![]() |
|
Citiraj:
Vlo lako može bit da ne sjeda dobro iako se čini da je čvrsto sjela na ploču. Pokreni Prime i rukom pritisni Yasayu i prati temp, negdje sam već naletio na taj problem sa yasayom. http://www.overclock.net/intel-cpus/...-over-80c.html Uglavnom, probaj pa javi je ima promjene.:fiju: |
U svakom slučaju ću probati da vidim kako reagira. Inače te pushpin kombinacije mi se nimalo ne sviđaju, razmišljam ubosti H100, i to već narednih dana. Samo džabe mi novi hladnjak ako je problem npr Asrock matična... to upravo i želim eliminirati.
Kada dođem doma probat ću pritisnuti hladnjak. |
Ajd pogledaj moje postavke za 4.5. Imamo slicnu plocu, doduse ja imam i7 2600k. ali mozda ti pomogne u ostalim postavkama. Memorija mi je na 1866Mhz samo da znas.
http://img7.imageshack.us/slideshow/...074800x600.jpg |
Ti imaš vrlo jednostavne postavke, bez previše komplikacija. Kod mene bi takve postavke izazvale BSOD tj već jesu. Samo kod power postavki je razlika bila u tome što sam stavio long time na 230.
Hvala ti na pregledu postavki ;) Fascinantno mi je to npr što moram, ali baš moram postaviti voltažu npr na 1.4 za 4.5GHz, i kad se uspije bootati, temp u idleu su 35C. No kada se pokrene prime, to se digne na 80-85C. Znači idle temp su ok, problem je kod load temp. Također mi se ta voltaža čini previsokom za taj takt, gledajući tuđa iskustva po netu. Također, promjenom biosa nisam ništa postigao. |
Citiraj:
Jedino možda da imaš krivo očitane voltaže, al probaj više različitih programa:cpu-z, Asrock extreme tuner, everset, HW monitor. Ako je to stvarna voltaža, onda nebi smio imat 80°c u loadu uz takav cooler. Cooler takvih specki bi to trebao držati oko 70°c na 1,35v, ovisno o vanjskoj temp. Mislim, yasaya je dobar coolerl, al ti pushpinovi su smeće živo-meni je tak stock cooler na e8400 radio probleme, izgleda da je sjeo dobro, stoji čvrsto a nije legao do kraja. Pa probaj malo te pinove pregledat, ponovo namontirat coooler i sl. |
To je nesto jako cudno jer su meni temperature u loadu do 60-62 stupnja max.
|
Citiraj:
Probao sam sa CPU-Z: 1.36 mjeri, CoreTemp mjeri 1.3862, Aida mjeri 1.3625. Temperatura kućišta je oko 25C, vanjska je oko 20C. U kućištu imam setupiran "zračni tunel" od dva prednja i jednim zadnjim kulerom, velik je protok zraka jer rade na maksimumu i čine usisavač od moje mašine. Citiraj:
|
Al svaka ploča će ako ideš preko Turbo opcije ili Offset moda dati oko 1.4v za 4.5GHz-a onda to svi offsetom spuštaju i traže minimalnu voltažu za stabilan rad.
Jesi probao baš ručno namještati voltaže, bez Turbo moda ili Offseta, kak se tu ponaša CPU? Na manualnom bi trebao dobit najbolju sliku koja je minimalna voltaža s kojim može stabilno radit. Druga je stvar ako na 4.5GHz, proc traži 1.4v-onda jednostavno imaš loš primjerak procesora, a Yasaya nije baš za voltaže iznad 1.4 pa zato i imaš 80°c u Loadu. |
Kada sam išao raditi ručno, znači na Fixed voltage, najniža razina je podešavanje na 1.35V, kao što sam napomenuo. Offset mi nije pomogao, osim ako sam dao dosta + voltaže, onda je digao sustav i redovito davao do 1.4V.
Gdje i kako isključiti turbo mod? Koštala me 50 eura, fkt sam mislio da to može hendlati svašta. Jbg. |
Load optimized CPU OC settings stavi na Default(isključlen turbo)
Multi ručno podesi na 45 Voltažu stavi u offset mode ili ručno, kako hoćeš pa spuštaj da vidiš koliko nisko ide. Ako ne koristiš one power saving opcje C1e Eist i sl, onda postavi voltažu ručno, offset nema smisla u tom slučaju. Hebiga, Yasaya je nešto, al mrvicu lošija od Mugena, što nije uopće loše, jedino je hebu ti push pinovi. |
Ahaaaaaaa, vidi vidi...
Ne rabim ove power saving opcije, not interested. Probat ću to napraviti. Što se događa kada postaviš frekvu na 4.5 i turbo ostane uključen? Da li onda turbo još diže do 4,7/4,8/itd ili je ta frekva od 4,5 u biti turbo, a kad nema loada, smanjuje se na x,yGHz? |
ma šta će ti taj turbo... upali c1e i šta veći imaš na ploči i trotlat će ti na 1.5-1.6 u tipkanju po win i po potrebi se dizati na 4.5
|
Ma turbo mi niš ne igra, dapače! Hoću onu frekvu koju si stavim. Sad zvučim ko neki nabrijani klinac :D
|
Kad napraviš što sam ti gore naveo, dobit ćeš frekvu koju hoćeš bez promjena.
Znači, ručno multi na 45 i dobit ćeš stalnih 4.5GHz. Turbo isključi je to jednostavno nemože dobro radit kad nisu svi procesori isti i nisu sve matične iste pa te univerzalna riješenja odmah isključi i pređi na manualne postavke i za multi i za voltažu. The End!!:chears: I nemoj zaboravit uključit XMP profil za memoriju. |
Ima li tko iz Zagreba zainteresiran za DICE sessiju? Mislio sam je radit idući tjedan, ali mi fale neke komponente... Neki brži DDR3 ram, HDD i VGA.
Ja imam : i5 2500K, Asus P8P67 Deluxe, Corsair TX650 i 8800GTS 320Mb - naravno uz ovo i CPU POT i Termometar. Pa ako ima tko zainteresiran nek me PM-a. |
Citiraj:
|
Hmm, proc je oc-an na 4.2 llc medium, v-0.010..
Ugasim turbo, uđem u winse max frekva je 3.4.. Izgleda da mora bit upaljen taj turbo ak oću imat 4.2, il ja nekaj krivo delam.. |
normalno da turbo mora biti upaljen, kakve su to fore da se turbo mora gasiti da se dobije "precizniji" overclock...
|
Kako funkcionira turbo na overclockanim mašinama?
|
Citiraj:
|
Ja kad manual OC radim lijepo mi pod multiplier kaze "max multiplier" i ostavim turbo on i onda mi skace od 1600 do 4400. Kad bi ga ugasio vjerojatno bi se zaljepio na 4400. One ostale pizdarije su mi sve iskljucene.
|
ako podesiš dobro eist/c1e state naravno da će ti trotlat uredno.
meni kod enejblanja turba otvara brdo nepotrebnih opcija, tako da sam već na prvom paljenju kompa odmah ugasio tu drlju. |
Ti kad enejblas turbo imas brdo opcija i onda si ga ugasio ? kako ga onda OC-as na frekvu koju zelis ako ti turbo nije upaljen?
|
pa staviš manualni množitelj :D :D
šta će mi opcija da ja određujem max amperažu na cpu... ima da radi i bok, ak mu ne paše nek se shut downa. |
PA i ja stavljam hebemu :D ali kad fixam multi automatski pali turbo , o tom pricam :D
|
koja je svrha turba kad mi je komp u win radu maltene konstatno na 1.6? kad se pokrene igra ili nešto zahtjevnije digne se na 4.5 i rahat.
ček... nemreš isključiti turbo kad staviš fixni multi? |
Citiraj:
Pa nemogu ni ja, jer kad stavim fiksni multi, to mi je zapravo turbo frekvencija. |
svašta :)
|
Evo da pitam za par savjeta posto se oc-om nisan bavia od s939 i 3700+ :) .Stvar radi stabilno , sa ne previse truda. Postavia sam manualno voltazu proc,mem , podesia multiplier,stavia xps profil i to bi bilo to :kafa: . Znam da je 1.45 nekakva gornja granica za proc i preko toga nisam isa....Zasto mi ovoliko oscilira voltaza proc-a ? Da nisan zaboravia nesto iskljucit ? Sto dobivam sa manualnim namjestanjem parametara TurboBoosta ? Trenutno sam zbunjen u moru ovih silnih voltaza pa se pitam sto mogu dobit sa njihovim namjestanjem ili je bolje to sve ostavit na auto(dali su normalne ove vrijednosti sa printscreena) ?
Fala na pomoci :chears: http://img811.imageshack.us/img811/6...ledyjki.th.jpg |
Imao sam i ja ogromne oscilacije u naponu dok sam rucno namjestao voltazu i koristio LLC, al od kad sam stavio voltazu na normal i koristim DVid ( Offset ) sam dobio odlicnu regulaciju.. Stavi Vcore na normal i s offsetom trazi najmanju stabilnu voltazu... :)
|
Ok , hvala na ovom ;)
@edit Ne uspijeva mi bas ...uvik imam variacije 0.3v .. Evo PS bios-a pa ne uputi di faljivan :) http://img824.imageshack.us/img824/1...4195315.th.jpg http://img59.imageshack.us/img59/804...4195342.th.jpg http://img834.imageshack.us/img834/6...4195353.th.jpg |
Nisam koristio asus s tim novim biosom... pa mi reci koje modove imas pod cpu voltage jos ??
Evo kako je kod mene u biosu... http://media.bestofmicro.com/4/0/291...h-b3_bios6.png I kad stavim CPU Vcore na "Normal", load-line postane inaktivan za selekciju, a Dynamic Vcore koji je inaktivan na slici kad rucno postavis voltazu postane aktivan i tu podesavam offset od VID-a na odredjenoj frekvenciji... |
Imam manual,auto i offset. Skuzia san u cemu je stvar na kraju.. Internal PLL overvoltage. Kad je disable-an napon miruje. Negativna strana, tesko cu postici frekvencije iznad 4.7ghz bez njega :) . Evo kako sad to izgleda ,
http://img404.imageshack.us/img404/4865/4705.th.jpg |
A sad se malo zamisli šta će ti više od 4.5GHz, osim za debeli ego trip!
|
Citiraj:
i sta ce ti na procu 1.36 v kad na max 1.30 mozes imat 4.2 |
vent na 2500, cpu na 60, voltaža velika... maltretiranje cpu-a imho, još reci da ti ne trotla i uqrac sve :)
|
ubijanje dosade , znatizelja ? Kad zavrsin sa time , onda cu potrazit pri kojoj voltazi moze raditi na 4.0 :) . To ce mi biti vise nego dovoljno ..Vent krivo ocitava, dok se ja nemogu naviknut na ove temp . Do sad mi je normalna stvar bila gledat ~80c kod laptopa tako da mi je ovih 60c nista :D (netrebate objasnjavat kako to nije isto :) )
@edit Za sad san ustima jedan profil . 4.5ghz@1.31v , temp ~60c u load-u , vent na 1000rpa-a . Moran se pozabaviti sa ovih 4ghz jos |
Zanima me koliko je dobro/loše držati 2500k na 4.5 GHz, u loadu 1.3 v na 4.5 GHz???
Thx & pozz... |
Nije opasno ako imas adekvatno hladjenje.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:00. |