PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Carina i problemi sa dotičnom (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=72429)

fanATIk 04.01.2013. 08:41

Pa zašto jučer u pošti nisi tražio da ti ga stave na vagu? Odmah imaš dokaz. Zoveš nadređenog. I radiš prigovor, prijavu, štajaznam.

rodney 04.01.2013. 15:09

Ne popujem, samo mi je upalo u oko:
http://www.pohrani.com/f/34/Yc/2Rw9qip0/serious.jpg

timmy 10.01.2013. 12:14

koja je procedura ako naručim sa ebaya nešto pokvareno? npr hoću procesor od 1000$ koji pokvaren vrijedi 2$ za privjesak, kako dokazati da je stvarno pokvaren, a ne da pokušavam prevariti državu. ili ako mi treba neka stvar za dijelove, koja vrijedi puuuno manje pokvarena nego ispravna, hoće netko na carini provjeravati ispravnost stvari?

Old Iggy 10.01.2013. 12:22

Citiraj:

Autor timmy (Post 2312715)
koja je procedura ako naručim sa ebaya nešto pokvareno? npr hoću procesor od 1000$ koji pokvaren vrijedi 2$ za privjesak, kako dokazati da je stvarno pokvaren, a ne da pokušavam prevariti državu. ili ako mi treba neka stvar za dijelove, koja vrijedi puuuno manje pokvarena nego ispravna, hoće netko na carini provjeravati ispravnost stvari?

Nije problem provjere, problem je u tome što bi to moglo spadati pod uvoz otpada, a to jako komplicira stvar. Provjeri stranice AZO-a.

Mad_Duke 30.01.2013. 20:47

Pozdrav. Kako nema carine na knjige, a prije nije bilo ni PDV-a zanima me sad kad je došao PDV od 5% na knjige da li ako zapne na carini ja samo plaćam tih 5% ili me mogu opelješiti nekako kako to znaju raditi sa elektronikom?

nicco_st 09.02.2013. 13:45

Pozdrav, evo jedan primjer sa BiH carine, tako da ne mislite da je Hrvatska carina najgora :-)

Prijatelj naruči dvije matice za vespu za ulje + dva dihtunga, veličine 1cm, plati 5$ na ebayu, a carine mu dodje na kućnu adresu 9km=36kn hehehe, koji kraljevi

http://i46.tinypic.com/iqd3bl.jpg

Perkyboy 21.03.2013. 01:20

EU- carina

Ok decki...znaci situacija je ovakva...imam stricev auto, 2001 godiste, austrijske table, isto prezime a ja imam hr vozacku...zanima me od 1.7 dal se moze vozat taj auto bez kazne od 150k kn -.- thx

nino 21.03.2013. 08:34

Koliko se sjecam, vozilo stranih registracija mozes voziti samo uz prisustvo vlasnika, bez obzira na eu ili ne. :)

RAUL 21.03.2013. 10:06

Citiraj:

Autor nino (Post 2362926)
Koliko se sjecam, vozilo stranih registracija mozes voziti samo uz prisustvo vlasnika, bez obzira na eu ili ne. :)

A kako ce ici postupak ukoliko je vlasnik leasing kuca?Recimo ja kupim auto na leasing u nekoj eu zemlji i vozim ga sa hr dozvolom?

Old Iggy 21.03.2013. 10:19

Citiraj:

Autor RAUL (Post 2362993)
A kako ce ici postupak ukoliko je vlasnik leasing kuca?Recimo ja kupim auto na leasing u nekoj eu zemlji i vozim ga sa hr dozvolom?

Ista stvar, osim ako ga nisi uzeo na leasing kao vlasnik / djelatnik firme, a onda imaš i takvu vizu.

nino 21.03.2013. 11:40

Citiraj:

Autor RAUL (Post 2362993)

Konkretno sam dgovorio na pitanje o voznji auta, ne o kupovini ili leasingu.

Gugl izbaci odmah prva 2 rezultata kao odgovor na to pitanje.
Citiraj:

37. Može li hrvatski državljanin u Hrvatskoj upravljati vozilom stranih registracijskih oznaka?

Kako se radi o carinskom prekršaju, navedeno je propisano Konvencijom o privremenom uvozu (Narodne novine, međunarodni ugovori, 16/98), Carinskim zakonom (NN br. 78/99, 94/99, 117/99, 73/00, 92/01, 47/03, 140/05, 60/08, 45/09 i 56/10) i Uredbom o provođenju Carinskog zakona (NN br. 161/03, 69/06, 5/07, 70/08, 76/09 i 29/11).

U slučaju kada se u nadzoru prometa utvrdi da suprotno navedenim odredbama, vozilom strane registracijske oznake, upravlja državljanin RH, a obzirom da time čini prekršaj kažnjiv po članku 241. stavku 1. točki 1. (novčana kazna od 3.000,00 do 900.000,00 kuna) i/ili članku 243. stavku 1. Carinskog zakona te imajući u vidu Prekršajni zakon (NN br. 107/07), policija će o tome obavijestiti carinsku službu koja će provesti upravni postupak.

Za naglasiti je da korištenje vozila stranih registarskih oznaka, suprotno navedenim zakonskim propisima, čini teži carinski prekršaj, što u konačnici, osim prekršajne kazne, povlači i naplatu carinskog duga (carine, PDV-a i trošarine) na navedeno vozilo.
Tako da i ulaskom u EU cinjenicno stanje ostaje, odnosno ostaje izbjegavanje placanja PDV-a i trosarine na navedeno vozilo, carina kao carina se vjerojatno ukida.

RAUL 21.03.2013. 12:15

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2363000)
Ista stvar, osim ako ga nisi uzeo na leasing kao vlasnik / djelatnik firme, a onda imaš i takvu vizu.

Znaci kada udjemo u EU ja kao privatna osoba ne mogu otici u npr Njemacku i kupiti auto na leasing putem njihove banke i voziti ga na njemacke tablice buduci da bi vlasnik vozila bila banka?

Old Iggy 21.03.2013. 12:25

Citiraj:

Autor RAUL (Post 2363117)
Znaci kada udjemo u EU ja kao privatna osoba ne mogu otici u npr Njemacku i kupiti auto na leasing putem njihove banke i voziti ga na njemacke tablice buduci da bi vlasnik vozila bila banka?

Naravno da ne možeš.

Perkyboy 21.03.2013. 15:11

mal sam se raspito danas...znaci ovak...auto mogu vozit strani ako sam vlasnik...znaci stric prepise auto na mene i ja ga slobodno mogu voziti iako je strane table, jer nema carine...voznja stranog auta sa hr osobnom pada pod Carinski prekrsaj, nema carine=nema prekrsaja...po toj logici nebi trebalo biti problema :/

a ak nist drugo tjesim se da ce se auto moc prepisat na mene bez placanja carine, i kojekakvih gluposti...samo onih 5% ili kolko vec za prijepis auta :D

Old Iggy 21.03.2013. 15:23

Citiraj:

Autor Perkyboy (Post 2363286)
mal sam se raspito danas...znaci ovak...auto mogu vozit strani ako sam vlasnik...znaci stric prepise auto na mene i ja ga slobodno mogu voziti iako je strane table, jer nema carine...voznja stranog auta sa hr osobnom pada pod Carinski prekrsaj, nema carine=nema prekrsaja...po toj logici nebi trebalo biti problema :/

a ak nist drugo tjesim se da ce se auto moc prepisat na mene bez placanja carine, i kojekakvih gluposti...samo onih 5% ili kolko vec za prijepis auta :D

Ne možeš. Puno je kompliciranije nego što misliš.
Zar misliš da bi na cesti vidio ijedan auto RH registracija da se može?

coconut 21.03.2013. 15:27

Ako imaš dozvolu boravka u nekoj državi, možeš voziti auto koji ima registraciju te države i glasi na tvoje ime. Sve drugo je prekršaj.
Kako će biti od 01.07. ni sam Bog ne zna još.

Old Iggy 21.03.2013. 15:32

Citiraj:

Autor coconut (Post 2363297)
Ako imaš dozvolu boravka u nekoj državi, možeš voziti auto koji ima registraciju te države i glasi na tvoje ime. Sve drugo je prekršaj.

Neće biti bitnih promjena. Tu nema neke razlike.

coconut 21.03.2013. 15:48

Da, pretpostavljam da će jedina razlika biti u tome da će biti lakše uvesti auto izvana.

Old Iggy 21.03.2013. 16:12

Citiraj:

Autor coconut (Post 2363313)
Da, pretpostavljam da će jedina razlika biti u tome da će biti lakše uvesti auto izvana.

Pa trebalo bi biti dosta toga lakše (operativno). No kako je inače trgovina automobilima još uvijek jedna od najproblematičnijih stvari u EU (i kod koje mnoge države ne daju skidanje prihoda koje su imali do sad), tu će se teško nešto bitno mijenjati (s financijske strane).

Amdejac 22.03.2013. 00:17

Citiraj:

Autor Perkyboy (Post 2363286)

Da li si ikad uvozio auto, kupio ga u RH i sl.
Pa nemože tvoj stric prepisat auto na tebe, ako nemaš boravak i vizu zemlje iz koje je auto. Da bi dobio boravak u stranoj zemlji komplicirane su provjere, moraš dobiti vizu i biti tamo minimalno 6 mjeseci. Misliš da se švabe zaje....u kad idu u provjru da li stanuješ. Sve to skupa će te koštati više nego carina i porez.

Ulaskom u EU prvo će ukinuti carinu. Slovencima je trebalo više od 5 godina da mogu kupovati aute u EU, ali moraju platiti PDV (DDV)

spawn 22.03.2013. 00:56

Re: Carina i problemi sa dotičnom

Citiraj:

Autor coconut (Post 2363297)

Osim u slucaju da imas obrt registriran i u RH. U tom slucaju podlijezes carini.

Perkyboy 22.03.2013. 11:11

prekrasno -.- znaci jedino sto mogu je cekat da se stric "vrati" u hrvatsku i besplatno doveze auto i prebaci na hr table...a nist, cure moraju cekat :/

Old Iggy 22.03.2013. 11:12

Citiraj:

Autor Perkyboy (Post 2363733)
prekrasno -.- znaci jedino sto mogu je cekat da se stric "vrati" u hrvatsku i besplatno doveze auto i prebaci na hr table...a nist, cure moraju cekat :/

Neće biti "besplatno".

Perkyboy 22.03.2013. 12:32

kak ne...susjed isto to napravio i kaze besplatno...wtf...svi nest pricaju bzvz xd

Old Iggy 22.03.2013. 12:45

Citiraj:

Autor Perkyboy (Post 2363804)
kak ne...susjed isto to napravio i kaze besplatno...wtf...svi nest pricaju bzvz xd

Plaćaju se trošarine, a ti ne smiješ voziti 12 mjeseci.

nino 22.03.2013. 13:32

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2363822)
Plaćaju se trošarine, a ti ne smiješ voziti 12 mjeseci.

A pravilo do 7 god. starosti? Jos uvijek vrijedi ili?

Old Iggy 22.03.2013. 13:45

Citiraj:

Autor nino (Post 2363864)
A pravilo do 7 god. starosti? Jos uvijek vrijedi ili?

Za povratnike vrijedi kako vozilo mora biti starije ne manje od 6 mjeseci.

Za ostale je to prestalo već ima nekoliko godina, mora postojati homologacija istog. Znači može biti i starije ako je OK potablicama, ali i jedan dan staro ne može ako nema homologaciju.

jopis 22.03.2013. 14:10

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2363876)
Za povratnike vrijedi kako vozilo mora biti starije ne manje od 6 mjeseci.

Za ostale je to prestalo već ima nekoliko godina, mora postojati homologacija istog. Znači može biti i starije ako je OK potablicama, ali i jedan dan staro ne može ako nema homologaciju.

Nope. Krivo.
Povratnici koji uvoze auto zajedno sa povratkom moraju imati automobil koji uvoze u svom vlasništvu najmanje 6 mjeseci, a ne 'starije ne manje od 6 mjeseci'. Krivo si si to protumačio.
To pravilo je uvedeno radi ekipe koja je kupovala auto doslovno tjedan dva prije povratka i uvozila ga s minimalnim davanjima tj povlasticama pri uvozu koje imaju povratnici.
Homologacija se radi, ali uvijek postoje fore sa vozilima 'od povijesne važnosti' i slično, pa se taj dio priče može zaobići.

coconut 22.03.2013. 14:15

Ne vrijedi više to pravilo o 7g.? Poznati u Njemačkoj imaju A6 2,5 benzinac automatic sa brdom opreme (koštao ih je nekih 70k DEM onda). Auto ima 13 godina starosti i neku smiješnu kilometražu (možda 50k km) i stalno me pilaju da bi mi ga poklonili jer njima više ne treba takav velik auto.

Old Iggy 22.03.2013. 14:19

Citiraj:

Autor jopis (Post 2363897)
Nope. Krivo.
Povratnici koji uvoze auto zajedno sa povratkom moraju imati automobil koji uvoze u svom vlasništvu najmanje 6 mjeseci, a ne 'starije ne manje od 6 mjeseci'. Krivo si si to protumačio.

Ma krivo sam se izrazio. :D
"Staro ne manje od 6 mjeseci". :D

Citiraj:

Autor coconut (Post 2363901)
Ne vrijedi više to pravilo o 7g.? Poznati u Njemačkoj imaju A6 2,5 benzinac automatic sa brdom opreme (koštao ih je nekih 70k DEM onda). Auto ima 13 godina starosti i neku smiješnu kilometražu (možda 50k km) i stalno me pilaju da bi mi ga poklonili jer njima više ne treba takav velik auto.

Mislim da je malo previše, vidi ovdje: http://www.hak.hr/vozila/homologacij.../audi-quattro/

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:52.