![]() |
Jel tko klokao celeron G530, kolko vidim na stock je dosta brži i jeftiniji od athlona, još ak ide bez beda na 4ghz:fiju:
|
hehe, najdi nacin da otkljucas multy ili digni "fsb" na 167mhz pa moze :)
|
Citiraj:
|
i7 2600k @ 4GHz sa 1.16V kako sada stvari stoje. Jel to OK primjerak?
Ovo smeće od freezera 7 pro v2 baš i ne hladi dobro tako da mi temp po jezgrama ide do 83°C u full loadu... |
Ne mozes reci da je smece jer nije namjenjen za OC. Trebas imati posten hladnjak tipa Mugena, Prolimatech Megahalems i Archoon, Thermalright Ultra, Venomous, IXF, Silver Arrow. To sam nabrajao za dostupnost u Hrvatskoj.
|
Nije da mi se baš daje 500kn za cooler pogotovo kad su uglavnom svi ti high end cooleri bučni.
|
Citiraj:
|
Čini mi se da bolje za te pare uzeti Noctua NH-D14
|
Uzmi Zalman Performu, vent mu stišaš i bit ćeš zadovoljan. Freezer nije baš za takve procesore + OC
|
Citiraj:
Dok netko cijeni niske temperature i ne bi pitali za buku onda moze prolaziti Delta. Svatko moze prebaciti na 5, 7 i 12V ovisi o zelji i ugodnosti. |
Hmm a jel ja mogu jednostavno uzet neki jači vent za trenutni cooler? Izgleda mi da su svi manje više građeni na isti princip, par pipa, listići aluminija i vent koji to hladi.
Edit: Izgleda da ne mogu, jer ovi ventovi od AC nemaju kuke za zakačiti na cooler. Edit2: Hmm jutros intel burn in radio 2 sata, sve OK, pokrenem youtube dok to radi i smrzne se. Jel ovo poznato nešto ili da jednostavno dižem još malo napon? |
Nisu hladnjaci isti. Svaki imaju drugaciju verziju heatpipe,velicina, kolicina bakra, aluminija. Tvoj hladnjak je laganiji i time moras shvatiti da pored kvalitetnih hladnjaka koju sam naveo ne moze se usporedivati. Hladnjak je dobar za stock i low end procesora tipa Celerona, C2D itd. Ugradnja deugih ventilatora moze uz par spagi ali dobitak je veoma malen.
|
Citiraj:
Umjesto da bespotrebno hraniš procesor naponom daj radije probaj napraviti update flasha i ostalih pluginova na browseru kojeg koristiš. Češće ćeš smrzavanje i rušenje tog tipa imat zbog raznih problema s browserom i flashom nego zbog nestabilnosti u radu hardvera. Citiraj:
Normalno da su svi na istom principu no postoji razlog zašto neki hladnjaci imaju masu od 150-200 grama a neki pol kile-kilu. Ono što hladi jest disipacijska površina koja je na tom frezeru relativno mala. |
Ajmo reć da bi uzeo Thermalright Venemous, vidim da dolazi bez venta (Links). Oću neki vent koji radi pristojno (tiho i hladi OK) na malim okretajima a da po potrebi mogu povećati broj okr sam. Što bi odgovaralo tome?
|
Primjećuje se da se ponavlja ista priča sa SB-ovima i 4,5GHz kao must have, kao i kako je bilo sa E8400 @ 4,00GHz. čemu tolika silovanja za tih 300MHz, ako već idu bez problema na 4,2? čemu onda toliko tovarenja napona, živciranja i pižđenja oko toga?
|
Ego i DFP, ništa drugo. I tako na tih must have 4,5 GHz vrte po cijele dane foobar + fejsbuk + forum. Jer na 4,2 GHz šteka strimanje radia na foobaru ili youtube :D
|
ja ga ne bi ni držao na 4.5 da sam morao mijenjati u bios-u išta drugo osim sa x33 na x45 :D
|
moj i7 875K dok surfam ili radim bilo što osim igranja, radi na 1,2GHz sa 0,8V, a po noći dok seeda torrente, radi na 900MHz, i to na 2 jezgre :)
samo kad krenem igrat, spičim ga na 4GHz i dam mu 1,32V, a HT uopće ne palim :D |
Citiraj:
Btw uzeo sam Zalman X10 Performa pa ćemo vidit kad ga montiram kako se ponaša. Na svim review-ima je bio i više nego dobar, a košta 300kn za razliku od ostalih high end igrača. |
Flash dolaze nove verzije svako malo isto kao i nove verzije browsera. Poslušaj kaj ti se savjetuje!
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Jel može samo malo pojašnjenje vezano za neke pojmove iz BOIS-a.
Prvo, što točno čini funcija CPU Vcore offset. Jesam googlao i ako se ne varam to ja način da zadržimo C1E i EIST funkcije a usput možemo tražit najnižu volatažu na kojoj će OC bit stabilan, pa molim potvrdu ovoga jer vani ima njubara pa bi volio potvrdu od domaćih znalaca? I još nešto-CPU PLL, koja je default PLL voltaža za i5 2500k? |
Cpu pll - 1.8 je def.
Offset voltaza je tocno ovo sto si rekao.Koristenje speedstep, c1 i c6 uz mogucnost OC-a i dizanja voltaze kad procu to zatreba, znaci od 0.998 koliko mu treba za 1.6 GHz do 1.xx koliko mu treba za OC na kojem je stabilan .E sad ovisno o tome koliko ti ploca daje napona kad su sve jezgre opterecene na turbo morat ces testirati dali offset ide u - ili +. Moja ploca daje 1.31 volt na 3.7 uz turbo pa sam stavlja offset u -. Posto se meni neda sad zayebavat ponovno u biosu s tim offsetom i trazenjem stabilnosti, sve save opcije su mi pogasene i imam fiksnu brzinu i voltazu odredenu odmah prvog dana :D ( 4.2 ghz , 1.28 V) . |
Odlično, zahvaljujem.
Za PLL pitam jer sam na više mjesta naletio da PLL za stabilniji OC treba spustit na 1,71v-1,75v...i stvarno, spustio sam na 1,75v i sad sam na 4,5GHz uz Vcore 1,320v i polako spuštam, a spuštam iz razloga što ploča za 4,5GHz na AUTO postavkama daje procu 1,4v, što je puno, a i nepotrebno. Za sad sam na -0,080v offseta, pa ću vidjet koliko još ide dolje. Inače, tko je smislio XMP ,ljubi ga majka!! |
ma ja ne kontam.. pod cpu features u biosu kad iskljucim cpu pll overvoltage, nece proci post na bilo kojem taktu, pa cak i deklariranom.. znaci radi samo s tom opcijom ukljucenom...
Koju god CPU PLL voltazu po voltage control namjestim nema nikakvog utjecaja na stabilnost ni temp.. et samo mi je to malo nejasno.. |
@ bojannZD
Za xmp se slazem, pll nemoj bas ici ispod 1.8 nabolje je ostavit ga na def.Brzina ti ne treba iznad 4.2 , i nedaj mu vise od 1.28 ako ne moras , jer vjerovatno ce radit na toj voltazi, 4.5 je ionak vec dost visoka brzina a razliku 4.2 i 4.5 neces primjet al u temp bome hoces. |
Vidjet ću na kolikoj će voltaži držati 4.5-za sad na 1,320v temp su 62-67-65-64.
Nije da mi treba toliki takt, al idem vidjet koliko voltaže idu dolje pa ću spuštat takt po potrebi. Citiraj:
Ne brini oko toga. Ja sam tek prešao na ovu konfu, pa sad sa entuzijazmom kopam po BIOS-u, al nema potrebe ništa dirat kad je ploča ionak hladna ko led. To je sad tak jednostavno OC-ati da to nije normalno!:) |
ma ja sam stavio kolko se sjecam i na najnizu koju sam mogao u biosu bas da probam..
mislim 1.400 da je ? a max sam isao do 1.900 nema razlike.. ne znam... :stoopid: |
Ja s ovim C1E ne mogu odrzat komp stabilnim pa da ga j.... Random reboot, bsod itd. Na offsetu sam, 4.4GHz -0,06V.
Edit: A evo uspio sam na -0,04. Inače, čemu služe ovi Hardware prefetcher i Adjent Cache Line Prefetch? Čito sam nekaj po stranim forumima ali sve mi je to špansko selo... inače meni su oba disabled. |
Malo kasnim ali zahvaljujem na prijedlozima i komentarima na traženu Mbo...vjerujem da bude Asrock p67 pro3 :fala:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:08. |