PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   F1 sezona 2013 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=243290)

nino 19.06.2013. 21:49

Melbourne F1 2013 speed comparison

Baja 001 21.06.2013. 14:38

Renault Energy F1, 2014 F1 engine
Citiraj:

Renault have revealed the engine which their teams will use during the 2014 F1 season.

The 2014 season will see teams ditch the existing 2.4-litre V8 normally-aspirated engines for new 1.6-litre V6s with sophisticated energy recovery technologies.

President of Renault Sport F1 Jean-Michel Jalinier introduced the new power unit, named Energy F1: “From next year, one of greatest challenges in F1 will be to maximise energy efficiency and fuel economy while maintaining the power output and performance expected of F1 cars.”

“Renault has pioneered this technology in its road car engine range with the Energy series. Naming the power unit Energy F1 creates an unbroken range, from the Clio through to our competition department.”

Renault engines have powered the world championship-winners for the last three seasons. They will continue to supply reigning champions Red Bull next year as well as Toro Rosso.

The complete engine unit for 2014 will be heavier than the current design, as director of programmes and customer support Axel Plasse explained:

“The current V8 is 95kg, 100kg if you add the weight of the MGU. This increases to 120kg when you include the ancillary parts, such as the radiators and other cooling devices. With the 2014 power unit, the V6 turbocharged engine will be a minimum of 145kg, plus 35kg for the battery. At 180kg, this is a 80% increase over the current units, plus a further 20kg for the ancillaries such as the intercooler and other radiators.

In response to speculation over how the new engines will sound, Renault have released an audio clip of theirs being revved. Deputy managing director (technical) said the engine will retain an appealling sound: “The sound of the engine is the sum of three principal components, exhaust, intake and mechanical noise. On fired engines, exhaust noise dominates, but the other two sources are not trivial and would be loud if the exhaust noise was suppressed and contribute to the perceived sound of the engines in the car.

“All three sources are still present on the V6. At the outset, there is more energy in each combustion event but there are fewer cylinders turning at lower speed and both intake and exhaust noise are attenuated by the turbo. Overall, the sound pressure level (so the perceived volume) is lower and the nature of the sound reflects the new architecture.

“The car will still accelerate and decelerate rapidly, with instant gearshifts. The engines remain high revving, ultra high output competition engines. Fundamentally the engine noise will still be loud. It will wake you from sleep, and circuit neighbours will still complain. The engine noise is just a turbocharged noise rather than a normally aspirated noise: you can just hear the turbo when the driver lifts off the throttle and the engine speed drops.

“I am sure some people will be nostalgic for the sound of engines from previous eras, including the preceding V8, but the sound of the new generation Power Units is just different. It’s like asking whether you like Motorhead or AC/DC. Ultimately it is a matter of personal taste. Both in concert are still pretty loud.”
via F1fanatics

Pohrani.com Pohrani.com Pohrani.com Pohrani.com
_____
@Nino
Formula 5 krugova (kratkih), MotoGP 4 :D kraljica brzine!

begi 21.06.2013. 22:23

@ Baja 001
Koliko me sjećanje služi nekad su pravili najače turbo motore. Još akoo Kimi pređe u RB, šta će da rade mali i on.:D

Mercedes i Pireli samo opomena. Iako su to velike ekipe, drago mi je, radi razvoja F1.

Pupo 21.06.2013. 22:32

Samo što to opet neće biti najjači turbo motori, već neka dovoljna/potrebna snaga koja će izdržat xy utrka. Spominje se nekih 600ks+180strujnih. Sve je to malo naspram prije, 900-1k

Ovo za gume i kazne su smješne, no FIA, odnosno sud nisu praktički ništa mogli pošto je pirelli izjavio da ih boli k i da neće platit ništa, a momčadi isto nisu pod nikakvim ugovorom.

listerstorm 21.06.2013. 23:33

Eh, kad se sjetim McLaren MP4/13 dominacije.

Baja 001 22.06.2013. 09:26

Citiraj:

Autor Pupo (Post 2419076)
Samo što to opet neće biti najjači turbo motori, već neka dovoljna/potrebna snaga koja će izdržat xy utrka. Spominje se nekih 600ks+180strujnih. Sve je to malo naspram prije, 900-1k

Da, moglo bi bit nešto manje KS (od današnjih) ako se gleda 1.4 koeficijent (N/A vs forced), ali i dobro je da motore ne minjaju ka gume... Inače bi volio vidit V10 (<3L) s turbom, i slick gume naravno i downforce prije 10 godina :goood:

Citiraj:

Ovo za gume i kazne su smješne, no FIA, odnosno sud nisu praktički ništa mogli pošto je pirelli izjavio da ih boli k i da neće platit ništa, a momčadi isto nisu pod nikakvim ugovorom.
Redikuli, nema više pojma ni FIA šta se smi a šta ne...

Blue_Fatal1ty 22.06.2013. 09:42

Citiraj:

Autor Pupo (Post 2419076)
Samo što to opet neće biti najjači turbo motori, već neka dovoljna/potrebna snaga koja će izdržat xy utrka. Spominje se nekih 600ks+180strujnih. Sve je to malo naspram prije, 900-1k.

Prije su imali jednu turbinu samo za kvalifikacije gdje su motori razvijali oko 1500 ks. Turbina se poslje kvalija mogla samo bacit u staro željezo.

Turbo rupu su eliminirali na način da već u pola zavoja opizde gas i drže kočnicu kako bi nabili pritisak.

Sick stuff. Nekad je sve bila mehanika i rad nogu i ruku, a sad će uskoro tipkovnicu dobit u ruke i nek voze.

Baja 001 22.06.2013. 09:47

Citiraj:

Autor Blue_Fatal1ty (Post 2419178)
Prije su imali jednu turbinu samo za kvalifikacije gdje su motori razvijali oko 1500 ks. Turbina se poslje kvalija mogla samo bacit u staro željezo.

Turbo rupu su eliminirali na način da već u pola zavoja opizde gas i drže kočnicu kako bi nabili pritisak.

Sick stuff. Nekad je sve bila mehanika i rad nogu i ruku, a sad će uskoro tipkovnicu dobit u ruke i nek voze.

A da izbace i powerassisted kočnice, kacige i sve ostalo šta napredak donosi :p

I sad nemaju TC/ABS/ESP da im pomaže tako da je ok, samo sad je i grip dosta veći pa nema toliko plesanja i igranja, turbo rupu možeš zaboravit (onu od prije). I da ako je gas ~80% virmena aktivan, znači i turbo je a to je jako jako velik pritisak na turbinu, zato ćemo teško vidit 1000 konja.

Renesis 22.06.2013. 11:20

Da se omoguci vise testiranja itekako bi oni napravili jace/vise/bolje...

sto se tice TC-a, nesto se RedBull spominje :P

draksa 22.06.2013. 11:29

Malo je glupo da su ukinuli razvoj motora. Recimo sljedece godine Mercedes napravi najbolji motor i sta onda, njihovi bolidi ce pobjedjivati sljedecih 5 godina dok ne uvedu novi motor. Sad su svi motori navodno podjednaki, ali ko zna sta ce bit.
Sve se zeli smanjiti potrosnja timova. Pa ako se nema novaca onda se ne ulazi u F1, ko npr HRT oni su zavrsili nakon 2-3 godine u debelom minusu ,bez boda i 4 sec iza svih u svakim kvalama.

Baja 001 22.06.2013. 11:44

Citiraj:

Autor Renesis (Post 2419212)
Da se omoguci vise testiranja itekako bi oni napravili jace/vise/bolje...

sto se tice TC-a, nesto se RedBull spominje :P

A e, navodno da imaju nekakav sustav koji napravi ono šta TC radi, oduzme snagu i sl kad dođe do gubitka gripa... Uglavnom neka kemija :D ili Mark ima ludu nogu na gasu :p

Zanimljiva rasprava... http://jalopnik.com/has-red-bull-fig...-con-514107361
Citiraj:

Autor draksa (Post 2419216)
Malo je glupo da su ukinuli razvoj motora. Recimo sljedece godine Mercedes napravi najbolji motor i sta onda, njihovi bolidi ce pobjedjivati sljedecih 5 godina dok ne uvedu novi motor. Sad su svi motori navodno podjednaki, ali ko zna sta ce bit.
Sve se zeli smanjiti potrosnja timova. Pa ako se nema novaca onda se ne ulazi u F1, ko npr HRT oni su zavrsili nakon 2-3 godine u debelom minusu ,bez boda i 4 sec iza svih u svakim kvalama.

Ma meni je konkretno glupo šta se igraju zelenaša i pizdarija s svim tim ograničenjima, užasno mi je retardirano fixno gorivo, a o jednakosti manje više sada se više odnosi ko će napravit bolje "nelegalno" krilce i skinit pola sekunde...

Pupo 22.06.2013. 11:49

Možda imaju vode u gorivu pa im motor trokira dok starta :D

Baja 001 22.06.2013. 11:58

Citiraj:

Autor Pupo (Post 2419223)
Možda imaju vode u gorivu pa im motor trokira dok starta :D

Ili svićice zajebaju, ili ruzina u rezervaru :roller:

A možda su i bumpovi, ali dobri su bili pa ljudi imaju uvik neke premisli...

Pupo 25.06.2013. 10:24

Zanimljiva usporedba

Toorop 25.06.2013. 10:49

Kako predobro!

Boky Bestbuy 26.06.2013. 17:15

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 2419182)
A da izbace i powerassisted kočnice, kacige i sve ostalo šta napredak donosi :p

I sad nemaju TC/ABS/ESP da im pomaže tako da je ok, samo sad je i grip dosta veći pa nema toliko plesanja i igranja, turbo rupu možeš zaboravit (onu od prije). I da ako je gas ~80% virmena aktivan, znači i turbo je a to je jako jako velik pritisak na turbinu, zato ćemo teško vidit 1000 konja.

Nemaju powerassisted kocnice, niti su ikad imali ... na kocenju, pedalu kocnice pritiscu tezinom vecom od 150 kg

Baja 001 26.06.2013. 20:44

Citiraj:

Autor Boky Bestbuy (Post 2421268)
Nemaju powerassisted kocnice, niti su ikad imali ... na kocenju, pedalu kocnice pritiscu tezinom vecom od 150 kg

Zanimljivo uvik san mislio da imaju. fala na infu ;)

Lewis Hamilton has all this talent but it's been squandered and lost, says Damon Hill

Speedbreaker 27.06.2013. 11:22

Webber najavio odlazak iz F1

Sad će se opet tjednima nagađat ko će u Red Bull...

Nacki 27.06.2013. 11:49

Citiraj:

Autor Speedbreaker (Post 2421545)
Webber najavio odlazak iz F1

Sad će se opet tjednima nagađat ko će u Red Bull...

podrzavam Webbera - ne da mu se vise trpit sranja u RB-u
najvjerojatnije Kimi ako ne bu trazil previse $$, sumnjam da ce uzet nekog od zutokljunaca iz Toro Rossa

Pupo 27.06.2013. 11:57

Zašto ne, pa to im i paše. A vidjelo se već u par slučajeva da i prosječan vozač s boljim bolidom od ostalih može biti u vrhu, odnosno osigurat konstruktorski naslov uz jednog top vozača.

Pogotovo jer će kimija morat dobrano podmazat da pristane na sve restrikcije koje nameće red bull za svoje vozače.

draksa 27.06.2013. 11:59

Kimi ne voli marketing, novinare i ta sranja
Red Bullu je to glavno, da se promovira

1v@n 27.06.2013. 12:21

Sumnjam da je Kimi toliko glup da pristane biti 2. vozač u Red Bullu. Vidio je i sam što su radili Webberu...

Bottas bi bio idealan za to

Momir 27.06.2013. 12:31

Kimija u meklaren, gumbica u mirovinu :D

Toorop 27.06.2013. 13:06

Nemoj kimija u meklaren, kad se sjetim njega prije jadnog u meklarenu, kad mu je pred ciljem stao auto :D kimi samo može nazad u ferari :3 sa alonsom

kian 28.06.2013. 19:15

08 British GP - Thursday Press Conference

The F1 Show: 27th June

dean225 29.06.2013. 12:55

Gdje se može pogledati Q danas na netu?

draksa 29.06.2013. 13:08

Evo linkovi za stream
SKY , BBC

Na BBC u je tenis trenutno, al mislim da bi trebalo promjenit kad pocne
Na skyu ima emisija prije kvala

poweeer 29.06.2013. 14:24

Ja gledam na 405 preko maxtva, nekako mi je zvuk neispravan, pretiho je.

Toorop 29.06.2013. 14:46

Ja gledam na 12 (SPTV), da, nekako je čudno, slika je isto sjebana.. Ali kako napet Q2, srce me skoro strefilo kad je raikonen završio na 10. mjestu :D

begi 29.06.2013. 19:00

Evo neka moja razmišljanja nakon današnjih kvalifikacija. Prije 3-4 utrke kad su Fetel i Alonso bili blizu u bodovima, na f1 forumu hr bila anketa da li će Alonso prestići malog (Fetl), u narednoj utrci sa bodovima. 70% se izjasnilo da hoće. Zaključio sam da ljudi ili ne poznaju f1, ili ne vole Fetla, i bio sam u pravu. Sad je situacija takva da Ferari trenutno ne može pratiti 2-3 ekipe. Ako uzmemo da je naredna utrka odmah za 7 dana, razmak prvo i drgo plasiranog bi se mogao povećati, ako se ne dogodi neka drastična promjena-događaj. Znači Fetel bi do kraja mogao voziti kao da ima na utrci 20s prednosti pred drgoplasiranim, a ostalo je 5 krugova do kraja utrke. Alonso počeo plakati (ovaj pojam uveo forumaš Brko:D), kriv Ferari (loš razvoj bolida) i Pireli (radi gume za RB i Merc.). Šta mislite, jesam li u pravu?

Burko 29.06.2013. 19:37

ne. jer sta je onda sa lotusom? mislim, lako biti pametan, ali daj negdje pismeni dokaz da si tada tvrdio sta si vec tvrdio, da ce RB pobjeci, bla bla..........

jednostavno, ferrari i lotus nisu nesto odradili sto mercedes i RB jesu. clean & simple. i ne, nije Vettel bolji od Alonsa, ma koliko god to zelio. kao sto nije niti Rosberg top kalibar vozac, ali eto - vidis da je bolji od Vettela. danas. i unazad par utrka. da li je bolji vozac zato od Vettela, jer je mercedes trenutno ispred RB-a, barem u kvalifikacijama? sta mislis?

dean225 29.06.2013. 20:02

Ferrari će se drastično dići sutra u utrci. Prognozira se dosta toplije vrijeme nego danas. Očekujem Federa visoko gore a mercedes mi je nepoznanica. Vidjet ćemo sutra koliko dugo mogu biti brzi.

Volio bi naravno da Vettel pobijedi, ali da se kladim stavio bi pare na Hamiltona. Vettelu će trebati čudo da pobijedi sutra.

begi 29.06.2013. 20:10

begi citat "Nisam danas gledao utrku, upravo je sad gledam. Nema velikih iznenađenja, pokazalo se da prvi vozači četvorke, zavisno od staze-uslova-raspoloženja uglavnom osvajaju prva mjesta. Oni koji se nadaju da će RB pasti, neće. Oni imaju novac i ako treba gume će se raditi po njihovim specifikacijama. Mnogi nastoje svrstati Vetla u drugu kategoriju, ali rezultati govore da je jedan od najboljih vozača. Nije čudo da ga velike ekipe (Mercedes) pokušavaju dovesti u svoje redove. Pogledaćemo još nekoliko utrka pa će mo vidjeti šta slijedi.
__________________"

burko citat "ferrari No#1, uz lotus u rukama kimija . nadam se da ce i ubuduce ovako .

ali istina, gdje je danas RB zapeo? vettel, kao najbolji vozac? bez provokacije pitam, ali me zanima izgovor........."

Burko 29.06.2013. 21:29

? :stoopid: ???

daj onda ovako nabaci qoute, ovo skroz ne znam kako sagledati. recimo, vrlo jednostavno:

Citiraj:

Autor begi (Post 2393909)
Nisam danas gledao utrku, upravo je sad gledam. Nema velikih iznenađenja, pokazalo se da prvi vozači četvorke, zavisno od staze-uslova-raspoloženja uglavnom osvajaju prva mjesta. Oni koji se nadaju da će RB pasti, neće. Oni imaju novac i ako treba gume će se raditi po njihovim specifikacijama. Mnogi nastoje svrstati Vetla u drugu kategoriju, ali rezultati govore da je jedan od najboljih vozača. Nije čudo da ga velike ekipe (Mercedes) pokušavaju dovesti u svoje redove. Pogledaćemo još nekoliko utrka pa će mo vidjeti šta slijedi.

Citiraj:

Autor Burko (Post 2393733)
ferrari No#1, uz lotus u rukama kimija :). nadam se da ce i ubuduce ovako :chears:.

ali istina, gdje je danas RB zapeo? vettel, kao najbolji vozac? bez provokacije pitam, ali me zanima izgovor.........

no, kako god bilo napisano, skuzio sam sta je pisac htio reci. i sta tocno ispada, da je mercedes masno iskoristio testiranja sa trenutnim bolidom i gume, a RB dao kakvu pinku pireliju i da se sada i oni mogu vozati kako bog zapovjeda (oni :))?

mislim, u prevedenom ja to tako vidim, po tome sto si prije napisao. ako je tako, neka im svima popucaju sve gume, neka se na felgama tegle svih 120 minuta.........

sutra navijam za force indiju, barem neko od postolja.

Baja 001 29.06.2013. 21:53

Nažalost nisan gleda Q, ali očekujen jebačku utrku, brzi Mercedesi (kvalifikacijski :D), RBR odličan iza, a kiša koja može pomoć Kimiju i Alonsu. Silverstone uvik dobar :)

Nacki 29.06.2013. 23:53

Citiraj:

Autor Burko (Post 2422632)
ne. jer sta je onda sa lotusom? mislim, lako biti pametan, ali daj negdje pismeni dokaz da si tada tvrdio sta si vec tvrdio, da ce RB pobjeci, bla bla..........

jednostavno, ferrari i lotus nisu nesto odradili sto mercedes i RB jesu. clean & simple. i ne, nije Vettel bolji od Alonsa, ma koliko god to zelio. kao sto nije niti Rosberg top kalibar vozac, ali eto - vidis da je bolji od Vettela. danas. i unazad par utrka. da li je bolji vozac zato od Vettela, jer je mercedes trenutno ispred RB-a, barem u kvalifikacijama? sta mislis?

Mislim da su u pitanju gume, nista vise od toga. Koliko su pasale Lotusu i Ferrariju do sada, toliko sada pasu RB-u. Tulili su i tulili dok nisu dobili sto su htjeli. Potpuno isti scenarij od prosle godine...

Citiraj:

Autor dean225 (Post 2422638)
Ferrari će se drastično dići sutra u utrci. Prognozira se dosta toplije vrijeme nego danas. Očekujem Federa visoko gore a mercedes mi je nepoznanica. Vidjet ćemo sutra koliko dugo mogu biti brzi.

Volio bi naravno da Vettel pobijedi, ali da se kladim stavio bi pare na Hamiltona. Vettelu će trebati čudo da pobijedi sutra.

Vettel ce pobijedit

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 2422684)
Nažalost nisan gleda Q, ali očekujen jebačku utrku, brzi Mercedesi (kvalifikacijski :D), RBR odličan iza, a kiša koja može pomoć Kimiju i Alonsu. Silverstone uvik dobar :)

Jesi li gledao Kanadu? Kisa je sve samo ne pomogla Alonsu i Kimiju.

draksa 30.06.2013. 14:18

Ovaj Vettel ima tolko srece
Naslov ce mu doc u ruke nemora ni vozit vise

WTF sa gumama lol

begi 30.06.2013. 14:24

Citiraj:

Autor Burko (Post 2422675)
? :stoopid: ???

mislim, u prevedenom ja to tako vidim, po tome sto si prije napisao. ako je tako, neka im svima popucaju sve gume, neka se na felgama tegle svih 120 minuta.........

sutra navijam za force indiju, barem neko od postolja.

Pogodio si za gume :D:D

begi 30.06.2013. 14:26

Citiraj:

Autor draksa (Post 2422916)
Ovaj Vettel ima tolko srece
Naslov ce mu doc u ruke nemora ni vozit vise

WTF sa gumama lol

Hrabre sreća prati, ako se bojiš strah privlači nesreću kao magnet.

Ovaj Pireli koma, bolje bi gume napravila Sava Kranj, ali ako ne mogu testirati imaju donekle opravdanje.

dean225 30.06.2013. 14:28

Cijelu sezonu govorim kako su gume smeće i izazvao sam niz svađa ovamo. Gume su opasne po život i to treba hitno mijenjat. Ovo je sramota za f1. Najlošija komponenta danas u f1 je guma. Strašno.

Nebi čak rekao ni da je sreća upitanju za Vettela, već je RB MOŽDA riješio problem guma.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:42.