PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Streaming/online servisi, linkovi i ostale zanimljivosti (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=18)
-   -   Kupovina i prodaja preko Ebaya - Upute o Carinjenju (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=102294)

E-mil 14.04.2009. 18:52

Citiraj:

Autor AMD (Post 1321386)
Naručio sam neke sitnice preko http://www.dealextreme.com/
Sve je to bilo do cca 200 kn. Nema shippinga, a poštarina je 0.01$ iz HongKonga do Hrvatske. Stvarno smiješno kad u Hrvatskoj plačamo za slenje razglednice 3,50 kn. A najbolje je da poštar donese na kućna vrata. :)
Sad me zanima preko koje cifre se plača carina i porez. Da li je isto ako se naruči informatička oprema ili komponenta ili npr. baterijska lampa za 100$ ?

---------------------

"Oslobođene su od plaćanja carine, sukladno odredbi članka 187. stavak 1. točka 3) Carinskog zakona, pošiljke koje fizičke osobe iz inozemstva besplatno šalju fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj, pod uvjetom da pošiljke nisu komercijalne naravi, te da ne prelaze ukupnu vrijednost od 300,00 kuna. Oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost propisano je odredbom članka 12. točka 4. Zakona o porezu na dodanu vrijednost"
---------------------

ovo ti je sa http://www.carina.hr/Dokumenti/Naputci.aspx - "Naputak 2/04 Naputak za provedbu Carinskog postupka u poštanskom prometu"

zajedno sa izmjenom od 23.09.2008.

---------------

"Primjena jedinstvene carinske stope propisana je u Dijelu II, točki D. Uredbe o carinskoj tarifi za 2008. godinu („Narodne novine“ br. 124/07).
Jedinstvena stopa carine od 10% može se primijeniti na nekomercijalnu robu u pošiljkama koje šalju fizičke osobe iz inozemstva fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj, čija vrijednost ne prelazi 5.000,00 kuna po pošiljci.
Na kupljenu robu međutim, koju u pošiljkama fizičke osobe primaju iz inozemstva, primjenjuju se stope iz Carinske tarife"

---------------

-ovo je odgovor na tvoje drugo pitanje o komponentama i baterijama.

Pojednostavljeno:

- ako kupuješ --> plaćaš carinu (ako je ima) i PDV
- ako dobivaš besplatno (gift) --> ne plaćaš ništa do vrijednosti 300 kn (vrijedi samo ako ti šalje fizička osoba)

Ako ima kakvih pitanja javite se, tu sam (povremeno):D:zdero:

hihihi 14.04.2009. 20:27

Citiraj:

Autor Dizel (Post 1305928)
Moze i jeftinije(takodjer Kingston) :) Max koji dostignu je oko 10GBP.

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...m=270360802026

Naravno, kupis i jeftinije(za 7 funti) i dobijes ovo.

Onda im svima j*b*s majku i zalis se preko paypal-a te dobijes novce nazad, a usb na poklon. :goood:

simobombola 15.04.2009. 10:11

problem sa paypalom

kupio sam na ebayu jedan item i platio paypalom, tj. sve sam napravio kao i inace samo sto mi sada paypal nece da prebaci selleru novce, pise da je Unclaimed i kad idem na details pise kao da je skinuto sa racuna ali nije prebaceno selleru...

dali netko zna u cemu je problem

moje isprike sto nisam gledao , na paypalu dole pise objasnjenje

Unclaimed: The recipient hasn't yet accepted this payment

Amdejac 15.04.2009. 11:18

Citiraj:

Autor E-mil (Post 1322387)
---------------------

"Oslobođene su od plaćanja carine, sukladno odredbi članka 187. stavak 1. točka 3) Carinskog zakona, pošiljke koje fizičke osobe iz inozemstva besplatno šalju fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj, pod uvjetom da pošiljke nisu komercijalne naravi, te da ne prelaze ukupnu vrijednost od 300,00 kuna. Oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost propisano je odredbom članka 12. točka 4. Zakona o porezu na dodanu vrijednost"
---------------------

ovo ti je sa http://www.carina.hr/Dokumenti/Naputci.aspx - "Naputak 2/04 Naputak za provedbu Carinskog postupka u poštanskom prometu"

zajedno sa izmjenom od 23.09.2008.

---------------

"Primjena jedinstvene carinske stope propisana je u Dijelu II, točki D. Uredbe o carinskoj tarifi za 2008. godinu („Narodne novine“ br. 124/07).
Jedinstvena stopa carine od 10% može se primijeniti na nekomercijalnu robu u pošiljkama koje šalju fizičke osobe iz inozemstva fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj, čija vrijednost ne prelazi 5.000,00 kuna po pošiljci.
Na kupljenu robu međutim, koju u pošiljkama fizičke osobe primaju iz inozemstva, primjenjuju se stope iz Carinske tarife"

---------------

-ovo je odgovor na tvoje drugo pitanje o komponentama i baterijama.

Pojednostavljeno:

- ako kupuješ --> plaćaš carinu (ako je ima) i PDV
- ako dobivaš besplatno (gift) --> ne plaćaš ništa do vrijednosti 300 kn (vrijedi samo ako ti šalje fizička osoba)

Ako ima kakvih pitanja javite se, tu sam (povremeno):D:zdero:

Stavljaju oni Gift na kuvertu, ali ga dobivam od pravne osobe.
Bože moj, kupovat ću komad po komad da mi ne prijeđe 300 kn.
Neću propast za poštarinu od 0,01$. :D

LostX 15.04.2009. 12:20

danas došao regulator goriva od 20$+25% poštarina znači sve zajedno oko 250ks trgovina iz hong konga je stavila GIFT ali je pislao da je iz te i te trgovine. nema carine... narucio sam još nešta iste vrijednosti od njih pa cemo vidit kakve sam srece :)

E-mil 15.04.2009. 13:00

Citiraj:

Autor AMD (Post 1322782)
Stavljaju oni Gift na kuvertu, ali ga dobivam od pravne osobe.
Bože moj, kupovat ću komad po komad da mi ne prijeđe 300 kn.
Neću propast za poštarinu od 0,01$. :D

Teoretski ti mogu naplatiti carinu i PDV i na vrijednost od recimo 60 kn, bez obzira što je gift, ako ti robu šalje pravna osoba a ne fizička.

U praksi, u 80% slučajeva, ako ti je vrijednost do 300 kn i ako nemaš često uvoze (osobna procjena carinika) puštaju pošiljku bez ikakve naplate.

Amdejac 15.04.2009. 15:34

Imam mjesečno jedan do dva paketa do cifre od 200 kn.

E-mil 15.04.2009. 16:38

Citiraj:

Autor AMD (Post 1323005)
Imam mjesečno jedan do dva paketa do cifre od 200 kn.

Iz mojih saznanja, u došadašnjoj praksi, recimo da će te ocariniti cca jednom od 10-20 takvih pošiljaka ali...

Uvijek postoji ona: osobna procjena carinika a njegova je :amen:

Amdejac 15.04.2009. 18:39

Citiraj:

Autor E-mil (Post 1323040)
IUvijek postoji ona: osobna procjena carinika a njegova je :amen:

Onda će dobiti pozif za informativni rasgofor glede nesavjesnog poslovanja. :D

Roberto 15.04.2009. 20:13

Imam gro kupovina na ebayu.
Vrijednost kupljene robe je po paketu uvijek bila između 100 i 250 kn. Nikad nisam tražio da mi pišu ''gift'' na paket, a to i nema smisla ako kupuješ od pravne osobe, a ja rijetko kupujem od fizičkih osoba.

Kupovao sam memorije, starije rabljene procesore, usb memorije, memorijdske kartice, parfeme, neke brand name majice kojih nema kod nas, trenirke i sl., ručne satove i hrpu kozmetičkih pizdarija za ženu (njoj je honorarni posao manikura noktiju :D )

To su uglavnom stvari koje su mi se pokazale kao najisplativije za kupovati putem e-baya, vrlo često 50% jeftinije nego kad nas - i to s uračunatom poštarinom.

Nikad mi nisu naplatilini carinu ni PDV, a i samo jednom su mi otvorili paket - prije mjesec dana kad je žena dobila nove žarulje za UV lampu u kojoj lakira nokte :D
Valjda im je bio sumnjiv paket.

E da, dvaput sam platio robu koja mi nije došla ni nakon dva mjeseca, a seller se nije javljao. Uredno sam to prijavio na e-bayu i oba puta dobio novce natrag :)

Juggernaut 15.04.2009. 20:34

Jmm ne AMD :), u zakonu stoji da je to slobona procjena carinika, a niko nebre odrediti njegovu pricjenu ;) previše im je stvari dano na volju, tak da je to sheban posao i bakčenje s njima ;).

Dobar dan, izvolite, hvala, doviđenja, malo guranja u šupak otičnima koliko god to bolno zvučalo, i na konju si, s njim se sve fino dogovori itd. nakon toga laganini preko grane :D

Hrvoje xyz 15.04.2009. 22:19

a kak dokazat selleru odnosno paypalu da nisi dobio paket?
to mislim jel u slucaju da paket ne dolazi , prijavis paypalu , hoce li vjerovati?

i dakle jos jednom , jel trebam kontaktirati sellera nakon sto nesto kupim ?
jucer sam kupio te dvije stvari , za jednu mi ej seller sam poslao mail da je zaprimio za drugi (drugi) seller nije nis posla.

e1ectra_one 01.05.2009. 12:35

Jel zna netko koliko može trebat 2KG DHL paketu Njemačka-Hrvatska, lik mi je rekao da je poslao 22.04, od tada se nejavlja nešalje tracking number niti nista, froud ili je zaglavio paket negdje.

pipe 01.05.2009. 12:46

Citiraj:

Autor e1ectra_one (Post 1333874)
Jel zna netko koliko može trebat 2KG DHL paketu Njemačka-Hrvatska, lik mi je rekao da je poslao 22.04, od tada se nejavlja nešalje tracking number niti nista, froud ili je zaglavio paket negdje.

Kontaktiraj ga, ako se ne javi u roku od par dana, ostavi negativan feedback i prijavi, i na paypalu prijavi da dobijes pare nazad.

e1ectra_one 01.05.2009. 13:10

Postalo mi je vec cudno, u posti mi je teta za pultom rekla da DHl u treba 3-4 dana da dođe, sad jel u Branimirovoj, ja nista nisam dobio, liku sam prije 7 dana reko da mi pošalje tracking number, pričekam još sljedeceg tjedna, onda je toasted, ipek je riječ od ~500kn

Dizel 01.05.2009. 14:20

Dignes automatski claim na paypalu i amen.

borisko 01.05.2009. 17:54

Citiraj:

Autor borisko (Post 1293028)
Stigao MP5 player 8gb, touch screen...sa razbijenim ekranom. (Mislim da nije do pošte nego do sellera)

Zatražio povrat love...vidjet ćemo kak će se sve dalje odigrati. Ovo mi je prvo iskustvo takve vrste...stay tuned.

Rekao sam mu kaj mislim o tome :D

Citiraj:

Autor borisko (Post 1293232)
Seller je poslao broken item i mislim da bi case to trebao riješiti. Iskreno se nadam da neće bit kao s tobom... 138,5kn je slanje do HK

Rekao sam mu da ima da mi refunda sve ili pošalje novi, ili ću mu stisnut negative feedback i otvorit case.

Inače, nisam prvi nezadovoljan i koji će otvoriti case kod njega pa valjda će to ekipa sa PayPala znati...

Nije išlo normalno pa sam napravio Claim,
morao sam poslati item,
poštarina 45kn na kraju (pazite, čim poštaljete preporučeno dobijete tracking number (http://ips.posta.hr), meni su htjeli uvalit EMS (150 start + do HK),
čekao, čekao čekao,
ugasili su mu ebay acc,
dobio lovu natrag prije tjedan dana, sve.

nix_ds2 11.05.2009. 23:51

Pomoc Oko e bay kupovine!

htio bih kupiti Ipod Touch preko E-baya ali nemam pristup e-bay kupovini dali bi netko mogao naruciti umijesto mene naravno ja bih platio koristenje vasih e bay-usluga.javite se na PM,hvala

malcom 13.05.2009. 22:23

evo posto prvi put kupujem preko ebay-a imam par nejasnoca.
1. kako prebacit lovu na pay-pal, ili ide direktno preko kartice
2. kartica mora biti kunska ili devizna

vedo 13.05.2009. 22:42

Citiraj:

Autor malcom (Post 1342143)
evo posto prvi put kupujem preko ebay-a imam par nejasnoca.
1. kako prebacit lovu na pay-pal, ili ide direktno preko kartice
2. kartica mora biti kunska ili devizna

1. Ne trebaš prebacivat lovu na Paypal, sam povuće pare sa računa na kojeg je Paypal registriran.

2. Odgovara ti recimo žiro i devizni račun u PBZ-u, račun u Splitskoj banci. Sa ostalim bankama nemam iskustava.

malcom 15.05.2009. 11:25

se moze na ebay-u prezime napisati sa slovima Č,Ć,Š,Đ,Ž ?

vedo 15.05.2009. 13:35

Citiraj:

Autor malcom (Post 1342925)

Iskreno, odgovor na to pitanje nemam jer se nisam pokušavao registrirat na eBay sa nickom koji je sadržavao dijakritičke znakove. Probaj, to je jedino što ti mogu predložit, ali nisam baš viđao nickova koji su ih sadržavali. :)

malcom 15.05.2009. 13:47

ne nick nego prezime :)

vedo 15.05.2009. 13:55

Evo, baš sam pogledao na svojem account-u i ne prikazuje mi dijakritičke znakove, ali iskreno, ne sjećam se baš da li sam ih uopće koristio pri registraciji. Ma ne mora te to brinut, samo se ti registriraj bez njih i nema problema. :)

evilstoy 15.05.2009. 14:43

Gledam Q6600 na ebay.de. Ima ih puno, ali svi shipaju samo u Njemacku ili okolne zemlje. Tko ima iskustva sa Svabama? Da li oni to tako stave iz lijenosti ili bi poslali u Hrvatsku ako ih lijepo zamolim? :P
Dakako, treba prvo pobijediti na aukciji. :)

vedo 15.05.2009. 14:55

Citiraj:

Autor evilstoy (Post 1343022)
Gledam Q6600 na ebay.de. Ima ih puno, ali svi shipaju samo u Njemacku ili okolne zemlje. Tko ima iskustva sa Svabama? Da li oni to tako stave iz lijenosti ili bi poslali u Hrvatsku ako ih lijepo zamolim? :P
Dakako, treba prvo pobijediti na aukciji. :)

Ja bih na tvome mjestu probao poslat mail trgovcu, ja sam kupio mob na ebay.de i isto tako je stajalo da šalje samo po Njemačkoj, ali je pristao poslat i u Hrvatsku. Samo mala napomena, koliko se može vidjeti, jako malo ih ima Paypal account pa to onda poskupljuje i otežava slanje novca.

Munjara 15.05.2009. 14:56

preporuka je da se NE koriste naši dijakritički znakovi

Glede shipanja u HR ako ne piše pitaj prije sudjelovanja.

malcom 15.05.2009. 18:36

hvala na pomoci narucio sam sat pa cemo vidjet oce doc ili ne.

c-shadow 16.05.2009. 13:04

Citiraj:

Autor malcom (Post 1342925)

Neće ti dobro ispasti, na potvrdi zna doći "?" umjesto naših dijakritičkih znakova, a isto tako se ispiše i dealeru adresa kamo treba poslati.
Doći će ti bez problema, iako će ružno izgledati, a ovisno o tome koliko imaš takvih znakova u adresi i imenu i inteligenciji poštara možda te ni ne nađu :-)

borisko 16.05.2009. 13:17

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 1343359)
Neće ti dobro ispasti, na potvrdi zna doći "?" umjesto naših dijakritičkih znakova, a isto tako se ispiše i dealeru adresa kamo treba poslati.
Doći će ti bez problema, iako će ružno izgledati, a ovisno o tome koliko imaš takvih znakova u adresi i imenu i inteligenciji poštara možda te ni ne nađu :-)

Potvrđujem iz iskustva.

malcom 16.05.2009. 23:52

imam samo u prezimeni jedno ć a adresa mi nema takvih slova pa ako dodje dodje. btw narucio jos nesto samo sam stavio c umjesto ć pa cemo vidjet

pipe 17.05.2009. 00:07

Citiraj:

Autor malcom (Post 1343667)
imam samo u prezimeni jedno ć a adresa mi nema takvih slova pa ako dodje dodje. btw narucio jos nesto samo sam stavio c umjesto ć pa cemo vidjet

Kod mene isti slucaj. I u nazivu ulice imam Ž pa sam stavio Z i dolazi normalno. Ovima vani glavno bitno da pise Croatia. Kada dode kod nas ako pise npr. Vukovar, onda znaju posalju u poslovnicu u Vukovaru, a tu vec znaju o cem se radi.

svebee 17.05.2009. 09:29

također prezime stavljam umjesto Đ slovo D i uvijek dođe - radilo se o Amazon.com, Amazon.co.uk, Ebay.com.

Amdejac 17.05.2009. 09:36

ČĆŽŠĐ je kako kad.
jednom dobim sve znakove, nekad dobim žvrljotine, a nekad pojedu slovo.
Primjer: Antuna Mihanovi a ili Dear eljko Perin

Ali poštar je kod mene preko 20 godina isti i nikad nisam imao problema da ne dođe.
U većini slučajeva sam ujutro na poslu pa paket da mom starom koji je u drugoj kući.

pipe 17.05.2009. 12:52

Ovako, zanima me jedan item. Nema buy now opcije. Zavrsava za 2 dana.
Eh ja bi htio osvojiti taj item. Sto da radim?
Dal da posteno bidam i kempam pored kompa zadnjih pol sata stiskajuci refresh svake sekunde?
Ili da koristim neki od programa za automatsko bidanje u zadnjim sekundama?

Zanima me za te programe, jel ebay to odobrava, kazni ako se to koristi ili kako?
Koriste li i drugi te programe?

vedo 17.05.2009. 13:33

Razmisli koliko najviše misliš dati za taj item i stavi taj bid u zadnjim sekundama. Otvoriš dva taba u browseru, na jednom refresh-aš, a na drugom u zadnjim sekundama bidneš.

IMHO, na ovaj način si nećeš moći predbaciti da ga nisi osvojio zbog svoje pogreške već samo zbog premale ponude. Ne koristim nikakve programe tako da će netko drugi o njima, ako ih tko koristi.

Bubba 17.05.2009. 14:34

Citiraj:

Autor pipe (Post 1343807)
Ovako, zanima me jedan item. Nema buy now opcije. Zavrsava za 2 dana.
Eh ja bi htio osvojiti taj item. Sto da radim?
Dal da posteno bidam i kempam pored kompa zadnjih pol sata stiskajuci refresh svake sekunde?
Ili da koristim neki od programa za automatsko bidanje u zadnjim sekundama

Pa stavi maksimalni bid, tj. koliko najvise novaca mislis izdvojiti za taj item i bok. Ebay automatski podize tvoj bid ako netko da veci od trenutnog ali manji od tvog zadanog.

IOW, ako item kosta $1, a ti das bid od $100 i nitko poslje ne stavi niti jedan bid, item je tvoj za $1. OTOH, ako dodjem ja i dam bid od $50, eBay ce automatski povisiti tvoj bid na $50.5, i tako sve dok ne dodjemo do $100 (tj. tvog maksimalnog bida) ili bid ne zavrsi.

pipe 17.05.2009. 14:55

Citiraj:

Autor Bubba (Post 1343896)
Pa stavi maksimalni bid, tj. koliko najvise novaca mislis izdvojiti za taj item i bok. Ebay automatski podize tvoj bid ako netko da veci od trenutnog ali manji od tvog zadanog.

IOW, ako item kosta $1, a ti das bid od $100 i nitko poslje ne stavi niti jedan bid, item je tvoj za $1. OTOH, ako dodjem ja i dam bid od $50, eBay ce automatski povisiti tvoj bid na $50.5, i tako sve dok ne dodjemo do $100 (tj. tvog maksimalnog bida) ili bid ne zavrsi.

Ovo stvarno nisam znao. Odlicno. Neznam zasto onda ljudi snipaju iteme. To da ebay ne uspije podignut tvoj bid u tim zadnjim sekundama?

EDIT: Jos me zanima kakva je razlika izmedu stavljanja max bida i da on sam bida i 1 click bidanja?

EDIT2: Zanemarite Edit1, mislim da sam skuzio. Molim odgovor na gornje pitanje.

Bubba 17.05.2009. 19:56

Citiraj:

Autor pipe (Post 1343908)
Ovo stvarno nisam znao. Odlicno. Neznam zasto onda ljudi snipaju iteme. To da ebay ne uspije podignut tvoj bid u tim zadnjim sekundama?

Nemam pojma. Volim biti prisutan pri svom bidu ako mi je bitan do zadnjega, nevezano za vrijeme. No AFAIK, eBay automatski podigne bid cak i ako netko bida u "zadnjoj sekundi".

Citiraj:

EDIT: Jos me zanima kakva je razlika izmedu stavljanja max bida i da on sam bida i 1 click bidanja?
1 click bid sluzi tome da pokrijes razliku kada si outbidan. IOW, ako si ti dao bid od $50, a netko od $75, 1 click bid ce podignuti tvoj bid automatski na $75.5.

Juggernaut 19.05.2009. 14:52

Zna li itko možda kakvo je stanje s uvozom noževa iz USA, konkretno military nož, duljine oštrice 15cm, se uvozom toga krši zakon ( pošto je definirano ko hladno oružje duljine oštrice duže od 10cm; nije sad da ću to nosit u đepu po ulici, već za ribičiju / kampiranje, itd... ), odnosno kakve su tarife na taj tip robe?

TIA.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:31.