![]() |
ma koji AP bude kroz 3 kata radil posel ?
več na drugom katu bude 1 mbit :) ili napraviš posel ili se nit nemoj bacat u to. |
Neće ni jedan AP pokrivat 3 kata, pa da je neki svemirski.
PowerLine može ako je ista faza i cijela kuća na istom el. brojilu, vjerojatno je više el. brojila pa zato gore nisam predlagao to rješenje. Treba promisliti prije neg se išta napiše :fiju: |
da. znam za PL pa nebi to.
ja sam mislio da ti extenderi ipak imaju jači boost signala kad sa dobiju sa gl. rutera, kad ono ipak ćorak. |
Koristim Airties 4920.Predobro riješenje za dovođenje wifi signala gdje je god potrebno.
https://www.bug.hr/recenzije/testira...ze-s-mesh-1756 |
Mesh je odlicna stvar. Ja sam na D link covr c1203. Ovaj sistem je tri cvora ali vec dva dovoljno dobro pokrivaju kucu, da sam treci potpuno izbacio. Da sam tad znao to, uzeo bih i ja tad ovaj Airties i ustedio 50-ak eura
|
Bridge With AP
U situaciji u kojoj se na AP1 u klasičnom AP modu rada i na kanalu 1 spajam sa AP2 na kojemu konfiguriram Bridge With AP mod rada:
AP2 mora biti u istom IP rangu kao AP1 da bi od njega dobio IP adresu. Ali što je sa WIFi kanalom na kojemu je konfiguriran njegov AP dio ? Mora / poželjno je da bude isti kao kod AP1 ili da ga stavim na 6, da se ne preklapa sa AP1 ? Tnx |
Ovisi o uređaju i njegovoj pameti / mogućnostima.
Nekima je sve na istom kanalu (mora biti), nekima AP dio može biti na različitom kanalu (manji br.). |
Oprema je Tp-Link :)
Tako da puštam automatsku konfiguraciju pa naknadno podesim kanal na isti kao na AP1, ako ga AP2 nije već sam automatski podesio. :chears: |
Ja bi stavio fiksno različite kanale na AP i ruteru a isti SSID/PSW .
Standard 802.11 ima interesantni dio koji kaže da wifi uređaj neće ići u predaju data paketa dok ima na prijemu jak signal(da ga ne omete) ... po tome više uređaja na istom kanalu usporava rad wifi...a i međusobno se smetaju. |
@Doom
Zavisi koji model ... navedi precizno :fiju: Automatika će staviti isti kanal kao AP1 da bi uopće imao link prema njemu ... Nekad je pametnije / bolje konfig odraditi pješke bez wizzarda samo moraš biti 100% siguran gdje kakva postavka ide. @D/G Tako ide kad se slaže kako treba i kad ti oprema to omogućuje, kod većine jeftinjaka je jedan isti kanal, vidiš da pitam koji je model. |
AP1 je router, mislim da je model wr841nd ili sl.
Ovaj novi AP2 je AP - model TL-WA801ND. Tu sam siguran za model. Prije 2g sam sve iskonfigurirao na lokaciji. Više nsiam tamo, pa moram srediti remote. AP2 je tada bio isto neki jeftini Tp-linkov router kao što je ovaj AP1. I radilo je do nedavnog kvara sa AP2 - gubi se iz mreže, sam ulazi u reboot... Ako me pamćenje služi, tada sam prvo pustio AP2 da se sam iskonfigurira kroz setup wizard, i onda ručno ušao u config i promjenio njegov AP kanal na kanal 6. edit: Radi, ali je je ovo neka divlja revizija uređaja u kojoj nema ništa od naprednijih opcija kao u ovome simulatoru: https://emulator.tp-link.com/wa801nd...rRpm/Index.htm Ovdje je Bridge With AP funkcija promijenjena u Range extender. Od opcija za podešavanje daje samo zasebno ime nove mreže, dok radni kanal i šifru kopira sa prvog uređaja. Neznam što im je to trebalo, ali ako bude radio pouzdano, nije problem... Tnx obojici |
Uh, čuveni 701 / 801 / 901 :fiju:
Ima negdje napisano (pisao sam) šta i kao ... Ukratko: - Universal Repeter mod rada, isti kanal - ip, subnet u istom nizu kao ostatak mreže, Gateway = gl. router - postavi DNS1 = gl. router, DNS2 = 8.8.8.8 - za kraj "specijalitet", ima grešku u pameti i kad se složi "po knjizi" klijenti koji se spoje na njega ne mogu na net. Rješenje je: na gl. routeru skrati DHCP Server pool na cca .x.100 - .x.150 a na ovom upali DHCP Server i stavi pool cca .x.151 - .x.200 That's it :) |
Sredio sam telefonski kada je zapela instalacija TeamViewera na njihovoj strani :)...
Tako da nisam 100% siguran što je bilo od opcija. Plan je bio da pratim ovaj gore simulator, ali ova revizija uređaja koju su nabavili uopće nema iste funkcije u firmwareu ( simulator je za v3 ). Navodno je od opciaj nudio samo AP, Client i neki hibrid repeatera/bridgea. Pa smo išli na to. Od opcija je bilo samo za upisati novi SSID i to je sve. Čak smo se nakon konfiguriranja vratili na ručno podešavanje WIFi dijela, ali osim onih advanced opcija nije nudio ništa smisleno za promjeniti. Ugl funkcionira ( za sada :) ) ali ako netko misli uzeti isti AP da zna da su iz revizije u reviziju pogasili opcije koje je prije imao. |
Pa spoji se i pogledaj koja je revizija,
često je tako ako je kompletno drugi hw (chipset) unutra. Bitno je da odrađuje šta treba. |
Slali su mi na Viber par fotografija kada bi zapeli - nisam tražio da provjere reviziju, ostalo je bilo telefonski. Jednog dana kada pođem do njih u DU pogledam pa javim.
Do tada možda dobiju i VDSL :D pa bude trebalo rekonfigurirati opremu. Trenutno je glavni uređaj Tele2 pokućni router u default modu rada / postavkama zato što mu rade factory reset barem jednom mj kada mu dođe mala snaga. Iz njegovih LAN portova ide u WAN portove dva TP-link routera koji pokrivaju svaki po kat. I ovaj treći, sada novi AP koji se bežično veže na AP od prvog kata jer nije bilo načina provuući UTP, a Powerline je skup :). Sve skupa radi zadovoljavajuće, ali za spojiti se remote nema šanse. Sve i da podesim Tele2 router za remote config, nebi mogao u njega nakon idućeg factory reseta, a AP-ovi su mi odvojeni WAN-om. |
Pozdrav,
Kod staraca u jednom dijelu stana imaju Bnet router TC 7200.20. Radi super, ali je wifi signal na kraju drugog dijela stana relativno slab. Koji nacin sirenja wifi u drugi dio stana bi predlozili? Nemaju nikakve posebne zahtijeve, samo da se prosiri wifi. Imate neki uredaj za preporuciti? Hvala unaprijed! |
Asus RT-N12+ (150kn) ili Asus RT-N12D (179kn) u jednom našem webshopu. Ovaj drugi ima odvojive antene. Oba uređaja se vrlo lako konfiguriraju u repeater mode.
|
Citiraj:
|
Range extender (repeater mod) se postavlja negdje na polovicu puta do tog djela stana a samim modom rada se smanjuje max brzina gotovo upola na što dodamo i smetnje drugih korisnika wifi koji su bliži ruteru pa brzina tada bude još manja.
Bolji rezultati se dobiju sa AP koji se spoji LAN kablom na ruter , kao i sa powerline parom adaptera sa tim da ima i wifi + LAN na izlaznom adapteru. |
Citiraj:
Koja je preporuka za takav uredjaj? |
Imam ti Xiaomi 4A uređaj, dual band, 1200mbit/s na 5ghz, 279kn.
Fakat radi, setup je jednostavan. Imam i boljih preproka, ali ne za tu lovu. Ovo je plug & play za manje od 300kn. |
Tnx, iako je to kompletan router, po cijeni i opisanim mogucnostima je vrlo prihvatljiv. Jel ga koristis kao AP (prima signal zicom sa glavnog routera) ili kao WiFi Extender (prima wifi signal sa glavnog routera) ?
Mene zanima samo spajanje zicom na glavni router, da mogu na njemu ugasit WiFi... |
Kao AP.
Klasika, žica iz LAN IPS-ovog routera do mog AP-a, setup od 3 min, SSID, dual band: on, i to je to. |
Evo ovdje još jeftinije > https://www.adm.hr/xiaomi-mi-router-...0.079/product/
pazi da bude ova "Giga" verzija jer ima stariji istog imena bez giga sa 100 Mb ... Išao sam tražiti user manual ali ga nema za "4" model na supportu > https://xiaomi-mi.com/home/user-manuals/ |
Tnx, znam da mora bit giga verzija, jer bez toga je ac u banani :)
|
Citiraj:
Ja imam doma i trojku i četvorku. Trojka je na 100, četvorka na gigi. |
Koliko sam ja skužio po info sa neta:
4A Giga - ovaj najnoviji sa GB portovima 4A (bez Giga) - ima 100 MB portove, starija varijanta obje su dual band WiFi nadam se da sad na naše tržište dolazi sa Engleskom a ne Čajnz slikovnicom (čitaj fw / web konfig), a ne da moraš prvo stavljati app na mob ... |
Naravno da moraš app instalirati :D
|
Umjesto instaliranja app na mob a po nekom review videu, izgleda da radi / igra ako otvoriš čajniz web konfig preko google translate ...
|
Ma app ti treba samo da postaviš početni ssid.
QR kod, instalacija app-a, wizard (naziv SSID-a, password, dual band: da/ne). Nakon što dobiš IP, možeš preko weba do AP-a. App može se brisati. |
Dali se na Mi4a ruter može lanom spojiti više računala a on da se spaja preko wifi na ruter od ispa? Mislim da se to zove wireless bridge?
|
Citiraj:
LAN-om je moguće spojiti 2 dodana uređaja, ali on mora imati direktnu konekciju s ISP-ovim routerom. |
Citiraj:
|
Kabel. ;)
|
Sorry, možda sam glup ali kako spojiti lanom dva uređaja i isp router kada 4a ima samo dva lan porta?
|
A jesi li bar pogledao slike tog uređaja ?
Ima WAN + 2 Lan porta. Treba provjeriti kada se složi kao repeter, dali klijenti žično spojeni imaju izlaz na net. Ako imaju onda je to alternativno rješenje. |
Citiraj:
|
Ah, taakooo... Repeater funkcija mi je jasna. Šteta da nemre kao wless bridge. Ak mu je fware open source, možda s vremenom neko zaštrika i i tu funkciju.
|
Ekipa, imam tp link router od optime u jednoj sobi i u zadnje vrijeme me skroz zeza signal u boravku na laptopu i smartphone-ima.
dva zida su izmedu te dvije prostorije, nekih 6-7 metara udaljenosti. Što uzeti za bolji signal? tnx! |
Pozdrav trebala bi mi pomoc vec neko vrime za pojacat wifi signal sta vise gledan to manje mogu odlucit. Treba mi neki range extender jer busenje zidova nije opcija do nekih 450kn mora biti dual band
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:28. |