Citiraj:
Autor Drug Brko
(Post 2181118)
Red Bull Racing F1 Team postoji od 2005. kakva pak sad 10-togodišnja praznina rezultata. a ako si mislio samo na uspjehe Neweya, onda je suša 11 godina. Zadnji bolid prije 2010. RBR-a je bio McLaren 1999.
Vidim da nisi pravilno infomriran, pa ću si malo dati truda da ti objasnim.
Kao prvo, Brawn nije ništa smislio, nego, krajem 2007./početkom 2008. godine se znalo kakva će biti pravila i koncepti bolida od 2009..
Honda je počela razvijati bolid samim početkom 2008. jer su znali da od te sezone neće biti ništa pa su si dali truda oko tog bolida i testirali više njega nego bolid za 2008. Kad je honda rekla da se povlače krajem 2008., momčad je uzeo Brawn, nazvao ju po sebi i užicao je Mercedesove motore.
RBR sa druge strane je imao Neweya koji je isto napravio jebačku šasiju koju je "otključavao" tijekom sezone, dok Brawn je bio cijelu sezonu isti, zato ih je i RBR stigao. Mana RBR-a u 2009. su bili Renaultovi motori koji Vettelu sjebali 3 utrke di je bio ili vodeći ili blizu vrha i Vettelova neopreznost na 2 utrke.
nisu se bunili protiv bolida, već su Ferrari i Renault (Alonso) protestirali protiv Double difuzora kojeg su RBR i Brawn doveli do savršenstva (zbog čega su i išli ko po tračnicama), dok su se Ferrari i McLaren mučili u brzim zavojima i oni nisu imali vremena u 2008. da ga razviju jer su se klali do zadnjeg zavoja. Alonso je rekao u kontekstu "Ako im dozvolite da imaju DD i da ne moraju koristiti KERS, prvesntvo je već gotovo, nakon 3 utrke".
Uz DD, RBR i Brawn nisu koristili KERS koji je dodavao 60-70kg na svaki bolid, tako da su i tu imali prednosti.
Dakle, ništa ilegalno, već siva zona u idiockim FIA-inim pravilima.
McLaren je dobio kaznu zbog špijunaže, ali više zbog osobnog rata između nazi-šupka Maxa Mosleya i Rona Dennisa, koji sa tim nije imao veze, nego su te podatke koristili Alonso, de la Rosa i Coulghan. No dobro, bilo prošlo i neponovilo se.
Pravila nisu ista za sve. Hamiltonu je uzet PP zbog goriva, a Webberu ostaje pobjeda sa ilegalnom podnicom. Sve je stvar lobija. a RBR praktički ima neograničen fond novaca. Pametnome dosta.
|
Da mislio sam na Neweya, napamet sam bubnuo pa sam fulao godinu
Ako se ne varam Brawn je vec bio u Hondi godinu ili dvije, tako da je ustvari za to vrijeme slozio ekipu koja je slozila dobar bolid za 2009. I nije bio ni upola politicki mocan kao danas RB, da je tada njegov bolid proglasen ilegalnim bio bi dernek i pitaj Boga da li bi Button bio prvak...
Ali da, tada je Brawn bio dobar bolid po pravilima.
Ovo danas kaj dela Red Bull je siva ekonomija koju treba zabranit. Nazalost to se nece dogodit dokle god su si Vettel i Ecelstone 2 best frenda i dokle god Matesich daje preveliku lovu.
Mclaren je dobio kaznu zbog kakti spijunaze, ali to je druga prica, poanta je da su kaznjeni, a point je da su svi drugi kaznjeni, samo u Rb svi posteni.
Isto tako mi nije nikada bilo jasno niti ce biti zakaj su u F1 momcadi tipa Toro Rosso (smijesna ekipa koja nema razvoj bolida i sluzi RB-u za test, wtf?), HRT, Marussija, Caterham, FI, a nisu Honda, Toyota, BMW, Porsche, VW u nekom obliku...
Point, sve mi se cini da cemo gledati shit i diktate Ecelstona dok ne umre, onda mozda dođu pametniji ljudi koji ce jednom za svagda poslozit pravila i provodit ista, a ne ko danas - malo moze malo ne, ali nema veze jer ionako smo smislili nesto novo.
Previse politike i novca je u igri, a sve se manje sve to skupa svodi na neko natjecanje.