![]() |
Citiraj:
|
ali dal u realnim situacijama uopće dođe do tih temperatura koje budu pod testovima? recimo igranje itd., vjerojatno ni blizu tom opterećenju koje bude kad se upali test
|
Za recovery Backup na dugom mediju (hdd - u) glavu čuva.
Zafrkana je ta termodinamika: - topli zrak se diže gore - jasno da je jadničku zafrkanija situacija situacija ispod grafe koja sama po sebi grije em je u std. kištri "barijera" da se topli zrak digne gore i izađe vani - još dodaš chipset chip koji je obično "tu negdje dole" i eto zabave Današnja konzumna elektronika trpi dosta visoke temp. al je pitanje koliko visoke i koliko dugo. Svaka situacija / kućište je drugačije, vjerojatno ga test ugrije više nego std. korištenje, ista stvar ko sa grafom i sl. Kad složiš, po navici pratiš temp. i ovisno o visini ćeš "reagirati". Mišljenja sam da je možda bolje "puhati na hladno" nego sutra plakati / crklo / kuku lele. Jedno od rješenja je ako kućište ima mogućnost bočnog venta, smanjiš mu rpm da nije bučan a taman da pogura zrak ... Ako pak nema bočnog venta, pratit temp. (kako već imamo naviku i za ostale komponente), pa ako bude potrebe nekakva DIY kovačija sa nekim 60 / 80 ventom usmjerenim na pravo mjesto. Svaka asocijacija na "... i čini to često" je namjerna :) |
Citiraj:
Mislim da sam nakon jedno 3 god. isao pogledati temp. svog m.2 ssd-a. :D Evo ti moj Zamzung, star tocno 4 god. Normalna temp. mu je oko 50. Poziciju vidis na slici dole, hladi ga lagano grafa ali kada se ventovi vrte, to je jaaako rijetko. https://i.imgur.com/kXEDSxK.jpg Ono sto sam kolegi gore napiso, potvrdio je i Kreso na testu. Na x299 mb, m.2 disk na poziciji kod chipseta se grije ko svinja. Pola sec. nemozes prst drzat na njemu, a to nije 38c. https://i.imgur.com/f9G41Fb.jpg |
nino, to što je taj ''gornji'' m2 slot sekundarni nema veze? primarni je ovaj dolje sa heatsinkom ( https://i.imgur.com/7gM7ZGh.jpg )
|
A kako koja mobo, koliko sam vidio ako je samo 1 onda je obično poviše grafe a samim time manje "frke".
Kod ovog tvog "slučaja" se za oba slota navodi X4 pa bi po tome trebali biti podjednaki u funkcionalnosti / brzini. Ako imaš živaca / vremena, napravi test ... |
Dakle, u nedostatku elemenata, čovjek se mora znati snaći. :D Bauhaus, paket M2 šarafa i matica. Nadoštukati onoliko matica koliko vam fali za željenu visinu, gornjom maticom učvrstiti pločicu. :)
P.S. @mrva_zg: Kolega, hvala ti na ponudi. https://i.imgur.com/gePZ6RT.jpg https://i.imgur.com/NI4ozEc.jpg |
Citiraj:
p.s. sori ak sam povrijedio ego nekog eksperta komentarom o forumskim legendama :fiju: Citiraj:
"Drive Temperature 2" 72°C max nakon 2 runa (prosjek 65°C), prvi run je bio bez HWiNFO, samo AIDA64 (a tamo prikazuje samo nizu temp). idile je 46-50°C. "Drive Temperature" osjetno nize, ali sve se gore vidi... Citiraj:
|
1 privitaka
Citiraj:
Tijekom igranja kad je grafa toplija također bez beda dođe do tih 85c na temp2. Najgori slučaj je bio kad sam nakon igranja pustio samsung test, pa je temp 2 otišao i preko 100c.... Navodno to izdrži i više, ali nije mi drago vidjet te temperature :fuming:. Sva sreća da ima 5 god gare. Dabogda crko za 4 :D Proklinjem onog tko je smjestio jedini m.2 slot na ploči direktno ispod grafe :hitthewal: |
Citiraj:
Citiraj:
|
Jel ima kakve razlike u tim slotovima, imam Z97AR plocu... Ostao bez sata konektora pa bi piknuo jednog za game fileove i video obradu
|
uzeo sam na kraju 970 1TB, pa ćemo vidjet stanje kad ugradim
zanima me slijedeće, sada imam samsung 500gb ssd, na njemu su widowsi na novi disk od 1TB bih stavio windowse, neću klonirat, friško ću instalirat, al me zanima kak ću to izvest stavim win10 usb boot, u onom meniu formatiram ''stari'' ssd, za instalaciju odaberem novi ssd, the end? |
tako je, ako želiš obrisati sve sa starog SSD-a da.
|
tak je, ok, znaci teorija ce proc u praksi, gg :D
steam library mogu imat na više diskova? |
Možeš napraviti još jedan korak (ako hoćeš),
nakon formata privremeno makni / odspoji hdd - ove i stari ssd, kad završi install onda vratiš. Na taj način će Boot manager i winsi biti "samo" na tom novom. To govorim zato jer noviji winsi vole pametovati pa Boot Manager stavljati gdje je njih volja ... |
Citiraj:
|
Ima li nešto bitno za uključiti/isključiti u biosu za M.2 diskove osim što treba biti aktivan AHCI mod?
|
ništa, ja sam trebao bios apdejtat jer nije prepoznavao
|
Podržava li matična "MSI H81M-E33" sljedeci model
A-DATA XPG SX6000 Pro M.2 2280 ? |
očima sam preletio po ploči, ja m.2 slot ne vidim
|
Ok, sad sam kopao na internetu, ne podrzaje, hvala svejedno..
|
Da ne otvaram novu temu, kako da znam koje su sata 2 a koje sata 3 prikljuci.. negde po internetu pise da su sata 1i2 sata II, a sata 3i4 sata III a negdi obratno..
|
Koja mobo?
Jesi čitao spscs i full manual? |
Citiraj:
|
MSI H81M-E33 je maticna...
|
• SATAIII controller integrated in Intel® H81 chipset
- Up to 6Gb/s transfer speed. - Supports two SATAIII ports (SATA1~2) by H81 • SATAII controller integrated in Intel® H81 chipset - Up to 3Gb/s transfer speed. - Supports two SATAII ports (SATA3~4) by H81 Sent from my CLT-L29 using Tapatalk |
Kolege znate li kako mogu spojiti stari ata ili ide (ne razumijem se) disk na sata matičnu? To mi je hdd od prije možda 10-15 godina i možda ima nekih gluposti na njemu koje bi mi značile pa bi htio spojit i vidjet.
|
Imaš adaptera za kupit na Aliju, ebayu itd. Imaš i na njuškalu za siću.
|
Citiraj:
Onda okej, proguglat ću adapter pa naručit, hvala :) |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:06. |