PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Inspekcija za provjeru legalnosti softwarea na poslu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=212872)

sith_lord 19.10.2016. 21:38

Citiraj:

Autor sandrinator (Post 2979590)
i još nešto... na amazonu je npr office osjetno jeftiniji; jel dozvoljeno kupti office iz neke od zemalja EU (kao što je npr UK) i koristiti taj office? u ovom primjeru, račun bi bio od amazon uk

Koliko je jeftiniji? Može link?
Negdje sam čitao da su znali praviti probleme ako nije kupljeno u HR, ali iskreno, nije li smisao EU slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i novca na području Europe? Ne vidim kako to netko može osporiti...

Citiraj:

Autor sandrinator (Post 2979589)
ali na laptopu imam serije i filmove, moram li i to maknuti?

trebaju mi crtići za dijete :D

Za sve što je na kompu bi trebao imati neki dokaz da si kupio.
Ako je rip, pokaži račun da si kupio pravo na download ili medij. Bez računa se ne računa, remember? :rtfm:
A zašto to jednostavno ne bi stavio na eksterni disk i poštedio se muka i eventualnih neugodnosti?

Citiraj:

Autor sandrinator (Post 2979625)
hm, sad mi je sinulo još jedno pitanje

sjedište tvrtke će mi biti u stanu u kojem živim, a u istom živim s mužem. koji ima svoj kompjuter (desktop).

znači, oni smiju i u njegov komp zaviriti?! :eek::eek:

U stanu si (eventualno) iznajmila tvrtki dio prostora, ne cijeli stan.
Ako jesi, jesi prijavila to u poreznu?

Citiraj:

Autor Kal-EL (Post 2979605)
Meni su provjeravali sve laptope i kompove koje su zatekli u uredima tvrtke. Rekli su da to moraju i smiju po zakonu a meni svejedno jer je sve oriđiđi pa nek' ljude rade.

Ne kažem da to nisu rekli i da nije tako, ali jesu možda rekli i po kojem to zakonu, članak i stavak?
Ne znam sve zakone na pamet, ali bi volio znati što točno piše i gdje trebam gledati, za moju radoznalost.
Ja inače kad pitam ljude koji se pozivaju na zakon, oni kažu - piše to tamo negdje, a ne znaju ni na koji se zakon pozivaju ni što u njemu piše.
Nažalost, prečesto sam nailazio na takve situacije zbog čega se rješavanje nekih trivijalnih stvari rasteglo na godine - jer ljudi jednostavno ne znaju, bave se dopisima, ne šalju rješenja i ne znaju tumačiti zakon, već im je tamo netko, tko također ni sam ne zna, rekao da to tako treba napraviti. Kako se svi danas boje za posao, nitko ne propitkuje one iznad sebe i ne provjeravaju je li ispravno to što rade. Između ostaloga, zato i jesmo gdje jesmo.

Old Iggy 19.10.2016. 22:11

Citiraj:

Autor Overclock_freak (Post 2979599)
nevezano ali država šalje inspekcije da se gleda a nitko ne gleda u državi.. koliko država ima ilegalnog softwarea mali građani nisu svjesni

I u državu se šalju imspekcije, nailazi na nelicencirani SW i pokreću postupci.

RAUL 20.10.2016. 05:43

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2979667)
I u državu se šalju imspekcije, nailazi na nelicencirani SW i pokreću postupci.

Radim preko 20 godina u drzavnoj sluzbi i nikada ih nisam vidio a niti su dolazili.Stovise i da se nekako pojave,samo bi im pokazao sto pise na ulaznim vratima i rekao zao mi je ali ne mozete uci jer nemate potrebne certifikate za ulaz:D

Poslano sa ITT SINCGARS koristeci ACP125F Tapatalk

Old Iggy 20.10.2016. 10:46

Citiraj:

Autor RAUL (Post 2979723)
Radim preko 20 godina u drzavnoj sluzbi i nikada ih nisam vidio a niti su dolazili.Stovise i da se nekako pojave,samo bi im pokazao sto pise na ulaznim vratima i rekao zao mi je ali ne mozete uci jer nemate potrebne certifikate za ulaz:D

Ako radiš u OTC-u, ZSIS-u ili negdje slično, možeš se izvući (i to ako se ne pripreme).

Ako si "standardna državna služba", i mogu ući i pregledati i može biti svega. Od kazni, prekida ugovora do naknadnog kupovanja licenci. Sve privatno da strpaš zajedno ni blizu nisu državnim parama potrošenim za to.

RAUL 20.10.2016. 10:51

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2979793)
Ako radiš u OTC-u, ZSIS-u ili negdje slično, možeš se izvući (i to ako se ne pripreme).

Koliko god da se pripreme kod mene ne ulaze 100%, ali ja se iskreno nadam da moje ministarstvo placa software :p
Ipak je moj novi ministar glavni dobavljac racunala za drzavu :D

Old Iggy 20.10.2016. 11:06

Citiraj:

Autor RAUL (Post 2979797)
Koliko god da se pripreme kod mene ne ulaze 100%, ali ja se iskreno nadam da moje ministarstvo placa software :p

Zato sam i rekao "negdje slično". :D

BTW, vi ste jako dobri, dapače, čak su vam i tenderi iznenađujuće korektni.

sith_lord 20.10.2016. 11:17

Ja sam bio imao priliku vidjeti kako se Windowsi instaliraju s image-a s istim keyem, Windowsi javljaju kako nisu legalni, a kutija s CD-ima, COA i key-evima od Home verzija stoji na hrpi u kutiji par prostorija dalje, nikada se nisu koristili niti ovi korišteni na image-u promijenili... :lol2:

Old Iggy 20.10.2016. 11:21

Citiraj:

Autor sith_lord (Post 2979810)
Ja sam bio imao priliku vidjeti kako se Windowsi instaliraju s image-a s istim keyem, Windowsi javljaju kako nisu legalni, a kutija s CD-ima, COA i key-evima od Home verzija stoji na hrpi u kutiji par prostorija dalje, nikada se nisu koristili niti ovi korišteni na image-u promijenili... :lol2:

Fušarenje. U pravilu imaju VLK pa to nije potrebno, samo ne znaju kako napraviti.

syss 20.10.2016. 11:51

to je ta pobjeda :D :D :D

pogotovo ako su još i domenski kompovi non-sysprepani sa istim imiđem.

Old Iggy 20.10.2016. 12:01

Citiraj:

Autor syss (Post 2979818)
to je ta pobjeda :D :D :D

pogotovo ako su još i domenski kompovi non-sysprepani sa istim imiđem.

Misliš da bi bilo prvi put? :D

syss 20.10.2016. 12:12

više vjerujem da bi bio n-ti put :D

Nikky 20.10.2016. 12:18

Ajd, nemojte se više blamirati :fiju:

sandrinator 20.10.2016. 20:48

Citiraj:

Autor sith_lord (Post 2979658)
Koliko je jeftiniji? Može link?
Negdje sam čitao da su znali praviti probleme ako nije kupljeno u HR, ali iskreno, nije li smisao EU slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i novca na području Europe? Ne vidim kako to netko može osporiti...

to sam ja gledala retail verziju koja nije medialess, ali prije nekog vremena i sad sam evo baš tražila i kod nas ne mogu ni naći retail verziju s medijem. ja sam htjela s medijem, ne tu medialess koju prodaju kod nas, koliko vidim. na amazonu imaju takvu verziju.

Citiraj:

U stanu si (eventualno) iznajmila tvrtki dio prostora, ne cijeli stan.
Ako jesi, jesi prijavila to u poreznu?
nisam još, trenutačno čekam da sud riješi papirologiju i da dobijem rješenje da je firma upisana u sudski registar. iduće je izrada pečata, račun u banci i porezna - moram samoj sebi iznajmiti određenu kvadraturu stana - ja fizička osoba pravnoj osobi, jel.

živimo u malom stanu pa nemamo baš izbora kamo možemo staviti računalo, tako da me sad stvarno brine to eventualno kopanje po muževom kompu jer on nema legalne windowse... i ima dosta piratiziranih igara koje igra ili ih je igrao. i naravno imamo filmove i serije... sad je plan u slučaju dolaska inspekcije izvaditi hard ili tako nešto dok se penju na naš kat i reći da je to računalo u kvaru :P :D

sandrinator 24.10.2016. 14:26

Citiraj:

Autor sandrinator (Post 2980061)
sad je plan u slučaju dolaska inspekcije izvaditi hard ili tako nešto dok se penju na naš kat i reći da je to računalo u kvaru :P :D

hoće to upaliti, što mislite?

a pretpostavljam da mi neće doći inspekcija baš prve godine poslovanja, ali nikad ne znaš... :/

Romano.Cule 24.10.2016. 14:58

Citiraj:

Autor RAUL (Post 2979797)

Vidim da ovdje imamo uhljeba i to kapitalac :D Untouchable - kako bi rekao Eliot Ness

RAUL 24.10.2016. 15:04

Citiraj:

Autor Romano.Cule (Post 2981301)
Vidim da ovdje imamo uhljeba i to kapitalac :D Untouchable - kako bi rekao Eliot Ness

Pred pemziju :D

Pogy 25.10.2016. 14:25

Citiraj:

Autor sandrinator (Post 2981288)
hoće to upaliti, što mislite?

a pretpostavljam da mi neće doći inspekcija baš prve godine poslovanja, ali nikad ne znaš... :/

Sumnjam , lako je probati i vidjeti da je računalo toplo i da je bilo u radu.
Ako HDD ne sakriješ jebeno dobro ili baciš kroz prozor ako se zainate naći će HDD.

sandrinator 10.11.2016. 11:07

Citiraj:

Autor Pogy (Post 2981734)
Sumnjam , lako je probati i vidjeti da je računalo toplo i da je bilo u radu.
Ako HDD ne sakriješ jebeno dobro ili baciš kroz prozor ako se zainate naći će HDD.

:D

a grafičku ako izvadim?

opasnost da mužev komp bude topao ako dolaze u radno vrijeme ne postoji jer nikad nije upaljen dok je on na poslu...

nego, da li inspekcija provjerava legalnost windowsa pomoću nekog svog programa i ako su legalni, to je to, ili traže baš račun? jer mi je više ljudi reklo da ne gledaju račun, nego samo jesu legalni windowsi.

ako je to istina, onda bih mogla nabaviti windowse od prijatelja kojem više ne trebaju (no on nema račun) i naknadno ih skupa s kompjuterom unijeti u firmu i onda bi to bilo ok.

koliko vidim, više ni ne mogu kupiti win 8.1., nego samo 10...

Lewis 10.11.2016. 12:32

dali su windowsi "od prijatelja" Retail ili OEM ?

sandrinator 10.11.2016. 23:12

retail

iako, rekao je i da ima oem koje nikad nije koristio jer je imao te retail, a na tom drugom kompu s kojim ih je kupio je imao drugi operativni sustav.

Lewis 10.11.2016. 23:15

ako su retail i imas racun na firmu onda ce biti OK.

sandrinator 11.11.2016. 00:49

Citiraj:

Autor Lewis (Post 2987830)
ako su retail i imas racun na firmu onda ce biti OK.

ako unosim osobne stvari u firmu kao što je računalo, to se radi putem kupoprodajnog ugovora. rečeno mi je da račun nije nužan. ja nisam sigurna gdje mi je od mog računala... :/

raspitat ću se još...

mado2 11.11.2016. 15:15

prijatelj otvara agenciju za nekretnine, slozili smo 2 kompa i sada me zanima koji tocno windows kupiti, (pozeljno 8.1) ako moze link, i dali treba 2 komada i racuna na firmu.

spitfire83 11.11.2016. 16:43

(pozeljno 8.1)
http://viralmeme.us/wp-content/uploa...itaker-Eye.jpg

mado2 11.11.2016. 17:06

ma 8.1 zato sto su vec gore (ilegalni) pa da ide sve nanovo na instalaciju.

Lewis 11.11.2016. 17:11

Citiraj:

Autor mado2 (Post 2988153)
ma 8.1 zato sto su vec gore (ilegalni) pa da ide sve nanovo na instalaciju.

U tom slucaju trebas dvije Win 8/8.1/10 Retail verzije koje kostaju od 1700-2400 kn (zavisno od akcija) jer OEM (ovi za 1300) su smao za novi komp/laptop kupljeni zajendo sa njime.

I Da, trebas dovoje windowsa.

sandrinator 12.11.2016. 15:18

ja sam tražila 8.1. retail, teško ili nemoguće ih naći... sad svi prodaju 10-ku.

oko 1000 kn je home verzija, professional je skuplja

vidim ima po njuskalu onih koji prodaju licence (oem) sa ili bez naljepnica... i za office i za windowse.. ima toga i na ebayu puno. o čemu se radi?

Lewis 12.11.2016. 15:23

OEM ti svejedno nevrijedi tako da se ne zamaraj sa time nit s njuskalom , tebi treba Retial na racun/ime firme :).
Isto tako dobro provjeri EULAu dali mozes korisiti windows HOME u firmi/obrtu tj. profesionalno.

BTW zasto ne win10 umjesto 8.1 ?
Nece biti skuplje/jeftinije zato sto su stariji windowsi ;).

sandrinator 12.11.2016. 15:30

a OEM s računom (R1)?

sandrinator 12.11.2016. 15:34

druga mogućnost mi je uzeti od prijatelja used RETAIL, ali račun je na fizičku osobu.

treća mogućnost je da koristim svoje računalo s legalnim oem windowsima, ne prebaciti ga na firmu... ne znam dal inspekcija može raditi problem zbog toga što koristim osobni laptop. nemam lovu sad za nove retail windowse... jos malo dodam i kupim novo racunalo s predinstaliranim windowsima - radije bih to kupila, naknadno.

fler 12.11.2016. 15:41

Vezano uz temu, što ako se koristi Linux?

Lewis 12.11.2016. 15:45

Citiraj:

Autor sandrinator (Post 2988431)
a OEM s računom (R1)?

Nebitan je racun, poanta je da se OEM nesmije (nebi trbao) prodati bez hardwarea i vezani su windowsi za taj hardware (maticna /hdd, slicno) i kad taj hardware krepa/ode u zastaru windowsi odose sa njim (Imam OEM winXP i Win7 koji stoje u svojoj kutiji bezvrijedno kako sam upgrejdao/mjenjao kompove tokom godina ;)).

Retail je prenosiv, OEM nije.

sandrinator 12.11.2016. 16:10

razumijem...rikne laptop, "rikne" i moja licenca :D.

mene zanima mogu li vezati tu OEM licencu za svoj laptop i nakeljiti naljepnicu, i imati račun R1 za to na firmu i da to bude ok što se tiče eventualne inspekcije? bilo da računalo unesem u firmu ili ne.

Lewis 12.11.2016. 16:16

Ako je taj OEM kupljen sa tim laptopom onda mozes naravno, ako je od prijatelja, bake, mame, tate, rodjaka ili kupljen naknadno onda nemozes.

Mislio sam da smo to do sada vec apsolvirali :D?

Nema naknadne kupovine windowsa u OEM izdanju, nijedna kombinacija (sa racunom R1, R2, R3, R5, R.... :) ili bez racuna nista ti ne vazi u slucaju OEMa koji nije kupljen/dosao sa tim kompom/laptopom.

Znaci samo su dvije kombinacije (bez d akupujes novi HW):

1. OEM kupljen sa laptopom zajedno i uneseno u firmu kao takvo (ako si kupila prije osnivanja firme onda unese su temeljni kapital tu opremu)
2. Naknadna kupovina Retail windowsa na firmu i unosenje laptopa u firmu kao takvog i onda na njemu ti windowsi.

sandrinator 12.11.2016. 17:08

Citiraj:

Autor Lewis (Post 2988444)
Ako je taj OEM kupljen sa tim laptopom onda mozes naravno, ako je od prijatelja, bake, mame, tate, rodjaka ili kupljen naknadno onda nemozes.

Mislio sam da smo to do sada vec apsolvirali :D?

Nema naknadne kupovine windowsa u OEM izdanju, nijedna kombinacija (sa racunom R1, R2, R3, R5, R.... :) ili bez racuna nista ti ne vazi u slucaju OEMa koji nije kupljen/dosao sa tim kompom/laptopom.

Znaci samo su dvije kombinacije (bez d akupujes novi HW):

1. OEM kupljen sa laptopom zajedno i uneseno u firmu kao takvo (ako si kupila prije osnivanja firme onda unese su temeljni kapital tu opremu)
2. Naknadna kupovina Retail windowsa na firmu i unosenje laptopa u firmu kao takvog i onda na njemu ti windowsi.

da li za ovo pod brojem 1) vrijedi i ako nemam račun, nemam pojma gdje je... nisam čuvala nakon što je istekla garancija.

i da li mogu takvo računalo (bez računa) koristiti za poslove firme, bez da ga unosim u firmu? tek krećem, nemam love da sama od sebe kupim taj laptop :D

Lewis 12.11.2016. 18:11

Traze ti racun (za njih je to najbitnija stavka tj. bitnija i oda CD-a/naljepnice) :).

X-Plosiv 13.11.2016. 07:59

Citiraj:

Autor Lewis (Post 2988479)
Traze ti racun (za njih je to najbitnija stavka tj. bitnija i oda CD-a/naljepnice) :).

Meni nisu tražili račun, priložio sam im original kutije od windowsa i officea sa keyevima i to je to. Barem je tako bilo prije cca 4-5g kada je bio inspektor. :D

SaleFFS 13.11.2016. 08:45

Meni bili početkom prošle godine i sve što sam im morao pokazati je račun i kutije od winsa i office-a za svih 5 kompova što imamo u firmi.

coconut 12.12.2016. 08:37

Znam odgovor, ali da provjerim. Mogu li Office Home & Business koristiti u firmi ako ga kupim na ime firme tj. platim putem računa firme? Malo me buni ono 'Home' u naslovu. Neću imati problema bez obzira kupio sa ili bez medija (Medialess)?
Konkretno mislim da ovaj proizvod.
https://www.protis.hr/products/detai...5d02826/102027

Old Iggy 12.12.2016. 09:00

Citiraj:

Autor coconut (Post 2998722)
Znam odgovor, ali da provjerim. Mogu li Office Home & Business koristiti u firmi ako ga kupim na ime firme tj. platim putem računa firme? Malo me buni ono 'Home' u naslovu. Neću imati problema bez obzira kupio sa ili bez medija (Medialess)?

Kako bi Mirkosoft rekao, "Najbolji odabir za kućne tvrtke i male urede."

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:11.