PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hlađenje (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=63)
-   -   Preporuke za kupnju ventilatora - 2. dio (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=222182)

Blade Laser 26.10.2011. 22:03

Bacio sve u smeće, nemogu ni racun nać, radio pred malo veliko pospremanje i pobacao hrpu stvari koje mi "ne trebaju više sigurno":hitthewal:

Drvoje 26.10.2011. 22:36

Citiraj:

Autor Blade Laser (Post 2010516)
..meni bi trebao neki ventilator (ili dva?) koji bi zamijenio ova dva. (i kako ga zakačiti na ovo čudo ;))

Uzmeš neka 2 92mm venta sličnih specifikacija (RPM, MTBF, može neki ball bearing vent da ne trošiš na one s FDB ležajevima...), makneš tu stock plastiku s ventovima, plastične vezice (riblja kost) provučeš kroz aluminijske rešetke i stegneš nove ventove.

trpi 28.10.2011. 07:25

zasto su razlicite slike kame flow2 u linksu i admu http://www.links.hr/index.php?option...kl=050.908.187 , http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=9186

kad kupujes par komada razlika 10kn/kom se osjeti...

i jel se taj vent spaja na molex ili 3pin maticnu

i jel mi ok rjesenje za smanjivanje vibracija ventilatora - prije zasarafljivanja pored svakog sarafa samo umetnuti komadic gume da bude stisnut izmedju ventilatora i kucista

i jel mi dosta u centurion 5 kucistu http://www.overclock.net/attachments...5-dscf0004.jpg za dobar propuh imati 120mm upuh ispod optike, isti 120mm ispuh, freezer 64pro, i seasonic 520, na bocnoj stranici nije potrebno nista da dodatno puse u grafu?

i jedno pitanje za adm jel to web shop moram narucivati robu pa oni donesu u shop, ili obican ducan dodjem tamo i kupim

BojanZD 28.10.2011. 08:06

Citiraj:

Autor trpi (Post 2011814)
zasto su razlicite slike kame flow2 u linksu i admu http://www.links.hr/index.php?option...kl=050.908.187 , http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=9186

kad kupujes par komada razlika 10kn/kom se osjeti...

i jel se taj vent spaja na molex ili 3pin maticnu

i jel mi ok rjesenje za smanjivanje vibracija ventilatora - prije zasarafljivanja pored svakog sarafa samo umetnuti komadic gume da bude stisnut izmedju ventilatora i kucista

i jel mi dosta u centurion 5 kucistu http://www.overclock.net/attachments...5-dscf0004.jpg za dobar propuh imati 120mm upuh ispod optike, isti 120mm ispuh, freezer 64pro, i seasonic 520, na bocnoj stranici nije potrebno nista da dodatno puse u grafu?

i jedno pitanje za adm jel to web shop moram narucivati robu pa oni donesu u shop, ili obican ducan dodjem tamo i kupim

Slke u web shopovima često ne odgovaraju artiklu i to ti je uvijek navedeno negdje na stranici shopa-tako da se za detaljnje specke i slike uvijek informiraj na stranici proizvođača

Vent se može spojiti preko 3pin i preko molexa,kako god hoćeš.

Ako možeš stavit nekakve gumice pod ventilator, svakako stavi, može bit samo bolje.

Dosta ti je 2x120mm + vent u napajanju.

U ADM možeš doći po robu ili naručiti dostavu,kako hoćeš.:D

Blade Laser 29.10.2011. 14:00

Citiraj:

Autor Drvoje (Post 2010555)
Uzmeš neka 2 92mm venta sličnih specifikacija (RPM, MTBF, može neki ball bearing vent da ne trošiš na one s FDB ležajevima...), makneš tu stock plastiku s ventovima, plastične vezice (riblja kost) provučeš kroz aluminijske rešetke i stegneš nove ventove.

zahvaljujem na odgovoru, jel postoji neki nacin da ih spojim zajedno na Graficku (kabel; tj. da su regulirani od strane graficke ako kuzis sta mislim)?

tomov 29.10.2011. 22:29

Zanimaju me PWM 92mm ventovi (univerzalni za uvlačenje i izvlačenje zraka u kućište) pa neki orijentir gdje, što, kako...
Ne trebam nešto turbomegacool najbolje već neki bestbuy po mogućnosti sa žnjrom za produživanje PWM signala jer mislim tri komada spojiti jedan za drugim na napajanje za CPU cooler (CPU + 2 Case fan)...

longlive775 30.10.2011. 14:57

http://www.links.hr/?naziv=ventilato...kl=050.908.248

ovi su super ;)

Gism 01.11.2011. 13:37

Htio bi si uzet 3 x Gentle Typhoon-a za kučište ali ne znam sa kojim o/min. Ovi u linksu ih imaju na 500, 800, 1150 i 1450. Koji je dovoljan za moje potrebe?

zvonac 01.11.2011. 14:22

Citiraj:

Autor Gism (Post 2014904)
Htio bi si uzet 3 x Gentle Typhoon-a za kučište ali ne znam sa kojim o/min. Ovi u linksu ih imaju na 500, 800, 1150 i 1450. Koji je dovoljan za moje potrebe?

1150rpm, 16dB... Nečujni, ili 800rpm mislim da je 9 dB..
Vidim ima ih na akciji za 105kn..

longlive775 01.11.2011. 15:09

prije 20dB teško da ćeš čut išta tako da mislim da bi mogao slobodno uzet 1450 verziju, osim ako ciljaš na ubertiho onda 1150 ;)

trpi 01.11.2011. 15:13

ako ja cujem kamu od 900rpm i 11db, taj typhoon 1150 bi itekako cuo :D

ako ciljas na uber tisinu uzmi od 800, i sasvim dovoljan protok ima

Dottore 01.11.2011. 15:51

Citiraj:

Autor trpi (Post 2015015)
ako ja cujem kamu od 900rpm i 11db, taj typhoon 1150 bi itekako cuo :D

ako ciljas na uber tisinu uzmi od 800, i sasvim dovoljan protok ima

Ne lupetaj. Kako si čuo, koja udaljenost? Jedno je držati kučište zatvorenim i čuti 11db je smiješna izjava. Najglasnija komponenta je disk.
Na temelju iskustva imaš samo jedan vent jednog proizvođaća. Nije isto usporediti okretaje sa 80, 92 i 120mm ventilatorom.
Ja imam GT 120mm na 800rpm i protok je gotovo praktički preslab. Za nekoga tko drži na stock vrijednosti bez overlockiranja komponentama može ići.

trpi 01.11.2011. 15:56

dobro sinko. gism njega poslusaj:goood:

zvonac 01.11.2011. 16:24

Ak oćete uber tišinu, iskopčajte ventove u kućištu:)

T}{OR 09.11.2011. 18:40

Sex od venta!

http://youtu.be/nLq7mAisRRw

skyman 05.01.2012. 17:27

Tražim jedan vent za hlađenje coolera od proca...budžet oko 100 kn...za oko mi je zapeo Sytche GT 1450 Rpm...ima neka ozbiljna konkurancija dotičnom ventu za tu namjenu?

Sn4k3 06.01.2012. 01:10

Coolermaster Excalibur - jako dobar fan, dosta tih do otprilike 1200 rpm
a kad ga nagazis (za testiranje cpu-a npr) ima odlican staticki pritisak i dobar cfm...

srale7 06.01.2012. 01:57

Citiraj:

Autor skyman (Post 2066165)
Tražim jedan vent za hlađenje coolera od proca...budžet oko 100 kn...za oko mi je zapeo Sytche GT 1450 Rpm...ima neka ozbiljna konkurancija dotičnom ventu za tu namjenu?

Nema, slobodno uzmi GT ako ti to nije preglasno.

Pupo 06.01.2012. 02:10

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 2066531)
a kad ga nagazis (za testiranje cpu-a npr) ima odlican staticki pritisak i dobar cfm...

Kakav ti je vent, da li ga možeš usporedit s nekim popularnijim ventom il makar ovako subjektivno? Gledao sam malo testove po netu i jedni ga hvale dosta, drugi baš i ne. Susretao sam rivjue di je osvajao od prvog pa do zadnjeg mjesta maltene.

skyman 06.01.2012. 03:08

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 2066531)

Ma razmatrao sam i taj vent, tu je negdje cijena kao i GT-u...al iskreno mislim da nije baš konkurencija GT-u na istom broju okretaja što se tiče statičkog pritiska i buke...ili se varam?

Citiraj:

Autor srale7 (Post 2066551)
Nema, slobodno uzmi GT ako ti to nije preglasno.

Ma vjerojatno neće bit na punoj brzini...ovisno o potrebi...vjerojatno na oko 1200 Rpm-a...sve ovisi koliko će bit glasan na 1450 rpm-a..nisam ga čuo u radu tako da ne znam..al sudeći po komentarima dosta je tih i na toj brzini...

srale7 06.01.2012. 03:24

Za Excalibur neznam, ali GT svakako predstavlja vrhunski ventilator, sto se tiče lezaja, servo sistema, starta na niskim voltazama, tu mu nema premca.

Sto se tiče buke, svaki vent se na 1000 okr čuje, odnosno ne postoji onaj koji se ne cuje :D

skyman 06.01.2012. 04:08

Ako gledamo čisto buku na određenom cfm-u, GT je bez sumnje za klasu bolji do ostalih ventova dostupnih kod nas...zanimljivo je i koliko manje troši od npr. Noctue NF-P12...

To je zapravo važno u ovom mom slučaju, što bolji cfm i static pressure uz manju buku...a tu vidim gt nema konkurencije...na bilo kojem broju okretaja...

A sad upravo vidim da nema u Linksu GT-a AP-14 (neki dan je bio)...dosta popularni ventovi..i s razlogom...

iggi 06.01.2012. 11:22

Skuplji i jeftiniji, po statičkom tlaku su bolji od Gentle Typhoon i još usto su PWM

Coolermaster Excalibur

Cooler Master Blade Master

Edit:

Coolermaster Excalibur vs Gentle Typhoon review

@Pupo

Mogu ga usporediti sa par ventova (Venomous X) točne temperaturu u C ne mogu reći jer nisam testirao ali je osjetna:

temperatura (manje prema većem):
Excalibur
NF-S12B FLX
NF-P14 FLX

glasnoća (glasnije prema tišem):
Excalibur
NF-P14 FLX
NF-S12B FLX

ali to ne igra neku ulogu pošto je Excalibur PWM, a meni osobno je najbitnija tišina u idle-u

skyman 06.01.2012. 18:12

Citiraj:

Autor iggi (Post 2066658)
Skuplji i jeftiniji, po statičkom tlaku su bolji od Gentle Typhoon i još usto su PWM

Coolermaster Excalibur

Cooler Master Blade Master

Edit:

Coolermaster Excalibur vs Gentle Typhoon review

Excalibur se vrti na 2000 rpm-a, i to uspoređivat s ventom na 1450 rpm-a nema nikavog smisla...

Da staviš Excalibura na 1450 rpm-a, bio bi "glasniji" od gt-a, a razlika bi bila možda u 1 stupanj što se tiče performansi...pa ne pada mi na pamet držat vent na 2000 rpm-a...1400 maksimalno...znači to se traži, najbolji omjer buka/performanse...koje je svrha uspoređivat ventove od 2000 rpm-a i 1400??

A i imam fobiju od cm ventova, na npr. SickleFlow i još par modela se čuje klik zvuk s elektromotora...

iggi 06.01.2012. 18:52

Nikakav klik zvuk se ne čuje, a o glasnoći ventova mi ne trebaš pričati jer sam ja sa Noctue prešao na Excalibur-a.
Ne znam kakve imaš potrebe ali meni je bitno da mi je vent u idle-u tih. Znači kada gledam filmove, slušam muziku, skidam torrente... Tada on u mojoj mašini radi 1100-1200 rpm što je stvarno nečujno(trenutno mi je u stanu 27C). Kada nešto haklam ili testiram komponente glasnoća mi je nebitna!
A' pošto je ovo PWM vent, kada je potrebna veća brzina to je vrlo elegantno izvedeno, tako da s njim vent od 1450rpm stvarno ne možeš uspoređivati jer je za hlađenje proca osjetno bolji (to mu je prvenstveno namjena - što kod GT nije slučaj). Koliko sam vidio cijea im je identična a garancija je na strani Excalibur-a (2g). Ja se sa tvojim fobijama ne bih borio samo ti pokušavam prenijeti svoje iskustvo.

skyman 06.01.2012. 23:00

Citiraj:

Autor iggi (Post 2067009)
Nikakav klik zvuk se ne čuje, a o glasnoći ventova mi ne trebaš pričati jer sam ja sa Noctue prešao na Excalibur-a.
Ne znam kakve imaš potrebe ali meni je bitno da mi je vent u idle-u tih. Znači kada gledam filmove, slušam muziku, skidam torrente... Tada on u mojoj mašini radi 1100-1200 rpm što je stvarno nečujno(trenutno mi je u stanu 27C). Kada nešto haklam ili testiram komponente glasnoća mi je nebitna!
A' pošto je ovo PWM vent, kada je potrebna veća brzina to je vrlo elegantno izvedeno, tako da s njim vent od 1450rpm stvarno ne možeš uspoređivati jer je za hlađenje proca osjetno bolji (to mu je prvenstveno namjena - što kod GT nije slučaj). Koliko sam vidio cijea im je identična a garancija je na strani Excalibur-a (2g). Ja se sa tvojim fobijama ne bih borio samo ti pokušavam prenijeti svoje iskustvo.

A ništa, sutra idem po Excalibura, pa ćemo vidjet..ionak nema GT-a za kupit, a treba mi to ovaj vikend...PWM priznajem je korisna opcija u ovom slučaju...javim dojmove...

Dottore 06.01.2012. 23:08

Citiraj:

Autor iggi (Post 2066658)
Mogu ga usporediti sa par ventova (Venomous X) točne temperaturu u C ne mogu reći jer nisam testirao ali je osjetna:

temperatura (manje prema većem):
Excalibur
NF-S12B FLX
NF-P14 FLX

glasnoća (glasnije prema tišem):
Excalibur
NF-P14 FLX
NF-S12B FLX

ali to ne igra neku ulogu pošto je Excalibur PWM, a meni osobno je najbitnija tišina u idle-u

Mene interesira po kojem načinu si testirao? :stoopid:
Koliko ja vidim, nije baš vrijedan test. Da si imao svaku istu konfiguraciju onda bi logičnije testirao od ta sva tri. Ovako jedan vent testiraš ( tada je hladniji ) pa drugi vent staviš jer logično da je konfiguracija zagrijala nego na prvom testu.

Ono što si spomenuo je ravna lovačkim pričama. Excabur je skuplji ali kraće traje.

skyman 06.01.2012. 23:15

Citiraj:

Autor Dottore (Post 2067174)
Koliko ja vidim, nije baš vrijedan test. Da si imao svaku istu konfiguraciju onda bi logičnije testirao od ta sva tri. Ovako jedan vent testiraš ( tada je hladniji ) pa drugi vent staviš jer logično da je konfiguracija zagrijala nego na prvom testu.

Ono što si spomenuo je ravna lovačkim pričama. Excabur je skuplji ali kraće traje.

kraće traje?

iggi 07.01.2012. 00:12

Citiraj:

Autor Dottore (Post 2067174)

Način na koji sam testirao je da sam prvo kupio NF-S12B FLX i imao je 2-3mj u kompu.
Nakon toga nabavio NF-P14 FLX i vidio da su temperature s njom veće i ona je otišla na ispuh kućišta.
Nakon toga nabavio Excalibur i sa njime sam najzadovoljniji (on je trenutno na procu).
Da li je temperatura između njih 2-5C, više se točno ne sjećam jer je prošlo previše vremena.

Nisam ih testirao na način da sam radio test sva tri odjednom jer mi taj način testiranja nije niti potreban.

Alo ti smatraš da je to lovačka priča; to je tvoje pravo i slobodno preskočiš ovaj post.

Excabur je skuplji od čega?!
Gentle Typhoon i Excabur su identične cijene (Links).
Excabur kraće traje ...

Da li Excabur kraće traje ne bih znao. Imam ga cca 3-4mj i radi OK (garancija je 2g.).
Garancija kod Gentle Typhoon je 1g.

http://www.zaslike.com/files/jqrembnci6h32u63ogw.jpg

Dottore 07.01.2012. 00:38

Citiraj:

Autor iggi (Post 2067215)
Način na koji sam testirao je da sam prvo kupio NF-S12B FLX i imao je 2-3mj u kompu.
Nakon toga nabavio NF-P14 FLX i vidio da su temperature s njom veće i ona je otišla na ispuh kućišta.
Nakon toga nabavio Excalibur i sa njime sam najzadovoljniji (on je trenutno na procu).
Da li je temperatura između njih 2-5C, više se točno ne sjećam jer je prošlo previše vremena.

Hvaaaalaaaaa. Dokazao si :D Zaboravio si vanjski utjecaj temperature tokom vremena.

Citiraj:

Nisam ih testirao na način da sam radio test sva tri odjednom jer mi taj način testiranja nije niti potreban.
Ooo, da ipak je potreban :stoopid:

Citiraj:

Da li Excabur kraće traje ne bih znao. Imam ga cca 3-4mj i radi OK (garancija je 2g.).
Garancija kod Gentle Typhoon je 1g.
Meni GT istekla gar. a još radi od prvog dana.

Nije bitno, ipak tvoje hvaljeni trud za Excalibur koju si naveo apsolutno nije važan.
Temperature 1-5 stupnja uopće ne igra ulogu.
Sretno.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:12.