.2 običnu noznicu i glatki/carbon build plate.

tintin 03.08.2024. 11:46

Može pls link na aliexpress za nozzle i build plate...
Da ne zeznem kod kupnje dok ne utvrdim gradivo.

VandaL.pr! 03.08.2024. 11:50

Editirao sam gore u postu.

tintin 03.08.2024. 12:42

Ti vrapca na kraju sa PDVom i dostavom ode cijena na 376 eura.
Jel vam to ok cijena?

OuttaControl 03.08.2024. 12:49

Jap jap ode, mos na mailboxde da zeru smanjis troskove, meni se nije dalo zezat. Al kad sam skuzio da sam HP dostavu platio 20 eura....

Pupo 03.08.2024. 13:08

Uzmi si AMS, mozda ti neće trebati ali je premala razlika u cijeni. Ali da, između tih, def A1 osim ako ti ne treba veliki format printa.

KE je isto super printer, ja sam bio jako zadovoljan s njim, pogotovo za te pare, a zna se naći i jeftinije s kodovima.

RainZG 03.08.2024. 18:40

Citiraj:

Autor tintin (Post 3755294)
Ti vrapca na kraju sa PDVom i dostavom ode cijena na 376 eura.
Jel vam to ok cijena?

Ne znam bas. 420€ i imas qidi q1 pro koji je bolji od a1

tintin 03.08.2024. 19:04

Moram još malo razmisliti o svemu.
Za prvi printer ne znam baš ako sam spreman toliko iskeširati.

OuttaControl 03.08.2024. 22:00

A cujes, ja sam kupio jednu kobru, pa sam kupio drugu kobru, pa sam kupio a1 mini, bolje da sam odma uzeo A1 veliki, pogotovo sad po ovim cijenama, nije malo novaca, ali bamboo daje neopisivo bolje iskustvo od kobri. Kobre su super ako zelis tinkerat po printeru svaki drugi print.

Pupo 03.08.2024. 22:12

Citiraj:

Autor tintin (Post 3755329)
Moram još malo razmisliti o svemu.
Za prvi printer ne znam baš ako sam spreman toliko iskeširati.

Uzmi onda KE, bit ćeš sigurno zadovoljan, pogotovo za te pare.

Sastaviš, pokreneš kalibraciju i printaš, printaš, printaš.

VandaL.pr! 03.08.2024. 23:10

Ili A1 mini? Rijeko kad ces printati vise od njegovog beda

tintin 04.08.2024. 16:22

Kupljen na kraju Ender-3 V3 KE
Nadam se da će dobro služiti.

Pupo 04.08.2024. 18:36

Bit ćeš sigurno zadovoljan.

Samo s vremena na vrijeme prekontroliraj šarafiće da nisu koji popustili, i ako možeš, rolu stavi negdje da visi sa zida ako ćeš printati višlje stvari.

hooligan.no1 05.08.2024. 16:59

Citiraj:

Autor RainZG
Meni stigao Qidi Q1 Pro

Možeš li mi potvrditi da li tvoj (model/revizija) ima sa zadnje strane mrežni priključak (ne mislim na Wi-Fii) ?

Pupo 05.08.2024. 21:43

Trebali bi ga imati svi osim prvih serija koje su išle rivjuerima.

tintin 06.08.2024. 07:40

Kako ste zadovoljni Sunlu i Jayo filamentima?
Trebam petg trenutno...

RainZG 06.08.2024. 09:46

Citiraj:

Autor hooligan.no1 (Post 3755486)
Možeš li mi potvrditi da li tvoj (model/revizija) ima sa zadnje strane mrežni priključak (ne mislim na Wi-Fii) ?

yes, ima mrežni priključak
dodatna stvar koju sam primjetio je da je i drugacije napravljen dio za umetanje magnetne podloge, prije je bio dio na bed-u na sredini za centriranje, a sada je u uglovima

+ cijevcica za filament vise nije kao prije nego je ucvrscena na kuciste

hooligan.no1 06.08.2024. 19:54

Citiraj:

Autor RainZ
yes, ima mrežni priključak
dodatna stvar koju sam primjetio je da je i drugacije napravljen dio za umetanje magnetne podloge, prije je bio dio na bed-u na sredini za centriranje, a sada je u uglovima

+ cijevcica za filament vise nije kao prije nego je ucvrscena na kuciste

Hvala na odgovoru - Pozitivno za moje uši.

I baš to zadnje, položaj (prostor) koji zauzima filament mi najviše smeta. Ka da nisu to mogli malo bolje dizajnerski i praktično izvesti da ga impetaju negdi gori.

RainZG 07.08.2024. 07:48

Citiraj:

Autor hooligan.no1 (Post 3755659)
Hvala na odgovoru - Pozitivno za moje uši.

I baš to zadnje, položaj (prostor) koji zauzima filament mi najviše smeta. Ka da nisu to mogli malo bolje dizajnerski i praktično izvesti da ga impetaju negdi gori.

za to imas fileove za print na njihovoj stranici pa moze biti sa gornje strane, a ne bocno

VandaL.pr! 10.08.2024. 14:46

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e25eb92490.jpg

Dosao bed sheet sa alija za A1 pa sam bacio brzinski print. Super zadovoljan, odlicno ispadnu uzorci i printa prvi layer bez problema.

Sent from my iPhone using Tapatalk

2 die 4 10.08.2024. 15:31

Citiraj:

Autor VandaL.pr! (Post 3756209)

Dosao bed sheet sa alija za A1 pa sam bacio brzinski print. Super zadovoljan, odlicno ispadnu uzorci i printa prvi layer bez problema.

Koje postavke si koristio za "plate type" "initial plate layer temp" "initial layer speed"?
I sve ostalo ako si išta mijenjao.

VandaL.pr! 10.08.2024. 16:21

3D printeri

Nista nisam dirao, kod ovog “karbon” looka sam se sjetio promjenti plate u smooth ali rezultati su isti.

tintin 14.08.2024. 19:56

Mogu Ender 3 v3 KE spojiti na produžni?
Malo mi je kratak kabel koji dolazo s njim...

S printerom je došla i neka mast.
Trebam li odmah s njom nešto podmazati?
U uputama nisam ništa našao...

Pupo 14.08.2024. 22:24

Možeš,

nemoraš odmah mazati, i kad mažeš nemoj previše. Pazi da ne zakenjaš remen.

tintin 14.08.2024. 22:32

Što trebam mazati?
Okomite vodilice?

Pupo 15.08.2024. 09:29

Imaš dvije navojne šipke po kojima vozi gore dolje, imaš dvije sjajne cijevi ispod beda na kojima vozi naprijed nazad i linear rail po kojemu ide lijevo desno. To namazi s vremena na vrijeme lagano.
Vjerujem da ima tutoriala po netu/youtubeu, možda čak nešto piše i u uputama koje nisam nikada pročitao.

Počni printat a poslije proučavaj. Imam osjećaj da imaš printer već x dana a da ne printaš još ništa xD

tintin 15.08.2024. 10:59

Jučer je došao.
Isprintano par stvari za probu i ne vidim da nešto nebi radilo kako treba.
Za sad sam zadovoljan, ali s obzirom da mi je to prvi 3d printer nemam pojma što i kako treba.
Loviti ću po malo usput uz vašu pomoć.

tintin 15.08.2024. 23:34

Vidim da sam prilično nepripremljen/neinformiran uletio u 3d printanje.
Stvari oko samog printanja ću po malo pohvatati, ali s obzirom da u zadnje vrijeme puno čitam o 3d printanju danas sam na par mjesta naletio na postove o štetnim isparavanjima i sitnim česticama koje se oslobađaju prilikom 3d printanja.
Ispada da ćemo se svi potrovati koji koristimo 3d printere bez kučišta sa dobrim filterima.
Limitiran sam prostorom gdje mogu koristiti printer, a po tome što sam pročitao ispada da ga nebi trebalo koristiti u stambenom prostoru bez kučišta sa filtracijom.
Gdje vi printate?

OuttaControl 16.08.2024. 17:40

Ja sam printao u sobi, ali sa ciljem da ode u garazu i otišao je u garazu. Navodno petg ispusta najmanje tih gluposti, pa pla a abs i asa su dokazano stetni

tintin 16.08.2024. 18:09

Za sad nemam u planu koristiti ništa drugo osim pla i petg-a.
Koliko dugo si ga koristio u sobi?
Kod mene je u sobi odradio cca 2-3 sata i izletio je za sad na hodnik (največa prostorija u stanu) i printam uz otvorena ulazna vrata i prozor u kuhinji tako da se cijelo vrijeme prozračuje.
Nisam primjetio probleme kod printanja radi toga, ali ovo mjesto je samo privremeno rješenje (dok žena ne izgubi strpljenje).
Kod mene garaža otpada jer je limena i sad je unutra pakleno vruče, a po zimi malo manje hladno nego vani.
Printer ne planiram koristiti svakodnevno nego samo prema potrebi tako da mi neka ideja sa pretumbacijama po stanu ili eventualno podrumu radi toga nije baš po volji, ali nakon što sam pročitao o potencijalnim opasnostima zabrinuo sam se, a pogotovo što nakon dvije preboljene korone imam ionako povremeno problema sa disanjem.

OuttaControl 17.08.2024. 09:35

Pa skoro godinu dana, ali nisam pretjerano puno printao i kad sam printao ugl bih otvorio prozor pa nek se prozraciva preventivno, sad u garazi printam na veliko :D

tintin 17.08.2024. 16:57

Vidim da se puno rade razne verzije kučišta za 3d printere od Ikea Lack stoliča.
Ne bi mi to bio neki preveliki problem za napraviti ako nije štetno za sam printer zbog pojačanog grijanja i ako uopće ima kakve svrhe što se tiče smanjenja zagađenja u prostoriji.
Naravno da bi se stavio neki filter ako bi to bilo rješenje.

Getriba94 18.08.2024. 11:31

Ne moras se puno opterecivati sa kucistima niti filterima na PLA i PETG.

Nije to ABS ili resin.

Radije stedi novce za Bambu 😁

Sent from my motorola razr 40 using Tapatalk

tintin 18.08.2024. 11:45

Za početak ću maksimalno iskoristiti ovo što imam, a kad savladam sve početničke stvari (uključujući i greške naravno) mislim da je to onda logičan nastavak 3d printer priče.

hooligan.no1 18.08.2024. 16:44

Citiraj:

Autor Getriba94
Radije stedi novce za Bambu 😁

Citiraj:

Autor tintin
mislim da je to onda logičan nastavak 3d printer priče.

Upitno?!
Bambu Lab je dobrano uzdrman tužbom StrataSys za patente i pitanje je kako će to preživiti.

Uz to nije mi baš jasno zašto je tako velika razlika u cijeni njihovih modela na tržišu EU i USA?
Npr A1 339 USA $ vs 356 € - to je razlika od 40 USA $.
Uz to stranice za naručivanje su im katastrofa, onako 100MB po stranici i nikako da izvrti sve što triba da bi naručija nešto - triba ti po dana.

OuttaControl 18.08.2024. 18:09

U usa su cijene bez poreza.... apsolutno svaki proizvod ima i vecu razliku

tintin 19.08.2024. 13:31

Rootao sam printer i instalirao Klipper.
Ovo mi sad malo bolje izgleda sve skupa (s linuxom sam na ti tako da to uopće nije problem...)
Sad isprobavam Orca slicer.
Koje još slicere koristite tj. što vrijedi isprobati dok se ne odlučim za jednoga?
Do sad sam bio ograničen na Creality Print (barem za online upotrebu).

tintin 23.08.2024. 17:18

Konačno mi je došao senzor vibracija i pokrenuo sam skriptu inputshaper x (sa senzorom na x osi) pa save config nakon toga prebacio sam senzor na build plate pa pokrenuo inputshaper y skriptu pa save config.
E sad jel to ok i podaci su spremljeni tj. printer ih koristi ili treba još negdje nešto ručno podesiti?
Nije baš da su upute na netu jasne (barem meni ne).

Edit:

Ovo su kopirane input_shaper vrijednosti u printer.cfg

[input_shaper]
#shaper_type_y = mzv
#shaper_freq_y = 32.0

#shaper_type_x = mzv
#shaper_freq_x = 38.5

Kako je bilo prije nego sam dobio senzor ne znam.
S obzirom na # pretpostavljam da printer ne kotisti te vrijednosti

Edit 2:

Našao sam...
Spremaju se postavke senzora

Getriba94 23.08.2024. 20:51

Citiraj:

Autor hooligan.no1 (Post 3757351)
Upitno?!
Bambu Lab je dobrano uzdrman tužbom StrataSys za patente i pitanje je kako će to preživiti.

Uz to nije mi baš jasno zašto je tako velika razlika u cijeni njihovih modela na tržišu EU i USA?
Npr A1 339 USA $ vs 356 € - to je razlika od 40 USA $.
Uz to stranice za naručivanje su im katastrofa, onako 100MB po stranici i nikako da izvrti sve što triba da bi naručija nešto - triba ti po dana.

Ma taman da i propadnu creality i ostali ne bi napravili bolji printer jos par godina 🤣

Sent from my motorola razr 40 using Tapatalk

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:48.